eNyT v. 38/2022

NASA:s Mars-rover gör ”fantastiskt” fynd i sin jakt på tecken på liv

 Sedan juli har Perseverance (Percy för sina vänner) borrat och samlat in fyra smala kärnor av sedimentärt berg, bildat i det som en gång var en sjö på Mars. De är de första proverna av denna typ av mineral som samlats in på en annan värld – och forskare är glada eftersom minst två av kärnorna förmodligen innehåller organiska föreningar.

FN vill stoppa antisatellitmissiltester

 Nya Tider rapporterade i maj om FN:s försök att utveckla ett internationellt normsystem för rymden. Nu, vid ett uppföljande möte i Genève den 12 till den 16 september, försökte internationella förhandlare att utveckla regler för aktörer i rymden gällande låg omloppsbana runt jorden, eller ännu hellre, även bortom den. Men byråkratins kvarnar mal fortfarande långsamt.

I Nederländerna förbjuder man nu reklam för kött i klimatkampen

 Staden Haarlem i Nederländerna har fattat det radikala beslutet att bli den första staden i världen att förbjuda köttreklam på offentliga platser på grund av dess ”klimatpåverkan”, enligt ett beslut som miljöpartiet GroenLinks tagit fram och som ska träda i kraft 2024. Högerpolitiker kallar det för ett ”kvasi-diktatoriskt” förbud. Idén liknar de som förs fram av Bill Gates: han rekommenderar en övergång till konsumtion av syntetiskt kött för att bekämpa klimatförändringar.

Höjd ränta hårt slag mot svenskarnas ekonomi

 Riksbanken höjer styrräntan med en hel procent, den största höjningen sedan inflationsmålet infördes 1993. Resultatet blir ännu ett hårt slag mot många svenskars ekonomi, något som dessutom kommer i tider med extrema elpriser, drivmedelspriser, matpriser och inflation.

Ungern förlorar sin ”demokratiska status” i EU-parlamentet

 EU-parlamentet har enats om att Ungern inte är en demokrati. Ett ”hybridsystem av valautokrati” råder i landet, enligt en icke-bindande resolution som röstades igenom av en majoritet av parlamentsledamöterna på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Resolutionen hade drivits fram av flera fraktioner, däribland De gröna och Socialdemokraterna.

Oljekraftverket eldar på – gör extrema vinster i elkrisens spår

 Medan svenska företag och privatpersoner bävar inför de allt högre elkostnaderna täljer andra guld. Karlshamnsverket såg sin vinst öka med 500 procent föregående år tack vare vinterns skyhöga priser på el. Genom att elda 30 000 ton olja gjorde man en vinst på 297 miljoner kronor. Vinsten för årets omfattande användning av verket, där man eldat 70 000 och ibland hela 140 000 liter olja i timmen menas bli många gånger större.

Lukasjenko i ny humorvideo: Hugger ved för EU-medborgarnas bästa

 I en nyligen publicerad video på meddelandetjänsten Telegram kan man se den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko stå och hugga vedklabbar. Veden, säger han, ska gå till EU och dess medborgare så att de ska slippa behöva frysa nu i vinter, rapporterar nyhetskanalen RT. Han påpekar dock lakoniskt att EU-länderna inte nu har råd med att vara kräsna över var veden kommer från om de vill slippa en kall vinter.

Valrysare resulterade i seger för högern

 Under torsdagen blev den preliminära valräkningen avklarad och samtliga valdistrikt har lämnat in sina räknade valresultat. Högersidan får 176 mandat och vänstersidan får 173. Totalt fick vänstersidan 48,8 procent av rösterna och högersidan 49,5 procent. Nu står Ulf Kristersson (M) inför den svåra uppgiften att samla Liberalerna och Sverigedemokraterna i en regering som kan lägga fram en ny politisk linje för Sverige.

En våldsam vänsterextremists vulgariteter

 Den AFA-anknutne och våldsamme vänsterextremisten Leodan Rodriguez befann sig den 27 augusti i Malmö där det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige höll torgmöte i valrörelsens slutskede. På platsen för AfS:s torgmöte ägnade sig Rodriguez åt att helt maskerad fotografera mötesdeltagarna. Bilderna skulle komma att dyka upp på vänsternätverket Nazispottings hemsida, enligt det medborgarjournalistiska initiativet Avmaskerat. När Nya Tider senare når Rodriguez på telefon för att fråga honom om varför han åsiktsregistrerar mötesdeltagare blir han genast aggressiv och ber NyT:s reporter att ”köra upp något i röven”.

Generation Greta-myten krackelerar – konservativ storseger bland svenska skolelever

 Konservativ storseger med M och SD som största partier, och där stödet för bland annat Socialdemokraterna och Miljöpartiet faller ihop som en pannkaka, är resultatet av årets skolval och statstelevisionens vallokalsundersökning bland förstagångsväljarna där svenska ungdomar får säga sitt. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som redovisat preliminära siffror för hur svenska ungdomar har röstat, och en statsvetare vid Södertörns högskola konstaterar att ”Generation Greta” kanske inte är något annat än en myt.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.