Skip to Content

Karl Björkman

Artiklar av Karl Björkman

En miljon smittade av coronaviruset

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

59 döda i Sverige – Stockholm svårt drabbat

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

UTRIKESGrekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Manchesterbombarens bror skyldig till 22 mord

BROTT OCH STRAFFHashem Abedi, 22, brodern till självmordsbombaren Salman Abedi som sprängde sig själv i Manchester Arena 2017 och dödade 22 människor samt skadade 264, har funnits medskyldig för delaktighet i den blodiga islamistiska terrorattacken.

Fler döda i Italien än i Kina

CORONAVIRUSAntalet döda i Italien till följd av coronavirusets härjningar har nu gått om Kinas, trots att bara hälften så många har smittats än så länge. Ett oförklarat problem tycks även vara att färre patienter blir friska och tvingas ligga i respiratorer länge. Samtidigt som vikten av respiratorer för att hålla de italienska patienterna vid liv ökar står Sverige oförberett på hemmaplan – vi har bara 570 respiratorer i landet.

Afrikan våldtog kvinna – polisen går ut med fantombild

INRIKESKvinnan promenerade i ett skogsparti i Sköndal när hon passerade en afrikansk man. Mannen tog tag i henne, höll en kniv mot hennes hals och våldtog henne brutalt. Nu väljer polisen att gå ut med en fantombild av förövaren i ett försök att få fast våldtäktsmannen.

Tio svenskar har nu dött

Storbritannien överger ”svenska modellen” – som kan ta livet av hundratusentals

INRIKESEfter att en ny omfattande forskarrapport kommit så backar Storbritannien från beslutet om att stoppa coronaviruset med flockimmunitet. Anledningen är att man kunde se extremt stora skillnader i utfallet av antalet döda och belastningen på sjukvården. Den ”svenska modellen” som Folkhälsomyndigheten ännu står bakom, med så små ingrepp som möjligt för att motverka spridningen av viruset, skulle resultera i minst 260 000 döda, kom man fram till.

Vad kan du göra för att undvika att smittas av viruset?

CORONAVIRUSETNya Tider går igenom vilken typ av skyddsutrustning som fungerar mot coronavirus, hur du tillverkar din egen alkogel, vilka hygienrutiner som är att rekommendera och andra praktiska råd. När myndigheterna sviker är det upp till den enskilde att ta ansvar för sin och sina närståendes hälsa.

Fyra nya döda – totalt sju avlidna till följd av coronaviruset

Danmark tar krafttag – stänger gränsen

UTRIKESUnder en presskonferens gjorde den danska statsministern Mette Fredriksen klart att Danmark tar coronaspridningen på största allvar och meddelade att man ämnar stänga gränsen.

Brasiliens president förnekar att han blivit smittad – kallar det ”Fake news”

Brasiliens president smittad med coronaviruset

683 smittade i Sverige – besöksförbud på flera sjukhus

Sverige kommer inte stänga skolorna – Danmark och Norge gör tvärtom

500 smittade av coronaviruset

Första dödsfallet i Sverige

355 smittade i Sverige – 96 nya fall under tisdagen