Elie Hatem om situationen i Syrien

Dr Elie Hatem är en libanesisk-fransk advokat, politisk rådgivare och en av de mest respekterade experterna i Frankrike på Mellanöstern. I en exklusiv intervju med nätsidan Free West Media (FWM) förklarar han kopplingarna mellan olika slagfält i Mellanöstern och EU:s självmordspolitik. Vi publicerar delar av intervjun med tillstånd från FWM.

FWM: USA:s president Donald Trump förväntades anta en icke-angrepps-politik gentemot Syrien. Omedelbart efter sin installation talade han om ”säkra zoner” i Syrien, och några veckor senare bombade han en syrisk flygplats. Vad händer i Washington?

– Det är mycket svårt att gå runt etablissemanget i USA. Trots sina löften under kampanjen, måste den amerikanske presidenten hantera systemets verklighet.

Faktum är att USA:s utrikespolitik alltid har påverkats av AIPAC, den sionistiska lobbyn. Under sin kampanj tvingades Donald Trump be om ursäkt efter att i ett av sina tal ha skadat denna lobby. Han gav också löften till Israels fördel och dess intressen i Mellanöstern, som skulle innebära fortsatt kaos, splittring och ett försvagande av alla aktörer som drabbas av interna konflikter. Han var tvungen att uppfylla dessa löften, vilket är skälet till att han inkluderade Iran på sin svarta lista över stater, trots att detta land bekämpar IS och terrorism. Detta beslut har kritiserats kraftigt i USA och utomlands. Han lyder också israeliska order för att återigen försvaga den syriska staten, efter att den återfick kraft som ett resultat av det ryska ingripandet som den syriska regeringen hade efterfrågat.

Om vi vill jämföra den ryska med den amerikanska inblandningen i Syrien, ser vi att den senare är totalt olaglig, då den inte har skett efter en förfrågan från Syriens enda erkända regering, och den har inte godkänts av FN:s säkerhetsråd.

Vi beklagar att USA:s utrikespolitik fortfarande styrs av samma lobbygrupper. President Trump har också utsett sin svärson, herr Kushner, till rådgivare i frågor om Mellanöstern. Han står mycket nära herr Netanyahu.

FWM: Befinner sig Syrien verkligen i ett inbördeskrig?

– Syrien är offer för en politisk plan som förbereddes för många år sedan av politiska analytiker, tankesmedjor och politiska experter. Denna plan har länge tillämpats i Mellanöstern och andra områden; Palestina, Cypern, Libanon, Iran, Afghanistan, Serbien/Kroatien och Kosovo, Tjetjenien, Dagestan, Armenien/Azerbajdzjan/Georgien och så vidare. Efter vissa misslyckanden ledde denna politiska plan till den så kallade ”arabiska våren”, vars mål är att skapa kaos i Mellanöstern, arabländerna och Europa, vars gränser ligger nära denna del av världen. Sålunda uppstod spänningar i de länder som har många olika religiösa grupper, vilket ledde till religiösa inbördeskrig. I andra länder, som inte har olika grupper, sattes olika stammar mot varandra för att slåss. Bilden som gavs till den västerländska allmänna opinionen var att dessa grupper kämpade för sin frihet och för att försvara mänskliga rättigheter, men faktum är att befolkningen led mer av dessa grupper. Man har betonat att rebeller vill avsätta sina länders regimer, som i Syrien, och besegra centralmakten. Utländska legosoldater användes för att tända stubinen och man lät okontrollerade grupper värva befolkningarna till miliser. Det är vad som verkligen hände i Syrien.

FWM: Syrien har blivit ett centrum för kriminella gäng och terrorister från hela världen, också från Europa. Vad skulle enligt er mening hända om den syriska regeringen besegras av internationella terrorister?

All vet att kaoset i Syrien, liksom i Irak som är offer för en liknande destabiliseringsplan, underlättade bildandet av kriminella organisationer, skapade av miliser och okontrollerade beväpnade styrkor, för att framkalla terror och kaos i Mellanöstern och Europa. De flesta av dem är legosoldater.

Om den syriska regeringen besegrades, skulle detta kaos, som till viss del har stoppats genom rysk hjälp, komma tillbaka och återigen hota världens säkerhet. Det blir som en djungel där alla dessa grupper kan växa utan någon kontroll.

 

FWM: Finns det någon skillnad mellan ”moderata” och ”extrema” stridande inom den så kallade ”väpnade oppositionen”?

– Faktum är att propagandan till förmån för destabiliseringen av stater och strukturer i arabvärlden använde alla metoder för att legitimera rebellerna, betalda av utlandet.

Alltså har man betonat att det i Syrien finns två sorters stridande, som ni nämnde, de moderata och extremisterna. Alla dessa stridande är okontrollerade och de flesta är legosoldater. De byter från en grupp till en annan. Vissa stred under Fria syriska armén, innan de gick över till al-Nusra och sedan till IS.

FWM: Vilken roll spelar sanktionerna mot Syrien när det handlar om illegal massinvandring till Europa? Hur skadar sanktionerna den syriska arméns krig mot terrorism?

– Dessa sanktioner skadar i verkligheten de civila, inte de väpnade styrkorna. Det är befolkningen som lider av dessa sanktioner, som leder till ökad fattigdom, vilket får en del av befolkningen att ansluta sig till terrorgrupper som erbjuder dem mat och överlevnad. Faktum är att det finns tusentals sätt för militära organisationer och väpnade grupper att komma runt sanktionerna för att få vapen. Sanktionerna har införts för att försvaga den syriska regeringen allt mer, göra den impopulär och driva staten till bankrutt.

FWM: Hur kan europeiska icke-statliga organisationer stödja och finansiera terrorism i Syrien? Kan ni uppskatta volymen av detta stöd?

Vissa icke-statliga organisationer är i själva verket ett vapen för att utöva mjuk makt. De använder mänskliga rättigheter som en bild utåt. De döljer verkligheten för allmänheten, vilket gör att de bättre kan manipulera situationen. Titta till exempel på Soros stiftelser, som är väl kända av den allmänna opinionen. Flera underrättelsetjänster ligger bakom dessa stiftelser, vilket gynnar destabiliseringen av stater, såväl Syrien som andra länder. De använder bilden av en välgörenhetsorganisation för att stödja rebellgrupper och förstöra stater. Det händer också i Syrien!

FWM: Hur hänger krigen i Syrien och Jemen ihop?

Det finns ingen direkt koppling mellan kriget i Syrien och det i Jemen. Det senare, precis som i andra arabländer, drabbades av destabiliseringsplanen under den så kallade ”arabiska våren”. President Abdallah Saleh tvingades avgå. Sen kollapsade regeringen. En propagandakampanj inleddes mot saudierna, som varnade dem för hotet från Jemen, särskilt från huthier. Sedan Quincy-avtalet, har Saudiarabien legat under amerikanskt inflytande. Det är Washington som styr den saudiska politiken. Det gäller särskilt under kung Salmans styre, med tanke på hans son Mohammeds bristande erfarenhet. De amerikanska underrättelsetjänsterna har övertygat saudierna om att Iran hjälper och beväpnar huthierna, för att leda saudierna in i detta dramatiska krig. Både jemeniter och saudier är offer för denna situation. Det saudiska kungadömets existens och överlevnad hotas och detta krig kostar miljarder dollar. Dessutom blev den saudiska regeringen impopulär, vilket hotar stabiliteten i regionen. Med andra ord ser vi en ny väg av destabilisering av gulfstaterna.

FWM: Vilken roll spelar Iran i Syrien?

– President Bashar al-Assad fördes åt sidan av alla arabledare när kriget startade i Syrien. Vissa av dem var upptagna av sina interna angelägenheter under den så kallade ”arabiska våren”. Andra ledare var påverkade av propagandakampanjen som bedrevs av säkerhetstjänsterna och också riktades mot EU:s ledare. Han sökte stöd för att kontrollera situationen och undvika sin stats kollaps. Iran erbjöd honom detta stöd av många skäl; för att undvika destabilisering av regionen, för att behålla en kanal för att stödja shiiterna i Libanon och för att behålla politiskt inflytande i regionen. Det är hur Iran ingrep i Syrien, och de bekämpade terrorister och IS redan innan Ryssland, på den syriska regeringens begäran, kom till undsättning.

FWM: Finns det en risk att det uppstår en militär konfrontation med Ryssland och Iran på ena sidan och USA:s armé på den andra?

– Det hoppas jag inte. Jag tror att den nya amerikanska administrationen kommer att undvika en konfrontation med Ryssland. President Donald Trump förespråkade under sin kampanj att man skulle se Ryssland som en partner, i stället för som en motståndare. Bortsett från vissa lobbygruppers inflytande, särskilt AIPAC:s, finns det fortfarande många människor runt president Trump som försöker resonera med honom, särskilt bland de armégeneraler som kan påverka honom, exempelvis general Paul Vallelly, som har mycket goda förbindelser i Moskva, inte minst med den ryske utrikesministern Lavrovs medarbetare.

FWM: Efter valet av Trump hoppades många EU-skeptiker att den nya regeringen i Washington skulle sluta bland sig i Mellanöstern. Var det naivt att tro?

– Under sin kampanj använde Donald Trump Monroe-doktrinens slagord. Han insåg att hans land är impopulärt i världen och inte minst i Mellanöstern. Han avslöjade den roll president Obama hade haft för IS bildande. Detta avslöjade även Hillary Clinton i sin bok. Före Trump hade Obama redan meddelat att USA skulle fokusera mer på Asien och sluta blanda sig i Mellanöstern. Det är ren propaganda. Ännu i dag manipulerar de amerikanska och israeliska säkerhetstjänsterna Saudiarabien, för att detta land ska fortsätta sitt krig i Jemen, vilket ska upprätthålla spänningarna i regionen. Nyligen bombade USA:s armé Syrien och USA fortsätter att utöva påtryckningar mot Ryssland. President Putin diskuterade nyligen möjligheten att skapa säkra zoner i Syrien med president Trump. Washington försöker alltid att hålla Turkiet under sitt inflytande. Efter skenfolkomröstningen i Turkiet, ringde president Trump till president Erdogan för att gratulera honom. Hur kan vi tro på Amerikas löften?

FWM: Kan den syriska armén segra?

– Det beror helt och hållet på stödet från Ryssland. Den syriska armén är utsliten efter sex års krig. Lyckligtvis har inte de soldater som inte fått betalt på flera månader deserterat. Det visar också att kriget i Syrien inte är ett internt problem, en konflikt mellan grupper eller mellan regeringen och befolkningen. Det är en manipulation som kommer från legosoldater, som sedan har fått sällskap av lokala människor som försöker överleva efter att kaos har skapats i landet.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

EU godkänner gräshoppor som mat

EU godkänner gräshoppor som mat

🟠 LIVSMEDEL På senare år har medier, myndigheter och klimataktivister lyft fram påstådda klimatfördelar med att människor börjar äta insekter, och nyligen godkände EU arten europeisk vandringsgräshoppa för användning som mat inom unionen.

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

🟠 UTRIKES Mitt under en julparad under söndagseftermiddagen i staden Waukesha i Wisconsin, USA, körde en röd SUV i hög hastighet in i dansande barn och plöjde genom folkhavet med fem döda och ett 40-tal skadade som följd. En 39-årig rapartist och BLM-aktivist, Darrell Brooks Jr, är gripen som misstänkt för den brutala attacken och nu spekulerar polis om den kommer som en följd av att Kyle Rittenhouse friades av en enig jury efter att ha försvarat sig själv mot en mobb av vänsterextrema BLM-aktivister i den närliggande staden Kenosha.

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

🟠 UTRIKES Blivande Förbundskanslern Olaf Scholz gästade S-kongressen i Göteborg den 5 november. Klart är att den nya maktsfären i Tyskland vill bli mer skandinavisk. Efter den 24 november stoppas skolstängningar och munskyddskrav. De tre regeringsförhandlande partierna avskaffar både Coronadiktaturen och gammal byråkrati, trots Österrikes skärpningar?

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

🟠 UTRIKES Ett ramavtal för statsbidrag till vagnslasttransporter på järnväg slöts mellan Ungerns regering och fyra olika ungerska godstrafikbolag. Råvaruförsörjningen för 700 ungerska strategiska företag säkerställs och de ungerska vägarna undslipper årligen 2,3 miljoner ton farligt gods och 400 000 lastbilsfrakter.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.