Skip to Content

WHO: Nya virusstammen i Storbritannien inte farligare än tidigare

Publicerad: 22 december, 2020, 14:13

  • Svenska

I världens medier har det talats om en ny, och särskilt farlig, stam av Covid-19 som härjar i Storbritannien, och flera länder har stängt sina gränser för resenärer därifrån. Världshälsoorganisationen (WHO) går nu ut med budskapet att denna stam inte är särskilt annorlunda mot andra varianter av Covid-19. Vid en presskonferens måndagen den 21 december sade WHO:s chef för hälsokriser Mike Ryan:
– Det finns noll bevis för att den nya varianten av coronaviruset förvärrar sjukdomen.

Enligt WHO är riskerna för personer som smittas av denna virusstam ungefär lika stora som för andra personer som drabbats av Covid-19, och den är varken mer aggressiv eller mer dödlig än de övriga. Stammen förefaller sprida sig något lättare, men smittsamheten avviker inte på ett avgörande sätt, och även denna variant är mycket mindre smittsam än exempelvis påssjuka.

Enligt WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan påverkar denna virusstam inte heller effektiviteten hos nya vaccin:
– Även om vi har sett ett antal förändringar, ett antal mutationer, har ingen hittills haft en betydande påverkan på…virusets mottaglighet för någon av de behandlingar eller mediciner som nu används, eller de vacciner som är under utveckling.

WHO menar också att inreseförbuden för resenärer från Storbritannien hade införts med ett stort mått av försiktighet. Mike Ryan sade vid presskonferensen:
– Vi måste hitta en balans. Det är mycket viktigt att vara transparenta, det är mycket viktigt att berätta för allmänheten hur det är, men det är också viktigt att klargöra att detta är en normal del av ett virus utveckling.

Även Tysklands ledande virolog Christian Drosten har sagt att paniken i samband med upptäckten av den nya virusstammen uppenbarligen var förhastad, eftersom det inte finns några bevis för att denna stam är extremt smittsam, eller har orsakat ökningen av det totala antalet fall i Storbritannien.

Källa:

https://www.rt.com/news/510376-who-uk-new-covid-strain/

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vaccinambassadör dog dagen efter vaccinering – de som säger att det har med vaccin att göra hotas med stämning

Publicerad: 22 april, 2021, 10:31

Den kände indiske skådespelaren Vivek, 59, avled dagen efter att ha fått en vaccinspruta mot Covid-19. Han var delstaten Tamil Nadus hälsoambassadör och hade uppmanat sina följare att låta vaccinera sig, eftersom det är ”säkert och effektivt”.

Den 14 april hade den omtyckte tamiliske komikern framträtt offentligt då han vaccinerades med Indiens eget Covaxin. Han tog sprutan inför sina anhängare och Tamil Nadus hälsominister som ett led i att uppmana befolkningen att låta vaccinera sig.

Dagen efter, runt klockan 11, togs Vivek medvetslös in på sjukhus i Chennai med hjärtstillestånd. Där genomgick han en ballongvidgning av en artär, men hans liv stod inte att rädda.

Sjukhuset meddelar till media att en artär hade blockerats till hundra procent och att hans hjärtstillestånd ”därför inte kan bero på vaccinationen”. Kritiker påpekar dock att just kraftiga blodproppar är en känd biverkan av vaccin.

Den svenska sjuksköterskan, 61-åriga Christina, dog i mitten av februari, av bland annat hjärtstopp. Hon hade även proppar i flera andra organ, samt kraftiga interna blödningar. Hon mådde dåligt redan dagen efter vaccinet och avled cirka en vecka senare.

Myndigheterna i Chennai hotar nu alla som ”spekulerar” om skådespelarens död med stämning.

– Skådespelaren Vivek var en ambassadör för många av våra aktioner och stödde alltid regeringens initiativ. Hans sista meddelande var att människor borde låta vaccinera sig. För att respektera och hedra honom bör vi sprida detta budskap och inte rykten, sade Chennais kommissionär G Prakash till media den 18 april.

Vivek hade uppträtt på duken sedan 1987 och sörjs av två generationer fans.

Källor:
timesofindia.indiatimes.com
greatgameindia.com
www.aftonbladet.se

 

[email protected]

Forskare: Munskydd fungerar inte

Publicerad: 22 april, 2021, 08:15

En studie som publicerades i november 2020 av forskaren Baruch Vainshelboim, som tidigare varit verksam vid Stanford University, har nyligen rönt stor uppmärksamhet på alternativa nyhetssajter.

I studien Facemasks in the COVID-19 era: A health hypothesis skriver Vainsheilboim:

”De befintliga vetenskapliga bevisen ifrågasätter säkerheten och effektiviteten av att använda ansiktsmasker som en metod för att förhindra COVID-19. Data indikerar att både medicinska och icke-medicinska munskydd är ineffektiva för att förhindra mänsklig kontaktsmitta som SARS-CoV2 och COVID-19, vilket ger stöd åt att ansiktsmasker inte bör användas. Att bära masker har visat sig ha klara negativa fysiska och psykiska effekter”, skriver han vidare och listar en rad möjliga negativa hälsoeffekter.

Vainsheilboim skriver att maskernas trådar är för stora för att kunna stoppa viruset. Han skriver att coronaviruset har en diameter från cirka 60-140 nanometer (miljarddel av en meter), medan ansiktsskyddens trådar har en diameter från 55 till 440 mikrometer (miljondel av en meter).

”På grund av skillnaderna i diameter mellan viruset och ansiktsskyddens trådar – viruset är 1000 gånger mindre – kan SARS-COV-2 enkelt passera genom vilken mask som helst”, skriver Vainsheilboim.

Studien har blivit föremål för artiklar hos olika factcheckers, som dessutom kontaktat Stanford University. Universitetet säger sig inte stå bakom studien och menar att Vainsheilboim bara varit gästprofessor på universitetet för några år sedan, och då i ett annat ämne. Andra forskare hävdar att studiens slutsatser redan motbevisats.

Källa: NCBI

[email protected]

Danmarks restauranger öppnar upp igen

Publicerad: 21 april, 2021, 07:59

Idag onsdag lättar Danmark på de mest hårdföra restriktionerna och tillåter restauranger att öppna upp delvis – med restriktioner.

Längtan hos många danskar att få komma tillbaka till sociala sammanhang är stor, och redan nu kommer rapporter om att allt flera restauranger blivit fullbokade inför helgen. Omkring en kvarts miljon danskar har bokat bord till lördag som förmodas bli den mest hektiska dagen.

Om man vill sitta på en uteservering, krävs heller inget intyg om att man är vaccinerad.

Men det stora antalet som bokat bord är fortfarande långt mindre än en normal lördag, så som situationen var före mars förra året. Det minskade antalet tros bero på de restriktioner som restaurangerna tvingas efterleva, med krav på bordsbokning (inga spontanbesök), regler för hur många som får vara i samma sällskap, samt tidigare stängningstider.

Källa: Danmarks radio

[email protected]

Mars visar tydlig underdödlighet

Publicerad: 20 april, 2021, 09:38

Dödligheten i Sverige var som högst i december och fortsatte sedan att vara kvar på höga nivåer under januari. I februari sjönk antalet döda kraftigt, tillbaka till normala nivåer, och nu visar SCB:s siffror för mars att Sverige har underdödlighet. Nya Tider har granskat SCB:s senaste statistik, som publicerades under måndagen.

Antalet registrerade döda i mars är 7 481. Jämfört med samma månad 2020 (8 371 döda), när coronaviruset började skörda dödsfall i Sverige, är det 11 procent färre döda i mars i år.

Dödligheten för 2021 är i själva verket lägre än 2019 års siffror, då dödligheten var ovanligt låg i Sverige (7 570 personer).

