Skip to Content

Försvararna i Dayr az-Zawr leds av den levande legenden generalmajor Issam Zahreddine (mitt i bild med solglasögon). Han är känd för att leda från fronten och deltar inte sällan själv aktivt i striderna. Den 55-årige drusen har därför skadats flera gånger. General Zahreddine för befäl över republikanska gardets 104:e fristående luftburna brigad som tillsammans med 137:e artilleribrigaden, tillhörande 17:e reservdivisionen, utgör huvuddelen av försvarsstyrkan. Till dessa tillkommer ett större antal milismän ur NDF samt mindre grupper av snabbrörliga kommandosoldater tillhörande SAA och libanesiska shiamilisen Hizbollah. Den 104:e brigaden räknas som en av gardets främsta elitstyrkor och leddes av Bashar Assad innan han blev president i juli 2000. Foto: SAA
SYRIEN

Viktig stad utsatt för massiva attacker från Islamiska staten

Staden Dayr az-Zawr i östra Syrien kämpar för sin överlevnad. Med sina angränsande militärbaser är staden den syriska regeringens sista bastion i öst. Omkring 120 000 civila och de desperat kämpande regeringssoldater som skyddar dem har varit belägrade sedan sommaren 2014. Tills nu har de stått emot alla Islamiska statens otaliga attacker. Efter att staden skurits av från flygbasen och därmed yttervärlden fruktar nu många att den kommer falla med efterföljande massakrer på den muslimska och kristna civilbefolkningen.

Publicerad: 24 januari, 2017, 16:44

 • Svenska

Läs även

I gryningen den 14 januari gick Islamiska staten (IS) till storoffensiv med tusentals jihadister mot de cirka 4 000 man ur säkerhetsstyrkorna som står för försvaret. Staden angreps först, sedan flygbasen en knapp halvmil söderut och samtidigt angreps flera strategiska platser och bergshöjder däromkring. Det skedde efter två timmars artilleribombardemang vars intensitet överraskade både försvarare och stridsledningen i Damaskus. Ett dussintal soldater och ungefär dubbelt så många terrorister dödades under de inledande striderna, men jihadisternas framryckning var obeveklig.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Första gången jag har läst en artikel som är analyserande och ifrågasättande om vad som händer i mellanöstern utan att välja sida.
  Dyngan som PK media presenterar betackar jag mig för.

 • PJ

  Tre saker tänker jag på:

  1, De USA stödda “rebellerna” alltså IS mfl. tilläts lämna Aleppo, inte otänkbart att dessa nu har förenats med dessa styrkor som anfaller Dayr az-Zawr.
  2, Obama tillförde innan han avgick som president ytterligare militärmateriel i form av vapen och ammunition till sina “rebeller” alltså IS mfl.
  3, När IS styrkeuppbyggnad pågick inför anfallet mot Dayr az-Zawr var Obama fortfarande president och det kan förklara varför USA tillät denna styrkeuppbyggnad. Det är ju som bekant Obamas “rebeller”.

  Nu hoppas jag på att Trump är det han påstår. General Mattis, nu ny försvarsminister, började sin första dag med att bomba IS i både Irak samt Syrien. Vi får se om detta nya förhållningssätt gentemot USA´s eget skapade IS (använder IS som samlingsnamn på alla dessa jihadgrupperinger) fortsätter. Jag är optimistisk att USA nu svänger och verkligen kommer att bekämpa IS på riktigt.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Gå till arkivet

Send this to a friend