Skip to Content

Skärmavbild: Sverigesradio.se
LEDARE

Ylva Johanssons bisarra världsbild hotar liv, frihet och demokrati

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Publicerad: 15 december, 2020, 16:30

  • Svenska

Läs även

Ylva Johansson, Sveriges EU-kommissionär, framträdde nyligen i radio för att berätta om hur EU-kommissionens nya antiterror-agenda ska stoppa terrorister. Efter tre uppmärksammade terrordåd i Frankrike och Österrike nu under hösten, med bland annat en halshuggning av en lärare och massmord i en kyrka, har man skyndat på arbetet.

Redan i inledningen säger Ylva Johansson (S) att det är viktigt att EU-kommissionen ”fokuserar på rätt saker så att de nationella polismyndigheterna kan göra sitt jobb på ett bättre sätt”. Därefter blir det tydligt att hon tänker göra den raka motsatsen.

Vad hon anser är ”rätt saker” är nämligen att kunna beordra Facebook att snabbstoppa diskussioner online om sådant som hon tycker är ”högerextremistiskt”.
– När man hittar terrormaterial så kan Sverige till exempel, om vi säger att det är någon sajt som är på svenska, som har en typiskt svensk kontext, så att man förstår att det här är väldigt allvarligt, till exempel högerextremism, då kan man direkt skicka en order till exempelvis Facebook eller vilken plattform det nu är att ta bort det här inom en timme, och då måste de göra det.

Jo du, Ylva, vi vet hur det där fungerar. Vi förstår att det inte alls kommer att handla om ”terrormaterial”, åtminstone inte när det gäller ”högerextremister”, utan om åsiktsyttringar som du inte gillar.

När en vänsterextrem ”konstnär” lägger upp en bild av sig själv med ett blodigt gummihuvud som uppenbarligen föreställer Donald Trump, då är det ett konstnärligt uttryck som måste skyddas.

När muslimer hetsar till jihad ursäktas det med att muslimer egentligen är fredliga utom ett fåtal extremister. När ett terrordåd begås så är felet en enskild gärningsman, ofta ”mentalt sjuk”, och inte islamismen.

Men när en vanlig svensk skriver något argt om alla brott som skapats genom er katastrofala invandringspolitik, blir det plötsligt ”högerextremt” och han blir avstängd från sociala medier och i allt fler fall åtalad för ”hets mot folkgrupp” eller andra åsiktsbrott – och diskussionen handlar plötsligt inte om ”enskilda individer” utan om hur ”främlingsfientlighet” och ”näthat” förgiftar det offentliga samtalet.

På frågan om islamismen är det största terrorhotet mot Europa, svarar Johansson:

– Det är ett stort terrorhot, men vi ser också att våldsam högerextremism är ett av de hoten som växer.

Efter ett extrainsatt möte med EU-kommissionen den 11 november med anledning av terrordåden hade Ylva Johansson följande att förtälja:

– Religion är inte ett hot.

Och:

– Jag tror inte att vare sig säkerhetshoten eller pandemihoten i dag på något effektivt sätt kan mötas med stängda gränser.

Det verkliga hotet är nämligen i EU-kommissionärens ögon:

– Snarare handlar det om att vi måste skydda oss bättre digitalt.

EU-kommissionen uppmanar nu till att ta hårdare tag … på Internet.

Är det alltså ”högerextremister” som svenskar bör vara rädda för? Eller kan hotet från ”högerextremister” på något vis jämställas med hotet från islamister?
Nej, givetvis inte.

Det är inte ”högerextremister” som gör att allt fler svenska föräldrar inte vågar låta sina barn ta bussen till skolan, aktiviteter eller kompisar och istället kör dem dit.

Det var inte ”högerextremister” som våldtog, förnedrade och misshandlade två pojkar på en kyrkogård i Stockholm.
Det är inte ”högerextremister” som våldtar, förnedrar, rånar och misshandlar svenskarnas söner och döttrar.
Det är inte ”högerextremister” som kal­lar dem svennehora.
Och det är inte heller ”högerextremister” som plöjer genom folk med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.
Det är istället just de grupper som Ylva Johanssons parti släppt in i landet vilket ”högerextremisterna” protesterat emot.
Värst av allt är om några lyssnare faktiskt tror att Johansson talar sanning, och inbillar sig att ”högerextremister” är det verkliga hotet, och inte islamister. I så fall kan den okunskapen bokstavligen kosta liv.

Vi tillåter oss att gissa att Ylva Johansson inte kommer ta något ansvar när det sker.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Agenda 2030: Det ohållbara kal­las hållbart

OPINION: MAGNUS STENLUNDFörra veckan skrev författaren och medieprofilen Magnus Stenlund om Agenda 2030, som FN antagit. På den svenska regeringens hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider konkret i vårt land. Agendans centrala mål handlar om klimat och miljö – och om hur globalistiska lösningar är de enda som hjälper. Däribland ”en säker och reguljär, ansvarstagande migration”, insmuget i paragraf 10.7. Miljöskydd är det inte något fel på. Men Agenda 2030 handlar inte om kontroversiella mål, utan om kontroversiella tillvägagångssätt, menar skribenten.

Gå till arkivet

Send this to a friend