Skip to Content

Mitchel Baker verkställande styrelseordförande för Mozilla Foundation och Mozilla Corporation. Foto: Foto James Duncan Davidson - O'Reilly Media - Wikimedia. Infälld skärmavbild: Mozilla internet browser.
UTRIKES

”Vi behöver gå längre än deplattformering” – Mozilla förklarar krig mot konservativa

PappersupplaganNya Tider v. 4

Att stänga av Donald Trump från sociala medier, och alla hans anhängare som protesterar, är inte tillräckligt för att stoppa ”våld och hat” från att spridas på internet. Det menar Mozilla, företaget bakom Firefox-webbläsaren. Nu vill de gå ännu längre i det pågående digitala kriget mot konservativa oppositionella, och vill censurera och påverka hela informationsflödet i sin egen webbläsare. ”Vi behöver gå längre än deplattformering”, lyder rubriken på pressmeddelandet som skickades ut den 8 januari.

Publicerad: 31 januari, 2021, 20:06

  • Svenska

Läs även

I ett pressmeddelande förklarade Mozilla att det är brådskande att börja filtrera bort ”desinformation” redan på webbläsarnivå innan användaren ens fått chansen att se den i en internetsökning eller på en webbplats.

Med den nu sedvanliga hänvisningen till stormningen av Kapitolium, motiverar Mozilla att varje verktyg i arsenalen måste användas för att förhindra ”white supremacy” (ungefär: vit överhöghet) från att växa online.

”Men lika förkastligt som Donald Trumps agerande är, handlar användningen av internet för att sprida våld och hat, och att stärka vit överhöghet, om så mycket mer än en enda person. Donald Trump är verkligen inte den förste politiker som utnyttjar internets arkitektur på detta sätt, och han kommer inte att vara den siste. Vi behöver lösningar som inte bara fungerar först efter att oräknelig skada har inträffat”, skrev Mitchell Baker, verkställande styrelseordförande för Mozilla, i pressmeddelandet och gick sedan vidare till att öppet förklara att permanenta avstängningar av oliktänkande inte är tillräckligt långtgående.

”Att förändra den här farliga dynamiken kräver mer än bara tillfällig nedrustning eller permanent avstängning av dåliga aktörer från sociala medieplattformar”, skrev Baker, och radade sedan upp ett antal krav.

Ytterligare specifika åtgärder måste vidtas mot de ”dåliga aktörerna”, underförstått nationalister och konservativa:

● Avslöja vem som betalar för reklam, hur mycket de betalar och vilka målgruppen är.
● Verka för meningsfull transparens av plattformarnas algoritmer så att vi vet hur och vilket material som får förstärkt spridning, till vem, och med vilken betydelse.
● Förstärk spridningen av inlägg som är faktabaserade, och inte desinformation, genom att använda Firefox specifika verktyg för detta.
● Arbeta med oberoende forskare för att underlätta djupare studier av plattformarnas påverkan på människor och våra samhällen, och vad vi kan göra för att förbättra saker.

”Det här är åtgärder som plattformarna kan och borde göra redan idag. Lösningen är inte att överge internet, utan att bygga ett bättre internet som kan stå emot och skydda sig mot den här typen av prövningar”, förklarade Baker.

Newstarget uppmanar: Avinstallera Firefox permanent

Från alternativmedier i USA lät inte reaktionen vänta på sig.

”Mozilla vill att Firefox ska bli ännu en grindvakt för information, i den djupa statens nätverk som syftar till kontroll över världen”, skrev den amerikanska oberoende nyhetssajten Newstarget om Mozillas utspel.

”Utan tvekan är det nu hög tid att avinstallera Firefox permanent. Det brukade vara en hyfsat bra browser, men är nu bara en kugge i hjulet när det handlar om den nya världsordningens kontroll över yttrandefriheten, för att inte nämna en skymf mot konstitutionens första tillägg”.

Första tillägget, The First Amendment, i den amerikanska konstitutionen, syftar till att skydda yttrandefriheten. Med anledning av The First Amendment har USA i lagens mening mycket mer långtgående yttrandefrihet än europeiska länder. I USA finns inga åsiktslagar som hets mot folkgrupp, till skillnad från i Sverige där varje år över 500 personer åtalas för att ha fel åsikter.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend