Warren Buffet och Bitcoin. Foton: Wikipedia och eBay

Warren Buffet ratar kryptovalutor

Warren Buffet är övertygad om att kryptovalutornas historia kommer att sluta med tårar. När den 87-årige miljardären och investerarikonen framträdde under en konferens fick han berätta inte bara om vilka som kommer att efterträda honom i imperiet Berkshire-Hathaway, utan också svara på frågor beträffande sin syn på kryptovalutor.

’- När det gäller kryptovalutor i allmänhet så kan jag nästan med säkerhet säga att det kommer att det kommer att sluta illa, sade miljardären och investeringsexperten Warren Buffet, i en intervju med CNBC.

Han underströk sin uppriktiga antipati mot kryptovalutor som investering, genom att säga att om det funnes en femårig säljoption på var och en av kryptovalutorna, då skulle han köpa sådana optioner, men han skulle aldrig blanka i dem.
Skandinaviska gener

Warren Buffets filosofi är att man bara skall placera sina pengar i sådana verksamheter där man kan förstå vad de gör. 87-åringen är en av världens rikaste män, och inledde vägen dit redan som ung, men på 1960-talet började han köpa in sig i Berkshire Hathaway, som han sedan styrt med säker hand till att bli en favoritaktie att investera i, för både US-amerikaner och andra placerare världen över. Under 1980-talet tog Warren Buffet och Berkshire Hathaway stark position i Coca Cola, American Express och Gilette.

Warren Buffet sökte alltid företag med god avkastning som för tillfället värderats lågt, oftast i branscher som inte var trendiga eller sågs över axeln. Utöver Coca Cola äger han och Berkshire Hathaway en stor del av USA:s järnvägsnät och kontrollerar tillgångar i Apple och Bank of America. Nyligen gick Buffet in i Apple och enligt Marketwatch tjänade han en miljard dollar på bara sex veckors värdeökning. I November sålde han av stora delar av det långvariga ägandet i IBM till förmån för ytterligare hamstring av Appleaktier.

Buffet bor trots sin rikededom sedan 1958 i en vanlig medelklassvilla i Omaha i delstaten Nebraska. Genom en genetisk analys påvisades 2008 att hans etniska påbrå är övervägande nordskandinaviskt och estniskt. Oktober 2017 värderades Warren Buffets personliga förmögenhet till 81,3 miljarder amerikanska dollar.

Snart tid för generationsskifte

Warren Buffet äger ungefär en tredjedel i konglomeratet Berkshire-Hathaway, som alltså lockat småsparare såväl som stora placerare världen över. Buffet, som ibland kallas Oraklet från Omaha, har genom åren regelbundet hållit föredrag för investerare av alla de slag, och bolagsstämmorna i Berkshire Hathaway lockar alltid många deltagare som vill höra Buffet tala.

På sista tiden har han skänkt bort mycket av sina tillgångar till välgörenhet, men han är inte utan arvingar. Äldste sonen Howard finns i bolagsledningen, men även andra har utpekats som efterträdare i Berkshire Hathaway. I veckan bekräftade Warren Buffet att det börjar bli dags för ledarskifte och att processen pågår. När Buffet 1964 gick in i Berkshire-Hathaway köpte han A-aktierna för 12 dollar, medan man nu köper sådana för 304 000 dollar styck, vilket vittnar om att han och hans medarbetare gjort ett fantastiskt värv genom åren.

Warren Buffet har genom filosofin att bara investera i sådana verksamheter man kan begripa sig på vad de sysslar med, undvikit många smällar. Han och flertalet andra av framgångsrika investerare och företagsledare chansar inte. Buffets investering i Amazon gick dock riktigt dåligt. Warren Buffet har generöst delat med sig av sina kunskaper och råd som inte på något sätt är unika, det är mycket av sunt förnuft och livserfarenheter.

Nu varnar Warren Buffet alltså för att placera i kryptovalutor. Kraschen för kryptovalutorna kommer garanterat enligt Buffet, men han ville inte spekulera i exakt när det sker. Warren Buffet är övertygad om att kryptovalutornas historia kommer att sluta med tårar.

Dålig vecka för kryptovalutorna

Redan har nog många gråtit floder, eftersom världens samlade värde av de många kryptovalutorna minskat radikalt, då det totala värdet på några dagar gick från 835 miljarder dollar till 699 miljarder dollar, alltså 15 procent. Även den norska IOTA, som backas upp av Hitatschi, Bosch och andra internationella företag, hade fallit med 37 procent från sin tidigare toppvärdering. Störtdykningen av kryptovalutorna sker samtidigt som antalet marknadsplatser på jorden där man handlar med kryptovalutor ökat till 7717. Även 14 nya valutor har tillkommit de senaste dagarna, så att man alltså har 1398 stycken att välja bland. Värdeminskningen kan förklaras med att fler asiatiska länder, med Kina i spetsen, förklarat att de vill införa nya regleringar som minskar utvinningen av kryptovalutor och Sydkorea som nu kräver att banker måste skaffa sig bättre kundkännedom och bidra till att motverka penningtvätt genom att övervaka handeln och vilka som brukar dem.

Bitcoin stängde under fredagen den 12 januari på 13 579 dollar jämfört med toppriset 19 706 den 17 december. För en svensk som köpt Bitcoin den senaste månaden kan konstateras att nästan vilken aktie som helst på de nordiska börserna hade varit en bättre placering. Fallet i Bitcoin har visserligen bromsats upp, men som vi skrev förra veckan, byter många tunga placerare till Monero, vilken också blivit den kriminella världens nya favorit.

Samtidigt som kraschen är ett faktum bland kryptovalutorna är det ändå många som av olika anledningar fortsatt är intresserade. En som agerar tvärtemot Warren Buffet i dessa avseenden, är norrmannen Hege Skryseth, administrativ direktör på Kongsberg Digital. Han berättade för Finansavisen att han byggt en liten portfölj med sina tonårssöner i olika kryptovalutor.

– Det är ett litet spel, förklarade han och tillade att de har skoj tillsammans, eftersom de lyckats dubbla kapitalet.

Han avslöjade att deras placeringar är i Etherium, IOTA och Ripple, men att de undvikit Bitcoin. Han förklarar dock att den allra största delen av pengarna har han alltjämt placerade i aktier. Det påpekades dock att Kongsberggruppen, som sysslar med högteknologiska systemlösningar inom bland annat krigsmateriel och för närvarande expanderar inom digitala lösningar, har undvikit kryptovalutor och därtill relaterad teknik.

Bluffande företag åker snålskjuts på trenden

I en Bloomberg News TV-sändning varnade Guy Gentile, från Sure Trader, för vissa börsbolag som plötsligt byter verksamhet till att investera och utveckla teknik kring kryptovalutorna. Guy Gentile, som tidigare har jobbat för FBI, förklarade hur dessa bolag agerar och lyfte som ett konkret fall av bluffmakare bryggeri- och läskproducenten Long Island Iced Tea Corporation. De bytte namn till ”Long Island Blockchain Corp” och proklamerade att de skulle fortsätta med sin dryckesproduktion samtidigt som de ”fokuserar mer på forskning och investering i blockkedjeteknik”. Guy Gentile skrädde inte orden i Bloomberg Newsstudion:
– De uppvisar alla typiska tecken för ”pump and dump”. Byt till ett trendigt namn, ös ut pressreleaser om hur företaget ”byter verksamhet”, och säg att de istället kommer att investera i ”blockchain opportunities”, vilket får deras aktier att rusa.

Med välskrivna pressreleaser hetsades investerare att gå in med 12 miljoner dollar, som de omedelbart använde till att köpa upp ett annat företag för lika många miljoner dollar, trots att dess värde någon vecka tidigare kanske var värt runt två miljoner.

Kodak inför egen kryptovaluta

ABC News rapporterade om en annan nyhet som gav kursrusning på börsen. Det var den gamla kamera- och filmjätten Kodak, vars aktiekurs rusade 120 procent under tisdagen, eftersom Kodak också kungjort att de skall syssla med blockkedjeteknik. De avser att i samarbete med Wenn Digital lansera KODAK One som blir en bildrättighetsplattform, som medger fotografer och byråer att ta större kontroll över bildrättighetshantering. Blockchain-plattformens ekonomiska transaktioner sker så med ”fotocentrisk kryptovaluta” som får namnet KODAKCoin .

2013 sjösattes ett räddningspaket för Kodak med 385 miljoner dollar från JP Morgan, Barclays and Bank of America. Kameramärket upphörde, och Kodak ställde om till att vara ett ”teknikföretag fokuserat på bildbehandling”. Det hindrade inte dess aktier fortsatte att sjunka, men nu hoppas man alltså få liv i liket igen.

Venezuelas president fick smäll på fingrarna

Den socialistiske presidenten i Venezuela Nicolas Maduros planer på att införa en statlig kryptovaluta, Petro, förklarades vara olagliga och stridiga mot landets grundlag. Tanken Maduro och hans socialistregim hade var att införa Petro, en statlig kryptovaluta, motsvarande 5,9 miljarder dollar för att kunna gå runt handelssanktionerna som USA påtvingat Venezuela.
President Maduro kungjorde med stor stolthet i december att valutan skulle backas upp av landets reserver i olja gas, diamanter och guld. Petro skulle ge Venezuela finansiell suveränitet och överbrygga den av omvärlden pågående finansiella blockaden mot landet, som störtats djupt ner i fattigdom. Venezuelas officiella valuta Bolivar är i fritt fall och landet är i allvarlig brist på basvaror, mat och läkemedel. På grund av dessa omständigheter används redan andra kryptovalutor i stor omfattning.

