Skip to Content

DEBATT

Vart har alla handlingskraftiga människor tagit vägen?

PappersupplaganNya Tider v. 15

Publicerad: 15 april, 2018, 21:26

 • Svenska

I min och många andras dagdrömmande ungdom, närde vi en förhoppning om att få leva i ett samhälle präglat av framåtanda, tillväxt och harmoni. Ett samhälle där varje människa, oavsett ställning och kompetens, stimulerades till att bidraga till sin egen och en gemensam samhällelig utveckling, ledda och inspirerade av kloka visionära ledare.

Den krassa verkligheten har med sorglig tydlighet krossat det mesta av dylik naivistisk utopism. Vi lever i ett samhälle, som är präglat av rigida ideologiska gränsdragningar, onödiga polariseringar, där en stor del av grundläggande intressegemenskap bestäms av graden på underblåst missunnsamhet, ständigt dirigerat från de politiska tribunerna där partitaktiska förgrundsfigurer tjafsar om bagateller, döljer verkliga sanningar och kräver ställningstaganden av andra som de själva inte är villiga att göra förrän man vet vad majoriteten tycker.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Carl Erik Lindh

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Magda Eire

  Läste just i tidningen: Hur kan det vara så illa att en 29 årig arab våldtar en 15 årig flicka i Sverige och inte blir UTVISAD! Det är ju ett skämt! Bara att få tillbaka en sådan människa ut i arbete kommer kosta staten/skattebetalarna miljontals kronor. (diverse psykvård, arbetslöshet etc. ) Något som förövaren bör stå för!
  Dessutom om det är en skör människa som dessutom tar livet av sig har det kostat samhället 9 års utbildning.

 • RollingHand

  “Vart har alla handlingskraftiga människor tagit vägen?”
  Kan det vara så at de möjligen enbart finns utanför åsiktskorridoren – och då finns de ju inte, i flera aspekter?
  De får inte höras, de syns inte de kan inget göra och t o m hindras att göra något?

  • latmask

   De är undantryckta och motarbetade på alla sätt. Övermakten vill inte ha sådant folk, oavsett vad de står för. Alla initiativ ska komma uppifrån.

Venezuela: Rikstäckande strömavbrott följs av misstänkt sabotagevåg

UTRIKESStrömavbrottet är en del av flera missöden som drabbat det krisdrabbade landet. Alltfler misstänker att det rör sig om en omfattande sabotage­våg. Detta är tämligen okänt utanför Venezuela, då västmedia enbart fokuserat på strömavbrottet som Washington och oppositionen påstår är den ”inkompetenta regimens” fel. Inte bara har kraftverk och transformatorstationer överbelastats och förstörts, utan gasledningar har exploderat, raffinaderier börjat brinna och vatten förorenats av misstänkt sabotage mot vattenreningsverk och rörsystem.

Gå på tur i fjäll-topparnas land

NATURI Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

”Populismen” växer inför EU-valet

INRIKESDen marknadsliberala tankesmedjan Timbro lanserade för ett par år sedan ett index för att mäta inflytandet från ”auktoritära populistiska” partier i olika europeiska länder. Enligt den senaste mätningen, som offentliggjordes i mitten av feb­ruari, röstade en av fyra européer eller 26,8 procent på ett ”auktoritärt populistparti” när de sist röstade i ett nationellt val. Dessa antietablissemangspartier är nu dubbelt så starka som de liberala och i stort jämnstarka med de socialdemokratiska partierna i Europa.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Euron sänkte den ekonomiska utvecklingen i euroområdet

EKONOMII en ny rapport från oberoende forskning visas hur införandet av euron har bidragit till en sämre välståndsutveckling i huvuddelen av de åtta undersökta länderna. Bara Tyskland och Nederländerna har en påtagligt positiv effekt av euron. Italien har dragit den största nitlotten, med en BNP-förlust på mer än 4 300 miljarder euro sedan landet införde euro som valuta, 1999.

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

UTRIKESNya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Gå till arkivet