Skip to Content

Vi gillar olika, skriver Aftonbladets redaktion, men faktum är att den som tycker olika blir bak­talad, skandaliserad och berövad sin försörjning. Och hur stor är egentligen den omhuldade etniska mångfalden på Aftonbladets egen redaktion? Foto: Aftonbladet
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Varför har Sverige ingen fri intelligentia?

PappersupplaganNya Tider v. 33

Sveriges politiskt korrekta klimat, så ängsligt vaktat och omhuldat av etablissemanget, kväver alla fria intellektuella tankar och uttryck. Som någon sade om Bokmässan i Göteborg; de är inte främst rädda för er (alternativmedia), de är mest rädda för varandra, att någon av deras kompisar ska anklaga dem för inte vara politiskt korrekta nog. Veckans debattör, Karl-Olov Arnstberg, analyserar det inkrökta svenska debattklimatet och dess konsekvenser.

Publicerad: 16 augusti, 2020, 15:28

  • Svenska

Läs även

Innan jag försöker svara på rubrikens fråga måste jag nog tala om vad jag menar med ”intelligentia” och börjar med två andra begrepp, ”intelligent” och ”intellektuell”. Intelligens är en mätbar kapacitet att lösa problem, medan intellektuell är ett förhållningssätt. Den som är intellektuell ställer kvalificerade frågor om samhället och kan därför inte vara hur ointelligent som helst, medan den som är högintelligent kan vara helt ointellektuell.

Ett lands intelligentia är ett löst sammansatt kollektiv av intellektuella. Det finns inte i Sverige. Om vi nu alls har någon intelligentia, så håller den sig lydigt till den politiska korrekthetens dogmer. Den är alltså inte fri.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    En utmärkt krönika av Karl-Olov Arnstberg! Den tid är förhoppningsvis förbi att någon definitivt hamnade ute i kylan, för att stanna där för gott? Idag med den alternativa median, så blir det betydligt svårare för MSM att sopa problemet under mattan. Härom dagen hade infrastrukturminister Eneroth en artikel i Nya Dagbladet, men det passade inte Henrik Sundbom (SvD) som skrev; “Att dela artiklar från Nya Dagbladet har varit skäl för uteslutning
    till och med ur Sverigedemokraterna. Ändå bidrar infrastrukturminister Eneroth till att skänka legitimitet åt denna publicistiska avskrädeshög genom att medverka med en text.” Det är på dessa höga hästar som finkulturen sitter och där finns ingen plats för andra åsikter, eller medier. Att svensk nyhetsmedia lever i symbios med varandra har säkert inte undgått någon? Det spelar ingen roll om vi läser, DN, Exp, SvD eller Aftonbladet det är samma “vårdslöshet” med sanning? Slår vi på SVT är den exakt den samma? Det är därför vi måste spjälka upp den maktsfär som SVT är och som svenska skattebetalare står för (8 miljd. kr) och där de alternativa medierna får sin beskärda del av kakan? SVT:s styrelse bör vara sammansatt av folk som representerar det senaste valresultatet?

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Milstolpe med alternativ bokmässa

LEDAREDen alternativa bokmässan som nyligen arrangerades var den första i sitt slag, med inte bara en rad författare och kulturpersonligheter på plats, utan även flera alternativmedier. Tillsammans bildar vi en allt starkare front mot det offentliga maktmissbruket och förljugenheten.

Hur tänker de som säger Belarus?

KRÖNIKA

Den som är satt i skuld är inte fri!

KRÖNIKARolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Presstitutes – om köpta journalister

OPINION: PIA HELLERTZÄr den västerländska pressen fri, oberoende och objektiv? Ett antal visselblåsare inom media skriker Nej! De vittnar om hur stora dagstidningar skriver artiklar på beställning åt säkerhetstjänster i politiska syften eller låter sig köpas av storföretagen. Veckans debattör, filosofie doktor Pia Hellertz, berättar bland annat om den tyske journalisten Udo Ulfkottes självbekännelse i boken Köpta journalister.

Gå till arkivet

Send this to a friend