eNyT 05/2024

Högervindar i Europaparlamentet

 I december 2023 får de tre största partigrupperna i Europaparlamentet en ny ordning för första gången på fyra år, enligt en opinionsundersökning av Europe Elects. Under december 2019 låg det nationalkonservativa ECR under en kort period på tredje plats, men den här månaden kvalar den andra partigruppen till höger in på en av topplaceringarna.

Artificiell livmoder – kan snart testas på mänskliga foster

 En artificiell livmoder har genomgått över 300 lyckade djurförsök och kan snart komma att testas på människor. Samtidigt som den kan leda till markant ökning av överlevnadsgraden hos för tidigt födda barn kan tekniken även leda till stora samhällsomvälvningar.

Skattesubvention på el till serverhallar totalsågas

 Myndigheten för tillväxtanalys har utvärderat reformen då politikerna gick in och subventionerade amerikanska IT-företags elskatt för de jättelika serverhallarna. Resultatet visar att reformen minskade skatteintäkterna med över en miljard kronor, och det bara fram till år 2020.

Kinesiska forskare ”skapar” en muterad stam av coronavirus: 100 procent dödlighet hos möss och risk för överföring till människor

 Kinesiska forskare utförde nyligen oroväckande experiment på en muterad stam av coronaviruset, GX_P2V, med 100 procent dödlighet hos möss. Dessa resultat väcker oräkneliga farhågor i det vetenskapliga samfundet om den potentiella utlösandet av en ny pandemi. De Peking-baserade militärkopplade forskarna klonade ett Covid-liknande virus som finns i myrkottar och använde det för att infektera genetiskt modifierade, så kallade ”humaniserade” möss för att förstå virusets potentiella effekt på människor.

Hälften av de afrikanska migranterna saknar asylskäl

 Medborgare i icke-krigförande afrikanska länder stod för nästan hälften av de illegala gränspassagerna till EU förra året, avslöjar Frontex. De illegala inresorna till Europeiska unionen ökade med 17 procent under 2023 jämfört med föregående år.

Ryssland avvisar USA:s förslag om att återuppta samtalen om kärnvapenkontroll

 USA:s påtryckningar för att återuppta kärnvapensamtalen har sina rötter i en önskan att ”försöka etablera kontroll över vår kärnvapenarsenal och minimera kärnvapenriskerna för sig själv”, men ”dessa risker uppstår som ett resultat av kraftfulla påtryckningar på vårt land”, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

NYA TIDER AVSLÖJAR: Här är ministrarna som deltar på WEF:s toppmöte i Davos

 Tre svenska ministrar från Tidöregeringen – samtliga moderater – deltar på World Economic Forums lobbymöte i schweiziska Davos. Mötet pågår den 15-19 januari. Dessutom deltar tre sekreterare. Det kan Nya Tider som enda svenska tidning avslöja, efter att flera gånger ha behövt upprepa begäran om offentliga handlingar i kontakt med regeringskansliet. Till slut tillhandahölls namnen och de personliga inbjudningarna av verksjuristen Gustav Staaf på rättssekretariatet.

Världens mäktigaste militärmakter

 Global Firepower är en organisation som har analyserat militär styrka hos olika länder sedan 2006. De har nu släppt sin rankning av världens mäktigaste väpnade styrkor 2024. Enligt den ligger, föga förvånande, USA i topp med en nästan perfekt poäng på 0,0699, följt av Ryssland, Kina och Indien. Sverige har stigit i årets mätning och ligger på 29:e plats av de 145 länder som utvärderats, med 0,4009 poäng.

Varför är systemmedia så tysta om journalisten Gonzalo Liras död?

 Gonzalo Lira var en amerikansk journalist som rapporterade direkt från Ukraina. Hans uppriktiga sätt och fräna kritik ogillades av de ukrainska myndigheterna. Han fängslades och torterades. USA:s styrande, som är kända för att sätta in stora resurser för att få även krigsbrottslingar fria om de är amerikanska medborgare, vände Lira ryggen. Debattör Magnus Stenlund menar att systemmedias tystnad kring Gonzalo Liras livsgärning och död säger allt.

Iran angriper rebellgrupp i Pakistan

 Iran har utfört missil- och drönarattacker mot två baser tillhörande den militanta gruppen Jaish al-Adl i Pakistan. Den sunnimuslimska gruppen grundades 2012 och är känd för att främst rikta in sig på iransk säkerhetspersonal, vilket ökar spänningarna mellan de två länderna

Rishi Sunaks migrantproblem

 Rishi Sunaks försök att deportera illegala invandrare till Rwanda har upprepade gånger stoppats av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i sista-minutendomar som kallas ”pyjamasförelägganden” i brittiska medier. Även om Sunak har infört en lag för att motverka sådana domar, säger kritiker inom det konservativa partiet att den inte går tillräckligt långt.

Vändningen: Polismördaren ska fortsätta sitta i fängelse

 Jackie Arklöv, 50, som avtjänar livstidsstraff för mordet på två polismän i Malexander 1999 skulle enligt beslut från tingsrätten få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt straff och således bli fri 2026. Men i en vändning beslutar Göta Hovrätt att polismördaren inte får sitt straff omvandlat – han är för farlig för allmänheten och ska därför fortsätta sitt livstidsstraff.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.