Vem gjorde Expressen till domare?

Ledare av Sanna Hill (v. 48).

De senaste veckorna har sverigedemokraten Mikael Valtersson hamnat i rampljuset – för ”olämpliga lösenord” som han knappat in och kollage som han skickat på sin fritid. Det var tidningen Expressen som genom olagliga metoder fått tag på dessa privata (nåja, inte längre) uppgifter och rätt och slätt ansåg sig ha rätten att starta ett mediedrev mot honom på grund av detta.

Under flera år har många ansett kvällstidningen Aftonbladet vara Sveriges slaskmedia nummer ett med sina överdrivna rubriker och löften om ”nakenchocker”. Det senaste året har dock Expressen ansträngt sig för att nå förstaplatsen och kan med råge säga sig ha vunnit – med hjälp av olagligheter, skrämselmetoder och grova integritetskränkningar. Det hela började med uthängningar av privatpersoner med kopplingar till Sverigedemokraterna som hade uttryckt sig hatiskt på nätet under pseudonymer. Många drabbades, miste till och med sina jobb.

Missförstå mig inte, personligen anser jag att näthat är bland det vidrigaste som finns, då angriparna gömmer sig bakom pseudonymer och siluetter vilket gör angreppen fega och svåra att försvara sig mot. Att komma till bukt med näthatet är en av våra viktigaste nätfrågor att hantera då hatet i allra högsta grad har kommit att hota yttrandefriheten genom att skrämma skribenter, politiker och journalister till tystnad. Ett aktuellt exempel på detta är Marcus Birro som fick fly landet efter att en storm av hat och mordhot riktats mot honom efter en tweet om islam. Frågan är dock om det är Expressen som ska vara domarna och hänga ut de anonyma internetanvändare som de anser behöver få sig en omgång av ”ljusexponeringen”. Vem gjorde Expressen till den allsmäktige domaren, vem gav Expressen fullmakt att bryta mot lagen och hacka sig in i register och datorer? Inte var det folket, i alla fall. Och i rättvisans namn, var är uthängningarna av de anonyma hetsare som hotar sverigedemokrater dag in och dag ut? Existerar de? Skulle man inte kunna säga att Expressens panel är något… jävig?

Det märkliga är att så få verkar reagera på medias uthängningar och integritetskränkningar. Plumpa kommentarer som politiska företrädare vräker ur sig på sociala forum likt Facebook och Twitter ser jag ingen anledning att inte uppmärksamma, men när man startar hatkampanjer för att en person använt ett olämpligt lösenord (!) för flera år sedan har alla gränser överskridits och man kan inte annat än att anta att Mikael Valtersson råkar ut för hetskampanjen för att han innehar obekväma åsikter i form av sitt engagemang i Sverigedemokraterna.

Att Valtersson ska behöva försvara ett lösenord som aldrig var menat för offentligheten är i sig absurt. Som någon formulerade sig på Facebook efter att ha sett Valtersson bli attackerad för sitt val av lösenord: ”Nu tycker jag att alla vi skriver upp våra lösenord här och låter media granska dem för att bedöma lämpligheten”.

I detta nummer granskar vi granskarna med vår artikel om Mohamed Touzari som är en av media hyllad så kallad ”feministisk” krönikör och en del av Expo-nätverket. På Nyheter24 skrev Touzari bland annat att han vill förbjuda män på krogen, men visade sig själv vara dömd för flera sexbrott mot kvinnor på offentliga platser. Inte ens då privatpersoner uppmärksammat Nyheter24 på det olämpliga att låta denne man vara ett föredöme i jämställdhetsfrågan valde man att agera.

Politiker bör granskas. Makthavare bör granskas. Media bör granskas. Dock blir det väldigt farligt när en journalistkår ställer sig över lagen, bryter sig in i folks privatliv och startar en hetskampanj baserat på detta. Laglöst, är det rätta ordet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Läs även:

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att förvalta ett kulturarv

🟠 HISTORIA Folkdräkter är en del av vårt svenska kulturarv. De ser inte exakt likadana ut då de har en lokal prägel. Varje bygd och härad har en egen, specifik dräkt, vilket är orsaken till att folkdräkt även kommit att benämnas som bygdedräkt eller häradsdräkt. Folkdräkten var mycket populär bland allmogen medan andra förvaltade detta kulturarv med hjälp av den folkliga modedräkten.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.