Skip to Content

VIDEO

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

Publicerad: 10 juni, 2021, 11:23

Demonstrationen tågade bland annat förbi tv- och radiohuset, där deltagarna ropade slagord om att public service ljuger för folket. När man nådde Gärdet hölls flera tal. Musik framfördes även av musikproducenten Christoffer Lundquist, känd från musikbandet Roxette, som därefter vände sig till polisen och påbörjade ett tal om att många blev poliser för att de vill göra rätt, men att de valde ett av de svåraste yrkena för detta.

Just som Lundquist började tala ingrep polisen och började att upplösa demonstrationen. Deltagare i alla åldrar frihetsberövades och fördes bort i polisbussar. Under insatsen greps två personer för våldsamt upplopp och tre är misstänkta för brott mot ordningslagen.

För Nya Tiders utsända uttryckte flera deltagare bestörtning över att en fredlig sammankomst där man gav uttryck för kärlek och spelade musik, angreps på detta sätt av ordningsmakten. När arrangören Filip Sjöström skulle föras bort bildade andra deltagare först en mänsklig sköld runt honom, men även han avlägsnades till slut.

Filip Sjöström hade förutsett Polisens agerande, efter tidigare erfarenheter av liknande sammankomster, och vände sig till dem i en video upplagd på Frihetsrörelsens Facebook-sida den 3 juni. Han inledde med att i korthet beskriva manifestationens syfte:

– Vi menar att vi inte är fria, och att det från myndigheters och medias håll fars med osanningar. Vi vill att samhället ska öppnas upp och att alla restriktioner ska tas bort, av den enkla anledningen att dessa skadar fler människor än de hjälper. Pandemilagen är ett exempel på det. Den lagen är omoralisk och direkt skadlig för det svenska folket, och bör därmed tas bort och inte följas av en enda människa. Inte heller av Polismyndigheten.

Sjöström tog sedan upp en händelse som utspelades några dagar tidigare, då tusentals fotbollssupportrar tågade genom Södermalm för att fira en seger. Han påpekade att det även där fanns en arrangör och att människor inte höll de påbjudna avstånden. Presstalespersonen sade då att Polisen valt att inte klassificera händelsen som en allmän sammankomst, eftersom dessa människor ”endast uttryckte kärlek gentemot sitt lag”.

Hans uppmaning till Polisen blev:

– Om ni dyker upp på söndag och försöker stoppa vår sammankomst, kommer ni att tappa mitt och mina medmänniskors förtroende, ja, troligtvis till och med hela Sveriges förtroende.  Ni visar tydligt att ni gör skillnad mellan olika sorters sammankomster, och den enda slutsatsen som jag kan dra av det är att polisledningen har fått direktiv att just vissa typer av sammankomster ska stoppas med alla möjliga medel. Om så är fallet, visar ni för hela svenska folket att ni är korrupta, att regeringen är korrupt och att hela hanteringen av den här pandemin är ett enda stort osammanhängande fiasko.

Ändring av kommentarsfält

På grund av misstanke om att det förekommit missbruk av kommentarsfältet kommer det tillfälligt att stängas av tills vidare. Vi jobbar på att lösa frågan med en långsiktigt hållbar lösning för möjligheten att kommentera och återkommer i ärendet.

Kommentarer inaktiverade.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Boosterspruta ger effekt – under mycket begränsad tid

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Om Fritz von Dardel, En konstnärlig soldat och hovman

KULTURFritz von Dardel levde ett rörligt och händelserikt liv. Han var militär, överintendent vid Nationalmuseum, diplomat, hovman – och konstnär. Faktum är att konsten kom att bli hans främsta intresse i livet. Dardel tecknade serier samt målade karikatyrer och landskap.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

3 av 10 på iva är vaccinerade

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Gå till arkivet