Skip to Content

Ulf Möller (infälld) kunde tack vare hjälp från vänner betala de 8 000 kronor ett inlägg på Facebook kostade honom i böter och advokatkostnader. Foton: Wikipedia/Bengt Oberger, Privat
INRIKES

Villkorlig dom och dagsböter för inlägg om islam

PappersupplaganNya Tider v. 44

En man i Halmstad dömdes den 17 oktober i år för hets mot folkgrupp, med anledning av ett enda inlägg på Facebook som polisanmälts av en heltidsanställd ”näthatsgranskare”. Till Nya Tider säger mannen att han inte ångrat sig eller bytt åsikter, men att han fortsättningsvis kommer att vara mer försiktig med formuleringar.

Publicerad: 30 oktober, 2018, 15:33

  • Svenska

Läs även

Den 10 juli 2017 skrev Ulf Möller, 57, i ett inlägg i den slutna Facebookgruppen ”Stoppa islam” bland annat att islamiska samhällen befinner sig på medeltidsnivå, samt att ”muslimerna har alltid och kommer alltid lösa sina problem med våld” och att ”deras hederskultur kräver att hedern bara kan upprätthållas med våld”. Av detta togs en så kallad skärmdump, en bild av inlägget, som sedan polisanmäldes av Tomas Åberg, den i systemmedia hyllade talesmannen för ”Näthatsgranskaren”.

Åberg betalas en heltidslön av föreningen för att på sociala medier leta efter inlägg om invandring, integration och islam, som sedan kan polisanmälas.

För Nya Tider berättar Möller att han först i början av detta år blev medveten om anmälan, efter att ha meddelats via brev från polisen. Han säger att beskedet kom att oroa honom dagligen, inte på grund av ånger eller dåligt samvete, utan för att han med sin låga inkomst skulle få svårt att betala böterna.

Den 17 oktober i år dömdes Möller av tingsrätten i Halmstad för hets mot folkgrupp till villkorlig dom samt att betala 3 200 kronor i böter, 800 kronor till brottsofferfonden och 4 000 kronor i advokatkostnader. I domen står bland annat:

”Ulf Möller har spridit en text vari uttalades missaktning med syftning på trosbekännelse. Han publicerade en text på Facebook som innehöll uttalanden av missaktning för muslimer.”

Den dömde sammanfattar skeendet för Nya Tider:

– Både polisförhör och rättegång var en parodi. En surrealistisk upplevelse och nu tror jag att jag bättre kan förstå hur de som blev anklagade för sina åsikter i exempelvis det forna Östblocket kände sig. Jag anser fortfarande, och kanske ännu tydligare i dag, att jag inte begått något brott. Mitt ”brott” är att jag uttryckt min åsikt. Jag har inte hetsat mot någon. Inte grovt förtalat eller hotat någon.

Tingsrätten slår också fast att Möller ”begick gärningen med uppsåt”. Han själv bestred åtalet, då han menar att kommentarerna ligger inom yttrandefriheten. Att inlägget inte skedde i vad tingsrätten bedömer vara ett politiskt sammanhang läggs också den åtalade till last:

”Uttalandet inbjuder inte till religionskritisk diskussion utan uttrycker istället missaktning på det sätt som straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp ämnar träffa.”
Möller har inte bytt åsikter och kommer även fortsättningsvis att yttra dessa, men iaktta en viss försiktighet:

– Jag tänker fortsätta uttrycka mina åsikter och kommer även i framtiden att vara kritisk mot islam, invandringspolitik och så vidare. Kommer även att använda ordet ”muslim” eller ”muslimer”, men försöka vara noga med att det inte används så att det kan bli föremål för ”hets mot folkgrupp”.

Ulf Möller vill också framföra sin tacksamhet till alla vänner som gett honom ekonomiskt och moraliskt stöd. Tack vare dem kunde han betala både böter och advokatkostnader, som sammanlagt uppgick till 8 000 kronor.

Nya Tider granskade i början av året ”näthatsgranskaren” Tomas Åberg, som driver en förening som på skattebetalarnas bekostnad polisanmäler svenskar som skrivit arga inlägg om invandringspolitiken och invandrare på nätet.

Det visar sig att Åberg satt i system att själv hålla sig undan rättvisan, bland annat när han polisanmäldes för djurplågeri. Han hade hållit jakar på sin gård, men vid Länsstyrelsens inspektion kunde konstateras att Åberg hade misskött djuren till den grad att flera svultit ihjäl. Åberg höll sig efter det utomlands tills domen i början av året preskriberades, se NyT v. 11/2018.

TOMAS ÅBERG uppbär en heltidslön för att hitta kommentarer kritiska till invandring och islam. Foto: Privat

År 2014 avbröts ett vapen­ärende mot honom efter att han inte kunde hittas av polisen och det dröjde närmare ett år innan Jordbruksverket lyckades delge honom vitesbeslut och få en indrivning genom Kronofogden. Flera obetalda skulder, bland annat köpeskillingen för de jakar som han svalt ihjäl, har fått avgöras genom så kallade tredskodomar, vilket betyder att domstolen avgjort målet utan Tomas Åberg eftersom han hållit sig undan.

Ändå beviljades Näthatsgranskaren 600 000 kronor av regeringen för att se till att det kommer in fler anmälningar om ”näthat”, trots att samma regering inte gett polisen tillräckliga resurser att utreda många av de våldtäkter som ”näthatet” handlar om. Inte mindre än 75 procent av föreningens kostnader utgörs av lön till Tomas Åberg själv.

Sedan Nya Tiders granskning har Näthatsgranskaren bland annat strukits som kandidat till Aftonbladets ”Årets hjältar 2018” och verksamheten har avstannat.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Gå till arkivet

Send this to a friend