Skip to Content

Många myndigheter har synpunkter på hur vattenförsörjningen skall hanteras. Samtidigt brottas kommunerna med ökande kostnader för rening och distribution av vatten samt omfattande förluster på grund av läckage i ett åldrande ledningsnät. Foto: Pixabay
ANALYS

Vatten, byråkrati och höga kostnader

PappersupplaganNya Tider v. 32

Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att kartlägga riskerna för el- och vattenförsörjningen i respektive län. Ansatsen i uppdraget är att inventera problem kopplade till grundvattennivåer och tillgången till rent vatten i övrigt. Det finns dock ett annat, och minst lika stort, problem för vattenförsörjningen. Problemet stavas: ”bristande underhåll”. Kostnaderna för att åtgärda problemen är enorma och nu flyttas fokus istället till ”klimatförändringar”.

Publicerad: 12 augusti, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Det är ytterst hemlighetsfullt i vilket skick våra vatten och avloppssystem befinner sig i. Snudd på tabubelagt.
  Hoppas medborgarna vågar ställa frågor.

  • latmask

   Sanningen lär snart läcka ut.

  • Knutkalas

   vi kommer snart att få veta att det behövs kraftiga förbåttringar på dessa delar på grund av eftersatt underhåll under lång tid som med järnvägarna å all övrig infrastruktur

 • Knutkalas

  deras mål är det sinande behovet av skattemedel därför hittar dom på nya sätt att beskatta oss hela tiden det har dom ju varit experter på under mycket lång tid

 • samuelafugglas

  Lös vattenbristen med högrepriser
  Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp
  resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att
  kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
  https://timbro.se/smedjan/ekonomi/los-vattenbristen-med-hogre-priser/?mc_cid=5bc7de9cd2&mc_eid=6fcc2a0
  En annan syn på vattenfrågan.

  Kan den verkligen direkt påverka och uppdatera ett förbrukat ledningssystem?

  /S af U

  • Varmlandstok

   Kommunerna är nog tillåtna att sätta ett vattenpris, som gör det möjligt för dom att säkra en säker tillgång på dricksvatten.

 • 2013 Startade Sorek. ett privat vattenverk i Israel som producerar mineralvatten av Medelhavets.

  Då var de nere i 5:-/kbm levererat till kund vilket i det fallet omfattar drygt 600 000 kubikmeter per dygn.

  Då krävdes deras utvecklade version av omvänd osmos 3,5 kWh/kbm, nu är det nere i 2,5 kWh/kbm.

  Medelhavets vatten renas från föroreningar, plaster omvandlas till syntetiska drivmedel som släpper ut renare avgaser än luften moderna motorer drar in.

  Trycket mot membranen på 80 ATÖ bevaras och lagras i en tank då vattnet före membranen fått hög salthalt och släpps tillbaka.

  Lägesenergin i det salta och tunga men rena returvattnet tas tillvara.

  Därför är människor som yrar om att dricksvatten är en ökande global bristvara tekniska noviser.

  Jag läste om Sorek i Technology Review 2013, men fortfarande finns skattebetalda organisationer som utvecklar svindyra system för fattiga länder.

  Intressant med denna teknik är att alla varma öknar kommer odlas upp vilket kommer förlänga denna mellanistid då öknar kyler med sina stora yttemperaturer under dagtid.

  • Varmlandstok

   Öknarnas kalla nätter kan också utnyttjas för att återvinna vatten, som förångats i växthus dagtid.
   Intensivodling i ökenförlagda växthus kan alltså öka vår livsmedelsproduktion efter behov.
   Problemet är att få jordens ökenländer att ta vara på sina möjligheter.
   Som vanligt så är människorna den avgörande resursen och inte tekniken.

   • Anonym

    Allt löses med obegränsad energi och den automatisering som under detta århundrade (jag tror till 90% till 2050) kommer ta över alla yrkesarbeten.

    När det gäller energi gillar jag bäst FS-MSR som kan byggas vertikalt så cirkulationspumpar inte behövs och med termisk effektreglering likt den första som startade 1954 så styrstavar inte behövs.

    Till det superkritisk koldioxid och sluten Braytoncykel för elproduktion (som lär komma upp till 20-25 % av mänsklighetens användning av förädlade energiformer).

    På så vis kan de drivas autonomt under mark och växla mellan produktion av elkraft och syntetiska drivmedel som i moderna motorer släpper ut renare avgaser än luften de drar in, helt styrt av det lokala eleffektbehovet.

    Kanske skriver jag en artikel här om tekniken med alla detaljer?

    //gunnar littmarck

 • Knutkalas

  det bästa med en sån härva av inblandade parter är att dom kan skylla å varandra när något händer det finns ingen som tar ansvar detta är mycket vanligt inom alla myndigheter, ingen har det övergripande ansvaret

 • samuelafugglas

  Blir det återigen landsbygdsbefolkningen som skall plundras för offentliganställda tjänstemännens och politikers försyndelser?
  https://www.ja.se/artikel/60524/vergreppet-p-vra-enskilda-avlopp.htm

  • Varmlandstok

   Landsbygden håller sig med eget vatten i stor utsträckning, men är mycket beroende av vägnätet och andra kommunikationer.

 • burnedout

  Förfallet av infrastrukturen är egentligen ett genomgâende fenomen i alla EUs ledande länder. Vägunderhâll, tâgtrafik, militära installationer och redskap, ledningsnät och kraftdistribution. Det offentliga betalar och fâr allt mindre tillbaka, en del i den planerade nedmonteringen av samhällsfunktioner som föregâr införandet av det anarkofascistiska tillstândet. Föregângaren kallas “Det svenska tillstândet”.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Politikfakta raderat efter S-kritik

INRIKESDen mycket populära nyhetssidan Politikfakta blev den 23 september drabbat av det digitala bokbålet då sidan försvann från Facebook utan närmare förklaring. Några dagar senare var kanalen uppe igen, men glädjen för läsarna blev kort och den 13 oktober togs sidan återigen bort.

Staffanstorps polisstation sprängdes – läsarbilder visar att allt är lugnt igen

INRIKESBombdådet mot Staffanstorps polisstation väckte sensation men möttes också av axelryckningar hos många invånare. ”Det är ju så här det är nu för tiden”. Här visar vi bilder från en läsare som tittade till stället dagen efter när reparationerna påbörjats. En elsparkcyklist är efterlyst för pojkstrecket.

TV4 tillskrev Orbán ras-citat – helt okej enligt Granskningsnämnden

TV4 förvanskade ett uttalande från Ungerns premiärminister Viktor Orbán och översatte hans varning att invandring skapar blandade befolkningar som ”hotet från rasblandning”. Nu konstaterar Granskningsnämnden att översättningen var felaktig och osaklig, men vill ändå inte klandra TV4.

”Shariadomaren” dömd för grovt bedrägeri

Den före detta riksdagskandidaten för Centerpartiet och nämndemannen Ebtisam Al Debe, 56, dömdes igår till villkorlig dom för grovt bedrägeri. Muslimen Al Debe blev 2018 känd som ”Shariadomaren”, då hon och en annan muslimsk nämndeman friade en hustrumisshandlare, med motiveringen att han ”kom från en bra familj”.

Extinction Rebellion: Ingen miljörörelse

INRIKESExtinction Rebellion har på kort tid skapat stora rubriker runt om i Europa och fått många inflytelserika anhängare i sin påstådda kamp för att förhindra utrotning av arter genom att verka för kraftiga minskningar av koldioxidutsläppen. En granskning av deras egen propaganda visar dock att klimatpolitik inte hade kunnat förhindra utrotning av de arter de lyfter fram.

Lidingö först ut i Stockholms-regionen med tiggeriförbud

INRIKESNu är det klart att Lidingö stad blir den första kommunen i Stockholmsregionen att införa tiggeriförbud. Det kommer att ske på tio platser i kommunen. Beslutet i fullmäktige fattades med minsta möjliga marginal. Samtidigt visar beslutet att det mullrar inom Moderaterna när det gäller synen på lokala tiggeriförbud.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Gå till arkivet

Send this to a friend