Verklighetens Ironman sätter världsrekord

En brittisk uppfinnare har slagit världsrekordet för snabbast flyghastighet i en kroppskontrollerad jetdriven dräkt, som kan starta och landa helt för egen maskin.

Den brittiska uppfinnaren Richard Browning från Storbritannien satte ett nytt världsrekord enligt kontrollanterna hos Guinness World Records i dag den 9 november. I en kortare flygtur över en sjö i Storbritannien uppnådde han och höll en hastighet på 51 km/h under en mätsträcka på ett hundra meter.

Uppfinnaren har designat och byggt en jetdriven kroppsdräkt som kontrolleras av hans kropp. På varje arm har han styrreglage och två jetmotorer, och genom att rikta armarna kan han styra färden. Motorerna får bränsle från en ryggsäck och på den sitter ytterligare två jetmotorer. De sex motorerna drivs av flygbränsle och varje enskild jetmotor producerar 22 kilos tryck, vilket totalt ger dräkten en drivkraft på 132 kg.

Med sex jetmotorer lyfter dräkten en människa. Foto: YouTube
Med sex jetmotorer lyfter dräkten en människa. Foto: YouTube

 

Det finns sedan tidigare flera jetdrivna personliga anordningar, bland annat en jetdriven vinge som en person är faststpänd under och som gör över 300 kr/h. Den kan dock bara användas om man hoppar ur ett flygplan eller liknande. Det som gör Brownings uppfinning så unik är att den har kapaciteten att lyfta från marken och landa igen utan extra hjälp.

Uppfinnaren Richard Browning har döpt den jetdrivna dräkten till Daedalus mk1 (sv. Daidalos, uppfinnare som konstruerade vingar). Han fick sin idé för bara lite mer än ett år sedan då han kom över en ensam jetmotor. Han köpte sedan till flera andra motorer och började experimentera med placering, effekt och resultat.  I mars 2017 startade han företaget Gravity Industries, då han menade att resultatet var så pass gott att det redan gick att marknadsföra produkten för att få tag i investerare. Efter att ett antal sponsorer, däribland energidrycksföretaget Red Bull som sponsrar flera extremsportare, börjat hjälpa till med marknadsföringen av Gravity, gick det snabbt för Richard. En investerare såg en presentation av dräkten i dess första version, tog fram en hundradollarssedel och skrev på den: ”Investerar 650 000 dollar – gör den bara bättre!”

Daedalus mk1 beräknas teoretiskt kunna nå hastigheter på över 300 km/h, en flyghöjd på ett par tusen meter och har en flygtid på tio minuter. Men Richard har hållit samtliga tester på höjder på bara ett fåtal meter och i låga hastigheter då den ännu inte har ett funktionellt säkerhetssystem utöver ett vadderat kroppsskydd.

Den senaste versionen av Daedalus mk1 har även specialtillverkats och sålts i ett exemplar till en japansk köpare till ett pris på cirka 2,8 miljoner kronor, pengar som tillsammans med investeringar kommer att användas för att utveckla och tillverka Daedalus mk2, som uppfinnaren menar kommer ha åtskilliga förbättringar, däribland ett skyddssystem med en automatisk airbag som skyddar föraren vid fall, ett lättare chassi och ett effektivare styrsystem. I en intervju till BBC nämner han att han planerar att testa olika vingar för att minska bränsleåtgången och för att öka styrförmågan i de framtida versionerna av dräkten.

Daedalus mk1. Foto: Twitter
Daedalus mk1. Foto: Twitter
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available
Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.