Skip to Content

Debatt om Nya Tider utan Nya Tider. Vem ska censureras? Från vänster: Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg, PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo, Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman, Expo-medarbetaren Jonathan Leman samt Bokmässans vd Maria Källsson. Foto: Nya Tider
BOKMÄSSAN

”Vem får ställa ut?” – idéer om hur Nya Tider ska kunna stoppas

Bokmässan anordnade ett seminarium om sig själv efter de kritiserade turerna kring Nya Tider. Även om debatten var öppen för allmänheten menade arrangörerna att den var intern, och då fick inte Nya Tider vara med. Många hårda ord sades om Nya Tider och mässgeneralen Maria Källsson lovade stramare åtgärder inför nästa mässa, men vilka dessa ska bli är högst oklart.

Publicerad: 5 oktober, 2016, 14:14

  • Svenska

Läs även

Nya Tiders vara eller icke vara på Bokmässan och alla starka åsikter kring detta har varit besvärande för Bokmässans ledning och vd Maria Källsson. Konsekvent har hon undvikit att ta debatten, och hänvisat till att man skulle ta upp frågan på detta seminarium. Det blev då lite av ett antiklimax att Källsson i inledningen förklarade att hon visserligen skulle sitta i panelen, men låta de andra diskutera och komma med förslag. Att man inte ville få någon större uppmärksamhet kring seminariet skvallrar också det faktum om, att man förlade det till söndagsmorgonen. Ändå var åhörarsalens 180 platser fyllda till sista bänk.

De debattörer som var kritiska till Nya Tiders deltagande menade att Bokmässan måste utarbeta tydliga regler inför nästa år, men hur dessa skulle vara utformade var det ingen som visste. Uppenbart var också att man inte ville ha en regel som riskerade att drabba and­ra utställare som varit på mässan i åratal.

bokmassans-vd-maria-kallsson-250x250_tn

Bokmässans VD Maria Källsson.
Foto: Nya Tider.

Vare sig debattörerna var för eller emot en åsiktsspärr för utställare på mässan var alla överens om att Bokmässan hanterat hela ärendet oskickligt. Maria Källsson höll med:
– Vi kunde ha gjort vår läxa bättre.

I panelen fanns förutom Källsson Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg, PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo, Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman och Expo-medarbetaren Jonathan Leman. Som moderator fungerade Lasse Winkler, före detta chefredaktör för tidskriften Svensk Bokhandel, som var den sajt som först kom med nyheten om Nya Tiders deltagande på mässan.

En skarp och tydlig principiell uppfattning uttryckte Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman, som tyckte att det var märkligt att man inte hanterat principfrågorna om yttrandefrihet tidigare på Bokmässan.

goteborgs-postens-ledarskribent-adam-cwejman-250x250_tn

Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman.
Foto: Nya Tider.

Cwejman konstaterade att mässan kunde liknas vid Google eller Facebook, att den var en offentlig plats, jämförbar med Almedalen.
– Själva affärsidén med Bokmässan är att alla skall vara där, sade han.

Han menade vidare att det länge på mässan funnits små marginella och konstiga förlag som representerar ytterlighetsuppfattningar i olika frågor, och antydde att detta var en del av charmen med Bokmässan.

Dessutom hade det funnits grupper som hyllat Lenin och förespråkat väpnad revolutionär kamp. De grupper som ansetts problematiska får omåttligt mycket uppmärksamhet, värd miljoner som reklam betraktad, och som inte på något som helst sätt står i proportion till det ”hot” de innebär.
– Mediestormar är ofta stormar i ett vattenglas, summerade han.

Aftonbladets kulturredaktör Åsa LinderborgFoto: Nya Tider.

Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg
Foto: Nya Tider.

