Skip to Content

Räddar slavar. Det var först med vapenmakt som Europa lyckades befria turkarnas och arabernas slavar. Fotot, som togs när fototekniken ännu var helt ny, visar östafrikanska slavar ombord på HMS Daphne den 1 november 1868 efter att ha räddats från ett arabiskt slavhandelsskepp. Till höger: Målning av Ronald Lampitt föreställande samma händelse. Foto: National Archive, The Illustration Art Gallery
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vem stoppade egentligen slaveriet?

PappersupplaganNya Tider v. 40

När slaveriet nämns handlar det vanligen om att européer fraktade afrikanska slavar till Nordamerika, men fenomenet har varit mer utbrett än så och upprätthållits av araber och afrikaner från tidig medeltid in i nutiden. Den förvridna bilden av slaveriet följer ett mönster, där vita människor alltid utmålas som för­övare, och and­ra folkslag som offer. Detta trots att det var européer som först förbjöd slaveriet och sedan med vapenmakt tvingade and­ra folk att upphöra med det.

Publicerad: 4 oktober, 2020, 15:24

  • Svenska

Läs även

Den svenska identitetsvänstern har hämtat hela sin retorik och vokabulär, från ”rasifierad” till ”vitt privilegium”, från USA. Eftersom våra båda länder är tämligen olika, får en sådan kopiering absurda följder. Ett exempel är att man, för att de amerikanska teorierna ska kunna tillämpas här, har försett Sverige med både slaveri och en kolonial historia. Redan där fallerar förstås liknelsen, eftersom de svarta i dagens Sverige inte är ättlingar till slavar, utan huvudsakligen har kommit hit de senaste 20-30 åren från självständiga nationer i Afrika.

I veckans nummer skriver vi om Sveriges enda koloni, Saint Barthélemy, och hur marginellt den egentligen bidrog till den transatlantiska slavhandeln. Kolonin grundades 1784 men redan 1791 upphörde Västindiska kompaniets slavexpeditioner. På ön fanns vid slutet av 1700-talet mellan 1 200 och 2 000 slavar, vilket kan jämföras med de miljoner människor som totalt fraktades från Afrika. Slaveriet på ön avskaffades successivt från 1813 och 1847 friköptes de sista 595 slavarna. Det fanns svenskregistrerade fartyg som ska ha deltagit i transporter av slavar, men ”Sveriges roll i slavhandeln” uppgår då till mindre än en promille av den transatlantiska trafiken.

Inte bara i Sverige, utan i hela den självspäkande Västvärlden, har en mycket snedvriden bild av slaveriet skapats, och gissningsvis är det en vanlig uppfattning att slavhandelns historia helt handlar om vita som förslavat svarta för att föra dessa till Nordamerika.

I själva verket inleddes en arabisk slavhandel nästan tusen år tidigare, i samband med islams födelse på 600-talet. Enligt den nya läran fick muslimer inte förslavas, vilket skapade ett behov av att hämta icke-muslimer från and­ra kontinenter. Enligt beräkningar ska mellan 11 och 14 miljoner afrikaner på detta sätt ha förts till Mellanöstern, varav de flesta kvinnor, eftersom arabernas slavar även skulle användas för sexuella ändamål. Språket swahili har till exempel ett stort antal arabiska låneord från denna tid.

Slaveriet var redan utbrett i Afrika, så araberna – och senare européerna – behövde inte fånga in så många slavar själva, utan de köptes av olika stamhövdingar. Dessa slavar hade oftast tagits som fångar vid olika lokala konflikter, slavhandlarna hade lite kontakt med själva förslavandet.

Till skillnad från Förenta staterna så kastrerade araberna sina manliga slavar, vilket gjort att det i dag inte finns en stor afrikansk minoritet kvar i Mellanöstern.

Att araberna också tog slavar från Europa, bland annat i Östeuropa och det av muslimerna då ockuperade Spanien, är ett faktum som helt förbises i nutida debatt och historieskrivning. Ökänd är till exempel den muslimska slavräden mot Island sommaren 1627, då flera hundra islänningar fördes bort som slavar och många dödades.

”Turkräden” på island 1637. Slavskepp hade kommit från piratnästena i Algeriet och Tunisien för att ta med sig kristna slavar tillbaka till Medelhavet. Totalt togs 380 islänningar som slavar ner till barbareskstaterna.

 

Slaveriet var accepterat i årtusenden. Inte bara bland afrikaner och araber, utan även det antika Grekland och Rom höll sig med slavar. Vikingarna hade trälar. Det finns dock en fundamental skillnad, något som aldrig nämns av den vänster som vill att vi späker oss själva för påstådda historiska oförrätter: Det var européerna som avskaffade slaveriet och sedan tvingade and­ra att göra detsamma. De gjorde det inte av ekonomiska orsaker – tvärtom kostade det resurser och även soldaters liv – utan man stoppade slaveriet av moraliska orsaker.

Redan under slutet av 1700-talet fanns ett betydande motstånd i Europa mot slaveriet, av moraliska skäl. Flera framstående slavmotståndare var svenskar, som exempelvis Anders Sparrman och Carl Bernhard Wadström.

Den franska revolutionen, med sin paroll ”Frihet, jämlikhet, broderskap”, ledde till att slaveriet avskaffades i hela det franska imperiet 1794. USA:s norra stater avskaffade slaveriet 1804, och följdes av Storbritannien 1833. Faktum är att den arabiska slavhandeln från östra Afrika dämpades först när européer, som då styrde över nästan hela kontinenten, förbjöd verksamheten. I den arabiska världen uppstod inget moraliskt motstånd mot slaveriet. Arabiska köpmän och sjörövare fortsatte med slavhandeln och Storbritannien började vid början av 1800-talet att patrullera afrikanska kuster, dels för att förhindra fortsatt slavtransport över Atlanten, men också för att stoppa arabisk slavhandel.

Fenomenet försvann dock inte i Mellanöstern. Exempelvis noterades det att slavar ingick i följet då shejker från Qatar närvarade vid drottning Elizabeths kröning 1953. I Saudi­arabien, Jemen och Oman förbjöds slaveri formellt först 1970, och i Mauretanien 1981.

Även om slaveri i dag formellt är förbjudet i samtliga arabiska länder, fortgår det och vissa islamiska auktoriteter framhåller att det är en del av islam. En vanlig form är i dag de kvinnliga ”hushållerskor” som förs från fattiga länder i bland annat Sydostasien, främst Filippinerna, till de rika gulfstaterna och inte minst Saudiarabien, där de saknar rättigheter och ibland också utnyttjas sexuellt.

I dag anses Mauretanien ha den största andelen slavar i världen, strax över två procent av befolkningen, vilket motsvarar 90 000 personer. Slavarna är huvudsakligen svarta, och slavägarna araber. Liknande situationer ses i grannländer som Mali, Tchad och Niger.

Den förljugna bilden av slaveriet följer ett mönster, där förtryck endast tas upp först när vita är förövare och svarta offer. På 1970- och 1980-talen var Västvärlden, och inte minst Sverige, mycket kritiskt mot den diskriminering som svarta utsattes för i apartheidsystemets Sydafrika. Att hundra­tusentals svarta människor samtidigt dödades av svarta ledare som Idi Amin och Francisco Macías Nguema upprörde uppenbarligen inte lika många.

På samma sätt ser vi nu hur världens fokus ständigt riktas mot de svartas situation i USA och enstaka polisskjutningar, medan ingen säger att ”black lives matter” när det gäller på riktigt förslavade människor i dagens Afrika och Mellanöstern.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Gå till arkivet

Send this to a friend