Skip to Content

OPCW:s HÖGKVARTER I HAAG. På deras hemsida går följande att läsa: ”Vårt tillvägagångssätt: Två grundläggande principer understryker vår strategi. Den första är den centrala rollen i konventionens multilaterala karaktär. Den andra är den lika tillämpningen av bestämmelserna i konventionen på alla parter. Vi gör detta med integritet, på ett effektivt, kompetent och kostnadseffektivt sätt och i en hälsosam arbetsmiljö. Vårt arbete styrs och stöds av vår organisations interna vision.” Organisationens förmåga att hålla sig opartisk ifrågasätts nu från allt fler håll. Stillbild: OPCW
UTRIKES

Wikileaks släpper nya OPCW-dokument om kemattack i Douma

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

I Wikileaks senaste omgång läckta dokument, gällande OPCW:s alltmer kritiserade slutrapport om den påstådda kemattacken i Douma utanför Damaskus i april 2018, framkommer det nu att inte mindre än 20 av OPCW:s egna inspektörer – nästan alla på plats – motsätter sig rapporten, som pekar ut regeringssidan som skyldiga. USA och allierade utförde en massiv luftattack på Syrien med kemattacken som förevändning och vill därför inte se en slutrapport som visar att bombningarna av Syrien baserades på fabricerade bevis. Läckan är en del av en växande lavin av dokument som avslöjar att västs etablissemang och dess medias hets för krig mot Syrien byggde på lögner.

Publicerad: 8 januari, 2020, 13:44

  • Svenska

Läs även

Sent på lördagen den 14 december släppte Wikileaks en tredje omgång med mycket avslöjande dokument gällande OPCW:s uppdrag i staden Douma, strax nordöst om Syriens huvudstad Damaskus (se artikeln ”Internationell skandal: OPCW ljög om kemattack i Syrien” i NyT v.51-52/2019).

I de senaste läckta dokumenten som Wikileaks benämner ”OPCW-DOUMA - Release Part 3” återfinns en promemoria (PM), som är daterat den 14 mars 2019 och är ställd till Fernando Arias, generaldirektör för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Detta var exakt två veckor efter att organisationen publicerade sin slutrapport om Douma-utredningen den 1 mars.

PM:et avslöjar att inte mindre än 20 (sic!) av OPCW:s egna inspektörer ansåg att den påstått oberoende organisationens slutrapport ”inte återspeglade åsikterna från gruppmedlemmarna som skickades till Syrien” och där genomförde en utredning på plats för den påstådda kemattacken i Douma. Uppdraget som inleddes i april 2018 var en del av OPCW:s Fact Finding Mission (FFM) i Syrien, som inleddes 2014.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Gå till arkivet

Send this to a friend