Skip to Content

Marcus Birro fick nyligen sparken från Expressen. Foto: pressbild
Ledare

Vi och ”dom”

Publicerad: 4 december, 2014, 19:57

  • Svenska

Läs även

Att dela in människor i ”vi” och ”dom” är bland det värsta man kan göra. Därom är gammelmedias journalister och sjuklöverns politiker så gott som eniga. Att dela in människor på det sättet är något som inga respektabla partier eller medier gör.

Nej, sådant görs bara av… ja, du vet, ”dom”. De där rasisterna, homofoberna, islamofoberna och främlingsfientliga. Vi är för goda, fina och medmänskliga för det.

Detta med ”vi och dom” brukar exempelvis användas för att särbehandla Sverigedemokraterna. Varför kan man inte tänka sig att samarbeta med SD eller behandla dem med normal mänsklig respekt? ”Jo, du vet, de delar in människor i vi och dom, och det skulle ju vi aldrig göra.”

Ja, det är absurt. Som så mycket annat i Sveriges alltmer dårhusliknande debattklimat. För medan de flesta av dem som anklagas för att ”dela in människor i vi och dom” gör en ganska välvillig uppdelning, där grupper anses skilja sig åt men ändå bör behandlas med normal mänsklig respekt, gäller detta inte för de politiskt korrektas ”vi och dom”. Deras uppdelning innebär att ”dom” – de som avvikit från den smala åsiktskorridoren – tilldelas ett avsevärt lägre människovärde än ”vi”. ”Dom” anses närmast lägre stående, och ”vi” behöver inte ens utsträcka vanlig mänsklig hövlighet till dem. Att vägra att skaka hand med en av ”dom” eller gå ut ur rummet när en av ”dom” kommer in i det anses närmast vara en dygd.

Nyligen fick den svensk-italienske författaren Marcus Birro känna på hur det är att drabbas av PK-elitens dom. Först twittrade han att merparten av världens terrorism har den gemensamma nämnaren islam. Vilket förstås är sant, men sanningen är inget argument i dessa sammanhang. För detta utsattes han, som vi berättade om i förra numret av Nya Tider, för en omfattande hatkampanj som inkluderade inte mindre än tretton olika mordhot.

Sedan var Birro fräck nog att medverka i den politiskt inkorrekta podcasten Radio Länsman tillsammans med Ingrid Carlqvist, chefredaktör för Dispatch International. Både Carlqvist och Länsman hör definitivt till PK-Sveriges ”dom”, och i enlighet med den politiska korrekthetens påbud (som tycks ha inspirerats av Indiens kastlagar) blir du besudlad om du interagerar med en av ”dom” utan att samtidigt visa avsky mot honom eller henne. Mycket riktigt fick Birro sparken från Expressen, där han under de senaste åren varit en återkommande krönikör.

Ett problem för de politiskt korrekta är att deras ”dom” blir allt fler. Det är väldigt lätt att hamna i den kategorin eftersom de anser att nästan allt är rasism, främlingsfientlighet, homofobi, afrofobi, antisemitism, islamofobi eller något annat otäckt. Nu har även Birro blivit en av dom.

Den som tycker att Sverige har för stor invandring blir en av ”dom”. Den som tycker att homosexuella inte bör få adoptera barn hamnar också där. Den som kritiserar islam åker dit tillsammans med den som kritiserar att någon som helst etnisk eller religiös grupp har för stort inflytande över samhället eller någon av dess delar. Den som påstår att det finns positiva saker med de traditionella könsrollerna ligger åtminstone snubblande nära att bli en av dom och räknas definitivt inte till PK-elitens vi.

Kristendom får förstås kritiseras, det innebär ju inte att man delar in människor i vi och dom, för… ja, alltså, det gör bara inte det, okej? Och givetvis är det lovvärt att vara arg, upprörd och till och med hatisk över att vita människor – i synnerhet vita, heterosexuella, medelålders män – har alldeles för stort inflytande inom något visst område. Eller att de existerar över huvud taget, faktiskt. Det är helt okej att säga rakt ut att man hatar vita män och att det är konstigt att de inte är mer hatade, som Margret Atladottir, chefredaktör på Nöjesguiden, twittrade i januari 2012. Aftonbladet tyckte så mycket om hennes åsikter att hon senare blev redaktör på deras opinions-sajt Politism.se. För att nu inte nämna den rasseparatistiska antirasistiska föreningen Rummet, som vi tidigare berättat om i Nya Tider. Rummet delar väldigt konsekvent in människor i vi, som har en mörkare hudfärg, och dom, de vita, men detta är alltså inte heller att ”dela in människor i vi och dom” – åtminstone inte på det sättet, det där onda sättet som ”dom” gör.

Nåväl. Det positiva i allt detta är förstås att deras dom – vilket åtminstone delvis är vårt vi – växer fortare ju mer omedgörlig och oresonlig den politiska korrektheten blir. Allt färre människor accepterar deras uppdelning och deras påbud, och ju mer de försöker trycka ner alla som avviker från deras dogmer, desto fler sällar sig istället till oss. Till slut kommer förtryckarna att upptäcka hur få ”de” är.

Redaktionen

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Gå till arkivet

Send this to a friend