”Idiberug” inristat med stor stil på den större stenen är fyndets främsta kännetecken. Man funderar ännu på vad det kan ha för innebörd. Det fantastiska med stenen är främst dess ålder, som förskjuter den kända tidpunkt då norrmännen började rista runor i sten med flera hundra år. Den hittades i en gravhög som daterats till äldre järnålder, vilket är äldre romartid i Europa.

Världens äldsta runsten funnen i Norge

I början av januari presenterade norska forskare en sten som upptäcktes 2021 utanför Oslo. Man kunde snart konstatera att det handlar om världens äldsta runsten. Arkeologerna uppskattar dess ålder till 2 000 år, vilket möjligtvis gör den flera hundra år äldre än den tidigare äldsta kända runstenen. Stenens ålder och unika språk tvingar forskare att omvärdera sin syn på nordisk språkhistoria. Nya Tider besökte utställningen, som pågår mellan den 21 januari och 26 februari.

Under byggnationen av Ringeriksbanen, en järnväg utanför Oslo, grävde arkeologer upp fyra gravhögar på ett gravfält i Svingerud, cirka 50 kilometer från huvudstaden. I en av dessa högar hittade man bland annat två stenar med inristade runor. Exemplaren skickades till Kristel Zilmer, professor i skriftkultur och ikonografi vid Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo och hon har under det senaste året arbetat med att tolka ristningarna i stenen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Magnus Stenlund: Sveriges historia med nya ögon

Magnus Stenlund: Sveriges historia med nya ögon

🟠 INTERVJU. Nyligen släppte Magnus Stenlund sin andra bok i serien En gammal men ny historia om Sverige, den här gången om bronsåldern. Boken, med titeln Svärdet och Gudarna, är dubbelt så tjock som den första boken i serien, Blodet och Jorden, som handlade om nordisk stenålder. Nya Tider har träffat Stenlund, som berättar att dagens forskare drar sig för att porträttera våra förfäder i positiv dager. Detta trots att vi svenskar har en alldeles fantastisk historia, något alla borde få ta del av.

Runornas nattsida

Runornas nattsida

🟠 Redan i tonåren hade jag ett brinnande intresse för det esoteriska, främst då runornas magiska innebörd. Då var det inte ovanligt att man snart upptäckte mannen, myten och legenden Thomas Karlsson och hans ytterst intressanta teorier om magi.

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.