Skip to Content

Många myndigheter har synpunkter på hur vattenförsörjningen skall hanteras. Samtidigt brottas kommunerna med ökande kostnader för rening och distribution av vatten samt omfattande förluster på grund av läckage i ett åldrande ledningsnät. Foto: Pixabay
ANALYS

Vatten, byråkrati och höga kostnader

PappersupplaganNya Tider v. 32

Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att kartlägga riskerna för el- och vattenförsörjningen i respektive län. Ansatsen i uppdraget är att inventera problem kopplade till grundvattennivåer och tillgången till rent vatten i övrigt. Det finns dock ett annat, och minst lika stort, problem för vattenförsörjningen. Problemet stavas: ”bristande underhåll”. Kostnaderna för att åtgärda problemen är enorma och nu flyttas fokus istället till ”klimatförändringar”.

Publicerad: 12 augusti, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Det är ytterst hemlighetsfullt i vilket skick våra vatten och avloppssystem befinner sig i. Snudd på tabubelagt.
  Hoppas medborgarna vågar ställa frågor.

  • latmask

   Sanningen lär snart läcka ut.

  • Knutkalas

   vi kommer snart att få veta att det behövs kraftiga förbåttringar på dessa delar på grund av eftersatt underhåll under lång tid som med järnvägarna å all övrig infrastruktur

 • Knutkalas

  deras mål är det sinande behovet av skattemedel därför hittar dom på nya sätt att beskatta oss hela tiden det har dom ju varit experter på under mycket lång tid

 • samuelafugglas

  Lös vattenbristen med högrepriser
  Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp
  resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att
  kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
  https://timbro.se/smedjan/ekonomi/los-vattenbristen-med-hogre-priser/?mc_cid=5bc7de9cd2&mc_eid=6fcc2a0
  En annan syn på vattenfrågan.

  Kan den verkligen direkt påverka och uppdatera ett förbrukat ledningssystem?

  /S af U

  • Varmlandstok

   Kommunerna är nog tillåtna att sätta ett vattenpris, som gör det möjligt för dom att säkra en säker tillgång på dricksvatten.

 • 2013 Startade Sorek. ett privat vattenverk i Israel som producerar mineralvatten av Medelhavets.

  Då var de nere i 5:-/kbm levererat till kund vilket i det fallet omfattar drygt 600 000 kubikmeter per dygn.

  Då krävdes deras utvecklade version av omvänd osmos 3,5 kWh/kbm, nu är det nere i 2,5 kWh/kbm.

  Medelhavets vatten renas från föroreningar, plaster omvandlas till syntetiska drivmedel som släpper ut renare avgaser än luften moderna motorer drar in.

  Trycket mot membranen på 80 ATÖ bevaras och lagras i en tank då vattnet före membranen fått hög salthalt och släpps tillbaka.

  Lägesenergin i det salta och tunga men rena returvattnet tas tillvara.

  Därför är människor som yrar om att dricksvatten är en ökande global bristvara tekniska noviser.

  Jag läste om Sorek i Technology Review 2013, men fortfarande finns skattebetalda organisationer som utvecklar svindyra system för fattiga länder.

  Intressant med denna teknik är att alla varma öknar kommer odlas upp vilket kommer förlänga denna mellanistid då öknar kyler med sina stora yttemperaturer under dagtid.

  • Varmlandstok

   Öknarnas kalla nätter kan också utnyttjas för att återvinna vatten, som förångats i växthus dagtid.
   Intensivodling i ökenförlagda växthus kan alltså öka vår livsmedelsproduktion efter behov.
   Problemet är att få jordens ökenländer att ta vara på sina möjligheter.
   Som vanligt så är människorna den avgörande resursen och inte tekniken.

   • Anonym

    Allt löses med obegränsad energi och den automatisering som under detta århundrade (jag tror till 90% till 2050) kommer ta över alla yrkesarbeten.

    När det gäller energi gillar jag bäst FS-MSR som kan byggas vertikalt så cirkulationspumpar inte behövs och med termisk effektreglering likt den första som startade 1954 så styrstavar inte behövs.

    Till det superkritisk koldioxid och sluten Braytoncykel för elproduktion (som lär komma upp till 20-25 % av mänsklighetens användning av förädlade energiformer).

    På så vis kan de drivas autonomt under mark och växla mellan produktion av elkraft och syntetiska drivmedel som i moderna motorer släpper ut renare avgaser än luften de drar in, helt styrt av det lokala eleffektbehovet.

    Kanske skriver jag en artikel här om tekniken med alla detaljer?

