Skip to Content

Många myndigheter har synpunkter på hur vattenförsörjningen skall hanteras. Samtidigt brottas kommunerna med ökande kostnader för rening och distribution av vatten samt omfattande förluster på grund av läckage i ett åldrande ledningsnät. Foto: Pixabay
ANALYS

Vatten, byråkrati och höga kostnader

PappersupplaganNya Tider v. 32

Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att kartlägga riskerna för el- och vattenförsörjningen i respektive län. Ansatsen i uppdraget är att inventera problem kopplade till grundvattennivåer och tillgången till rent vatten i övrigt. Det finns dock ett annat, och minst lika stort, problem för vattenförsörjningen. Problemet stavas: ”bristande underhåll”. Kostnaderna för att åtgärda problemen är enorma och nu flyttas fokus istället till ”klimatförändringar”.

Publicerad: 12 augusti, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Det är ytterst hemlighetsfullt i vilket skick våra vatten och avloppssystem befinner sig i. Snudd på tabubelagt.
  Hoppas medborgarna vågar ställa frågor.

  • latmask

   Sanningen lär snart läcka ut.

  • Knutkalas

   vi kommer snart att få veta att det behövs kraftiga förbåttringar på dessa delar på grund av eftersatt underhåll under lång tid som med järnvägarna å all övrig infrastruktur

 • Knutkalas

  deras mål är det sinande behovet av skattemedel därför hittar dom på nya sätt att beskatta oss hela tiden det har dom ju varit experter på under mycket lång tid

 • samuelafugglas

  Lös vattenbristen med högrepriser
  Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp
  resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att
  kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
  https://timbro.se/smedjan/ekonomi/los-vattenbristen-med-hogre-priser/?mc_cid=5bc7de9cd2&mc_eid=6fcc2a0
  En annan syn på vattenfrågan.

  Kan den verkligen direkt påverka och uppdatera ett förbrukat ledningssystem?

  /S af U

  • Varmlandstok

   Kommunerna är nog tillåtna att sätta ett vattenpris, som gör det möjligt för dom att säkra en säker tillgång på dricksvatten.

 • 2013 Startade Sorek. ett privat vattenverk i Israel som producerar mineralvatten av Medelhavets.

  Då var de nere i 5:-/kbm levererat till kund vilket i det fallet omfattar drygt 600 000 kubikmeter per dygn.

  Då krävdes deras utvecklade version av omvänd osmos 3,5 kWh/kbm, nu är det nere i 2,5 kWh/kbm.

  Medelhavets vatten renas från föroreningar, plaster omvandlas till syntetiska drivmedel som släpper ut renare avgaser än luften moderna motorer drar in.

  Trycket mot membranen på 80 ATÖ bevaras och lagras i en tank då vattnet före membranen fått hög salthalt och släpps tillbaka.

  Lägesenergin i det salta och tunga men rena returvattnet tas tillvara.

  Därför är människor som yrar om att dricksvatten är en ökande global bristvara tekniska noviser.

  Jag läste om Sorek i Technology Review 2013, men fortfarande finns skattebetalda organisationer som utvecklar svindyra system för fattiga länder.

  Intressant med denna teknik är att alla varma öknar kommer odlas upp vilket kommer förlänga denna mellanistid då öknar kyler med sina stora yttemperaturer under dagtid.

  • Varmlandstok

   Öknarnas kalla nätter kan också utnyttjas för att återvinna vatten, som förångats i växthus dagtid.
   Intensivodling i ökenförlagda växthus kan alltså öka vår livsmedelsproduktion efter behov.
   Problemet är att få jordens ökenländer att ta vara på sina möjligheter.
   Som vanligt så är människorna den avgörande resursen och inte tekniken.

   • Anonym

    Allt löses med obegränsad energi och den automatisering som under detta århundrade (jag tror till 90% till 2050) kommer ta över alla yrkesarbeten.

    När det gäller energi gillar jag bäst FS-MSR som kan byggas vertikalt så cirkulationspumpar inte behövs och med termisk effektreglering likt den första som startade 1954 så styrstavar inte behövs.

    Till det superkritisk koldioxid och sluten Braytoncykel för elproduktion (som lär komma upp till 20-25 % av mänsklighetens användning av förädlade energiformer).

    På så vis kan de drivas autonomt under mark och växla mellan produktion av elkraft och syntetiska drivmedel som i moderna motorer släpper ut renare avgaser än luften de drar in, helt styrt av det lokala eleffektbehovet.

    Kanske skriver jag en artikel här om tekniken med alla detaljer?

    //gunnar littmarck

 • Knutkalas

  det bästa med en sån härva av inblandade parter är att dom kan skylla å varandra när något händer det finns ingen som tar ansvar detta är mycket vanligt inom alla myndigheter, ingen har det övergripande ansvaret

 • samuelafugglas

  Blir det återigen landsbygdsbefolkningen som skall plundras för offentliganställda tjänstemännens och politikers försyndelser?
  https://www.ja.se/artikel/60524/vergreppet-p-vra-enskilda-avlopp.htm

  • Varmlandstok

   Landsbygden håller sig med eget vatten i stor utsträckning, men är mycket beroende av vägnätet och andra kommunikationer.

 • burnedout

  Förfallet av infrastrukturen är egentligen ett genomgâende fenomen i alla EUs ledande länder. Vägunderhâll, tâgtrafik, militära installationer och redskap, ledningsnät och kraftdistribution. Det offentliga betalar och fâr allt mindre tillbaka, en del i den planerade nedmonteringen av samhällsfunktioner som föregâr införandet av det anarkofascistiska tillstândet. Föregângaren kallas ”Det svenska tillstândet”.

Känd asylaktivist misstänks för människosmuggling

INRIKESAsylaktivisten Fatemeh Khavari, som blivit känd för att ha organiserat sittstrejker för att unga afghanska män utan asylskäl ska få stanna i Sverige, anklagas för att ha lånat ut sitt pass till en afghansk kvinna för att olagligt ta sig in i EU. Misstankarna presenteras i nättidnignen Kvartal, vars journalister fått tag i detaljer som visar att Khavaris version, att hennes pass blivit stulet, med stor sannolikhet är påhittad. Med anledning av Kvartals avslöjande har flera privatpersoner polisanmält den hyllade asylaktivisten för människosmuggling.

Manifestationer för mördade nationalisten Tommie Lindh

INRIKESPå flera orter i landet har minnesstunder hållits för att hedra den mördade 19-åringen Tommie Lindh. Samtidigt har systemmedier uppbackade av åklagaren försökt vrida narrativet till att handla om en ”enskild tragisk händelse” och inte om en svensk nationalist som mördades av en afrikansk invandrare när han försökte stoppa en våldtäkt. Nya Tider närvarade vid en manifestation i Göteborg där ett sextiotal svenskar samlades.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Gå till arkivet

Send this to a friend