USA ska stå för frihet och kräva det även av sina allierade, säger Marco Rubio. Republikaner känner att de har allt mindre gemensamt med ett Europa där lösningen på problem alltid tycks vara censur och förbud. Stillbilder: US Department of State/YouTube, X

Vita huset till Starmer: Inget handelsavtal utan yttrandefrihet

UTRIKES
USA och Storbritannien är nära att sluta ett handelsavtal, men USA:s vicepresident JD Vance uppges nu kräva att landet avskaffar sina allt hårdare åsiktslagar – annars blir det inget avtal. Brittiska och europeiska ledare är tydligt oroade.

Varningen om att Stor­britanniens allt mer drakoniska åsiktsla­gar kan sätta stopp för handelsavtalet kom­mer efter att JD Vance sagt att de båda länderna är nära en uppgörelse och att Vita huset ”jobbar hårt på det”.

– Jag tror att det finns en god chans att, ja, vi kan komma till ett bra avtal som är i båda ländernas bästa intres­se, sade han till UnHerd.

En källa, som enligt brittiska The Independent är högt uppsatt i Wash­ington och har agerat rådgivare åt regeringen, uppger emellertid att handelsavtalet kan stupa på att JD Vance är ”besatt av den västerländ­ska civilisationens fall” och ser den inskränkta yttrandefriheten i euro­peiska länder som en del av väster­landets förfall. Han kommer därför att vilja knyta ett handelsavtal till att det styrande Labourpartiet minskar på de inskränkningar i yttrandefri­heten som gjorts under både den rå­dande och tidigare regeringar.

– Ingen yttrandefrihet, inget avtal. Så enkelt är det, säger en Washing­tonkälla med insyn i förhandlingar­na, till The Independent.

Vicepresidentens synbara opti­mism om ett handelsavtal är enligt källan avsedd att sätta tryck på Star­mer i yttrandefrihetsfrågan.

– Om ett avtal inte blir av kommer Labour att få skulden, säger källan.

”Vi är här för att gripa dig. Det handlar om några kommentarer du gjort på en Facebooksida.” Videoklippet är ett av många som lades upp i kommentarerna när EU-politruken Thierry Breton hävdade att Europa visst har yttrandefrihet. Stillbild: X

Storbritanniens åsiktslagar har väckt avsky hos många amerikaner efter att de uppmärksammats av re­publikanska politiker och medier. JD Vance själv tog exempelvis upp fallet där en kristen kvinna, Isabel Vaug­han-Spruce, greps för att i tysthet ha sagt en bön utanför en abortklinik i sitt tal vid säkerhetskonferensen i München den 16 februari (se NyT 5/2025), och Fox News rapporterade i oktober förra året om Hatun Tash som greps för att ha kritiserat islam vid Speaker’s Corner i Hyde Park, London – en plats som sedan 1800-ta­let varit en symbol för yttrandefrihe­ten.

I samband med rasupploppen i Storbritannien förra året, då brit­ter blev gripna och dömda till långa fängelsestraff för inlägg på sociala medier – vilket uppmärksamman­des av bland andra Elon Musk – blev yttrandefrihet en verklig stötesten i relationerna mellan Storbritannien och den nuvarande amerikanska re­geringen.

Ska ingå i amerikansk diplomati

När Förenta staternas utrikesminis­ter Marco Rubio gjorde en officiell in­tervju för USA:s utrikesdepartement den 17 april, stärkte han intrycket att det handlar om en genuin kursänd­ring för amerikansk utrikespolitik.

– Vi vill inte se en amerikan som råkar bo i London eller Europa lägga upp något på nätet om politik, och plötsligt riskerar de konsekvenser, vägras inresa eller ska gripas, säger Rubio i intervjun.

– Det bredare perspektivet tycker jag vicepresidenten klargjorde på sä­kerhetskonferensen i München. Folk blev galna av att höra det, men det är sanningen: Vad är det som knyter oss samman med Västeuropa? Det är våra delade värderingar, och där in­går – hoppas vi – yttrandefrihet.

Rubio tar upp förhandlingarna med Storbritannien och bekräftar det som The Independent redan rap­porterat, att yttrandefriheten på ett tydligt sätt ska vara en del av USA:s diplomati.

– Jag var med i ovala rummet när vi träffade den brittiske premiärmi­nistern och den här frågan kom upp. Så det har lyfts och har blivit en del av vår diplomati när vi interagerar med utländska förhandlare. Vad som är bekymmersamt är att vi förstår ju att detta alltid kommer att vara ett problem för vissa länder runtom i världen – men när vi pratar med västeuropeiska allierade, när det är dem vi diskuterar de här sakerna med, då visar det verkligen vilket stort problem detta är. Så det är nytt för oss att tvingas ta upp med deras regeringar, men det gör vi.

Rubio sågar också EU:s försök att hota sociala medieplattformar som X med miljardböter om de inte tar bort sådant som EU bestämt är ”desinfor­mation”, bland annat inlägg riktade mot europeiska politiker.

– Mainstreammedia rapporterar varje dag ”fakta” som inte alls är sanna. Vi hanterar inte det genom att stänga ner dem eller bötfälla dem, vi säger ”de ljuger, här är sanningen”. Det är svårare och det är irriterande, men det är det rätta sättet att hantera det på. Gör man inte så, om man gör det möjligt att stänga ner dem istäl­let, måste man inse att en dag sitter det någon på min position som gör samma sak mot oss.

Åsiktslagar viktigare än frihandel?

USA:s handelstullar har varit det största bekymret för europeiska po­litiker under de senaste månaderna. Tullarna har satts på paus och stora förhoppningar är knutna till att kun­na få handelsavtal till stånd innan de träder i kraft.

USA:s krav på att slopa vissa skat­ter, som de ser som extra handels­hinder, har vunnit visst gehör – Stor­britannien uppges vara berett att minska eller avskaffa den skatt på di­gitala tjänster (Digital Services Tax) som infördes 2020. Men att införa yttrandefrihet är fortfarande ytterst kontroversiellt i europeiska länder. En källa på Downing Street insisterar på att det ”inte ingår i samtalen” att avskaffa lagarna om hets mot folk­grupp, uppger The Independent.

Tidigare reaktioner har främst gått ut på att hävda att yttrandefrihet redan finns i europeiska länder. Det var även Keir Starmers egen reak­tion när han besökte Vita huset i slu­tet av februari, då JD Vance pekade på att de brittiska åsiktslagarna även påverkar amerikanska företag och medborgare.

– Vi har haft yttrandefrihet väldigt, väldigt länge i Storbritannien och kommer att ha det väldigt, väldigt länge. Vi vill verkligen inte sträcka ut oss till amerikanska medborgare, och det är helt rätt, men vad gäller yttrandefrihet i Storbritannien är jag väldigt stolt över vår historia där, sade Starmer.

Efter JD Vances tal i München skrev tidigare EU-kommissionären Thierry Breton på X: ”Med all res­pekt, i EU är yttrandefriheten en kärnvärdering i vår demokrati – den är inte förhandlingsbar”, följt av ett försvar för EU:s förordning om digi­tala tjänster som inskränker yttran­defriheten kraftigt. Bland de som kommenterat är det dock svårt att hitta ett enda inlägg som inte aggres­sivt motsäger Bretons uppfattning. ”Hycklare” och ”lögnare” hör till de vanligaste omdömena.

Att avskaffa lagar mot yttrande­friheten kan i många fall bli kompli­cerat på grund av hinder som politi­kerna byggt in i lagstiftningen. När Storbritannien i oktober 2023 klub­bade igenom sin senaste lagstiftning mot yttrandefrihet, den så kallade Online Safety Act, bakade man ex­empelvis samman okontroversiella åtgärder mot sexuella trakasserier, material som uppmuntrar ungdo­mar till självskadebeteenden och liknande – med åtgärder avsedda att hindra kritik mot invandringen och HBTQ-lobbyn. Det var också Star­mers försvar när han blev intervjuad av Fox News:

– Nej, jag tror inte på att censurera yttranden men vi måste ju hantera terrorism, vi måste hantera pedofiler och sådana saker, sade Starmer.

Om de bestämmer sig för det kan brittiska politiker naturligtvis skriva om lagen så att den skyddar yttran­defriheten utan att släppa på åtgär­derna avsedda att skydda barn från pedofiler eller hindra terrorism, men genom att inte låtsas om detta har man fått brittiska föräldragrup­per att reagera med fasa på påtryck­ningarna från amerikanskt håll.

Hur stort fokus Förenta staternas regering i realiteten kommer att läg­ga på denna aspekt av sin diplomati, och hur europeiska länder kom­mer att göra avvägningen mellan inskränkt yttrandefrihet och sänkta handelshinder med USA, återstår att se.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Efter tolv år som fängslad: Nu ska Högsta domstolen avgöra om Assange ska utlämnas

Efter tolv år som fängslad: Nu ska Högsta domstolen avgöra om Assange ska utlämnas

🟠 YTTRANDEFRIHET Sedan 2012 har WikiLeaks-grundaren Julian Assange befunnit sig i Storbritannien: först på Ecuadors ambassad, och sedan 2019 fängslad medan flera rättegångar avlöst varandra. USA har begärt honom utlämnad, misstänkt för spioneri. Inom kort väntas fallet få ett avgörande i Storbritanniens högsta domstol. Om Julian Assange utlämnas från Storbritannien till USA för att sedan åtalas, kommer det att innebära ”allvarliga konsekvenser för yttrandefriheten”. Det skriver Förenta nationerna (FN) i ett pressmeddelande där organisationens särskilda direktör för yttrandefrihet, Irene Khan, uttalar sig.

Storbritannien och WHO:s nya befogenheter

Storbritannien och WHO:s nya befogenheter

🟠 UTRIKES Nya Tider har skrivit om de finansiella problem som drabbat WHO efter USA:s utträde och vägran att bidra till organisationens finanser. En av de mest kontroversiella frågorna gäller det nya internationella hälsoreglementet, IHR, som kritiker menar hotar nationers suveränitet. Nu blossar en debatt om detta upp i Storbritannien.

Läs även:

Ny studie om riskerna med mRNA-vacciner

Överdödlighet i Japan: mRNA-vacciner ifrågasätts

🟠 UTRIKES En studie publicerad i JMA Journal som en vetenskaplig rådgivande rapport, genomförd av Hideki Kakeya, Takeshi Nitta, Yukari Kamijima och Takayuki Miyazawa, visar på en anmärkningsvärd ökning av överdödligheten i Japan, ett land som administrerade 3,6 doser mRNA Covid-19-vacciner per capita fram till mars 2024, den högsta siffran i världen för denna typ av vaccin.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.