    //gunnar littmarck

 • Knutkalas

  det bästa med en sån härva av inblandade parter är att dom kan skylla å varandra när något händer det finns ingen som tar ansvar detta är mycket vanligt inom alla myndigheter, ingen har det övergripande ansvaret

 • samuelafugglas

  Blir det återigen landsbygdsbefolkningen som skall plundras för offentliganställda tjänstemännens och politikers försyndelser?
  https://www.ja.se/artikel/60524/vergreppet-p-vra-enskilda-avlopp.htm

  • Varmlandstok

   Landsbygden håller sig med eget vatten i stor utsträckning, men är mycket beroende av vägnätet och andra kommunikationer.

 • burnedout

  Förfallet av infrastrukturen är egentligen ett genomgâende fenomen i alla EUs ledande länder. Vägunderhâll, tâgtrafik, militära installationer och redskap, ledningsnät och kraftdistribution. Det offentliga betalar och fâr allt mindre tillbaka, en del i den planerade nedmonteringen av samhällsfunktioner som föregâr införandet av det anarkofascistiska tillstândet. Föregângaren kallas “Det svenska tillstândet”.

New York Times visar varför de kommer att förlora

LEDAREVarför är människor i Europa så arga och vänder de etablerade partierna ryggen? Det måste bero på … Ryssland! Det är i alla fall vad New York Times hävdar i en artikel den 10 augusti, som bär slående likheter med etablissemangets bortförklaringar till att Donald Trump vann presidentvalet. Med en sådan verklighetsuppfattning att navigera efter är det inte konstigt att systemmedierna havererar.

Misstänkt terrorförsök i Östersund

INRIKESDen man som greps av polisen i Östersund på onsdagen efter att han krockat med sin bil har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Mannen försökte både köra över människor och in i en folkmassa enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt uppgifter till Ekot är mannen från Uzbekistan.

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

Lärare avskedad för att han spred artikel om pedofiler

INRIKESLäraren och prästen Franciskus Urban Sylvan delade den kristna tidningen Världen Idags granskning av dömda pedofiler inom Pride-rörelsen. Att dela en artikel som avslöjar pedofiler menar dock skolans ledning vara ett ”brott mot värdegrunden” och läraren, som helt saknade anmärkningar, fick sparken.

Helsingborg får stora summor för att motverka segregation

INRIKESRegeringen har bestämt sig för att försöka förhindra att människor segregerar sig i städer allteftersom demografin förändras i takt med ökad massinvandring. Helsingborg får nu 13 miljoner kronor till att börja med – men det kan bli upp till 69 miljoner kronor. Pengarna skall bland annat användas till att få etniska svenskar att flytta ut till de kriminellt belastade invandrarområdena.

Världshandelns svåra pussel skapar många problem

ANALYSDen 1 augusti meddelade USA:s president Donald Trump att han avser att införa ytterligare strafftullar på kinesiska varor. Strax därefter rasade den kinesiska valutan gentemot dollarn till den lägsta nivån på elva år, och Trump twittrade genast att Kina är ”valutamanipulatör”. Den 5 augusti förde USA officiellt in Kina på listan över ”valutamanipulerande” länder. Åtgärden är exceptionell och innebär bland annat att USA bett IMF att agera mot Kina. Det upptrappade handelskriget mellan de ekonomiska giganterna kommer att påverka också oss i Sverige.

Haitier skulle utvisas – våldtog fängelsepräst och får stanna ytterligare tre år i Sverige

INRIKESFritz Pierre har dömts för återkommande brottslighet i Sverige och avtjänar för tillfället ett fängelsestraff för grov narkotikasmuggling och grov misshandel. Efter avtjänat straff skulle han utvisas till sitt hemland Haiti, ett av världens mest dysfunktionella länder – men nu förlängs vistelsen i Sverige. Han döms till ytterligare tre års fängelse efter att ha tvingat en fängelsepräst till oralsex.

Invandrad pedofil våldtog utvecklingsstört barn

INRIKESDen gravt utvecklingsstörda åttaåriga flickan kunde inte tala och behövde stor hjälp i sin tillvaro. När Yadasht Aziz fick jobbet som personlig assistent ingick arbetsuppgifter som blöjbyten och hjälp med att klä av och på flickan. Redan vid första arbetspasset utsatte pedofilen den lilla flickan för våldtäkter och filmade dem. Nu har han dömts till 8 års fängelse efter att ha erkänt sina brott.

Gå till arkivet

Send this to a friend