Skip to Content

Filip Johansson

Artiklar av Filip Johansson

Vårdpersonal vägrar Covid-19-vaccination

UTRIKESKaliforniens hälso- och sjukvårdspersonal är inte särskilt entusiastiska över de nya Coronavaccinerna – mer än hälften av den behandlande medicinska personalen på ett sjukhus har sagt ”nej”. Även i Tyskland och Frankrike kan liknande fenomen observeras.

Wikileaks grundare Julian Assange utlämnas inte till USA – för tillfället

UTRIKESWikileaks grundare Julian Assange kan inte utlämnas till USA, har en domstol i London beslutat. Domaren blockerade begäran på grund av oro över Assanges psykiska hälsa och risken för självmord i USA. USA har meddelat domstolen sin avsikt att överklaga beslutet.

”Trumptape” och presidentens veto nedröstat : Demonstrationer i Washington den 6 januari

UTRIKESInför en politiskt intensiv vecka dyker en inspelning där Trump ber en tjänsteman att ”hitta” röster upp, något som har skapat en skandal i USA. Demokraterna fördömer händelsen. Men sammanhanget i samtalet väcker tvivel om tolkningen. Samtidigt börjar den republikanska Senaten att vända sig mot Trump.

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

BELGIENMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, högst upp i opinionsmätningarna i Flandern, den flamländska delen av Belgien. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Gåtor kring Estonias undergång

UTRIKESHäromveckan diskuterades Estonias förlisning i det estniska parlamentet Riigikogu som en nationell fråga av yttersta vikt. Före detta statsåklagaren och ordföranden för den estniska utredningskommissionen, Margus Kurm, ansåg att den estniska regeringen har det yttersta ansvaret för nya dykningar till Estonia-vraket och gick till mycket hårt angrepp mot svenska myndigheter, som han menar har förstört bevismaterial och dolt fakta som inte passar in i den officiella versionen av katastrofen.

Teknikgenombrott för elfordonsbatterier

VETENSKAP OCH TEKNIKHalvledarbatterier är ett stort framtidslöfte. Många av de nackdelar som nu förknippas med litiumbatterier, som brandfara, minskar och energitätheten (den energi ett batteri kan leverera i förhållande till sin vikt) mångdubblas. Det tar cirka 10 minuter att ladda ett elfordon med ett halvledarbatteri, vilket förkortar laddningstiderna med två tredjedelar. Batteriet kan utöka räckvidden för ett kompakt elfordon utan bekostnad av innerutrymme. Allt detta med minimala säkerhetsproblem. I december hävdade ett amerikanskt startupföretag att de hade uppfunnit ett nytt litium-jonbatteri som kan revolutionera elfordonsmarknaden. Men är det för bra för att vara sant?

Joe Biden framröstad av elektorskollegiet: Vad kan Donald Trump göra nu?

UTRIKESRepublikaner som skickar sina egna elektorer till elektorskollegiet, en exekutiv order från 2018 gällande inblandning i val: Donald Trump, som vägrar att medge att han förlorat, har fortfarande alternativ, men de krymper för var dag.

”Ekonomisk terrorism”: Attacker mot utländska lastbilschaufförer intensifieras i Sydafrika

UTRIKESI Sydafrika har under de senaste veckorna dussintals lastbilar satts i brand med molotovcocktails, laster plundrats, förare skadats eller dödats i en ny våg av särskilt brutala attacker. Vägtransportindustrin är ”under attack”, enligt den sydafrikanska pressen. De flesta av de misshandlade förarna är utlänningar.

CISA varnar för Irans offensiva cyberkrigsföring

UTRIKESNewsgov, en nyhetssajt som täcker skärningspunkten mellan teknologi och politik meddelar att USA:s Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA, nu varnar för att Iran stärker sin förmåga till cyberkrigsföring. En observatör tror dock att varningen är mer tänkt för Iran än för resten av världen.

Tyska säkerhetstjänster har förhindrat ett dussin islamistiska attacker

UTRIKESTyska säkerhetsmyndigheter har förhindrat 12 islamistiska terroristattacker i landet under de senaste fem åren. Detta enligt ett svar från den tyska regeringen på en interpellation från AfD-parlamentsledamoten Harald Weyel. Enligt uppgifter till den tyska nyhetssiten Junge Freiheit stoppades en attack i Nordrhein-Westfalen i år.

Stigande oenighet i EU:s EPP-grupp

UTRIKESMot bakgrund av spänningarna kring definitionen av ”rättsstatsprincipen” och Ungerns samt Polens nyligen lagda veto mot EU-budgeten angrep Tamas Deutsch, parlamentsledamot för Viktor Orbáns Fidesz, samt Orbán själv, gruppledaren för EPP-gruppen, den tyske Manfred Weber. Fidesz är själva en del av EPP.

Kapplöpningen om batteriåtervinning

VETENSKAP OCH TEKNIKMiljontals elbilar kommer snart att rulla på vägarna över hela världen, men världen är inte redo för de uttjänta batterierna. Ett antal startupföretag, företrädesvis nordamerikanska, vill knäcka denna miljardnöt.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Migranters pengaöverföringar till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas pengaöverföringar håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

Ungern och Polen lägger sitt veto mot EU:s budget- och stimulanspaket

UTRIKESUngern och Polen har lagt in sitt veto mot antagandet av EU:s budget för 2021–2027, liksom det stimulanspaket på 750 miljarder euro som inrättats för att stimulera ekonomin i följderna av coronakrisen.

Radikaler bland de radikala – Libyens nya ledarskap kan bli till och med mer islamistiskt radikalt

UTRIKESDen FN-erkända libyska regeringen i National Accord (GNA) kritiseras ofta för sina kopplingar till radikal politisk islam.

Spansk ögrupp invaderad av illegala migranter från Afrika

UTRIKESMer än 1 600 afrikanska migranter anlände i helgen till de spanska Kanarieöarna under 48 timmar, vilket är en takt av aldrig tidigare skådad omfattning, sade den lokala räddningstjänsten.

Framtidens batterier är viktlösa och osynliga

VETENSKAP OCH TEKNIKUnder motorhuven på din bil kan du hitta ett batteri. I en elbil hittar du massor av batterier. Men nu pågår det en renässans inom batteriforskningen som syftar till att bygga in energilagringen i själva de apparater och fordon den ger kraft till.

Vad händer nu i USA:s presidentval?

UTRIKESLedarna för i Ryssland och Kina har hittills varit tysta medan andra statsmän har utfärdat formella gratulationer till Joe Biden. Men är valet helt säkert avgjort?