Skip to Content

Filip Johansson

Artiklar av Filip Johansson

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Läkemedel: Nio stora europeiska sjukhus kräver hjälp

Sjukhus i Parisregionen överbelastade

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Hur Ryssland kämpar mot coronavirus

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker det ryska centret för coronabevakning i världen. Foto: Kremlin.ruEuropa verkar för närvarande drunkna i kaos och dysfunktion när det gäller kampen mot coronavirus. Men hur hanterar Ryssland utmaningen just nu?

Invandrare revolterar mot restriktionerna i Frankrike och Tyskland

UTRIKESMedan drastiska åtgärder gällande förflyttning trädde i kraft den 17 mars vid lunchtid i Frankrike, fortsätter vårdslösheten och det ansvarslösa beteendet i Paris invandrardistrikt. Polisen som skickas till plats är förtvivlade över läget.

President Trump ställer om bilproduktion till respiratorer

Hur kommer coronaviruset in i kroppen, och vad gör det så farligt?

Franska akutläkare konstaterar många yngre vid akutmottagningarna

Holländsk forskargrupp först med att upptäcka Covid-19-antikroppar

Synairgen får grönt ljus för testning av coronavirusbehandling

Singapore var redo för Covid-19 – varför inte Sverige?

UTRIKESEfter SARS och H1N1 byggde Singapore ett stabilt system för spårning och begränsning av epidemier. Sydkorea, Taiwan och andra länder gjorde detsamma – det här är hur de gjorde det.

En av Macrons ministrar smittad av SARS-CoV-2

Kinesisk byggboom i Afrika

UTRIKESEn boom i kinesisk-afrikanska handelsförbindelser sedan 2000 har slungat Kina från att vara en relativt liten investerare i Afrika till att bli kontinentens största ekonomiska partner. Denna förändring, i kombination med en minskande vinstmarginal för byggprojekt i Kina, har uppmuntrat både kinesiska statsägda byggföretag och privata entreprenörer att söka nya projektmöjligheter på afrikansk mark. År 2011 passerade kinesiska entreprenörer europeiska byggföretag som den största aktören i afrikanska kontinentens byggexplosion och snabba urbanisering.

Oljepriset rasar efter att Ryssland avvisar nya nedskärningar av råoljeproduktionen

UTRIKESSamarbetet mellan Ryssland och Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) har fått ett abrupt stopp efter Moskva vägrade stödja ytterligare nedskärningar av oljeproduktionen. Nyheten har skickat oljepriserna i en nedåtgående spiral.

Erdoğans dolda agenda

UTRIKESEuropa hotas av en ny våg av migranter. Mot bakgrund av konflikten med Ryssland i den syriska provinsen Idlib har Turkiet inte bara öppnat dammluckorna för ”flyktingar” till Europa, utan ger också incitament för dem att bryta igenom alla hinder de kan stöta på: En storskalig invasion är nära förestående.

Putin undertecknar arktisk översiktsplan

UTRIKESDet strategiska dokumentet banar väg för en massiv industrialisering av landets nordligaste delar. Strategin omfattar Rysslands viktigaste mål, prioriteringar och uppgifter samt mekanismer för genomförandet av statens politik i regionen, meddelar Kreml. Det undertecknades av president Putin den 5 mars och trädde i kraft samma dag.

”Snart hundratusentals och kanske miljoner” migranter till EU

UTRIKESÖsterrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) varnar EU för att ta emot migranterna vid den turkisk-grekiska gränsen. Opinionen i Tyskland är splittrad i frågan.

Australien nekar flyktingstatus till sydafrikanska familjer

UTRIKESEtt ökande antal sydafrikaner har försökt få komma till Australien genom att ansöka om flyktingstatus, men har nu fått sina ansökningar avslagna.