Skip to Content

Kapstaden. Foto: Pixabay/El Grincho
UTRIKES

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

Digital utgåva

För några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Publicerad: 22 september, 2020, 18:10

  • Svenska

Läs även

Enligt opinionsundersökningarna vill omkring två tredjedelar av DA:s väljare i Västra Kapprovinsen också ha en folkomröstning i frågan, medan nästan tre fjärdedelar av invånarna, oavsett politisk tillhörighet, anser att Sydafrika går åt fel håll och att etniska minoritetsgrupper (inklusive färgade och vita) behandlas orättvist. Det är inte svårt att föreställa sig att om det fanns en omfattande debatt i frågan och en verklig folkomröstning skulle det kunna finnas en klar majoritet för utträde.

Under huvuddelen av sin existens som en kulturell och etnisk enhet har Västra Kapprovinsen varit annorlunda än resten av Sydafrika, ett land som sattes tillsammans av britterna 1910. Sydafrika – som så många andra länder som skapats av byråkrater med en karta och en penna – är långt mindre en organisk och naturlig sammansättning än några av dess beståndsdelar. Liknande argument för självständighet görs av Zulustammen i provinsen KwaZulu-Natal.

Västra Kapprovinsens språkliga, kulturella, etniska och ideologiska divergenser förstärker argumentet för självständighet. De flesta av provinsens vuxna befolkning anser sig som kapitalister. I resten av Sydafrika är tre fjärdedelar för en socialistisk modell. De flesta av de fem miljoner invånarna är Afrikaans eller engelsktalande – en siffra som sjunker till en av sex i resten av landet. Lögnen att uppmaningen till självständighet drivs av en vit ”rasistisk” agenda motsägs av det faktum att vita står för endast 16 procent av befolkningen i Västra Kapprovinsen. En tredjedel är svarta och ungefär hälften är färgade, det vill säga sydafrikaner av till exempel indiskt eller blandat ursprung. Många av dem fruktar och ogillar ANC-regeringen som de ser som genomrasistisk och som driver en politik som systematiskt missgynnar dem. Om självständigheten konkretiseras kommer det att vara på grund av färgat, inte vitt, stöd. Undersökningens sammansättning bestod av 56 procent färgade, 16 procent svarta och 28 procent vita. Undersökningen frågade också varför personen ville ha självständighet, där fördelar för den egna rasen kom på sista plats. Effektiv regering, säkerhet och rasjämlikhet var huvudargumenten.

Föga förvånande var det de svarta invånarna som var mest kritiska till självständighet. 77 procent ansåg att de skulle få det sämre i en fri Kapprovins och 84 procent motsatte sig självständighet. För vita var motsvarande siffror att 75 procent upplevde att de skulle få det bättre, och 65 procent stödde idén. Vad gäller de färgade invånarna anser 58 procent att de skulle få det bättre som självständiga, men endast 39 procent stödde idén. En eventuell kampanj för en folkomröstning måste alltså lista ut varför färgade väljare inte i högre grad vill stödja något som de tror skulle främja dem.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    För alla som följt debatten i Sydafrika var det ingen hemlighet att ANC håller på att förlora sin maktställning? Vi som var med under apartheidtiden vet hur tongångarna lät på 80 talet när kulturvänstern gick upp i falsett över orättvisorna i Sydafrika? Idag är det kusligt tyst ifrån dessa “rättvisans tjänare” och beror det kanske på att idag är det den vita befolkningen som diskrimineras?

Bill Gates får positiv PR – har donerat två miljarder till massmedierna

USANär Bill Gates började skänka pengar till så kal­lad filantropisk verksamhet för tjugo år sedan granskades hans verksamhet av journalister även i de stora medierna. Kritiken har sedan dess tystnat och Gates får nästan uteslutande positiva omnämnanden i världspressen. Nu visar en granskning att Bill Gates har skänkt över 250 miljoner dollar, cirka 2,2 miljarder kronor, till en rad stora massmedier som därmed kan betraktas som ”köpta” av den kontroversielle mångmiljardären.

Ny halshuggning i Frankrike: Tre döda och flera sårade, gärningsmannen skottskadad

UTRIKESEnligt franska medier attackerade en man flera personer med kniv i morse runt 9-tiden i basilikan Notre-Dame i Nice. Två personer dog, inklusive en kvinna som blev halshuggen, och ytterligare en person skadades. Inrikesminister Gerald Darmanin har meddelat att han kommer att leda ett krismöte på sitt kansli.

Så enades Tyskland för trettio år sedan

UTRIKESDen 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Spanien inför rikstäckande utegångsförbud från 23:00 till 06:00 i nytt nationellt nödläge

UTRIKESDet nya nationella nödläget möjliggör begränsning av sociala sammankomster till sex personer och regionala myndigheter kommer att kunna begränsa resor mellan regioner, provinser eller mindre områden.

Erdoğan ifrågasätter Macrons ”mentala hälsa” och anklagar honom för islamofobi

UTRIKESDen turkiske presidenten fördömde den franske presidentens inställning till muslimer i Frankrike och uttalade sig kritiskt om de åtgärder som vidtagits efter halshuggningen av läraren Samuel Paty.

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Gå till arkivet

Send this to a friend