Skip to Content

Zimbabwes vicepresident Kembo Mohadi anser att landets usla ekonomi är vitas fel. Foto: Stillbild ZBC
UTRIKES

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

Digital utgåva

Zimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Publicerad: 9 juli, 2020, 14:44

 • Svenska

Läs även

Lokalbefolkningen visste bara hur man driver shebeens [olagliga spritbutiker] och diversehandelsbutiker. ”Den vite mannen gav oss ingen kunskap om hur man sköter ekonomin” klagade han. Det dåliga ekonomiska läget är därför inte regeringens fel.

Landets program för ”omfördelning” av mark, som omfattade expropriering av jordbruk ägda av vita farmare, har lett till politisk instabilitet, matbrist, hyperinflation och valutakollaps.

Zimbabwe kallades en gång i tiden för ”Afrikas brödkorg”, men ekonomin störtdök i början av 2000-talet under Robert Mugabes styre.

Ingvar Carlsson på besök hos Robert Mugabe. Foto: Twitter

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  dom har fått miljardbistånd inte minst från sverige i många år

  • RL, Vallentuna

   Mugabes palatsbyggen kostade multum…

  • RollingHand

   Om de bara vore det enda afrikanska landet som fått det…..

 • birgerr

  men se va gullitgt mogabe å ingvar håller varandras händer mogabe fick väl några miljarder efter det i bistånd

  • Varmlandstok

   Ingvar är nog mycket nöjd med, att det där fotot valsar runt på nätet nu.

 • samuelafugglas

  “Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation”!!!
  Mannen har helt klart för sig och de hette Harold Wilson och en viss Lord Carrington. Två gangsters.

  Det var dessa två som släppte lös helvetet som de arma Zimbabwe folket nu tvingas uthärda.

  • Varmlandstok

   Menar du att gangsterdådet var, att låta de svarta ta makten i nuv. Zimbabwe?

 • latmask

  Kan inte Zimbabwes ledare fr o m Mugabe se sin egen del i ansvaret för förfallet? Det finns väl nästan inga vita kvar i landet längre så det går inte att skylla på dem.
  Börjar faktiskt tycka synd om folket där som lider.

 • RL, Vallentuna

  Sedan Palme ;Schori & Ingvar Carlsson förskingrat och plundrat svenskarna på miljarder till Mugabes rövar och mördargäng så gick det precis som jag trodde hela tiden.

  • Varmlandstok

   Sydafrika är på väg åt samma håll och av samma anledning.
   Det tar kanske lite längre tid, men å andra sidan så blir katastrofen desto större.
   Vad vi här i Sverige måste oroa oss för är ju, att kanske även vårt land kommer att gå samma väg av samma anledning.

  • Feliks

   Tyvärr, så är 2 av 3 brottslingar vid liv

 • Stanley

  Zimbabwe är landet som inte slutar ge. När jag tänker på vilket skämt Sverige blivit så drar jag mig till minnes Zimbabwe och blir genast på gladare humör 🙂

 • RollingHand

  EN sak har de iaf lärt sig (förmodligen från (s) i Sverige) – Det är ALLTID “nån annans fel”….

 • Varmlandstok

  Man kan undra vilka det var, som lärde de vita att göra affärer.
  Kanske det var vår Herre, och att vår Herre sedan var så ogin mot de svarta, så att han inte gav de svarta samma undervisning.
  Fast om det är så, så kan man inte klandra de vita.

 • latmask

  Jag ser så här på saken: Zimbabwe är ett praktexempel på vad u-hjälp är till för samt vad det leder till.
  Gudrun Schyman hade hanterat pengarna bättre om vi gett henne en ask tändstickor.

 • AgendaSwexit2030

  Ett dåraktigt och vagt uttalande och ett självmotsägande argument:

  /…/ “Lokalbefolkningen visste bara hur man driver shebeens [olagliga spritbutiker] och diversehandelsbutiker. ‘Den vite mannen gav oss ingen kunskap om hur man sköter ekonomin’ klagade han. Det dåliga ekonomiska läget är därför inte regeringens fel.” /…/

  Så, “innan” lokalbefolkningen kom i kontakt med “den vite mannen”, “visste” de (lokalbefolkningen) ingenting om hur man “sköter ekonomin” över huvud taget. Har “den vite mannen” en skyldighet per automatik att lära den svarte mannen ekonomi? Varför?