Åsa Linderborg hävdade att det blir ”komplicerat” eftersom Nya Tider har presstöd, vilket många i publiken tolkade som att hon annars velat porta tidningen. Även Sverigedemokraterna anser hon skulle vara en obehaglig gäst:
– Det här kan öppna dammluckorna. Om Sverigedemokraterna vill ha en monter här nästa år då blir det tricky. Och varför skulle de inte få ha det?

Maria Källsson upplyste då om att Sverigedemokraterna deltog redan 2013, då partiledaren Jimmie Åkesson lanserade sin bok Satis polito. Eftersom det inte blev någon uppståndelse kring detta i media blev det inte heller någon het potatis för mässledningen.

Linderborg berättade att 2014 hade Aftonbladet närgranskat Nya Tider och fem andra ”högerextrema” publikationer utan att finna något åtalbart. Samtidigt uttryckte hon att det var besvärande att ”nassar”, varmed hon syftade på Folkets demonstration, samma dag skulle demonstrera utanför synagogan i Stockholm.

Expo-medarbetaren Jonathan Leman. Foto: Nya Tider.

Expo-medarbetaren Jonathan Leman.
Foto: Nya Tider.

Jonathan Leman, som både representerar Expo och Svenska Kommittén mot Antisemitism, upprepade de svepande beskyllningar och diffusa påståenden om ”kopplingar” åt olika håll som han tidigare gjort i olika sammanhang. Beträffande Folkets Demonstration förklarade Leman att de inte är ”nazister”, men en högergrupp och att dessa ”geggar samman” med bland andra Nya Tider.

Den som kom med ett konkret förslag på censurregel inför kommande mässor var Ola Larsmo. Han konstaterade att PEN har inskrivet i sina stadgar att man både ska värna yttrandefriheten och verka mot rasism. Det är något som Bokmässan, i sin viktiga roll, skulle kunna ta efter, menade han. Många i publiken tolkade det som att han med detta förslag ville kringgå det problem som Cwejman tog upp med de kontroversiella grupper som redan fanns på mässan, och att en rasist-paragraf inte skulle drabba till exempel vänsterrörelsen och islamister.

PEN-klubbens ordförande Ola LarsmoFoto Nya Tider.

PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo
Foto Nya Tider.

Denna censurregel ansåg Larsmo även var lämplig för media. Han talade allmänt om det problematiska med dem som ”inte erkänner allas lika värde” och att media måste ”ta sitt ansvar” och inte ge dem publicistiskt utrymme.
Det var dock också Larsmo som fällde ett uttalande som pekade på att turerna kring Nya Tider för alltid förändrat debatten och vad som är ”rumsrent”:
– Vi har ett annat samhällsklimat nu, och det måste vi förhålla oss till.

Sammanfattningsvis var debatten lugn, balanserad och ”lagom”. Maria Källsson lovade tydligare regler och gränsdragningar till nästa års mässa, men arbetet med att ta fram dessa kan ta upp till sex månader.
Nya Tider passade på att ringa till Maria Källsson för att fråga varför tidningen inte var inbjuden när det just var tidningen som befann sig i skottgluggen. Varför hade man valt idel motståndare till Nya Tider?

– De här fyra personerna är viktiga för oss utifrån hur det har tyckts och agerats i den här processen, förklarade Källsson, och menade att Nya Tider inte ska bestämma över mässans interna arbete med gränsdragningar.

Det har kommit många reaktioner i media på seminariet och svårigheterna att definiera en tydlig censurregel. Sydsvenskans skribent Per Svensson liknade Nya Tider vid toppen på en snabel som tillhör en elefant som står utanför finrummet och stampar. Även han ansåg att hela frågeställningen i debatten var fel: ”för att det inte längre handlar om var man ska dra gränsen mot det extrema utan hur man ska hantera det normaliserade”.

Han jämförde även med det omvända, att Sverigedemokraterna som framtida största parti skulle kunna börja ställa krav på att slippa dela utrymme med ”kulturmarxister” och ”lögnaktiga PK-journalister”.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Gå till arkivet

Send this to a friend