<strong>Skyller på varandra.</strong> Att det bråkas står klart, men vem som kastade första stenen vill ingen erkänna.

Vem är det egentligen som bråkar i Tärnsjö?

Det lilla brukssamhället Tärnsjö i nordvästra Uppland vid Dalälven är känt för sin myggplåga. Numera är det dock inte bara nyheter om mygg som kommer från brukssamhället. Bråk, stenkastning och till och med skottlossning har drabbat orten.
Beskjuten. Den syriska familjens bil har hål efter vad som ser ut att vara luftgevärsskott.
Beskjuten. Den syriska familjens bil har hål efter vad som ser ut att vara luftgevärsskott.

Sedan i somras har det flera gånger rapporterats om oroligheter och bråk i den lilla bygden. Ortsborna säger att det är en oro i luften och de är rädda för att något allvarligt snart kommer att hända. Nya Tider har besökt Tärnsjö för att ta reda på vad som egentligen pågår.

Ungdomarna anklagar syrierna

I Tärnsjö möter vi upp två yngre män som är från orten som vill berätta för oss. De ordnar kontakter med andra i samhället och Nya Tider får höra de ohyggligaste historierna om förstörda bilar, krossade rutor, stenkastning och att någon numera skjuter på bilar.

Ortsborna hävdar att oroligheterna började med att en familj från Syrien flyttade in tidigare i somras. De hävdar för Nya Tider att barnen i familjen då stod på sin balkong och kastade stora stenar på bilar och förbipasserande.

Syrierna indragna i bråken

Just nu bor det tre syriska familjer i Tärnsjö. Nya Tider får chans att prata med en av familjerna som inte alls förstår sig på vad som pågår. Familjen är från Damaskus och har kommit till Sverige genom UNHCR.

Fadern i familjen pratar dålig engelska, så en av sönerna får agera tolk. Fadern förklarar att de trivs bra i Tärnsjö, men att våldsamheterna varit rejält påfrestande för honom och familjen. Han berättar för Nya Tider att någon kastat smällare, stenar och pinnar på deras fönster.

– Ett gäng brukar samlas utanför här på gatan med sina bilar och skrika åt oss, säger han.

Vad vi förstår av de olika utsagorna är att den syriska familjen som bor ovanför den vi besöker blev arga över att ungdomar varvade sina bilar utanför huset och slängde därför stenar på dem från balkongen.

De lokala ungdomarna som vi pratat med har sagt att när syrierna kastade stenar från balkongen så ringde de polisen. Det var dock svårt att kommunicera med familjen då ingen av poliserna talade arabiska. Dessutom trodde polisen att det var svenskarna som kastat sten, vilket retat upp de svenska ungdomarna. De känner sig anklagade av polisen och medierna som beskrivit allting helt felaktigt.

Järnrör och kniv

Oroligheterna har fortsatt hela sommaren och hösten. Torsdagen den 8 oktober besköts en hemtjänstbil med troligen ett luftgevär. Dagen efter sågs pappan i den syriska familjen gå på gatan med ett stort järnrör som han viftade med. Mannens hustru ska samtidigt ha varit beväpnad med en stor kniv, enligt de lokala ungdomarna.

Anders Petterson, guide som ska hjälpa invandrarna till rätta.
Anders Petterson, guide som ska hjälpa invandrarna till rätta.
Trångbott? En något märklig sak vi upptäckte vid besöket var att döttrarna i familjen fick sova på golvet i en skrubb, medan sönerna hade ett eget rum med ordentliga sängar.
Trångbott? En något märklig sak vi upptäckte vid besöket var att döttrarna i familjen fick sova på golvet i en skrubb, medan sönerna hade ett eget rum med ordentliga sängar.
Söndersparkad. Den syriska familjen visar att någon sparkat sönder backspegeln på bilen.
Söndersparkad. Den syriska familjen visar att någon sparkat sönder backspegeln på bilen.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

🟠 UTRIKES Nyheten att den amerikanske journalisten Tucker Carlson befann sig i Moskva för att intervjua Vladimir Putin slog ned som en bomb och skakade den västerländska journalistkåren i sina grundvalar. Angreppen haglade, Carlson kallades landsförrädare, galning och nyttig idiot, och det restes krav på att EU skulle införa sanktioner mot honom. Det är troligen den mest sedda intervjun någonsin – men själva intervjun är tämligen odramatisk, med undantag för att Putin säger sig ha invaderat Ukraina för att utrota nationalismen i landet genom att ”göra oss av med de människor” som sprider den – vilket systemmedierna knappt nämner.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Så tar klanerna långsamt över samhället

🟠 BOKRECENSION Alla har vid detta laget hört om de kriminella klanerna som utgör ett hot mot vårt samhälle. Men hur fungerar dessa klaner, och hur har de kunnat växa sig så starka? Boken Klanerna är en genomgång av hur organiserade kriminella arbetar i dagens Sverige, och den bild som träder fram är mycket långt ifrån Jönssonligan. Det rör sig om internationell maffia som inte skyr några som helst medel inte bara för att tjäna pengar, utan även utöva makt. De utmanar statens maktmonopol över samhället.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.