Skip to Content

Turkisk butik. I Turkiet säljs IS-relaterade produkter och jihadist-propaganda helt öppet i butiker och på marknader. Detta sker med den turkiska statens goda minne. Foto: Okänd, Istanbul oktober 2014
Ledare

Vilken är USA:s taktik i Syrien?

President Barack Obama fortsätter att hävda att man stödjer de moderata rebellerna och att varken terrorarmén Islamiska staten eller Syriens president Bashar Assad har en framtid i landet. Nu börjar dock även USA:s egna militärledning klia sig i huvudet över taktiken.

Publicerad: 2 september, 2015, 23:54

  • Svenska

Läs även

Nya Tiders utrikesredaktör Christer Ericsson har löpande undersökt situationen i Mellanöstern och rapporterat om bakgrunden till det vi kan se på slagfältet och i det diplomatiska spelet. För två veckor sedan kunde han bland annat rapportera att framväxten av Islamiska staten och andra jihadistgrupper var en medveten strategi som Washington hade valt för att försöka störta president Assad. Dessa grupper har med Washingtons goda minne beväpnats av USA:s allierade i regionen.

Formellt vidhåller Barack Obama att man stödjer de moderata rebel­lerna. Detta trots att den Fria syriska ar­mén för länge sedan upphört att existera som en militär styrka av betydelse. Ericsson visar att en satsning på mer än motsvarande fyra miljarder kronor hittills resulterat i endast en handfull rekryter. Den strategi som Washington formellt följer är antingen fullständigt vansinne eller en lögn.

Även Turkiet och andra av USA:s allierade har stött jihadisterna, men av skiftande orsaker. Turkiet hjälper terrorstämplade jihadister med vapenleveranser delvis av samma anledning som USA – för att störta Syriens president – men även för att de ska strida mot kurderna. Turkiet rättfärdigar dessutom sina bombräder in i Syrien och Irak med att man vill angripa IS, medan målen i själva verket är just kurder. Kurderna är de enda som vid sidan av Syriska armén gjort effektivt mot­stånd mot terrorarmén IS. Från att ha varit hårt ansatta av IS har de sedan några månader framgångsrikt pressat tillbaka IS från stora områden nära turkiska gränsen. Att Turkiet nu väljer att börja flygbomba är talande i sig.

Frågan är viken lösning USA skulle vilja ha på kriget i Syrien och om de över huvud taget vill ha någon lösning. Ryssland har föreslagit en bred koalition mot terrorarmén IS, men detta har USA konsekvent avböjt. Nyligen lanserade därför Ryssland ett samarbete tillsammans med Egypten mot jihadisterna. Det ska bli intressant att följa vad det i praktiken resulterar i, Ryssland har varit en oumbärlig resurs för Syriens kamp mot IS och andra terrorgrupper.

Syrien, Irak, Libyen, Jemen… listan med länder som USA och dess allierade – ibland med Sveriges hjälp – bombat sönder kan göras lång. Fungerande länder, vissa välmående, har förvandlats till kaotiska och härjade krigszoner. Flyktingströmmarna är omfattande och de drabbar även Sverige.

Står Egypten på tur? Man bör hålla i minnet att Egypten är mycket folkrikare än de andra länderna i området som USA lagt i ruiner. Bara i Kairo bor det över 20 mijoner, lika många människor som i hela Australien. En flyktingström av sådana proportioner skulle få den trafik vi sett hittills över Medelhavet att blekna.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nu slår kommunerna tillbaka

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSölvesborg leder vägen som den enda SD-ledda kommunen i Sverige och sätter ned foten om kommunalt självstyre. Har vi fortfarande lokal demokrati? Då ska inte staten kunna påtvinga kommuner migranter som de sagt nej till!

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Journalist om östtysk ”högerpopulism”: Östtyskar känner ingen skuld

KRÖNIKAEn tysk journalist har skrivit en rätt märklig artikel om Tyskland i vilken han först underkänner tesen att tyskar i öst är en nazistisk pöbel och framlägger ett rätt rikt material om hur det egentligen är fatt med Tyskland – för att sedan bortse från sina egna iakttagelser, återinföra teorin att tyskar i öst är nynazister och förklara detta med att östtyskarna har kommit på efterkälken i moraliskt hänseende, därför att de inte har lärt sig leva med och vara stolta över den tyska skulden.

Loj opposition kommer trumfa kass regering

DEBATT

Gå till arkivet

Send this to a friend