Skip to Content

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Publicerad: 21 september, 2016, 10:50

  • Svenska

Bokmässans tema 2016 är Yttrandefrihet och inte begränsad yttrandefrihet som en del har tyckts tro. För de flesta är yttrandefrihet ett positivt laddat värdeord och en princip som gäller universellt, men yttrandefrihet värnas inte i alla läger.

Attila, Djingis Khan och mogulhövdingarna hyllade troligen inte principen om människors rätt att få yttra sig. Den som på ett humoristiskt och medryckande sätt hade försökt sig på att skildra dåtidens förhållanden gjorde nog sin sista betraktelse. Begränsad yttrandefrihet och inskränkt yttrandefrihet tillhör normalförhållandet i mänsklighetens historia.

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan.Foto: Nya Tider

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan. Foto: Nya Tider

Inom klosterväsendet är tystnad en dygd. Att tala är silver, men tiga är guld, är ett upplockat uttryck som införlivats i den svenska bondekulturen. Liknande tänkesätt finns i Bibeln, ”Tiga har sin tid, tala har sin tid” (predikaren 3:7).

Den nya vänstern har sin variant: att förtala är silver, att förtiga är guld.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov. Utan yttrandefrihet skulle det moderna samhället inte fungera, men det är inte yttrandefriheten i sig som skapar de goda värdena. Yttrandefriheten är en konsekvens av, dels den liberala marknadsekonomin, dels kulturen.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov.

I tider av jägarsamhälle, feodalvälde, bondesamhälle, hierokratier (präststyre) eller skråsamhällen fyllde yttrandefriheten ingen större funktion annat än för den bildningshungrige. Rätten att tala var mer kopplat till gruppen eller klanen än för den enskilde. Livegenskapen gällde i Ryssland till 1866 och i Sverige upphörde den sista resten av husaga 1920 för anställda ynglingar under 18 år. Innan dess hade husaga av tjänstefolk varit tillåten. Där fanns ingen självklar rätt att yttra sig i tid och otid.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Henrik Paetau: Läsar- responsen inspirerade till bok

KULTURPaetau är känd för Nya Tiders läsare som en återkommande krönikör som sätter olika aspekter av det svenska samhället i blixtbelysning. Med bakgrund i Finland och med stora erfarenheter från and­ra länder kan han peka på företeelser i Sverige som sticker ut och skärskåda dem. Många läsare har reagerat på hans iakttagelser, något som inspirerat honom till att skriva en bok.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend