I den upphaussade debatten efter debaclet i Vita huset den 28 februari, i både systemmedia och sociala medier, blev skillnaden i förhållningssätt till konflikten i Ukraina mellan USA och de europeiska ledarna allt tydligare. President Donald Trumps mer pragmatiska syn på konflikten indikerar en insikt om att risken för ett storkrig är reell och att ett sådant skulle medföra allt tajtare band mellan Ryssland och Kina. Den utvecklingen pågår redan nu, bland annat genom utvecklingen av BRICS-samarbetet. Trump har uppenbarligen insett att om den utvecklingen fortsätter innebär det en större risk för USA än om USA:s tidigare agerande, att låsa Ryssland ute från Svarta Havet, skulle gå om intet genom en för Ryssland positiv utvidgning i Ukraina.
USA:s försök att få till ett avtal om utvinning av mineraler i Ukraina tjänar både som ett sätt att få tillbaka en stor del av värdet av det militära stöd som USA givit Ukraina under kriget och som ett sätt att säga ”hit men inte längre” gentemot Rysslands inflytande i Europa.
Trump prioriterar att stoppa Kina framför att stoppa Ryssland?
Bedömare menar att Donald Trump insett att det viktigaste nu är att inleda en slags normalisering av relationerna med Ryssland och få till ett stopp på kriget, även om det skulle innebära att Ukraina förlorar de av Ryssland ockuperade delarna av landet. Genom det avtal man förhandlat fram med Ukraina, som skulle skrivas på vid mötet i USA, skulle USA ha tagit ett stort ansvar för att få igång produktionen av bland annat sällsynta jordartsmetaller. Avkastningen från den verksamheten skulle sättas in i en utvecklingsfond som skulle bidra till återuppbyggnaden av Ukraina och dessutom ge USA en återbetalning av det stöd man givit Ukraina under kriget. Det skall också ha funnits andra delar i avtalet, som syftade till att öka den amerikanska närvaron i Ukraina och därmed minska risken för en återupptagen väpnad konflikt.
Det ser dock ut som om någon form av påverkan på Zelenskyj fick honom på andra tankar i sista stund och istället för att skriva på avtalet under mötet i Vita huset, sätta stopp för Donald Trumps planer. Från mötena i London den 1 och 2 mars kom i stället signaler om ett upptrappat militärt stöd från flera av Europas länder, däribland Sverige, till Ukrainas krigskassa, genom nya lån i mångmiljardklassen. EU:s taktik är att stödja Ukraina med lån, som skall betalas tillbaka med de av EU och G7 konfiskerade delarna av den ryska guldreserven som deponerats i de internationella handelsdepoterna för guld.
EU och Storbritannien ger alltså bort tillgångar man de facto stulit från Ryssland. Även USA har stått bakom dessa åtgärder genom sin roll i G7. Agerandet i detta avseende är i strid med de grundläggande förutsättningarna för det globala finansiella samspelet och ett demonstrativt brott mot det man brukar kalla för ”den regelbaserade världsordningen”. Det är för övrigt ett favoritargument för samma personer att beskylla Ryssland för att vara den felande parten i det avseendet.
I en kommentar till mötet i Washington säger den pensionerade fyrstjärnige generalen Jack Keane, säkerhetsrådgivare till president Trump, till TV-kanalen Fox News (fritt översatt):
– Vad vi såg under presskonferensen var ett planerat försök av president Zelenskyj och hans stab. De räknade med att kunna föra över sin syn på konflikten till det amerikanska folket genom TV-bevakningen av mötet och på det sättet sätta press på Rysslands president Putin. Zelenskyj försökte visa att Putin är en ond människa och tog till orda på ett aggressivt ett sätt som målade ut Putin som en person det inte går att lita på, inför TV-kamerorna.

När Vance konfronterade Zelenskyj med att inte ha uttryckt någon tacksamhet för att president Trump hade tagit initiativ till fred blev Zelenskyj ännu mer aggressiv och ifrågasatte vad det var för diplomati som Trump sysslade med. Jack Keane konstaterade, utifrån sina erfarenheter, att Zelenskyj därför hade helt andra syften med att komma till mötet än vad som var avtalat, det vill säga att skriva på avtalet om mineralutvinning. Det uppfattades, enligt general Keene, av de amerikanska värdarna som att Zelenskyj försökte kidnappa mötet för att manipulera det amerikanska folket. Därför blev också Zelenskyj till slut utkastad från Vita Huset, på ett sätt som inte har inträffat under överskådlig tid, kanske inte över huvud taget tidigare.
Efter det kaosartade mötet i Vita huset stoppade USA sitt militära bistånd avseende offensiva vapen och – kanske ännu viktigare – underrättelser om ryska trupprörelser, vilket direkt fick negativa effekter på pågående ukrainska stridsoperationer.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.