Skip to Content

Många myndigheter har synpunkter på hur vattenförsörjningen skall hanteras. Samtidigt brottas kommunerna med ökande kostnader för rening och distribution av vatten samt omfattande förluster på grund av läckage i ett åldrande ledningsnät. Foto: Pixabay
ANALYS

Vatten, byråkrati och höga kostnader

PappersupplaganNya Tider v. 32

Regeringen har uppdragit åt länsstyrelserna att kartlägga riskerna för el- och vattenförsörjningen i respektive län. Ansatsen i uppdraget är att inventera problem kopplade till grundvattennivåer och tillgången till rent vatten i övrigt. Det finns dock ett annat, och minst lika stort, problem för vattenförsörjningen. Problemet stavas: ”bristande underhåll”. Kostnaderna för att åtgärda problemen är enorma och nu flyttas fokus istället till ”klimatförändringar”.

Publicerad: 12 augusti, 2019, 14:12

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Det är ytterst hemlighetsfullt i vilket skick våra vatten och avloppssystem befinner sig i. Snudd på tabubelagt.
  Hoppas medborgarna vågar ställa frågor.

  • latmask

   Sanningen lär snart läcka ut.

  • Knutkalas

   vi kommer snart att få veta att det behövs kraftiga förbåttringar på dessa delar på grund av eftersatt underhåll under lång tid som med järnvägarna å all övrig infrastruktur

 • Knutkalas

  deras mål är det sinande behovet av skattemedel därför hittar dom på nya sätt att beskatta oss hela tiden det har dom ju varit experter på under mycket lång tid

 • samuelafugglas

  Lös vattenbristen med högrepriser
  Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp
  resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att
  kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
  https://timbro.se/smedjan/ekonomi/los-vattenbristen-med-hogre-priser/?mc_cid=5bc7de9cd2&mc_eid=6fcc2a0
  En annan syn på vattenfrågan.

  Kan den verkligen direkt påverka och uppdatera ett förbrukat ledningssystem?

  /S af U

  • Varmlandstok

   Kommunerna är nog tillåtna att sätta ett vattenpris, som gör det möjligt för dom att säkra en säker tillgång på dricksvatten.

 • 2013 Startade Sorek. ett privat vattenverk i Israel som producerar mineralvatten av Medelhavets.

  Då var de nere i 5:-/kbm levererat till kund vilket i det fallet omfattar drygt 600 000 kubikmeter per dygn.

  Då krävdes deras utvecklade version av omvänd osmos 3,5 kWh/kbm, nu är det nere i 2,5 kWh/kbm.

  Medelhavets vatten renas från föroreningar, plaster omvandlas till syntetiska drivmedel som släpper ut renare avgaser än luften moderna motorer drar in.

  Trycket mot membranen på 80 ATÖ bevaras och lagras i en tank då vattnet före membranen fått hög salthalt och släpps tillbaka.

  Lägesenergin i det salta och tunga men rena returvattnet tas tillvara.

  Därför är människor som yrar om att dricksvatten är en ökande global bristvara tekniska noviser.

  Jag läste om Sorek i Technology Review 2013, men fortfarande finns skattebetalda organisationer som utvecklar svindyra system för fattiga länder.

  Intressant med denna teknik är att alla varma öknar kommer odlas upp vilket kommer förlänga denna mellanistid då öknar kyler med sina stora yttemperaturer under dagtid.

  • Varmlandstok

   Öknarnas kalla nätter kan också utnyttjas för att återvinna vatten, som förångats i växthus dagtid.
   Intensivodling i ökenförlagda växthus kan alltså öka vår livsmedelsproduktion efter behov.
   Problemet är att få jordens ökenländer att ta vara på sina möjligheter.
   Som vanligt så är människorna den avgörande resursen och inte tekniken.

   • Anonym

    Allt löses med obegränsad energi och den automatisering som under detta århundrade (jag tror till 90% till 2050) kommer ta över alla yrkesarbeten.

    När det gäller energi gillar jag bäst FS-MSR som kan byggas vertikalt så cirkulationspumpar inte behövs och med termisk effektreglering likt den första som startade 1954 så styrstavar inte behövs.

    Till det superkritisk koldioxid och sluten Braytoncykel för elproduktion (som lär komma upp till 20-25 % av mänsklighetens användning av förädlade energiformer).

    På så vis kan de drivas autonomt under mark och växla mellan produktion av elkraft och syntetiska drivmedel som i moderna motorer släpper ut renare avgaser än luften de drar in, helt styrt av det lokala eleffektbehovet.

    Kanske skriver jag en artikel här om tekniken med alla detaljer?

    //gunnar littmarck

 • Knutkalas

  det bästa med en sån härva av inblandade parter är att dom kan skylla å varandra när något händer det finns ingen som tar ansvar detta är mycket vanligt inom alla myndigheter, ingen har det övergripande ansvaret

 • samuelafugglas

  Blir det återigen landsbygdsbefolkningen som skall plundras för offentliganställda tjänstemännens och politikers försyndelser?
  https://www.ja.se/artikel/60524/vergreppet-p-vra-enskilda-avlopp.htm

  • Varmlandstok

   Landsbygden håller sig med eget vatten i stor utsträckning, men är mycket beroende av vägnätet och andra kommunikationer.

 • burnedout

  Förfallet av infrastrukturen är egentligen ett genomgâende fenomen i alla EUs ledande länder. Vägunderhâll, tâgtrafik, militära installationer och redskap, ledningsnät och kraftdistribution. Det offentliga betalar och fâr allt mindre tillbaka, en del i den planerade nedmonteringen av samhällsfunktioner som föregâr införandet av det anarkofascistiska tillstândet. Föregângaren kallas ”Det svenska tillstândet”.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion ska kriminaliseras, samlades ett femtiotal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

HBTQ-späckad propagandaserie i SVT

INRIKESSveriges Television satsar åter på ett dyrt epokdrama, denna gång om ”förbjuden kärlek i 30-, 40- och 50-talsmiljöer”. En HBTQP-propagandistisk TV-serie är vad folk kan förvänta sig. Framgångarna från TV-serien ”Vår tid är nu” ligger bakom idén hos statstelevisionen om en ny global tantsnusksexport. Redan till jul i år visas i SVT en kort uppföljare av Vår tid är nu, men nästa jul blir det andra bullar av när serien om Haijbyaffären visas, ett spännande drama för hela familjen, om man får tro producenterna. Andra vänsterideologiskt färgade storproduktioner är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som får biopremiär till julen 2021.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Gå till arkivet

Send this to a friend