Skip to Content

viceredaktören har ordet

Vem bedömer vad extremism är?

PappersupplaganNya Tider v. 04

Publicerad: 24 januari, 2018, 12:14

 • Svenska

Läs även

Nyligen nekades Kommunistiska partiet att hyra lokaler av Borås kommun. Man hänvisade till en utredning som gjorts av Centrum för kunskap och säkerhet (CKS), som bedömer att partiet faller under ”våldsbejakande extremism”. Man hade läst partiprogrammet och tyckte inte att det stämde överens med den ”demokratiska värdegrunden”. Partiet skrev nämligen om att förändra samhället i grunden.

I Nya Tider välkomnar vi öppen debatt.

Att förbjuda partier, tidningar eller organisationer från att bedriva sin verksamhet är alltid en farlig väg att gå, och någonting som vi om några har erfarenhet av efter turer med både Bokmässan och bibliotek runt om i landet. Tycker man inte som värdegrunduppfinnarna skall man helst inte finnas, och absolut inte höras. Det är ett skrämmande synsätt. Någonting vi dessutom har kunnat erfara är att det rent av är kontraproduktivt.

Självklart blir människor nyfikna när det ropas förbud. ”Varför förbjuds de?”, ”vilka är de?” – frågor som aldrig hade ställts annars. Det märkte vi tydligt under turerna kring Bokmässan – det var när vi inte fick ställa ut som folk sökte sig till vår hemsida och tecknade prenumerationer.

Frågan om vad som är ”extremism” i dag är dessutom långt ifrån svart eller vit. Vem är domaren som ska bedöma vad som är extremism och inte? Titta bara på hur Sveriges regering agerar, vilket skapat en situation som på många sätt är extrem jämfört med våra grannländer.

I detta fall bedömdes Kommunistiska partiet vara alltför extremistiskt för att ens få hyra en lokal för ett möte. Enligt partiföreträdare brukar medlemmarna bland annat ägna sig åt att sälja tidningen Proletären i staden.

Proletären är utrikespolitiskt en antiimperialistisk tidning som bland annat beskriver USA:s inblandning i Mellanöstern med de konsekvenser det får för de folk som bor där. Man vill se självbestämmande länder och få ett slut på krig som i grund och botten handlar om olja och territorium.

Jämför man Proletären med en tidning som Dagens Nyheter – som hetsar Sverige och Ryssland mot varandra och beskriver terrorister i Mellanöstern som frihetstörstande ”rebeller” – skulle man kunna få för sig att det är den senare som är ett verkligt hot mot freden och såväl vårt eget folk som andras. Ingen politiker skulle dock få för sig att vägra hyra ut lokaler till Dagens Nyheter. Vad som är ”extremism” och inte bestäms helt enkelt av vad som passar dagens makthavare.

Jag tror på ett samhälle där man kan föra sansade diskussioner med personer som inte tycker likadant som en själv. Faktiskt så tycker jag att det är intressant att prata med människor som brinner för någonting annat än för det jag själv gör. Vad driver dem? Att förbjuda Nya Tider från att delta på Bokmässan, eller att förbjuda Kommunistiska partiet från att hyra en lokal, vinner ingen någonting på.

Det vi alla däremot skulle vinna på i längden är ett samhälle där alla åsikter får framföras öppet och bemötas. Varför tycker människor annorlunda än mig? Har jag missat någonting? Vad kan jag lära mig, och vad kan jag lära andra?

I Nya Tider välkomnar vi en öppen debatt. Det är en skam att samhället i övrigt har svårt att göra detsamma.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Instämmer i att alla skall ha rätt att få framföra sin åsikt, även om jag inte gillar åsikten. Jag tycker att det är på sin plats i detta sammanhang att påtala att det finns ett förslag om ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttranderätten. När styrande partier framför förslag om ändringar i grundlagarna är detta ett tecken på att allt inte står rätt. Jag tycker det är helt oväsentligt vilken kommunikations teknik som har utvecklats, de gamla grundlagarna kan alldeles säkert med lite god vilja tillämpas.
  På Regeringen.se så tog jag fram de ändringar man vill införa i ovan nämnda lagar.
  http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/09/sou-201658/
  De är i sig inget värda om man inte har nuvarande grundlagar att jämföra med.
  Tittar man på namnen på filerna så inser man snabbt att detta blir inte lätt. Man använder ett extremt byråkratiskt språk. Jag är helt säker på att skrifterna kunde skrivas på mer lättförståelig svenska.
  För det är väl inte så att det inte i princip skall vara omöjligt för större delen av svenskarna att hitta, läsa och förstå lagtexterna?
  Vi skall även veta reglerna för ändringar i grundlagarna: En ändring framförs under en mandatperiod, 4 år sedan måste det vara ett riksdagsval och sedan tar man upp ärendet igen.
  Det gör det extra viktigt hur valet i år utfaller.

 • latmask

  Blir alla glada om KP får hyra lokaler och Nya Tider får vara med på Bokmässan?

  • KrugalSvylse

   Alla utom etablissemanget hade väl blivit glada i alla fall. Jag gillar inte kommunism, men det är fanimej lättare att föra en vettig diskussion med en övertygad kommunist än med en indoktrinerad PK-svensk. (Då menar jag alltså en “riktig” kommunist, inte AFA och liknande typer som bara är ännu mer indoktrinerade och extrema PK-människor.)

 • Norbert H

  Är faktiskt förvånad över att kommunisterna blev nekade.
  Ett ovanligt förfarande tycker jag.
  Kan ligga strategiskt tänk bakom beslutet.

  • birgerr

   då blir det lättare att förbjuda SD att hyra lokaler dom har inte samma värdegrund som vi som bestämmer vilka som får hyra lokal

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Samma brott olika påföljder

DEBATT

Skolflickornas revolt

DEBATTSkolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Underhållande att vara journalist när verkligheten förnekas

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt vara systemkritisk journalist kan vara riktigt givande ibland, särskilt som verkligheten har hunnit ikapp makthavarna. De kan inte längre slingra sig och deras undanflykter blir allt mer löjeväckande. Oppositionella medier som Nya Tider har en stor uppgift i att konfrontera politiker och systemmedia, som nu låtsas som att de plötsligt kommit till insikt, med hur de aktivt motarbetat sanningen. Vi ska även påminna om de modiga människor som gått i bräschen och riskerat både rykte och karriär.

Gå till arkivet

Send this to a friend