Skip to Content

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Publicerad: 21 september, 2016, 10:50

 • Svenska

Bokmässans tema 2016 är Yttrandefrihet och inte begränsad yttrandefrihet som en del har tyckts tro. För de flesta är yttrandefrihet ett positivt laddat värdeord och en princip som gäller universellt, men yttrandefrihet värnas inte i alla läger.

Attila, Djingis Khan och mogulhövdingarna hyllade troligen inte principen om människors rätt att få yttra sig. Den som på ett humoristiskt och medryckande sätt hade försökt sig på att skildra dåtidens förhållanden gjorde nog sin sista betraktelse. Begränsad yttrandefrihet och inskränkt yttrandefrihet tillhör normalförhållandet i mänsklighetens historia.

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan.Foto: Nya Tider

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan. Foto: Nya Tider

Inom klosterväsendet är tystnad en dygd. Att tala är silver, men tiga är guld, är ett upplockat uttryck som införlivats i den svenska bondekulturen. Liknande tänkesätt finns i Bibeln, ”Tiga har sin tid, tala har sin tid” (predikaren 3:7).

Den nya vänstern har sin variant: att förtala är silver, att förtiga är guld.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov. Utan yttrandefrihet skulle det moderna samhället inte fungera, men det är inte yttrandefriheten i sig som skapar de goda värdena. Yttrandefriheten är en konsekvens av, dels den liberala marknadsekonomin, dels kulturen.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov.

I tider av jägarsamhälle, feodalvälde, bondesamhälle, hierokratier (präststyre) eller skråsamhällen fyllde yttrandefriheten ingen större funktion annat än för den bildningshungrige. Rätten att tala var mer kopplat till gruppen eller klanen än för den enskilde. Livegenskapen gällde i Ryssland till 1866 och i Sverige upphörde den sista resten av husaga 1920 för anställda ynglingar under 18 år. Innan dess hade husaga av tjänstefolk varit tillåten. Där fanns ingen självklar rätt att yttra sig i tid och otid.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Body15

  Boken om Estonia.
  Har precis läst den. Efter några tiotal sidor var jag tvungen att lägga ner den och andas. Chockad, ledsen och besviken läste jag vidare …. Boken är ett riktigt wake-up call om hur staten och media hanterar oss medborgare. (Stora likheter med mörkningen av 9/11 ”attacken”) och nu senast ”Rysshotet”, vad och vem ska man tro på ?

  Tack Stefan, boken är ett mästerstycke och ”tyvärr” ett tidsdokument om vår nutid.

 • clareal

  Yttrandefriheten i Sverige vilar på en skör tråd och är anpassad till den Styrande Elitens behov. Således villkorad. Inte som i USA, som ju har det ”första tillägget” till konstitutionen, som gör det möjligt att skriva och yttra sig på ett sätt som är helt otillåtet härstädes. Här ursäktar man sig ofta mycket skenheligt och hycklande, när man skall förklara varför ditt och datt, inte är tillåtet. ”Hatbrott” är ett bra exempel. För tjugofem år sedan var detta begrepp helt okänt, men numera dyker det upp som ett bekvämt verktyg, en munkorg, alltså. ”Hets mot folkgrupp” har utvidgats till att gälla mycket, men Folkpartiet misslyckades med att använda det på s k ”förintelseförnekare” i slutet av 90-talet. I många europeiska länder gick det då inflation i detta, men vi här uppe i Norden klarade oss ifrån det med ett nödrop.
  En ”specialitet” hos SR/SVT, har varit att neka vissa sin rätt till att yttra sig, genom att helt fräckt påstå så här: ”dom kan vi inte låta komma till tals, för då skulle vi ge dom legitimitet”. Underförstått att ”dom är ju onda (rasister)”. Exempelvis fick SD höra denna rena ”Moment 22-tillämpning”, ända fram till 2010, då dom kom in i Riksdagen. Därefter tvingades genierna vid SR/SVT att uppträda något mer demokratiskt, men vi vet alla hur skandalöst som 15-25 procent av de svenska väljarna har blivit bespottade på, av denna den svenska motsvarigheten till ”Das Ministerium für Aufklärung und Propaganda”. Den svenska varianten är dock en mörkläggnings- och lögnapparat. Jag skall inte igen slösa ord på ”9/11”!
  Partiskheten inom MSM firade sin absoluta höjdpunkt runt midsommar i år, när resultatet av Brexit-omröstningen låg klar. Upprördheten över att neocons och gräddfils-vänstern vid SR/SVT inte fick sista ordet, var stor, liksom krokodiltårarna var ymniga. Likväl har jag märkt att tongångarna har ändrats något, förmodligen i takt med att ”the NWO”- och Multikulti-anhängarna har haft flera motgångar att inhösta i närtid. Insikten att Elitens 26-åriga amok-löpning kanske misslyckas, och att räfst och rättarting står för dörren, har gjort att viss försiktighet kan iakttagas hos media. Förmodligen även hos vissa politiker, inte minst bland de mer moderata moderaterna, som ju har gjort SD:s program till sitt eget, avseende invällarna. Mp-mupparna har definitivt märkt av vindkantringen och ligger lågt.
  Det kommande US-presidentvalet i början av november, kommer bli en vattendelare. (P1:s påstående igår att Hillary klart ”vann” första debatt-omgången mot The Donald, var deras snedvridna uppfattning. De flesta i USA:s main-stream-media tyckte helt annorlunda: Trump vann stort. Men Hillary är i fickan på Soros och Wall Street).

 • Body15

  Supertack, det ska bli mycket intressant, tack.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend