WHO drar tillbaka utnämning av Robert Mugabe

Under en konferens den 18 oktober meddelade den nytillträdde WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att han utsett Zimbabwes president Robert Mugabe till goodwill-ambassadör för Världshälsoorganisationen WHO. Efter massiv kritik har man nu dragit tillbaka utnämningen.

– Jag är hedrad över att president Robert Mugabe från Zimbabwe, ett land som satt allmän sjukvård och hälsa i centrum i sin politik, gjort mig sällskap här och i dag är jag också hedrad över att kunna meddela att president Mugabe har gått med på att tjäna som goodwill-ambassadör för icke smittsamma sjukdomar i Afrika, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus på konferensen den 18 oktober som hölls i Uruguays huvudstad Montevideo.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO och tidigare Etiopiens hälsominister. Foto: Wikipedia
Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO och tidigare Etiopiens hälsominister. Foto: Wikipedia

Kritiken lät inte vänta på sig. Efter att den nu 93-årige diktatorn Mugabe styrt Zimbabwe i flera decennier befinner sig landets sjukvård i ett katastrofalt tillstånd. Sjukvården anses så dålig att presidenten själv och hans närmaste reser till andra länder för sina sjukvårdsbehov.

Den genomsnittliga livslängden i Zimbabwe ligger enligt WHO:s egna statistik på 59 år för män och 62 år för kvinnor. Landet har samtidigt världens högsta inflation, något som orsakades av att Mugabe lanserade en jordreform under början av 2000-talet. Reformen resulterade i att de omkring 4 000 vita bönderna, som ägde runt 70 procent av landets odlingsbara mark, jagades iväg. Deras farmer och mark togs över av svarta invånare, främst de veteraner som stödde Robert Mugabes parti Zanu-PF. På bara några år gick Zimbabwe från att ha kallats för ”Afrikas kornbod” till att periodvis drabbas av hungersnöd. De vita bönderna utsattes för övergrepp och mord så till den grad att de flydde landet, ivrigt påhejade av Robert Mugabe som inte dolde sin glädje över att bli av med dem.

– Vi säger nej till vita som äger vårt land och de ska lämna över sina jordbruk till oss, sade han enligt BBC vid lanseringen av jordreformerna.

I svenska tidningar beskrevs jordreformen som ett medel att ”rätta till orättvisor” och ingen beklagade att de vita utsattes för en etnisk rensning. I SvD skrev man i en artikel om jordreformerna till exempel: ”Mugabe har iscensatt jordreformen för att rätta obalansen i ägandet mellan svarta och vita zimbabwier. En liten minoritet av vita äger merparten av den bördiga marken, ett arv från kolonialtiden.”

Bara runt 100 till 150 vita bönder finns ännu kvar i landet. Kort efter att de vita drivits ut kollapsade ekonomin och exportnäringen i hela nationen. De över 15 miljoner invånarna var helt beroende av några tusen vita, visade det sig. Under 2007 ångrade Robert Mugabe sig och bad de vita bönderna komma tillbaka för att rädda landet. Men få vågade återvända. BBC-journalisten Peta Thornycroft, som var stationerad i Sydafrika men som jobbat mycket i Zimbabwe, sade under en intervju till den amerikanska radiokanalen NPR:

– Jag kan inte förställa mig att någon, i synnerhet av dem som gått igenom de senaste 15 åren, skulle vilja återvända.

Även om kritikerna inte lyfter fram behandlingen av de vita farmarna som ett primärt skäl, utan snarare fokuserar på hur illa skött landets sjukvård är som ett argument för att inte låta Mugabe bli ambassadör för WHO, nådde till slut kritikerstormen så omfattande nivåer att WHO blev tvungna att lyssna. Bland annat ifrågasatte en lång rad människorätts- och hälsoorganisationer Mugabes lämplighet, däribland en allians av 28 organisationer som arbetar inom just det område Mugabe skulle verka.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har beskrivit utnämningen som ”pinsam” och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har sagt att han trodde det handlade om ett dåligt aprilskämt.

Tedros lämnade till slut ett nytt besked söndagen den 22 oktober: Robert Mugabe kommer inte att utnämnas till ambassadör för WHO.

– Jag har lyssnat försiktigt till alla som uttryckt sin oro och hört de olika invändningar som de har rest. Jag har också konsulterat med Zimbabwes regering och vi har kommit fram till att detta beslut är bäst för Världshälsoorganisationens intressen, säger Tedros i uttalandet som publicerats på WHO:s hemsida på söndagseftermiddagen.

Human Rights Watch direktör Iain Levine.
Human Rights Watch direktör Iain Levine.
Margot Wallström på twitter.
Margot Wallström på twitter.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available
Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.