  Vilken form av “kunskap” menar den svarte mannen sig inte ha fått (passivt); som inte har getts av den vite mannen? Är det “påståendekunskap” (hur man vet att någonting är), eller “utförandekunskap” (man vet hur något ska eller kan göras), eller “tyst kunskap” (som är expertkunskap som inte kan verbaliseras eller läras ut)? Om man från födseln och sin natur saknar alla dessa kunskapsformer, kan man inte heller “förstå” att man saknar “kunskap”, då man från början saknar “kunskaper” att förstå. Den som inte fattar (förstår) någonting kan inte förstå att den inte förstår något. En logisk slutsats.

  Dessutom. Vem lärde den svarte mannen att inte kunna sköta ekonomin från första början? Vem gav den svarte mannen denna okunskap?

  För övrigt är följande harang, och påstående, vettlöst uttryckt, då någon som inte har kunskap dristar sig att så säga: “Det dåliga ekonomiska läget är därför inte regeringens fel.” Någon som påstår sig vara utan kunskap, kan inte dra denna slutsats. En omöjlighet att så göra, om man nu saknar kunskap.

  Härtill är detta uttalande, då särskilt uttalandet: “är därför inte regeringens fel”, ett direkt plagiat av den svenska socialdemokratiska och miljöpartistiska så kallade “regeringen”. S och Mp har även patent på denna utsaga.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Nederländerna föreslår dödshjälp till barn

UTRIKESI ett uppmärksammat förslag som troligtvis blir verklighet kommer barn i åldrarna ett till tolv år att få tillgång till dödshjälp i Nederländerna. Förslaget innefattar att svälta ihjäl barn, vilket menas vara en ”gråzon” kontra att aktivt ta livet av dem eller ge dem palliativ vård.

Man halshuggen i Parisförort, åklagarmyndigheten för terroristärenden utreder

UTRIKESMordet ägde rum ikväll nära en skola i Conflans-Sainte-Honorine. Den huvudmisstänkte sköts och greps av polis.

Krav på folkomröstning i Finland om EU:s skuldpaket – Över 50 000 finländare har tagit frågan till riksdagen

FINLANDI Finland har över 50 000 personer skrivit under ett så kal­lat medborgarinitiativ som kräver att en folkomröstning om EU:s gigantiska skuldpaket ska anordnas. Finland har ett system där alla medborgarinitiativ, som når upp till en gräns om minst 50 000 stödförklaringar, prövas i riksdagen. Det EU-kritiska initiativet fick ihop stödet på rekordtid, bara tre dagar.

Gryningsräder mot högt uppsatta franska politiker för deras hantering av Covid-19

CORONAPå morgonen den 15 oktober utfördes husrannsakningar mot ett antal högt uppsatta politiker och myndighetspersoner, som en del av utredningen av deras hantering av coronasmittan. Samtidigt utlyser Frankrike på nytt nödtillstånd, med anledning av Covid-19, och invånarna i flera stora städer beläggs med nattligt utegångsförbud.

Trots bristande resurser – Sverige skänker 1,75 miljarder kronor för att vaccinera utomlands

COVID-19Efter mer än ett halvår med corona, som resulterat i historiskt långa vårdköer när alla icke-akuta operationer ställts in, kommer Sverige att satsa 1,75 miljarder kronor på vård. Men inte i Sverige, utan pengarna går till vaccinationsalliansen Gavi som arbetar med vaccinationer i utvecklingsländer.

USA påstås ha planerat kidnappning av Julian Assange

UTRIKESTvå tidigare anställda vid ett spanskt säkerhetsföretag hävdar att amerikanska myndigheter avlyssnade Wiki­leaks-grundaren Julian Assange, och även övervägde att kidnappa eller förgifta honom, när han uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London.

Gå till arkivet

Send this to a friend