Skip to Content

KRÖNIKA

Vem får vara stolt över sitt ursprung?

Publicerad: 27 maj, 2017, 16:12

 • Svenska

Läs även

Filmen Sameblod, som gått på biograferna under våren, har hyllats av kulturvänstern. Den slår ett slag mot det svenska samhället på 1920-talet, samtidigt som den hyllar minoriteters rätt till sin kultur och identitet. Åke Blomdahl recenserar filmen i veckans nummer och ger en vidare blick på etniska relationer under denna tid, men det finns något mer att säga om det budskap som filmen vill förmedla. Vilka får egentligen vara stolta över sitt ursprung, enligt kulturvänstern?

I den fiktiva berättelsen tecknas en mörk bild av den svenska befolkningen och dess myndigheter och vetenskapsmän, som ser ned på samer och tvingar dem att anpassa sig till ett modernt samhälle. Detta sätter fingret på en viktig fråga: Var går gränsen mellan hjälp och kulturell imperialism? Hur mycket kan man anpassa sig innan man tappar sin kulturella särart?

Khoi och San-folken i södra Afrika, de som tidigare kallades pygméer och hottentotter, trängdes undan redan för flera hundra år sedan av vita och svarta kolonisatörer. En del lever fortfarande på stenåldersvis i samhällets utkant, andra har så sakteliga övergivit sitt traditionella levnadssätt och på gott och ont blivit en del av det moderna samhället.

I Australien betraktades aboriginerna från början i princip som djur, men har så småningom fått rätt att leva självständigt. Det har dock blivit en katastrof med omfattande alkoholism och fullständigt beroende av stöd från det västerländska samhället.

I filmen Sameblod presenteras de etniska relationerna i svart och vitt. Det svenska samhället, som tror på sin överlägsna vetenskap och moderna framsteg, är ont. Sameflickan, som till slut blir stolt över sitt etniska arv och kulturella identitet, är god. Det är därför den prisas av kulturvänstern. Filmen handlar dock inte om detta, utan ska få en svensk publik att känna sig skamsen.

Tänk om de etniska förtecknen varit omvända? En ung svensk kille bor i Malmö i ett område där han varje dag trakasseras av nordafrikanska gäng. Han är hunsad, men i hans bröst växer så småningom stoltheten över hans förfäder som genom historien värnat landet, och han bestämmer sig för att inte ge upp det land han ärvde.

Eller om en svensk ingenjör led skeppsbrott och hamnade på en Stilla havsö, där han byggde ett paradis med de primitiva öinvånarna som arbetskraft och därmed höjde även deras levnadsstandard.
Sådana filmer skulle säkerligen leda till fördömande från kulturvänstern, kanske även beskyllningar om rasism. Men vad är egentligen skillnaden?

Att den samiska flickan trakasseras för sin etniska identitet till den grad att hon själv tar avstånd från den är naturligtvis förkastligt. Men varför är det då helt i sin ordning att svenska flickor i dag färgar sitt blonda hår svart för att passa in på mångkulturella skolor? Var är feministerna och kultur­vänstern när svenska ungdomar börjar ta efter den amerikanska svarta ”gansta”-stilen för att undvika mobbing? De får ingen hjälp av det offentliga samhället, som till och med förnekar att det ens finns något svenskt folk. Svensk kultur är ju bara töntig, som Mona Sahlin sade.

Det är lätt för kulturvänstern att peka på brister i samhället för hundra år sedan vad gäller respekten för etniska relationer, och samtidigt blunda för den etniska diskriminering som européer utsätts för i dag, inte minst ungdomar i skolorna. Kulturvänstern inte bara blundar för detta, de understödjer denna diskriminering aktivt, där svenskar och européer ska känna skam för sin identitet, historia och sitt arv, och filmen Same­blod är ett tydligt exempel på detta.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Har knappast, eller aldrig hört någon svensk behandlat en same annorlunda än någon annan svensk? Vi är inte svenskar, bemöter alltid samen ifall något om deras alla privilegier ifrågasätts? Det är mycket det talas tyst om och ett ex. är hur uppblandad med svenskar har samen blivit genom århundraden? Idag är det ingen som kan peka ut den, eller den är en same. Sedan kan man fråga sig varför är det endast samer som får bedriva renskötsel? Ur rättvisesynpunkt borde alla som vill få göra det och dessutom låta renarna beta gratis på andras marker och då överallt i hela landet?
  Något som aldrig, eller sällan talas om är att samerna (renägarna) bedriver sin näring med över 50 % på bidrag. Om det är någon som har privilegier i jämförelse med en svensk, så är det samen.

  • LIX

   Det märkliga är att få rösta i sametinget, så måste det bevisas att man är en genuin same. Det är det biologiska arvet som är avgörande. .. Nuförtiden så skulle väl genetiska tester kunna avgöra detta, eftersom det är så krångligt att skaka fram släktträd av rätt slag. Det är alltså fråga om renlärig rasism.

 • stolt_svensk20

  Jag känner ingen kollektiv arvsskuld för att några eventuellt betedde sig dåligt mot en folkgrupp. Jag har fullt upp med att oroa mig för tillståndet i Sverige idag och fr a framöver.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend