Skip to Content

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Publicerad: 21 september, 2016, 10:50

 • Svenska

Bokmässans tema 2016 är Yttrandefrihet och inte begränsad yttrandefrihet som en del har tyckts tro. För de flesta är yttrandefrihet ett positivt laddat värdeord och en princip som gäller universellt, men yttrandefrihet värnas inte i alla läger.

Attila, Djingis Khan och mogulhövdingarna hyllade troligen inte principen om människors rätt att få yttra sig. Den som på ett humoristiskt och medryckande sätt hade försökt sig på att skildra dåtidens förhållanden gjorde nog sin sista betraktelse. Begränsad yttrandefrihet och inskränkt yttrandefrihet tillhör normalförhållandet i mänsklighetens historia.

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan.Foto: Nya Tider

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan. Foto: Nya Tider

Inom klosterväsendet är tystnad en dygd. Att tala är silver, men tiga är guld, är ett upplockat uttryck som införlivats i den svenska bondekulturen. Liknande tänkesätt finns i Bibeln, ”Tiga har sin tid, tala har sin tid” (predikaren 3:7).

Den nya vänstern har sin variant: att förtala är silver, att förtiga är guld.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov. Utan yttrandefrihet skulle det moderna samhället inte fungera, men det är inte yttrandefriheten i sig som skapar de goda värdena. Yttrandefriheten är en konsekvens av, dels den liberala marknadsekonomin, dels kulturen.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov.

I tider av jägarsamhälle, feodalvälde, bondesamhälle, hierokratier (präststyre) eller skråsamhällen fyllde yttrandefriheten ingen större funktion annat än för den bildningshungrige. Rätten att tala var mer kopplat till gruppen eller klanen än för den enskilde. Livegenskapen gällde i Ryssland till 1866 och i Sverige upphörde den sista resten av husaga 1920 för anställda ynglingar under 18 år. Innan dess hade husaga av tjänstefolk varit tillåten. Där fanns ingen självklar rätt att yttra sig i tid och otid.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Body15

  Boken om Estonia.
  Har precis läst den. Efter några tiotal sidor var jag tvungen att lägga ner den och andas. Chockad, ledsen och besviken läste jag vidare …. Boken är ett riktigt wake-up call om hur staten och media hanterar oss medborgare. (Stora likheter med mörkningen av 9/11 “attacken”) och nu senast “Rysshotet”, vad och vem ska man tro på ?

  Tack Stefan, boken är ett mästerstycke och “tyvärr” ett tidsdokument om vår nutid.

 • clareal

  Yttrandefriheten i Sverige vilar på en skör tråd och är anpassad till den Styrande Elitens behov. Således villkorad. Inte som i USA, som ju har det “första tillägget” till konstitutionen, som gör det möjligt att skriva och yttra sig på ett sätt som är helt otillåtet härstädes. Här ursäktar man sig ofta mycket skenheligt och hycklande, när man skall förklara varför ditt och datt, inte är tillåtet. “Hatbrott” är ett bra exempel. För tjugofem år sedan var detta begrepp helt okänt, men numera dyker det upp som ett bekvämt verktyg, en munkorg, alltså. “Hets mot folkgrupp” har utvidgats till att gälla mycket, men Folkpartiet misslyckades med att använda det på s k “förintelseförnekare” i slutet av 90-talet. I många europeiska länder gick det då inflation i detta, men vi här uppe i Norden klarade oss ifrån det med ett nödrop.
  En “specialitet” hos SR/SVT, har varit att neka vissa sin rätt till att yttra sig, genom att helt fräckt påstå så här: “dom kan vi inte låta komma till tals, för då skulle vi ge dom legitimitet”. Underförstått att “dom är ju onda (rasister)”. Exempelvis fick SD höra denna rena “Moment 22-tillämpning”, ända fram till 2010, då dom kom in i Riksdagen. Därefter tvingades genierna vid SR/SVT att uppträda något mer demokratiskt, men vi vet alla hur skandalöst som 15-25 procent av de svenska väljarna har blivit bespottade på, av denna den svenska motsvarigheten till “Das Ministerium für Aufklärung und Propaganda”. Den svenska varianten är dock en mörkläggnings- och lögnapparat. Jag skall inte igen slösa ord på “9/11”!
  Partiskheten inom MSM firade sin absoluta höjdpunkt runt midsommar i år, när resultatet av Brexit-omröstningen låg klar. Upprördheten över att neocons och gräddfils-vänstern vid SR/SVT inte fick sista ordet, var stor, liksom krokodiltårarna var ymniga. Likväl har jag märkt att tongångarna har ändrats något, förmodligen i takt med att “the NWO”- och Multikulti-anhängarna har haft flera motgångar att inhösta i närtid. Insikten att Elitens 26-åriga amok-löpning kanske misslyckas, och att räfst och rättarting står för dörren, har gjort att viss försiktighet kan iakttagas hos media. Förmodligen även hos vissa politiker, inte minst bland de mer moderata moderaterna, som ju har gjort SD:s program till sitt eget, avseende invällarna. Mp-mupparna har definitivt märkt av vindkantringen och ligger lågt.
  Det kommande US-presidentvalet i början av november, kommer bli en vattendelare. (P1:s påstående igår att Hillary klart “vann” första debatt-omgången mot The Donald, var deras snedvridna uppfattning. De flesta i USA:s main-stream-media tyckte helt annorlunda: Trump vann stort. Men Hillary är i fickan på Soros och Wall Street).

 • Body15

  Supertack, det ska bli mycket intressant, tack.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten

INRIKESUnder hösten har flera gärningsmän identifierats av allmänheten efter att polisen lagt ut efterlysningar på sin hemsida. Nu tänker polisen öka användningen av detta arbetssätt – något som allmänhet och alternativmedier krävt under en längre tid.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Gå till arkivet

Send this to a friend