Skip to Content

Turkisk butik. I Turkiet säljs IS-relaterade produkter och jihadist-propaganda helt öppet i butiker och på marknader. Detta sker med den turkiska statens goda minne. Foto: Okänd, Istanbul oktober 2014
Ledare

Vilken är USA:s taktik i Syrien?

President Barack Obama fortsätter att hävda att man stödjer de moderata rebellerna och att varken terrorarmén Islamiska staten eller Syriens president Bashar Assad har en framtid i landet. Nu börjar dock även USA:s egna militärledning klia sig i huvudet över taktiken.

Publicerad: 2 september, 2015, 23:54

  • Svenska

Läs även

Nya Tiders utrikesredaktör Christer Ericsson har löpande undersökt situationen i Mellanöstern och rapporterat om bakgrunden till det vi kan se på slagfältet och i det diplomatiska spelet. För två veckor sedan kunde han bland annat rapportera att framväxten av Islamiska staten och andra jihadistgrupper var en medveten strategi som Washington hade valt för att försöka störta president Assad. Dessa grupper har med Washingtons goda minne beväpnats av USA:s allierade i regionen.

Formellt vidhåller Barack Obama att man stödjer de moderata rebel­lerna. Detta trots att den Fria syriska ar­mén för länge sedan upphört att existera som en militär styrka av betydelse. Ericsson visar att en satsning på mer än motsvarande fyra miljarder kronor hittills resulterat i endast en handfull rekryter. Den strategi som Washington formellt följer är antingen fullständigt vansinne eller en lögn.

Även Turkiet och andra av USA:s allierade har stött jihadisterna, men av skiftande orsaker. Turkiet hjälper terrorstämplade jihadister med vapenleveranser delvis av samma anledning som USA – för att störta Syriens president – men även för att de ska strida mot kurderna. Turkiet rättfärdigar dessutom sina bombräder in i Syrien och Irak med att man vill angripa IS, medan målen i själva verket är just kurder. Kurderna är de enda som vid sidan av Syriska armén gjort effektivt mot­stånd mot terrorarmén IS. Från att ha varit hårt ansatta av IS har de sedan några månader framgångsrikt pressat tillbaka IS från stora områden nära turkiska gränsen. Att Turkiet nu väljer att börja flygbomba är talande i sig.

Frågan är viken lösning USA skulle vilja ha på kriget i Syrien och om de över huvud taget vill ha någon lösning. Ryssland har föreslagit en bred koalition mot terrorarmén IS, men detta har USA konsekvent avböjt. Nyligen lanserade därför Ryssland ett samarbete tillsammans med Egypten mot jihadisterna. Det ska bli intressant att följa vad det i praktiken resulterar i, Ryssland har varit en oumbärlig resurs för Syriens kamp mot IS och andra terrorgrupper.

Syrien, Irak, Libyen, Jemen… listan med länder som USA och dess allierade – ibland med Sveriges hjälp – bombat sönder kan göras lång. Fungerande länder, vissa välmående, har förvandlats till kaotiska och härjade krigszoner. Flyktingströmmarna är omfattande och de drabbar även Sverige.

Står Egypten på tur? Man bör hålla i minnet att Egypten är mycket folkrikare än de andra länderna i området som USA lagt i ruiner. Bara i Kairo bor det över 20 mijoner, lika många människor som i hela Australien. En flyktingström av sådana proportioner skulle få den trafik vi sett hittills över Medelhavet att blekna.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Macron och Löfven – Don Quijote och Sancho Panza

KRÖNIKADen 7 juni offentliggjorde Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett samarbetsavtal mellan de båda länderna. Efter att ha tagit del av texten på originalspråket kan jag inte annat än beundra det formfulländade avtalet ”Déclaration sur la coopération entre la France et la Suède dans le domaine des affaires européennes”. Att alla intentioner i dokumentet, trots uppriktiga och innerliga bedyranden, skulle kunna förverkligas förefaller likväl i högsta grad osannolikt.

Feministernas spegelvärld

OPINION

Regeringens siffror över nyanländas sysselsättning är ren fake news

OPINION: THORALF ALFSSONRegeringens narrativ med ”kraftiga förbättringar” för nyanländas sysselsättning är rena falska nyheter. De siffror man slänger sig med saknar förankring i verkligheten och är resultat av trixande med låtsasjobb och statistik. Alltså rena politiska beställningsjobb och propaganda. Bakom propagandan står en skrupelfri, maktfullkomlig och därigenom också direkt farlig regering, menar debattören och före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Så firas midsommar på andra sidan Östersjön

KRÖNIKANi kanske inte trodde det, men midsommar firas faktiskt också på andra sidan Östersjön och inte bara hos oss i Sverige. Okej, en del kände kanske till att midsommar även firas i Finland, men att det finns midsommarfirande i våra baltiska grannländer som både liknar och skiljer sig något från det svenska dito är det nog färre som vet. Därför, en vecka före midsommar, är det dags att bekanta sig kort med hur traditionerna ser ut just i Finland, Estland och Lettland under årets ljusaste dag och natt.

Ett nytt geopolitiskt landskap med Trump och Putin

OPINION: DAN AHLMARK”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen”, råder en utrikespolitisk maxim. Och nya intressen kan nu vara på väg att uppstå mellan Ryssland och USA, sedan Kina allt mer börjat exploatera den ryska Fjärran Östern. Denna ”mjuka invasion” kan möjliggöra för USA:s president Donald Trump att locka över Rysslands Vladimir Putin, speciellt som Trump på hemmaplan nu har friare händer sedan Mueller-utredningen fallit. Detta menar debattören Dan Ahlmark.

Eva Brunne i Sveriges Radio, mer muslim än kristen?

OPINION

Är inte BRÅ:s uppgift att förebygga brott?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETReportern Lara Logan blev strax efter att detta foto togs överfallen och utsatt för taharrush på Tahrirtorget i Kairo år 2011. Liknande scener utspelade sig i Köln (t.h.) på nyårsnatten till 2016, då många män från arabvärlden kommit till Europa. Ändå vägrar BRÅ att kartlägga kopplingen mellan etnicitet och sexualbrott. Foto: Reuters, Privat

Gå till arkivet

Send this to a friend