Samtidigt som dödstalen är under det normala, är antalet inlagda på intensivvårdsavdelning högre än under den andra vågen, enligt Folkhälsomyndigheten. Under måndagen intensivvårdades 416 personer med bekräftad covid-19. Enligt myndighetens veckorapport har vaccinationstäckningen bland prioriterade grupper gjort att antalet dödsfall kunnat reduceras till ett minimum, trots ökad smittspridning nationellt.

Källor:
Antal rapporterade dödsfall till SCB per dag åren 2015-2021 (Excel)

SvD

Folkhälsomyndigheten veckorapport om covid-19, vecka 14 (PDF)

[email protected]

Stockholmare får inte veta i förväg vilket vaccin som används

Publicerad: 19 april, 2021, 07:22

Region Stockholm har förbjudit vaccinatörer att i förväg berätta för personen vilket vaccin han eller hon kommer att få. Doktor24, som massvaccinerar vid Globen, berättar att de för två veckor sedan fick muntliga instruktioner om att inte informera patienter i förväg vilket vaccin de kommer att få. Det är först när patienten sitter framför sprutan som han eller hon får veta vilket vaccin som ska användas.

”Vi är ombedda att inte kommentera vilket vaccin vi använder vid tillfället, om ni vill veta varför får ni fråga regionen”, säger Christoffer Berg som är vaccinansvarig på Doktor24, till TV4.

Enligt Region Stockholm beror det på att det inte är säkert vilket vaccin som ska användas och att det är därför de inte säger något i förväg.

Men i Region Södermanland är det tvärtom: där berättar man i förväg vilket vaccin som används. ”Vi försöker vara så transparenta man kan avseende vilket vaccin man får”, säger Magnus Johansson, vaccinsamordnare på regionen.

Nyligen rapporterades i Göteborg att ”många som bokat tid för vaccinering vänder i dörren” när de får reda på att de ska få AstraZenecas vaccin.

Källa: TV4, Sveriges radio

[email protected]

Smittspridningen i Sverige högst i Europa

Publicerad: 15 april, 2021, 13:43

Sveriges coronasituation uppmärksammas internationellt sedan brittiska The Guardian den 13 april publicerat en artikel med rubriken ”Sweden has highest new covid cases per person in Europe”. Artikeln baseras på siffror från Johns Hopkins University.

Sverige har just nu 625 nyregistrerade fall per miljon invånare, enligt det löpande sjudagarsvärdet. I övriga Norden är antalet fall följande:

Finland: 65
Danmark: 111
Norge: 132

”Vi har tyvärr en fortsatt ökning. Vi får se den här veckan vart vi är på väg, men det är definitivt en hög smittspridning och inget tydligt tecken på avmattning”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

Övriga länder som ligger högt i smittspridning är Ungern (523), Polen (521), Frankrike (491) och Nederländerna (430).

Sverige var det enda landet i Norden med tydlig överdödlighet under 2020. Under året dog 7,7 procent fler än medelvärdet för föregående fyra år. I Danmark och Finland var överdödligheten knappt mätbar (cirka en procent) och Norge hade till och med marginell underdödlighet.

The Guardian skriver att Sveriges strategi och dödstal sticker ut jämfört med övriga Norden, men att landet samtidigt har lägre dödlighet än flera europeiska länder som infört hårdare restriktioner eller nedstängningar.

Källa: The Guardian

[email protected]

Storbritannien: Rapporter om missfall efter vaccinering

Publicerad: 14 april, 2021, 08:15

Läs även

I Storbritannien har gravida kvinnor tidigare uppmanats att inte ta vaccin mot covid-19, då risker för det ofödda barnet inte kan uteslutas.

När myndigheter den 24 januari presenterade den första sammanställningen över inrapporterade biverkningar, fanns ändå sex missfall med (fyra från Pfizers vaccin, två från AstraZenecas).

”Vi vet fortfarande inte varför dessa kvinnor fick covidvaccin, i strid med regeringens egna råd. Men det som verkligen är chockerande är hur mycket detta antal har ökat under de sex veckor som har gått sedan dess”, skriver nättidningen Daily Expose, och presenterar sedan uppdaterade siffror från månadsskiftet mars/april.

Där framgår att det nu är totalt 23 kvinnor som fått missfall efter att ha vaccinerats med Pfizer-BioNTech. Av de som fått AstraZenecas vaccin är det totala antalet fem.

De sammanlagt 28 missfallen är en ökning med 366 procent från januaris siffra (6 stycken).

Att gravida kvinnor i vissa fall ges vaccinet beror på att regeringen under våren uppdaterat sin rekommendation – från att avstå, till att vaccinet kan tas om nyttan överstiger riskerna för modern och barnet.

Den ursprungliga rekommendationen:

”Det finns ingen eller begränsad mängd data från användningen av COVID-19 mRNA-vaccin BNT162b2. Djurens reproduktionstoxicitetsstudier har inte slutförts. COVID-19 mRNA-vaccin BNT162b2 rekommenderas inte under graviditet. För kvinnor i fertil ålder bör graviditet uteslutas före vaccination. Dessutom bör kvinnor i fertil ålder rekommenderas att undvika graviditet i minst 2 månader efter den andra dosen.”

Den uppdaterade rekommendationen:

”Det finns begränsad erfarenhet av användning av COVID-19 mRNA-vaccin BNT162b2 hos gravida kvinnor. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta skadliga effekter med avseende på graviditet, embryo / fosterutveckling, förlossning eller utveckling efter födseln. Administration av COVID-19 mRNA-vaccin BNT162b2 under graviditet bör endast övervägas när möjliga fördelar uppväger alla möjliga risker för modern och fostret.”

Källa: Daily Expose

[email protected]

Åtta åskådare på Friends Arena när Allsvenskan startade: ”Är det ett skämt?”

Publicerad: 13 april, 2021, 08:57

Måndag den 12 april ägde den allsvenska fotbollspremiären rum. På Friends Arena, som tar 50 000 åskådare, mötte AIK nykomlingen Degerfors – inför åtta personer.

Enligt regeringens pandemilag är det förbjudet att samlas fler än åtta personer på idrottsevenemang, oavsett hur stor arenan är. Samtidigt har pandemilagen ännu inte använts för att begränsa antalet som vistas i handeln. Den märkliga situationen med tomma fotbollsarenor och överfulla affärer har orsakat diskussion på twitter.

Robert Perlskog, känd sportkommentator, kritiserar situationen på sin twitter.

”8 personer på läktarplats på friends (50.000). Är det ett skämt?”, frågar Robert Perlskog, och taggar #FHM (Folkhälsomyndigheten) och #logik.

Han möts av flera personer som delar med sig av exempel från övriga samhället där till exempel livsmedelsaffärer eller gym tillåter fler deltagare än allsvenska fotbollsmatcher på Sveriges största arena.

”På ICA här där i bor får man max vara 75 pers. På Friends som är betydligt större får man max vara 8. Logik?”, skriver en person.

”Sjuk kö på Hemköp Hornstull idag. Gymmade, på mitt gym får vi vara 170 pers samtidigt. Fulla gruppträningslokaler. Haveriet fortsätter”, skriver en annan.

”Maxgräns 50 på mitt LILLA gym, eller 500 på närmaste Ica Maxi. 8 på allsvenska fotbollsarenor. Ur led är tiden”, skriver en akutsjukvårdare.

”Viruset är extremt smittsamt på Friends, i kollektivtrafiken inte alls”, lyder en annan kommentar.

Källa: Twitter

[email protected]

Tre döda med bekräftad covid-19 – trots vaccination

Publicerad: 12 april, 2021, 12:49

Läs även

Tre personer på ett äldreboende i Svedala i Skåne har dött med bekräftad covid-19, trots att samtliga var fullt vaccinerade med två sprutor. Ytterligare två boende och två i personalen har smittats med corona, trots att även de är vaccinerade.

Svedala kommun vill inte berätta vilket vaccin de smittade tagit.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att ”sådana här händelser behöver utredas och det görs säkert i Skåne redan”.

Vaccinering mot covid-19 ger inte ett 100-procentigt skydd mot att smittas eller avlida, men dödsfallen på äldreboendet i Svedala anses ändå vara så pass många att situationen måste utredas särskilt noga.

Källa: Sveriges radio, Sveriges radio

[email protected]

Bröt mot egna coronarestriktioner – får böta 20 000 kronor

Publicerad: 11 april, 2021, 23:00

Norges statsminister Erna Solberg tvingas betala böter på 20 000 norska kronor för att ha anordnat en middag som stred mot de restriktioner hennes egen regering satt upp. Solberg deltog själv inte i middagen, men var med och planerade den för sina vänner och anser därför ha haft det yttersta ansvaret för att den olagliga middagen ägde rum under fredag den 26 februari då 13 personer samlades.

”Nu har jag gjort bort mig rejält. Det här skulle vi aldrig ha gjort”, sade Solberg till norska medier efter att public service-bolaget NRK avslöjat händelsen. Hon sade också att hon förstod folks frustration när politikerna struntar i samma regler som man tvingar folket att följa.

Just denna dubbelmoral är också huvudanledningen till att hon bötfälls med 20 000 kronor.

”Solberg är landets främsta förtroendevalda, och har återkommande kommunicerat regeringens beslut om restriktioner för att motverka smittspridningen. Det anses därför riktigt att nu utdöma ett straff, för att upprätthålla folkets förtroende för smittskyddsreglerna”, säger Ole B. Sæverud som är polischef i Sør-Øst polisområde där den illegala middagen ägde rum.

I Sverige har regeringen – däribland statsminister Stefan Löfven och flera av hans ministrar – också brutit mot de egna coronareglerna när de setts handla i butiker eller åka på skidresor till fjällen. Där har dock inga straff utdömts eftersom landet vid tidpunkten endast hade rekommendationer, inte restriktioner. Generaldirektör Dan Eliasson fick dock sparken sedan han rest till Kanarieöarna för att festa på gayklubbar, samtidigt som han uppmanade svenskarna att undvika onödiga resor. Inte heller det var brottsligt, men på grund av politisk press entledigades han av regeringen och tillbringar nu sin tid på den så kallade Elefantkyrkogården. Där hamnar sparkade generaldirektörer och behåller full lön trots att de saknar arbetsuppgifter.

Källa: Verdens Gang

 

[email protected]

40 procent av amerikanska marinkårssoldater vägrar vaccin

Publicerad: 10 april, 2021, 12:07

Läs även

Även inom den amerikanska militären är motviljan mot covidvaccin stor. Cirka 75 500 marinkårssoldater har gått med på att bli vaccinerade, medan runt 48 000 tackat nej. Det rapporterar tv-kanalen CNN och hänvisar till officiella siffror. Ytterligare 102 000 har inte blivit tillfrågade än.

Det innebär att 38,9 procent av marinkårssoldaterna som tillfrågats vägrat sprutan, vilket är högre än de cirka 33 procent som vägrat i USA:s försvarsmakt totalt sett. Bland befolkningen ligger siffran på cirka 25 procent, visar opinionsundersökningar.

På vissa baser var motståndet mot vaccin särskilt stort, till exempel på marinkårsbasen Camp Lejeune i North Carolina, där 57 procent vägrat att bli vaccinerade med experimentvaccinet.

Än så länge är det inte obligatoriskt för amerikanska soldater att bli vaccinerade mot Covid-19, eftersom de covidvaccin som finns tillgängliga idag bara fått ett nödgodkännande av myndigheterna och inte genomgått sedvanliga tester som annars krävs. Soldaterna har inte möjlighet att säga nej till andra, ordentligt utprovade vaccin.

Detta vill dock en del parlamentariker från Demokraterna ändra på, och har skrivit ett brev till president Joe Biden om att han borde göra även covidvaccinet obligatoriskt.

Källa:
https://edition.cnn.com

 

 

[email protected]

Europeiska Centralbanken: ”Ekonomisk katastrof” om EU:s skuldpaket stoppas

Publicerad: 9 april, 2021, 08:50

Europeiska Centralbanken i Frankfurt, ECB, säger att det vore en ”ekonomisk katastrof” om EU:s planerade skuldpaket skulle stoppas. I en intervju idag fredag med Isabel Schnabel, som är ledamot av direktionen för ECB, kommenterar hon sin syn på att Bernd Lucke, grundare av nationalistiska Alternative für Deutschland, tillfälligt lyckats stoppa coronapaketet genom att få det prövat i landets författingsdomstol. De beslutade nyligen att temporärt pausa skuldpaketet för att först utreda om det är förenligt med tysk grundlag.

”Om fördelningen av pengar från fonden skulle skjutas upp på obestämd tid, skulle det vara en ekonomisk katastrof för Europa. I så fall skulle Europa behöva hitta alternativa lösningar, men det skulle ta tid”, säger Schnabel.

Hon säger också att den explosionsartade ökningen av unionens och medlemsstaternas skuldsättning är ”ofrånkomlig” och ”rimlig” i detta läge.

Källa: ECB

[email protected]

Europadomstolen ger grönt ljus för vaccinationstvång

Publicerad: 8 april, 2021, 18:02

Läs även

Ett utslag i Europadomstolen gör gällande att vaccinationsplikt kan vara nödvändig i ett demokratiskt samhälle, rapporterar flera medier. Experter tror att torsdagens domstolsutslag kan få betydelse för vaccinationskampanjerna mot Covid-19 i EU.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter kom den 8 april med ett utslag rörande några tjeckiska familjers prövning av om deras barn var tvungna att vaccinera sig mot barnsjukdomar, något som familjerna hade drivit mot de tjeckiska myndigheterna, som föreskrev vaccinationsplikt för barn.

I utslaget från Europadomstolen står det nu att läsa att vaccinationsplikt kan vara av största intresse för barns hälsa och att detta inte strider mot ett demokratiskt samhälles styrelseskick.

Även om utslaget den 8 april berörde familjers strid för att inte barn skulle tvingas vaccineras, drar, enligt RT, flera experter redan paralleller till att samma resonemang mycket väl skulle kunna användas för att tvinga de som är skeptiska till vaccin att ändå ta vaccinationssprutorna mot Covid-19.

[email protected]

Restriktioner för restauranger förlängs

Publicerad: 8 april, 2021, 14:19

De skärpta restriktionerna för restauranger kommer inte att lättas den 11 april. Istället förlängs restriktionerna till den 2 maj. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell idag på en presskonferens.

Det innebär att servering av mat och alkohol fortsatt är förbjuden efter 20:30.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 849 629 bekräftats smittade av covid-19 och 13 595 har avlidit.

Drygt 1,8 miljoner vaccindoser har getts totalt i Sverige. 1,3 miljoner har fått en spruta och en halv miljon har fått båda sprutor.

På frågan om AstraZenecas vaccin säger Tegnell att risken för blodpropp är bekräftad.

”Det är en allvarlig biverkan. Andelen som avlider av biverkan är ganska stor. Men den är väldigt sällsynt ska man komma ihåg.”

Han menar ändå att blodpropparna är så pass sällsynta, att vaccinerade inte drabbas av fler blodproppar än icke-vaccinerade gör.

”Risken för blodpropp ökar inte efter vaccination, jämfört med den risk som finns hela tiden”.

Folkhälsomyndigheten betonar dock att de bara ger AstraZenecas vaccin till den som är över 65, eftersom de rapporterade blodpropparna nästan uteslutande rört yngre personer.

Källa: Folkhälsomyndighetens presskonferens/SVT

[email protected]

40 000 åskådare på baseballmatch i Texas

Publicerad: 8 april, 2021, 10:58

Inför Major League Baseball-premiären aviserade laget Texas Rangers att deras premiärmatch skulle äga rum utan några som helst restriktioner. Omkring 40 000 texasbor kom till matchen i måndags utan att hålla socialt avstånd. Klubben ställde formellt sett krav på att åskådarna skulle använda munskydd, vilket dock ignorerades av de flesta.

Enligt Greg Abbott, guvernör i Texas, tillåts livet att återgå allt mer till det normala redan nu, medan vaccinationsprocessen fortskrider. Matchen är det största publikevenemanget i USA på ett år.

Men beslutet att ta in 40 000 åskådare möttes av kritik av det amerikanska etablissemanget som vill att nedstängningarna ska fortsätta längre tid.

”Jag tror att det är ett misstag. De borde lyssna på Dr. Anthony Fauci (Vita husets coronarådgivare), på forskarna och på experterna. Jag tycker inte att det är ansvarsfullt”, sade USA:s president Joe Biden till ESPN.

Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten CDC fördömde beslutet.

Inför matchen hölls en tyst minut för pandemins offer.

Källa: GP

[email protected]

Regeringen vill förlänga pandemilagen

Publicerad: 7 april, 2021, 06:43

Regeringen förbereder en förlängning av pandemilagen, som infördes i januari i år och som skulle vara ”tillfällig” fram till den 30 september. Redan nu har emellertid regeringen aviserat sin vilja att förlänga lagen i ytterligare fyra månader, till 30 januari nästa år, och skickar därför ut förslaget på remiss.

En förlängning av pandemilagen måste godkännas av riksdagen. Det är än så länge oklart hur partierna ställer sig till att fortsätta låta regeringen utöva sin makt enligt undantagslagstiftning.

Pandemilagen ger regeringen rätt att med omedelbar verkan införa begränsningar eller nedstängningar av olika verksamheter utan riksdagsbeslut.

Källa: Sveriges radio

[email protected]

Sverige kommer inte ge bort vaccindoser

Publicerad: 6 april, 2021, 16:22

I en intervju med Dagens Industri (DI) i förra veckan uppgav biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) bland annat att ”vi måste vara öppna för att avstå doser” och menade att det ”det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”.

”Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva”, sade Fridh vidare till tidningen.

Det uttalandet väckte oro hos Moderaterna och Sverigedemokraterna gällande om regeringen vill ge bort vaccindoser till andra länder utanför EU innan man kunnat vaccinera hela vår egen vuxna befolkning.

Enligt DI, som tagit del av flera rapporter från EU-samtalen i Bryssel, framgår det även att Sveriges regering arbetat inom EU för att länder inom unionen skall avstå vaccindoser till förmån för fattigare länder utanför EU:s gränser.

Inte aktuellt att skänka bort doser nu

Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) som pratat med TT är det inte aktuellt att Sverige skänker bort sina vaccindoser till andra länder.

– Beslutet är att vi skall vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom, sade hon.

– Så det skall vi göra.

Hallengren tillägger dock att man tecknat avtal för betydligt fler vaccindoser än vad Sverige behöver, om alla vaccinleveranser verkligen blir av och om alla beställda vacciner blir godkända. Om vi når målen för den svenska befolkningen kan överskottet däremot komma att doneras till andra länder.

– Då skall vi inte lägga dem i något lager här och låta dem förfaras, sade hon.

Då kan överblivet vaccin fördelas till andra länder, framförallt genom EU.

– Men jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, säger Hallengren.

TT: Så inga vaccindoser skall ges bort förrän alla vuxna är vaccinerade?

– Det är inte aktuellt att ge bort stora doser innan sommaren, och någonstans i slutet av sommaren så räknar vi med att ha kommit väldigt långt i den svenska vaccineringen. Skall vi vaccinera svenska folket skyndsamt, så skall vi, säger Hallengren.

[email protected]

Stor majoritet män av de som intensivvårdas

Publicerad: 6 april, 2021, 07:44

Sedan coronaviruset bröt ut för drygt ett år sedan har 6 147 personer med bekräftad coronasmitta intensivvårdats. Det visar den senaste statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret som publicerades den 6 april.

Det totala antalet vårdtillfällen är 8 272, vilket innebär att en del av patienterna har vårdats upprepade gånger på intensiven.

Medelåldern för en intensivvårdad är 61,3 år.

Av de som intensivvårdats är 71,2 procent män och 28,8 procent kvinnor.

Dagar från insjuknande till intensivvård är 10,8.

Drygt fyra av fem intensivvårdade, 82,1 procent, har någon form av riskfaktor. Enligt Intensivvårdsregistret innebär riskfaktor något av följande: ”barn med flerfunktionshinder, hypertoni, 65 år eller äldre, graviditet, kronisk hjärt-lungsjukdom, kronisk lever-njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma, neuromuskulär sjukdom, annan angiven riskfaktor”.

Antalet intensivvårdade ökade kraftigt från början av november, för att sedan halveras i februari. Sedan dess har dock läget förvärrats och i dagsläget är det nästan lika många på intensivvård som i januari, cirka 350 stycken. Det är dock klart lägre än det antal som intensivvårdades när första vågen bröt ut, då högsta noteringen var över 550 stycken intensivvårdade vid ett och samma tillfälle.

Trots det ökade antalet inlagda på intensivvårdsavdelning har antalet döda minskat kraftigt. Folkhälsomyndigheten förklarar det med att de äldsta, som bor på SÄBO, har vaccinerats och att de yngre som smittas drabbas av sjukdom men sällan död.

Källa: Svenska Intensivvårdsregistret

[email protected]

Danmark börjar öppna upp – för vaccinerade

Publicerad: 5 april, 2021, 14:23

Läs även

Från och med tisdag blir det tillåtet att gå till frisören eller besöka andra liknande tjänster i Danmark, men rättigheten gäller inte alla. Det rapporterar Danmarks radio idag, måndag den 5 april.

För att få tillträde måste du uppvisa något av följande:

– Ett negativt coronatest (högst 72 timmar gammalt)

– Ett intyg att du är vaccinerad

– Ett intyg att du har varit smittad av corona någon gång under de senaste 2-12 veckorna

Antalet testade väntar nu slå rekord för att få tillgång till olika samhällstjänster. De tillgängliga testtiderna är redan fullbokade.

Källa: Danmarks radio

[email protected]

Texas avskaffade munskyddstvång – antalet insjuknade i corona sjunker

Publicerad: 3 april, 2021, 09:12

Texas noterar en stadig minskning av antalet covidsjuka, 17 dagar efter att de avskaffade masktvång i delstaten och tillät företag att öppna upp med full kapacitet.

I lördags nådde antalet positiva coronafall, sett till sjudagars medelvärde, 5,27 procent vilket är det lägsta noterade antalet i delstaten hittills.

Antalet covidpositiva patienter som vårdas på sjukhus sjönk till 3 308, den lägsta nivån sedan oktober.

Texas guvernör Greg Abbott fick hård kritik när han avskaffade masktvånget och anklagades för att strunta i de varningar som experter kommit med. President Joe Biden menade att det var ”neandertalstänkande” att öppna upp, och sade att det skulle vara ett ”stort misstag”. Bidens administration vill att social distansering och munskydd ska fortsätta användas, trots att allt fler vaccineras – medan Texas alltså öppnat upp tidigare än så, under pågående vaccinationsprocess.

Abbott skriver på twitter att ”antalet vaccinerade fortsätter att öka kraftigt”. Under fredagen fick 342 849 texasbor en vaccindos, det högsta registrerade antalet per dag hittills i delstaten.

Källa: Daily Mail

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend