Skip to Content

DONALD TRUMPS etablissemangskritiska budskap går hem i stugorna och har framförallt dragit till sig den vita arbetarklassen. Om valet skulle avgöras genom anhängarnas engagemang så hade Trump vunnit överlägset – hans möten är över tio gånger mer välbesökta än Hillary Clintons och präglas av enastående entusiasm. Att få flest röster i de viktigaste delstaterna är dock en annan historia, och valet kommer att bli en rysare.
UTRIKES

Vem blir USA:s president? Ett världsavgörande val

Den 8 november väljer USA sin nästa president. Det är ett val som kan vara avgörande för världsutvecklingen under de närmaste åren – och kanske mer än så. Enligt Donald Trump och hans anhängare är det hela vår civilisations framtid som står på spel.

Publicerad: 4 november, 2016, 19:37

 • Svenska

Läs även

Donald Trumps motståndare angriper honom för att vara rasist, främlingsfientlig, antisemitisk, konspirationsteoretiker, manschauvinist – finns det ett politiskt inkorrekt epitet så kan man vara säker på att ”The Donald” kallats det. Bland människor inom den politiskt inkorrekta högern tvivlar å andra sidan cyniska röster på att Trump är ”äkta vara”. Kanske han bara säger att han ska rensa upp i korruptionsträsket för att vinna röster? Är hans utfall mot den globala finanseliten bara en fasad? Kommer han verkligen att bygga en mur för att stoppa den illegala invandringen?

Radikaliseringen beror inte så mycket på Trumps sakpolitiska åsikter som på hans förmåga att strunta blankt i vilka ömma tår han trampar på.

Hur man än vänder och vrider på saken innebär ”trumpifieringen” av Republikanska partiet en omfattande radikalisering. Sedan ett halvsekel tillbaka har partiet befunnit sig på ständig reträtt – man har sänkt skatterna när man fått regera, men låtit vänstern dominera metapolitiken och globalistiska särintressen dominera utrikespolitiken. Om Trump och hans anhängare lyckas ta över partiet fullt ut – och mycket tyder på att det blir så – växer en ny, folkförankrad eller ”äkta” höger fram i takt med att de neokonservativa tappar makten över ”The Grand Old Party”, vilket förändrar hela det politiska landskapet.

Radikaliseringen beror inte så mycket på Trumps sakpolitiska åsikter som på hans förmåga att strunta blankt i vilka ömma tår han trampar på. Medan republikanska ledare i flera årtionden lydigt har fördömt och tagit avstånd från sina egna så snart de uttryckt sig på ett sätt som kunnat utmålas som politiskt inkorrekt, har Trump agerat alfahanne och vägrat låta motståndaren bestämma ramarna för vad som är acceptabelt. Denna attityd har naturligtvis retat gallfeber på vänstern, men den har också förskjutit den politiska diskursen och gjort det möjligt att öppet säga saker som tidigare varit tabu att ens diskutera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Peter Johansson

  Mycket bra analys som man i mångt och mycket kan applicera på Sverige och behandlingen av SD. Alltså många likhetstecken fram för allt hur etablissemanget och dess media förfäras och tar till rena lögner istället för sakfrågor och synar dessa. Tyvärr är jag rädd för att globalisterna i USA kommer att rigga valet, vi har sett hur de kan manipulera valmaskiner i USA. George Soros en av elitens globalister har “donerat” flera tusen valmaskiner. Soros är ju inte känd för att vara renhårig direkt. Trump har en stil man kan debattera men han går hem hos folket för han säger vad han tycker och folk är trötta på elitens många erövringskrig för att tillskansa sig makt och rikedomar.

 • Dacke

  Det kalla kriget som Obama skapat mot Ryssland kommer stegras om Hillary blir USA,s nästa president och bakom henne står Soros som spenderat 100 tals milj. i kampen emot Trump.
  Trump har sagt att han vill träffa Putin i januari, om han vinner valet. Det råder inget tvivel om att spänningarna mot Ryssland.eskalerar snabbt och med en president som Hillary Clinton är risken för ett storkrig överhängande Den väg för fred som Obama (läs Soros) försökt sig på, är den motsatta vilket varit meningen. Hillary har lovat att fortsätta med Obamas (Soros) politik som leder USA mot fel håll. Vi bör ha i minne att Ryssland backas upp av halva jordens befolkning som valt en väg för ekonomisk och industriellt framåtskridande med inriktning på infrastruktur. Det är just det här som oligarkerna till varje pris vill stoppa. Så en röst på Hillary är en röst på vansinnet! En röst på Trunp är en röst på hoppet.

 • Gubben

  Över tid etablerar den politiska och finansiella eliterna nära band. Vänskapskorruption och annan korruption utvecklas. De inom etablissemanget får hållhakar på varandra och kliar varandras ryggar. Om nu någon utanför etablissemanget tar över makten kommer de etablerade korrupta strukturerna att rasa. Nya spelare kommer in och bildar ett nytt etablissemang (åtminstone delvis). De som blir bortkörda från köttgrytorna blir desperata och försöker på alla sätt att misskreditera dom som skulle kunna hugga tänderna av de ormar som klamrar sig fast i kanterna på grytorna. En annan faktor är att det nya etablissemanget inte har samma lojalitet med det gamla – varför dom inte har samma spärrar för att avslöja korruption och annan kriminalitet som dom som befinner sig inne i den gamla kretsen.

  Vi kan se de desperata agerandet i USA mot Trump och i Sverige mot Sverigedemokraterna.

 • Erik Eriksson

  vem äger hotell grand i stockholm?

 • Dacke

  Lyfter på hatten för USA,s nye president – Donald Trump!

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend