Skip to Content

Karl Björkman

Artiklar av Karl Björkman

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Vaccin stoppas i USA – leveranser till Sverige ställs in

Det så kallade Janssen-vaccinet, tillverkat av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, har stoppats i USA efter att man upptäckt flera allvarliga fall av blodproppar och minst ett bekräftat dödsfall. Nu stoppar företaget sina planerade leveranser till Europa, inklusive Sverige som hade en leverans på 67 000 doser att vänta inom kort. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder även flera fall av blodproppar i EU, inklusive ett dödsfall som kopplas till vaccinet.

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

UTRIKESI allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Seriekriminell barnvåldtäktsman slipper utvisning

BROTT OCH STRAFFDen 21-årige ”flyktingen” Dlovan Jamal har dömts av Lunds tingsrätt till två års fängelse för att ha våldtagit en 14-årig flicka på en bänk i centrala Lund. Men tack vare att Migrationsverket ännu inte utrett en anmälan om att han ljugit vid sin asylansökan – trots att de haft ett helt år på sig – slipper han dock undan den utvisning som åklagaren yrkade på.

Sverige kommer inte ge bort vaccindoser

EMA-topp bekräftar koppling till dödliga blodproppar med AstraZenecas vaccin

UTRIKESEfter de många turerna kring AstraZenecas Covid-19-vaccin, där ett flertal individer dött till följd av plötsliga blodproppar de fått kort efter vaccineringen, bekräftar nu den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) att man ser ett samband mellan vaccinet och blodpropparna. ”Det finns en koppling till vaccinet”, säger Marco Cavaleri, på EMA, till Il Messagero.

Kända skådespelaren dömd till långt fängelsestraff

BROTT OCH STRAFFDen kända skådespelaren som varit med i TV-serier och arbetat på Dramaten, Joaquin Rustan Nabi Olsson, 46, har nu dömts till fängelse i 15 år och åtta månader för att ha groomat och övertygat en minderårig flicka att ha sex med honom i USA. Svenska medier döljer fortfarande identiteten på pedofilen – trots att han erkänt sina brott.

Trots pandemin – grova brott ökar fortfarande i Sverige

INRIKESMedan pandemin tvingar företag att slå igen och människor till nya livsmönster har den grova kriminaliteten och brottslingarna i Sverige fortsatt arbetat för högtryck. Enligt Brås samlade kriminalstatisk för 2020 har flera brottskategorier ökat, bland annat dödligt våld, våldtäkter och narkotikabrott.

Hovrätten sänker straff för tortyrrånare

BROTT OCH STRAFFUnder en hel natt, i nio skräckfyllda timmar, misshandlade, hotade, våldtog och torterade två invandrarmän två unga svenska pojkar på en kyrkogård i Solna. I tingsrätten dömdes Mohamed-Amin El Hani, 18 och Ali Jahani Asl, 21, till fängelsestraff för den bestialiska tortyren av de svenska pojkarna som fruktade för sina liv. Tingsrättens dom överklagades och nu har domen i Svea Hovrätt kommit: Medan Mohameds straff på nio års fängelse kvarstår får Ali ett sänkt straff från fem och ett halvt år till fem års fängelse.

Grundstött skepp i Suezkanalen kostar 80 miljarder kronor – om dagen

UTRIKESEfter att det gigantiska lastfartyget Ever Given gått på grund och numera blockerar Suezkanalen skapas en kedja av negativa konsekvenser som drabbar världshandeln - till en kostnad av 80 miljarder kronor om dagen.

Israeliska armen råkade avslöja hemliga baser online

UTRIKESEn israelisk militärenhet publicerade nyligen en offentlig karta med ett flertal utmärkta platser där Covid-19 tester genomfördes. Problemet var att bland dessa syntes ett stort antal militärbaser, av vilka flera är hemliga, inklusive baser tillhörande både det israeliska flygvapnet och militära underrättelsetjänster.

Vaccineringen med AstraZenecas vaccin fortsätter

Pfizer utvecklar ny medicin mot Covid-19

UTRIKESLäkemedelsbolaget Pfizer har inlett de första försöken på människor med en experimentell medicin för att behandla coronavirusinfektioner. Medicinen, som administreras i form av piller eller intravenöst, menas kunna stoppa coronaviruset från att kopiera sig – och ger därmed ett skydd mot ökad infektion oavsett om patienten är vaccinerad eller ej.

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkterna

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59,3 procent. Nära varannan dömd våldtäktsman, 47,8 procent, är första generationens invandrare. De vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

Trots första svenska dödsfallet – EMA ger grönt ljus för vaccinet

INRIKESEn fullt frisk kvinna i 60-årsåldern har avlidit på Skånes universitetssjukhus efter att hon fått AstraZenecas Covid-19-vaccin. Hon blir en i en följd av individer som dött kort efter att de tagit det kritiserade vaccinet, som har flest biverkningar och sämst skyddseffekt av samtliga Covid-19 vacciner på marknaden. Nu väljer EMA att ignorera varningarna och godkänna vaccinet – nyttan anses större än riskerna resonerar man.

Fler dödsfall kopplas till AstraZenecas vaccin – orsaken hittad enligt norska experter

UTRIKESListan över länder som stoppar AstraZenecas vaccin fortsätter att öka efter att vaccinet kunnat kopplas till allvarliga biverkningar och ett flertal dödsfall. Nu har en norsk expertgrupp bestående av läkare som undersökt tre drabbade sjukvårdsanställda, varav en som avled efter att ha tagit vaccinet, kunnat fastställa orsaken som gör att vaccinet kan bli dödligt.

AstraZenecas vaccin stoppas i Sverige

INRIKESI torsdags förra veckan menade Anders Tegnell att AstraZenecas vaccin, som är det sämsta godkända vaccinet på marknaden, var ”helt okej” och säkert efter att allt fler länder valt att stoppa vaccineringen. Sverige skulle fortsätta massvaccinationerna med det kritiserade vaccinet även när elva länder i Europa än så länge stoppat sin användning av vaccinet. Idag kom istället beskedet att även Sverige väljer att stoppa massvaccineringen med AstraZenecas vaccin. Anledningen är att man oroas över fler allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärnblödningar – och även dödsfall – som kanske kan kopplas till vaccinet och nu tvingar fram nya studier.

Trots miljölöften – Kina satsar på ännu mer kolkraft

UTRIKESSamtidigt som västvärlden och Sverige anstränger sig för att nå nya miljömål och spenderar stora summor på att minska utsläpp väljer Kina, världens största miljöbov, att göra en massiv satsning – på mer kolkraft.

Allt fler länder stoppar AstraZenecas vaccin – Sverige dundrar på

INRIKESMedan totalt åtta länder i Europa valt att stoppa användandet av AstraZenecas vaccin efter att flera personer som tagit det fått blodproppar, väljer Sverige att fortsätta ge vaccinet till svenskar. En utredning har nu inletts av europeiska läkemedelsmyndigheten för att fastställa hur farligt vaccinet är.