Skip to Content

Ulf Möller (infälld) kunde tack vare hjälp från vänner betala de 8 000 kronor ett inlägg på Facebook kostade honom i böter och advokatkostnader. Foton: Wikipedia/Bengt Oberger, Privat
INRIKES

Villkorlig dom och dagsböter för inlägg om islam

PappersupplaganNya Tider v. 44

En man i Halmstad dömdes den 17 oktober i år för hets mot folkgrupp, med anledning av ett enda inlägg på Facebook som polisanmälts av en heltidsanställd ”näthatsgranskare”. Till Nya Tider säger mannen att han inte ångrat sig eller bytt åsikter, men att han fortsättningsvis kommer att vara mer försiktig med formuleringar.

Publicerad: 30 oktober, 2018, 15:33

  • Svenska

Läs även

Den 10 juli 2017 skrev Ulf Möller, 57, i ett inlägg i den slutna Facebookgruppen ”Stoppa islam” bland annat att islamiska samhällen befinner sig på medeltidsnivå, samt att ”muslimerna har alltid och kommer alltid lösa sina problem med våld” och att ”deras hederskultur kräver att hedern bara kan upprätthållas med våld”. Av detta togs en så kallad skärmdump, en bild av inlägget, som sedan polisanmäldes av Tomas Åberg, den i systemmedia hyllade talesmannen för ”Näthatsgranskaren”.

Åberg betalas en heltidslön av föreningen för att på sociala medier leta efter inlägg om invandring, integration och islam, som sedan kan polisanmälas.

För Nya Tider berättar Möller att han först i början av detta år blev medveten om anmälan, efter att ha meddelats via brev från polisen. Han säger att beskedet kom att oroa honom dagligen, inte på grund av ånger eller dåligt samvete, utan för att han med sin låga inkomst skulle få svårt att betala böterna.

Den 17 oktober i år dömdes Möller av tingsrätten i Halmstad för hets mot folkgrupp till villkorlig dom samt att betala 3 200 kronor i böter, 800 kronor till brottsofferfonden och 4 000 kronor i advokatkostnader. I domen står bland annat:

”Ulf Möller har spridit en text vari uttalades missaktning med syftning på trosbekännelse. Han publicerade en text på Facebook som innehöll uttalanden av missaktning för muslimer.”

Den dömde sammanfattar skeendet för Nya Tider:

– Både polisförhör och rättegång var en parodi. En surrealistisk upplevelse och nu tror jag att jag bättre kan förstå hur de som blev anklagade för sina åsikter i exempelvis det forna Östblocket kände sig. Jag anser fortfarande, och kanske ännu tydligare i dag, att jag inte begått något brott. Mitt ”brott” är att jag uttryckt min åsikt. Jag har inte hetsat mot någon. Inte grovt förtalat eller hotat någon.

Tingsrätten slår också fast att Möller ”begick gärningen med uppsåt”. Han själv bestred åtalet, då han menar att kommentarerna ligger inom yttrandefriheten. Att inlägget inte skedde i vad tingsrätten bedömer vara ett politiskt sammanhang läggs också den åtalade till last:

”Uttalandet inbjuder inte till religionskritisk diskussion utan uttrycker istället missaktning på det sätt som straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp ämnar träffa.”
Möller har inte bytt åsikter och kommer även fortsättningsvis att yttra dessa, men iaktta en viss försiktighet:

– Jag tänker fortsätta uttrycka mina åsikter och kommer även i framtiden att vara kritisk mot islam, invandringspolitik och så vidare. Kommer även att använda ordet ”muslim” eller ”muslimer”, men försöka vara noga med att det inte används så att det kan bli föremål för ”hets mot folkgrupp”.

Ulf Möller vill också framföra sin tacksamhet till alla vänner som gett honom ekonomiskt och moraliskt stöd. Tack vare dem kunde han betala både böter och advokatkostnader, som sammanlagt uppgick till 8 000 kronor.

Nya Tider granskade i början av året ”näthatsgranskaren” Tomas Åberg, som driver en förening som på skattebetalarnas bekostnad polisanmäler svenskar som skrivit arga inlägg om invandringspolitiken och invandrare på nätet.

Det visar sig att Åberg satt i system att själv hålla sig undan rättvisan, bland annat när han polisanmäldes för djurplågeri. Han hade hållit jakar på sin gård, men vid Länsstyrelsens inspektion kunde konstateras att Åberg hade misskött djuren till den grad att flera svultit ihjäl. Åberg höll sig efter det utomlands tills domen i början av året preskriberades, se NyT v. 11/2018.

TOMAS ÅBERG uppbär en heltidslön för att hitta kommentarer kritiska till invandring och islam. Foto: Privat

År 2014 avbröts ett vapen­ärende mot honom efter att han inte kunde hittas av polisen och det dröjde närmare ett år innan Jordbruksverket lyckades delge honom vitesbeslut och få en indrivning genom Kronofogden. Flera obetalda skulder, bland annat köpeskillingen för de jakar som han svalt ihjäl, har fått avgöras genom så kallade tredskodomar, vilket betyder att domstolen avgjort målet utan Tomas Åberg eftersom han hållit sig undan.

Ändå beviljades Näthatsgranskaren 600 000 kronor av regeringen för att se till att det kommer in fler anmälningar om ”näthat”, trots att samma regering inte gett polisen tillräckliga resurser att utreda många av de våldtäkter som ”näthatet” handlar om. Inte mindre än 75 procent av föreningens kostnader utgörs av lön till Tomas Åberg själv.

Sedan Nya Tiders granskning har Näthatsgranskaren bland annat strukits som kandidat till Aftonbladets ”Årets hjältar 2018” och verksamheten har avstannat.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend