Skip to Content

Filip Johansson

Artiklar av Filip Johansson

Polis och brandmän i slagsmål under demonstration i Paris

UTRIKESTisdagen den 28 januari hölls det ännu en demonstration mot president Macrons pensionsreformer. Den här gången var det de franska brandmännen som krävde bättre villkor, och som så ofta förut så urartade demonstrationen.

Cypern kallar Turkiet för ”piratstat”

UTRIKESTurkiet har ännu en gång försökt att borra efter olja och gas på cypriotiskt territorialvatten. Detta skedde dagen efter att EU hade varnat Turkiet för att återuppta borrningarna. Turkiet å sin sida hävdar att EU är partiska och har fördomar mot turkcyprioter.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

UTRIKESI den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Brasiliens president Bolsonaro genomför jordreform för småbönder

UTRIKESReuters meddelar att Brasiliens president Jair Bolsonaro utfärdade ett dekret i december som gör det möjligt för hundratusentals små jordbrukare att äntligen få äganderätten till den mark de odlar, vilket var ett av hans vallöften till jordbrukssektorn som stödde hans kampanj.

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

UTRIKESReuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Boris Johnson ökar minimilönen inför Brexit

UTRIKESPremiärministern tillkännagav en historisk ökning av den brittiska minimilönen med mer än 6 procent.

Kina dömer kristen ledare till nio år i fängelse

UTRIKESWang Yi, en ledare inom en av de mest välkända kristna församlingarna i Kina, har i tysthet blivit dömd till nio års fängelse, enligt ett tillkännagivande på webbplatsen för Folkets domstol i Chengdus kommun. Detta rapporterar den amerikanska radiokanalen NPR.

Konflikten i Mali: Macron säger att 33 ”terrorister” har dödats av franska trupper

UTRIKESBBC rapporterar att franska styrkor har dödat 33 islamister i en operation i Mali, enligt president Emmanuel Macron.

Kina, Ryssland och Iran kommer hålla gemensamma flottövningar med början på fredag

UTRIKESReuters rapporterar att Kina, Iran och Ryssland kommer att hålla gemensamma flottövningar med början på fredagen den 27 december i Indiska oceanen och havet runt Oman, uppgav Kinas försvarsdepartementet på torsdagen den 26 december, efter ökad spänning i regionen mellan Iran och USA.

Ny Tv-station i Nederländerna för ”ohörda” får tillräckligt med stöd för sändningstid

UTRIKESDutch News rapporterar att en ny Tv-station som backas upp av nederländska högerpartierna PVV och FvD har samlat de nödvändiga 50 000 betalande medlemmar som krävs för att få sin egen sändningstid från nästa år.

Tjetjener som misstänks för att planera terrorattacker gripna i Österrike

Tre tjetjener misstänks för att ha planerat terrorattacker i Österrike och andra länder.

Fransk minister åker på solsemester trots förbud

UTRIKESDen franske miljöministern har beslutat att lämna Frankrike under helgdagarna i slutet av året – ett beslut som strider mot de instruktioner som premiärministern gett regeringen.