Skip to Content

Många myndigheter har synpunkter på hur vattenförsörjningen skall hanteras. Samtidigt brottas kommunerna med ökande kostnader för rening och distribution av vatten samt omfattande förluster på grund av läckage i ett åldrande ledningsnät. Foto: Pixabay
ANALYS

Vatten, byråkrati och höga kostnader

PappersupplaganNya Tider v. 32

Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att kartlägga riskerna för el- och vattenförsörjningen i respektive län. Ansatsen i uppdraget är att inventera problem kopplade till grundvattennivåer och tillgången till rent vatten i övrigt. Det finns dock ett annat, och minst lika stort, problem för vattenförsörjningen. Problemet stavas: ”bristande underhåll”. Kostnaderna för att åtgärda problemen är enorma och nu flyttas fokus istället till ”klimatförändringar”.

Publicerad: 12 augusti, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Det är ytterst hemlighetsfullt i vilket skick våra vatten och avloppssystem befinner sig i. Snudd på tabubelagt.
  Hoppas medborgarna vågar ställa frågor.

  • latmask

   Sanningen lär snart läcka ut.

  • Knutkalas

   vi kommer snart att få veta att det behövs kraftiga förbåttringar på dessa delar på grund av eftersatt underhåll under lång tid som med järnvägarna å all övrig infrastruktur

 • Knutkalas

  deras mål är det sinande behovet av skattemedel därför hittar dom på nya sätt att beskatta oss hela tiden det har dom ju varit experter på under mycket lång tid

 • samuelafugglas

  Lös vattenbristen med högrepriser
  Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp
  resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att
  kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
  https://timbro.se/smedjan/ekonomi/los-vattenbristen-med-hogre-priser/?mc_cid=5bc7de9cd2&mc_eid=6fcc2a0
  En annan syn på vattenfrågan.

  Kan den verkligen direkt påverka och uppdatera ett förbrukat ledningssystem?

  /S af U

  • Varmlandstok

   Kommunerna är nog tillåtna att sätta ett vattenpris, som gör det möjligt för dom att säkra en säker tillgång på dricksvatten.

 • 2013 Startade Sorek. ett privat vattenverk i Israel som producerar mineralvatten av Medelhavets.

  Då var de nere i 5:-/kbm levererat till kund vilket i det fallet omfattar drygt 600 000 kubikmeter per dygn.

  Då krävdes deras utvecklade version av omvänd osmos 3,5 kWh/kbm, nu är det nere i 2,5 kWh/kbm.

  Medelhavets vatten renas från föroreningar, plaster omvandlas till syntetiska drivmedel som släpper ut renare avgaser än luften moderna motorer drar in.

  Trycket mot membranen på 80 ATÖ bevaras och lagras i en tank då vattnet före membranen fått hög salthalt och släpps tillbaka.

  Lägesenergin i det salta och tunga men rena returvattnet tas tillvara.

  Därför är människor som yrar om att dricksvatten är en ökande global bristvara tekniska noviser.

  Jag läste om Sorek i Technology Review 2013, men fortfarande finns skattebetalda organisationer som utvecklar svindyra system för fattiga länder.

  Intressant med denna teknik är att alla varma öknar kommer odlas upp vilket kommer förlänga denna mellanistid då öknar kyler med sina stora yttemperaturer under dagtid.

  • Varmlandstok

   Öknarnas kalla nätter kan också utnyttjas för att återvinna vatten, som förångats i växthus dagtid.
   Intensivodling i ökenförlagda växthus kan alltså öka vår livsmedelsproduktion efter behov.
   Problemet är att få jordens ökenländer att ta vara på sina möjligheter.
   Som vanligt så är människorna den avgörande resursen och inte tekniken.

   • Anonym

    Allt löses med obegränsad energi och den automatisering som under detta århundrade (jag tror till 90% till 2050) kommer ta över alla yrkesarbeten.

    När det gäller energi gillar jag bäst FS-MSR som kan byggas vertikalt så cirkulationspumpar inte behövs och med termisk effektreglering likt den första som startade 1954 så styrstavar inte behövs.

    Till det superkritisk koldioxid och sluten Braytoncykel för elproduktion (som lär komma upp till 20-25 % av mänsklighetens användning av förädlade energiformer).

    På så vis kan de drivas autonomt under mark och växla mellan produktion av elkraft och syntetiska drivmedel som i moderna motorer släpper ut renare avgaser än luften de drar in, helt styrt av det lokala eleffektbehovet.

    Kanske skriver jag en artikel här om tekniken med alla detaljer?

    //gunnar littmarck

 • Knutkalas

  det bästa med en sån härva av inblandade parter är att dom kan skylla å varandra när något händer det finns ingen som tar ansvar detta är mycket vanligt inom alla myndigheter, ingen har det övergripande ansvaret

 • samuelafugglas

  Blir det återigen landsbygdsbefolkningen som skall plundras för offentliganställda tjänstemännens och politikers försyndelser?
  https://www.ja.se/artikel/60524/vergreppet-p-vra-enskilda-avlopp.htm

  • Varmlandstok

   Landsbygden håller sig med eget vatten i stor utsträckning, men är mycket beroende av vägnätet och andra kommunikationer.

 • burnedout

  Förfallet av infrastrukturen är egentligen ett genomgâende fenomen i alla EUs ledande länder. Vägunderhâll, tâgtrafik, militära installationer och redskap, ledningsnät och kraftdistribution. Det offentliga betalar och fâr allt mindre tillbaka, en del i den planerade nedmonteringen av samhällsfunktioner som föregâr införandet av det anarkofascistiska tillstândet. Föregângaren kallas ”Det svenska tillstândet”.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend