Skip to Content

Ulf Möller (infälld) kunde tack vare hjälp från vänner betala de 8 000 kronor ett inlägg på Facebook kostade honom i böter och advokatkostnader. Foton: Wikipedia/Bengt Oberger, Privat
INRIKES

Villkorlig dom och dagsböter för inlägg om islam

PappersupplaganNya Tider v. 44

En man i Halmstad dömdes den 17 oktober i år för hets mot folkgrupp, med anledning av ett enda inlägg på Facebook som polisanmälts av en heltidsanställd ”näthatsgranskare”. Till Nya Tider säger mannen att han inte ångrat sig eller bytt åsikter, men att han fortsättningsvis kommer att vara mer försiktig med formuleringar.

Publicerad: 30 oktober, 2018, 15:33

  • Svenska

Läs även

Den 10 juli 2017 skrev Ulf Möller, 57, i ett inlägg i den slutna Facebookgruppen ”Stoppa islam” bland annat att islamiska samhällen befinner sig på medeltidsnivå, samt att ”muslimerna har alltid och kommer alltid lösa sina problem med våld” och att ”deras hederskultur kräver att hedern bara kan upprätthållas med våld”. Av detta togs en så kallad skärmdump, en bild av inlägget, som sedan polisanmäldes av Tomas Åberg, den i systemmedia hyllade talesmannen för ”Näthatsgranskaren”.

Åberg betalas en heltidslön av föreningen för att på sociala medier leta efter inlägg om invandring, integration och islam, som sedan kan polisanmälas.

För Nya Tider berättar Möller att han först i början av detta år blev medveten om anmälan, efter att ha meddelats via brev från polisen. Han säger att beskedet kom att oroa honom dagligen, inte på grund av ånger eller dåligt samvete, utan för att han med sin låga inkomst skulle få svårt att betala böterna.

Den 17 oktober i år dömdes Möller av tingsrätten i Halmstad för hets mot folkgrupp till villkorlig dom samt att betala 3 200 kronor i böter, 800 kronor till brottsofferfonden och 4 000 kronor i advokatkostnader. I domen står bland annat:

”Ulf Möller har spridit en text vari uttalades missaktning med syftning på trosbekännelse. Han publicerade en text på Facebook som innehöll uttalanden av missaktning för muslimer.”

Den dömde sammanfattar skeendet för Nya Tider:

– Både polisförhör och rättegång var en parodi. En surrealistisk upplevelse och nu tror jag att jag bättre kan förstå hur de som blev anklagade för sina åsikter i exempelvis det forna Östblocket kände sig. Jag anser fortfarande, och kanske ännu tydligare i dag, att jag inte begått något brott. Mitt ”brott” är att jag uttryckt min åsikt. Jag har inte hetsat mot någon. Inte grovt förtalat eller hotat någon.

Tingsrätten slår också fast att Möller ”begick gärningen med uppsåt”. Han själv bestred åtalet, då han menar att kommentarerna ligger inom yttrandefriheten. Att inlägget inte skedde i vad tingsrätten bedömer vara ett politiskt sammanhang läggs också den åtalade till last:

”Uttalandet inbjuder inte till religionskritisk diskussion utan uttrycker istället missaktning på det sätt som straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp ämnar träffa.”
Möller har inte bytt åsikter och kommer även fortsättningsvis att yttra dessa, men iaktta en viss försiktighet:

– Jag tänker fortsätta uttrycka mina åsikter och kommer även i framtiden att vara kritisk mot islam, invandringspolitik och så vidare. Kommer även att använda ordet ”muslim” eller ”muslimer”, men försöka vara noga med att det inte används så att det kan bli föremål för ”hets mot folkgrupp”.

Ulf Möller vill också framföra sin tacksamhet till alla vänner som gett honom ekonomiskt och moraliskt stöd. Tack vare dem kunde han betala både böter och advokatkostnader, som sammanlagt uppgick till 8 000 kronor.

Nya Tider granskade i början av året ”näthatsgranskaren” Tomas Åberg, som driver en förening som på skattebetalarnas bekostnad polisanmäler svenskar som skrivit arga inlägg om invandringspolitiken och invandrare på nätet.

Det visar sig att Åberg satt i system att själv hålla sig undan rättvisan, bland annat när han polisanmäldes för djurplågeri. Han hade hållit jakar på sin gård, men vid Länsstyrelsens inspektion kunde konstateras att Åberg hade misskött djuren till den grad att flera svultit ihjäl. Åberg höll sig efter det utomlands tills domen i början av året preskriberades, se NyT v. 11/2018.

TOMAS ÅBERG uppbär en heltidslön för att hitta kommentarer kritiska till invandring och islam. Foto: Privat

År 2014 avbröts ett vapen­ärende mot honom efter att han inte kunde hittas av polisen och det dröjde närmare ett år innan Jordbruksverket lyckades delge honom vitesbeslut och få en indrivning genom Kronofogden. Flera obetalda skulder, bland annat köpeskillingen för de jakar som han svalt ihjäl, har fått avgöras genom så kallade tredskodomar, vilket betyder att domstolen avgjort målet utan Tomas Åberg eftersom han hållit sig undan.

Ändå beviljades Näthatsgranskaren 600 000 kronor av regeringen för att se till att det kommer in fler anmälningar om ”näthat”, trots att samma regering inte gett polisen tillräckliga resurser att utreda många av de våldtäkter som ”näthatet” handlar om. Inte mindre än 75 procent av föreningens kostnader utgörs av lön till Tomas Åberg själv.

Sedan Nya Tiders granskning har Näthatsgranskaren bland annat strukits som kandidat till Aftonbladets ”Årets hjältar 2018” och verksamheten har avstannat.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Vi som har gått pension skall vara villiga och se det som en heder att gå i svenskt fängelse om vi sakligt uttrycker våra åsikter som Ulf Möller gjorde. Tyvärr bor jag dock ej i Sverige längre.

    • nebspa

      Heder möjligtvis men villiga är tveksamt då svenska fängelser svämmar över av muslimer som försöker dominera intagna av andra religioner .

  • Nis Aachmann Weihrauch

    Islam er ikke en religion i Europæisk forstand. Islam er 80 % fascisme pakket ind i 20 % religion.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Hatstorm mot veganföretagare – ville stoppa hatet mot vita – Nu mister Seitanfoods sina största leverantörer

UTRIKESNikolaos Pizanias är företagaren inom veganska livsmedel som kritiserade det kaos som följde i spåren av Black Lives Matter-protesterna. Pizanias skrev inlägg i sociala medier om ”hatet mot vita”, som han själv anser måste få debatteras. Inom loppet av några timmar hade han mist samtliga större kunder till sitt företag och tvingas nu avveckla sin verksamhet. Företagaren riktar kritik mot den åsiktskorridor och politiska ängslighet som han anser blir allt mer framträdande i Sverige, inte minst inom veganrörelsen. Nättidningen Exakt24 träffade Pizanias för en intervju.

Vit kvinna skjuten efter att ha sagt ”All lives matter”

USADen 5 juli sköts 24-åriga Jessica Doty Whitaker till döds i Indianapolis i den amerikanska delstaten Indiana, efter att ha hamnat i gräl med en grupp svarta personer som skanderat ”Black Lives Matter”.

Kvinna våldtagen två gånger – av olika män

INRIKESEnligt polisen så har två våldtäkter ägt rum i Västerås i lördags och enligt uppgifter skall det röra sig om en kvinna som först våldtogs på en plats för att sedan när hon sökt hjälp bli våldtagen igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend