Skip to Content

Foto: NewsFeel
COVID-19

WHO och Fauci: Inga resor ens med vaccin

PappersupplaganNya Tider v. 12

EU lanserade den 17 mars ett konkret förslag på ett Digitalt Grönt Certifikat med vilket det ska gå att resa inom unionen. Även den svenska regeringen arbetar vidare på ”digitala­ vaccinationsintyg”. Samtidigt är Världshälso­organisationen negativ till vaccinpass – ingen ska få resa ändå. Man påminner om att vaccinerna inte är till för att hindra smitta, bara mildra symptomen. USA:s statsepidemiolog Anthony Fauci säger rakt ut: ”Att vara vaccinerad betyder inte att det är fritt fram att resa”.

Publicerad: 21 mars, 2021, 17:14

  • Svenska

Läs även

Förra veckan lanserade EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen ett förslag som ska ”hjälpa medlemsstaterna att återupprätta rörelsefriheten på ett säkert, ansvarsfullt och pålitligt sätt”.

Många politiker har förordat ett vaccinpass, inte minst från länder som är beroende av turism som till exempel Grekland.

Tanken är att EU:s gröna pass inte bara ska visa vem som vaccinerats, utan det finns ytterligare två andra sätt att visa att man inte bär på smittan. Det kan vara att man genomgått ett PCR-test som visar att man inte har en pågående Covid-infektion, eller att man varit smittad och nu är smittfri.

Ungern är ett av de länder som ställt krav på att certifikaten inte bara ska visa om man blivit vaccinerad. Man vill också att hälsocertifikaten inte ska visa på vilket sätt man är smittfri, bara att man är det, så att vissa länder inte ska kunna välja att bara släppa in de vaccinerade. Man har förvarnat om att länder som inte accepterar detta system inte kommer att få sina egna medborgare insläppta i Ungern.

Utrikesminister Péter Szijjártó meddelade den 16 mars att Ungern beklagar att de ryska och kinesiska vaccinen inte är godkända för EU:s certifikat, och meddelade att Ungern inte kommer att erkänna EU:s gröna pass om inte det kommer att inkludera Sputnik V och Sinopharm, som används i Ungern.

Sverige arbetar på eget vaccinationsintyg

Den 5 mars tog regeringen emot förslag till hur digitala vaccinationsintyg ska vara utformade. Lösningen har tagits fram av Myndigheten för digital förvaltning (Digg) tillsammans med E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och andra aktörer.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger att det svenska systemet ska vara integrerat i det kommande EU-systemet.

– Vårt mål är att den digitala infrastrukturen ska vara på plats till sommaren, sade han.

Vaccinationsintygen ska vara tillgängliga från och med den 1 juni och nås via e-legitimation. De som har vaccinerat sig, vilket automatiskt rapporteras till Nationella vaccinationsregistret, kommer automatiskt att kunna se sitt bevis via en digital tjänst. Intyget ska även kunna lagras i telefonen eller skrivas ut.

Lösningen ska nu utredas juridiskt och finansiering måste tillskjutas för att systemet ska bli operativt redan i sommar.

Mats Snäll, som är huvudansvarig för utredningen, berättade att vaccinationsintyget är utformat för att följa de standarder som EU har bestämt och den ”globala nivån med Världshälso­organisationen i spetsen”.

– Och det är främst avsett för resande det här. Det är tänkt att kontrollanterna ska kunna titta på beviset, att de ska kunna verifiera att det är äkta, och också kontrollera det online med en svensk källa för verifiering, sade Snäll.

WHO säger nej till vaccinpass

Tvärtemot vad Snäll hävdar har dock Världshälsoorganisationen, WHO, tydligt avrått från vaccinpass för utlandsresor. Orsaken är att man inte anser att vaccinet skyddar bra nog.

Digitalt grönt certifikat föreslogs av EU den 17 mars, men även vaccinfria ska få resa, enligt Kommissionen. Foto: Shuttertock

 

WHO skriver konkret i sitt ställningstagande den 5 februari:
”För närvarande är det WHO:s uppfattning att statliga myndigheter och resebolag inte ska införa krav på intyg om vaccinering mot Covid-19 för internationella resor som en förutsättning för att få lämna eller komma in i ett land, eftersom det fortfarande finns viktiga oklarheter angående vacciners förmåga att minska smittspridning.”

Man skriver vidare att ett krav på vaccinintyg för resande skulle kunna innebära att det uppstår brist på vaccin för prioriterade grupper som anses särskilt sårbara för smittan.

”WHO rekommenderar vidare att vaccinerade personer inte heller ska befrias från skyldigheten att följa andra smittförebyggande åtgärder”, understryker man.

Man påpekar att WHO:s Internationella hälsoföreskrifter, IHR, är rättsligt bindande för samtliga WHO:s 194 medlemmar, alltså även Sverige:
”Statliga aktörer som har anslutit till föreskrifter från IHR förväntas rätta sig efter dess föreskrifter angående införandet av vaccinintyg för avgående eller ankommande internationella resande”.

IHR uppdaterar vanligen sina aktuella ställningstaganden var tredje månad.

Som Nya Tider skrivit tidigare är inte vaccinerna mot Covid-19 framtagna för att förhind­ra att man blir smittad eller för smittan vidare. De är bara till för att minska symptomen.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:
”Vaccinationen mot covid-19 skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men vaccinationens effekt på smittspridning har inte studerats i tillräcklig omfattning för att vi ska veta hur mycket vaccinationen bidrar till att stoppa smittan.”

Fauci: Vaccin inget frikort

Den 8 mars gick USA:s presidentadministration ut med budskapet att människor som är vaccinerade nu får ”träffas utan mask inomhus i små grupper med andra som är vaccinerade”. De uppmanas dock att fortsätta bära ansiktsmask utomhus, och kanske mest anmärkningsvärt, ”undvika icke nödvändiga resor”.

USA:s statsepidemiolog Anthony Fauci förklarar detta närmare i en intervju med CNN den 28 januari:
– Det är ingen bra idé att resa. Punkt. Vi vill inte att folk ska tro att bara för att de vaccinerats så gäller inte hälsorekommendationerna för dem.

Fauci anknöt också till att vaccinerna inte stoppar smittan:
– Vissa frågar, varför ska jag ens bära mask efter att jag fått andra sprutan? Orsaken är mycket tydlig. Den primära målsättningen med de vaccintest som gjorts var att mäta kliniskt synlig infektion.

De som är vaccinerade har alltså inga fördelar vad avser restriktioner:
– Det är alltså möjligt att man blir smittad, utvecklar inga symptom, och ändå har virus i näshålan, vilket innebär att du måste bära mask för att förhindra att du smittar någon annan. Samtidigt är den andra sidan av myntet att du själv kanske inte är helt skyddad.

Detta gäller enligt Fauci även resande:
– Att vara vaccinerad betyder inte att det är fritt fram att resa, inte heller betyder det att man kan strunta i alla smittskyddsåtgärder som vi hela tiden talar om.

EU: Även ovaccinerade får resa

Vid pressmötet den 17 mars framgick att även vaccinfria ska kunna resa inom EU.

– Att vara vaccinerad kommer inte att vara ett krav för att få resa, sade kommissionären Didier Reynders.

Ursula Von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, vill att alla medlemsstater ”är på samma sida”. Foto: EP/ Daina Le Lardic

Ursula Von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, vill att alla medlemsstater ”är på samma sida”. Foto: EP/ Daina Le Lardic

– Alla EU-medborgare har en fundamental rätt till rörelsefrihet inom EU och detta gäller oavsett om de är vaccinerade eller inte. Det Digitala gröna certifikatet kommer att göra det lättare att nyttja denna rättighet, även genom certifikat om tester och genomgången sjukdom, tillade Reynders lite kryptiskt.

Som Nya Tider rapporterat tidigare (NyT v.6/2021) är även Europa­rådet kritiskt och menar i resolution 2361 att vaccinfria människor inte får diskrimineras, till exempel vad gäller resande eller tillträde till vissa lokaler. EU och Sverige brukar följa Europarådets beslut, även om de inte är tvingande. Reynders uttalande kan ses i ljuset av detta.

Den svenska regeringen är dock av en annan uppfattning. Vid pressmötet den 5 mars menade Ygeman att vaccinationsintyget troligen blir just ett krav för att få resa.

– När Sverige och länder i vår närhet börjar öppna upp igen kommer det sannolikt att ställas krav på vaccinationsintyg för att resa och delta i olika aktiviteter. Regeringens mål är att du som individ ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg och andra vaccinationsintyg ska kunna verifieras digitalt, sade han.

Ygeman använde ordet ”vaccinationsintyg”, trots att Digg och övriga myndigheter slagit fast att det ska kal­las ”vaccinationsbevis”.

När Ursula von der Leyen den 17 mars presenterade EU:s förslag sade hon att hon vill att alla medlemsstater är på ”samma sida” angående resande, något Sverige inte riktigt verkar vara.

Kan bli krav vid restaurang- eller frisörbesök i Sverige

Ygeman menade vidare att det är individen själv som väljer när han eller hon vill visa upp sitt intyg, men med ett stort förbehåll.

– Men det är klart att när vi får ner smittspridningen, och börjar öppna upp samhället, så kan man tänka sig att det används exempelvis vid fotvård, frisörer eller en massör, men man kan också tänka sig att det handlar om restauranger eller konsertbesök där man vill vara extra varsam och se till att ingen smittas.

På en journalistfråga om gravida eller andra som av olika skäl inte kan ta vaccinet inte riskerar att bli diskriminerade om man vill gå på restaurang eller konsert, hade Ygeman svårt att svara.

– Det finns alltid den risken och man måste överhuvudtaget tänka igenom de etiska aspekterna noggrant.

På en följdfråga om hur ett sådant system inte skulle innebära just diskriminering, svarade Ygeman att Sverige har en antidiskrimineringslagstiftning som ska följas och att de kommer att bevaka dessa frågors ”etiska aspekter”. Han tillade att Sverige ändå inte kan styra vilka regler olika flyg­bolag sätter upp för att få resa med dem.

– Idag ställer många krav på att du ska ha ett negativt covidtest. Flera flygbolag har redan varit ute och sagt att de kommer att ställa krav på vaccinationsbevis, sade Ygeman.

 

Se intervjun med Fauci den 28 januari:

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend