Skip to Content

Expo framställer sig gärna som en kunskapsbank, men sysslar i själv verket med propaganda och desinformation. Bild från Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: Nya Tider
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Vetenskap, modell Expo

PappersupplaganNya Tider v. 38

Stiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Publicerad: 15 september, 2020, 12:11

  • Svenska

Läs även

Expo, Sveriges försenade svar på Östtysklands Stasi, har tagit på sig att bygga upp ett arkiv över rasism och rasister i Sverige. I deras aktivistiska verksamhet, där svenska staten är en av finansiärerna, ingår också att ge ut en tidskrift – den har samma namn och finns som papperstidskrift. I det senaste numret, 1 juli 2020, gör journalisten Emilie Stendahl, utbildad på Södertörns högskola och anställd av Expo, en lång intervju med professor Mattias Gardell.

Det är en mycket vördnadsfull intervju. Jag får känslan av att det är en av sektens lägre rankade medlemmar som intervjuar en av dem med högst status och därför varken vågar fördjupa sina frågor, invända, komplettera eller kommentera. Begreppet robotintervju passar utmärkt in. För den som vill veta något om Emilie Stendahl är titlarna på det hon tidigare skrivit för Expo talande:

● Rasismen fanns innan rasbiologin
● ”Fake news” förstärker fördomar
● Varför blir man extremist (ett intressant självporträtt … nej, jag bara skojade).
● Traditionella fruar ger extremismen en städad front
● Så bemöter du rasism
● Så fördomsfulla är vi
● Alternativmedier förstärker känslan av ”vi och dom”.
● Minskar rasismen av mänskliga möten?

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Ja, vad är rasism kontra diskriminering? För något år sedan var det tänkt att DO skulle flytta till Rinkeby. En lämplig plats kan man tycka då man inbillar sig att många som känner sig diskriminerade bor där? Men DO ansåg att de skulle tappa kompetens av flytten till Rinkeby? Det kan heller inte vara avståndet från Stockholm som avskräckte DO:s anställda, då det är ett avstånd på 10 km? För ett tag sedan kom förslag på att SIDA skulle lämna sina lokaler på Östermalm och flytta till Botkyrka, ett avstånd på ca; 1 (en) mil. Återigen protester från anställda som hävdade kompetensbortfall? Varken DO, eller SIDA har berört vad det egentligen handla om? Vi läser dagligen om etniska svenskar som rånas, misshandlas eller våldtas, men det kallas inte för rasism? Det omvända hade kallats för rasism. Ett universitet i Chicago har det här läsåret endast undervisning för svarta? Kan vi kalla det för diskriminering, eller rasism? Jo, om det hade gällt enbart vita elever. Det går att stapla upp motsägelser i det oändliga där bara den ena parten kan anklagas för rasism? Alla andra raser kan begå, vilka brott som helst emot etniska svenskar utan att för den skull bli anklagad för rasism, eller ”hets mot folkgrupp”?

  • birgerr

    mobbing kan också vara dödlig

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, skällde ut SVT, och nu fick mycket riktigt inte Vávra Suk vara med i debatten. Stillbild: SVT

Den djupa staten är inte osårbar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETPresidentvalet i USA har hamnat i fokus för kampen mellan folket och de ickevalda eliterna. Det avslöjar hur demokratins motståndare ser sig själva och hur långt de är beredda att gå för att klamra sig kvar vid makten. Men det visar också att de är långt ifrån osårbara.

Godhetskapitalet

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGOrdet kapital har fått en allt bredare betydelse, bland annat i begreppen våldskapital och kulturellt kapital. Sverige har dock i egenskap av inbillad humanitär stormakt börjat bygga något av ett godhetskapital. Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, analyserar detta flyktiga begrepp och hur illa ansträngningarna att profilera Sverige som ett moraliskt föredöme rimmar med verkligheten.

Gå till arkivet

Send this to a friend