President Maduro, med yrkesbakgrund som bussförare och fackföreningsledare, hade inget stöd från vare sig ekonomer eller politisk opposition, som menar det är att presidentens vägran att se över ekonomin och sluta trycka nya pengar som är det stora problemet och att president Maduro är en clown.

Maduro hävdar att han försöker bekämpa en Washingtonstyrd konspiration, vars mål är att sabotera för hans regering och avsluta socialismen i Latinamerika. Med kryptovalutan Petro så skulle allt lösa sig. Presidenten och hans kryptovaluta hånades i parlamentet av ledamoten Jorge Millan:
– Vi står inför en ny typ av bedrägeri, förklädd som en lösning den finansiella krisen. Denna inkompetenta regering vill kompensera för brist på oljeproduktion med dessa virtuella oljefat. Detta är inte en kryptovaluta, sade Millan vidare, det här är en terminsförsäljning av venezuelansk olja. Det här är skräddarsytt för korruption.

Utomstående bedömare har hela tiden tvivlat på om Venezuelas kryptovalutasatsning Petro överhuvudtaget är genomförbar, inte minst på grund av landets politiska situation. Man menar också att oljehandeln i amerikanska dollar är ohotad, trots flera staters utsagor om att tvinga handeln till andra valutor för att minska USA:s makt i världen. När oljan nu åter stigit till höga nivåer försvinner en del av de incitamenten.

Västvärlden avstår regleringar

Västvärlden verkar generellt inte vilja reglera kryptovalutorna, bland annat därför att ländernas egna valutor är starkt betrodda. Flera i-länder överväger även egna komplementsvalutor, eller elektroniska versioner av sina traditionella pengar. I liberala ekonomiska system i demokratier tar det lång tid om man vill skärpa bestämmelser och regleringar, men Israel, Sydkorea, Egypten och Kina är några länder där man mycket snabbt har strypt möjligheterna att bruka kryptovalutor, då man sett att både den organiserade brottsligheten, islamska terrorister och fientliga stater utnyttjat de anonymiserade transaktionerna till sin fördel.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Underskott i Sveriges handel med EU-länderna – kapitalutflödet fortsätter öka

Underskott i Sveriges handel med EU-länderna – kapitalutflödet fortsätter öka

🟠 ANALYS Nya Tider har tidigare uppmärksammat hur Sveriges samlade affärer med EU-länderna har gått allt sämre sedan vi blev medlemmar i unionen. Den inre marknaden i EU med fri rörlighet för varor, tjänster och människor, är själva grundpelaren i EU – dess huvudsakliga existensberättigande. Såväl näringsliv som hela det offentliga etablissemanget förespråkar ett starkare EU och att Sverige skall gå allt djupare in i det överstatliga projektet med argumentet att det är nödvändigt för att stärka den svenska ekonomin. Resultatet är dock att Sveriges handel med EU-länderna gått med ett växande underskott, minus 255 miljarder kronor 2020.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

Finansinspektionen: ”Förhandla om bättre räntevillkor eller byt bank”

🟠 ANALYS Att bolånen är en kassako för banker och bolåneinstitut har påtalats i en lång rad rapporter från såväl Riksbanken som Finansinspektionen. Finansinspektionen offentliggjorde den 9 november statistik som visar att räntegapet, bankernas räntenetto, stigit sedan mitten av 2020 och nu, september 2021, ligger på i genomsnitt 1,49 procent. Finansinspektionens starka rekommendation att förhandla om sina lån är noterbar. Man går så långt att man menar att ett starkare engagemang från kunderna skulle kunna pressa ner de genomsnittliga bolåneräntorna.

Aktivism inom Länsstyrelsen på Gotland hotar Cementas drift – även om tillstånd ges

🟠 ANALYS Den 25 oktober offentliggjordes ett förslag från Länsstyrelsen på Gotland om att utöka ett naturreservat som gränsar till Cementas kalkbrytningsområde utanför Slite. Syftet är att skydda en relativt sällsynt växt, Nipsippan. Åtgärden kommer samtidigt som Cementa aviserar att man kommer att ransonera cement eftersom man ännu inte fått besked om fortsatt kalkbrytning. En märklig omständighet är att Länsstyrelsen helt utelämnat ett omfattande forskningsprojekt om just Nipsippan, med syftet att sprida växten till fler platser, som drivs av Cementa i samverkan med konsultorganisationen Ecogain.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

🟠  Regeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Regeringens inriktning för statens budget för året 2022: Ett kraftigt underskott

🟠 Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens inriktning för statsbudgeten för 2022 på en pressträff den 26 augusti. Regeringens budget­förslag bygger på en hoppfull prognos om den ekonomiska utvecklingen, som i sin tur bygger på Konjunkturinstitutets (KI) beräkningar. För 2022 har KI beräknat reformutrymmet till cirka 40 miljarder kronor, men att det mesta går åt till att upprätthålla nuvarande organisation och kvalitetsnivå. Det slutliga budgetförslaget läggs fram den 20 september för riksdagen.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.