Skip to Content

Expo framställer sig gärna som en kunskapsbank, men sysslar i själv verket med propaganda och desinformation. Bild från Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: Nya Tider
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Vetenskap, modell Expo

PappersupplaganNya Tider v. 38

Stiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Publicerad: 15 september, 2020, 12:11

  • Svenska

Läs även

Expo, Sveriges försenade svar på Östtysklands Stasi, har tagit på sig att bygga upp ett arkiv över rasism och rasister i Sverige. I deras aktivistiska verksamhet, där svenska staten är en av finansiärerna, ingår också att ge ut en tidskrift – den har samma namn och finns som papperstidskrift. I det senaste numret, 1 juli 2020, gör journalisten Emilie Stendahl, utbildad på Södertörns högskola och anställd av Expo, en lång intervju med professor Mattias Gardell.

Det är en mycket vördnadsfull intervju. Jag får känslan av att det är en av sektens lägre rankade medlemmar som intervjuar en av dem med högst status och därför varken vågar fördjupa sina frågor, invända, komplettera eller kommentera. Begreppet robotintervju passar utmärkt in. För den som vill veta något om Emilie Stendahl är titlarna på det hon tidigare skrivit för Expo talande:

● Rasismen fanns innan rasbiologin
● ”Fake news” förstärker fördomar
● Varför blir man extremist (ett intressant självporträtt … nej, jag bara skojade).
● Traditionella fruar ger extremismen en städad front
● Så bemöter du rasism
● Så fördomsfulla är vi
● Alternativmedier förstärker känslan av ”vi och dom”.
● Minskar rasismen av mänskliga möten?

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Ja, vad är rasism kontra diskriminering? För något år sedan var det tänkt att DO skulle flytta till Rinkeby. En lämplig plats kan man tycka då man inbillar sig att många som känner sig diskriminerade bor där? Men DO ansåg att de skulle tappa kompetens av flytten till Rinkeby? Det kan heller inte vara avståndet från Stockholm som avskräckte DO:s anställda, då det är ett avstånd på 10 km? För ett tag sedan kom förslag på att SIDA skulle lämna sina lokaler på Östermalm och flytta till Botkyrka, ett avstånd på ca; 1 (en) mil. Återigen protester från anställda som hävdade kompetensbortfall? Varken DO, eller SIDA har berört vad det egentligen handla om? Vi läser dagligen om etniska svenskar som rånas, misshandlas eller våldtas, men det kallas inte för rasism? Det omvända hade kallats för rasism. Ett universitet i Chicago har det här läsåret endast undervisning för svarta? Kan vi kalla det för diskriminering, eller rasism? Jo, om det hade gällt enbart vita elever. Det går att stapla upp motsägelser i det oändliga där bara den ena parten kan anklagas för rasism? Alla andra raser kan begå, vilka brott som helst emot etniska svenskar utan att för den skull bli anklagad för rasism, eller “hets mot folkgrupp”?

  • birgerr

    mobbing kan också vara dödlig

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Tidigare milda vintrar

KRÖNIKADe som varnar om hotande global uppvärmning tar den gångna svenska vintern som exempel. Den var förvisso ganska mild söderöver. Men de nämner inget om all snö som föll i Norrland och på sina håll låg kvar långt in i juli.

Gå till arkivet

Send this to a friend