Skip to Content

KRÖNIKA

Vem får vara stolt över sitt ursprung?

Publicerad: 27 maj, 2017, 16:12

 • Svenska

Läs även

Filmen Sameblod, som gått på biograferna under våren, har hyllats av kulturvänstern. Den slår ett slag mot det svenska samhället på 1920-talet, samtidigt som den hyllar minoriteters rätt till sin kultur och identitet. Åke Blomdahl recenserar filmen i veckans nummer och ger en vidare blick på etniska relationer under denna tid, men det finns något mer att säga om det budskap som filmen vill förmedla. Vilka får egentligen vara stolta över sitt ursprung, enligt kulturvänstern?

I den fiktiva berättelsen tecknas en mörk bild av den svenska befolkningen och dess myndigheter och vetenskapsmän, som ser ned på samer och tvingar dem att anpassa sig till ett modernt samhälle. Detta sätter fingret på en viktig fråga: Var går gränsen mellan hjälp och kulturell imperialism? Hur mycket kan man anpassa sig innan man tappar sin kulturella särart?

Khoi och San-folken i södra Afrika, de som tidigare kallades pygméer och hottentotter, trängdes undan redan för flera hundra år sedan av vita och svarta kolonisatörer. En del lever fortfarande på stenåldersvis i samhällets utkant, andra har så sakteliga övergivit sitt traditionella levnadssätt och på gott och ont blivit en del av det moderna samhället.

I Australien betraktades aboriginerna från början i princip som djur, men har så småningom fått rätt att leva självständigt. Det har dock blivit en katastrof med omfattande alkoholism och fullständigt beroende av stöd från det västerländska samhället.

I filmen Sameblod presenteras de etniska relationerna i svart och vitt. Det svenska samhället, som tror på sin överlägsna vetenskap och moderna framsteg, är ont. Sameflickan, som till slut blir stolt över sitt etniska arv och kulturella identitet, är god. Det är därför den prisas av kulturvänstern. Filmen handlar dock inte om detta, utan ska få en svensk publik att känna sig skamsen.

Tänk om de etniska förtecknen varit omvända? En ung svensk kille bor i Malmö i ett område där han varje dag trakasseras av nordafrikanska gäng. Han är hunsad, men i hans bröst växer så småningom stoltheten över hans förfäder som genom historien värnat landet, och han bestämmer sig för att inte ge upp det land han ärvde.

Eller om en svensk ingenjör led skeppsbrott och hamnade på en Stilla havsö, där han byggde ett paradis med de primitiva öinvånarna som arbetskraft och därmed höjde även deras levnadsstandard.
Sådana filmer skulle säkerligen leda till fördömande från kulturvänstern, kanske även beskyllningar om rasism. Men vad är egentligen skillnaden?

Att den samiska flickan trakasseras för sin etniska identitet till den grad att hon själv tar avstånd från den är naturligtvis förkastligt. Men varför är det då helt i sin ordning att svenska flickor i dag färgar sitt blonda hår svart för att passa in på mångkulturella skolor? Var är feministerna och kultur­vänstern när svenska ungdomar börjar ta efter den amerikanska svarta ”gansta”-stilen för att undvika mobbing? De får ingen hjälp av det offentliga samhället, som till och med förnekar att det ens finns något svenskt folk. Svensk kultur är ju bara töntig, som Mona Sahlin sade.

Det är lätt för kulturvänstern att peka på brister i samhället för hundra år sedan vad gäller respekten för etniska relationer, och samtidigt blunda för den etniska diskriminering som européer utsätts för i dag, inte minst ungdomar i skolorna. Kulturvänstern inte bara blundar för detta, de understödjer denna diskriminering aktivt, där svenskar och européer ska känna skam för sin identitet, historia och sitt arv, och filmen Same­blod är ett tydligt exempel på detta.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Har knappast, eller aldrig hört någon svensk behandlat en same annorlunda än någon annan svensk? Vi är inte svenskar, bemöter alltid samen ifall något om deras alla privilegier ifrågasätts? Det är mycket det talas tyst om och ett ex. är hur uppblandad med svenskar har samen blivit genom århundraden? Idag är det ingen som kan peka ut den, eller den är en same. Sedan kan man fråga sig varför är det endast samer som får bedriva renskötsel? Ur rättvisesynpunkt borde alla som vill få göra det och dessutom låta renarna beta gratis på andras marker och då överallt i hela landet?
  Något som aldrig, eller sällan talas om är att samerna (renägarna) bedriver sin näring med över 50 % på bidrag. Om det är någon som har privilegier i jämförelse med en svensk, så är det samen.

  • LIX

   Det märkliga är att få rösta i sametinget, så måste det bevisas att man är en genuin same. Det är det biologiska arvet som är avgörande. .. Nuförtiden så skulle väl genetiska tester kunna avgöra detta, eftersom det är så krångligt att skaka fram släktträd av rätt slag. Det är alltså fråga om renlärig rasism.

 • stolt_svensk20

  Jag känner ingen kollektiv arvsskuld för att några eventuellt betedde sig dåligt mot en folkgrupp. Jag har fullt upp med att oroa mig för tillståndet i Sverige idag och fr a framöver.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten

INRIKESUnder hösten har flera gärningsmän identifierats av allmänheten efter att polisen lagt ut efterlysningar på sin hemsida. Nu tänker polisen öka användningen av detta arbetssätt – något som allmänhet och alternativmedier krävt under en längre tid.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Gå till arkivet

Send this to a friend