Skip to Content

Lars Ohlsson

Artiklar av Lars Ohlsson

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Våldsamma invandrarkravaller i tyska Stuttgart

UTRIKESNatten mellan midsommardagen och söndag, alltså den 20 till 21 juni, skakades staden Stuttgart i sydvästra Tyskland av våldsamma kravaller och upplopp från aggressiva, unga invandrarmän. Många butiker plundrades och bilar sattes i brand. Dessutom skadades flera poliser.

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

INRIKESVänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

SD-ledaren Jimmie Åkesson blåser till politisk drabbning

INRIKESBorgfreden i svensk politik är nu över. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson markerade i ett mycket skarpt tal på nationaldagen att den politiska borgfredens tid är förbi. Han utkrävde ansvar från Stefan Löfvens regering angående de höga dödstalen bland äldre till följd av coronapandemin, och han sade också klart och tydligt att de skattemedel som regeringen har till förfogande nu måste gå till svenskarna och inte till utlandet. Dagen därpå krävde han i en debattartikel dessutom Folkhälsomyndighetens högst ansvariges huvud på ett fat.

Lokal SD-politiker tvingas lämna alla politiska uppdrag efter BLM-kritik på Facebook

INRIKESStefan Andersen, lokal SD-politiker i Botkyrka, lämnade den 9 juni samtliga förtroendeuppdrag, både inom partiet och i kommunen. Detta på grund av ett inlägg där han jämför en svart mobb, klättrandes på en polisbil, med apor. Både kommunledningen och hans eget parti bad honom att avgå. Till Nya Tider säger han att han känner stöd från enskilda medlemmar, samtidigt som han också säger att han delvis känner sig sviken av den lokala partiledningen.

Asylaktivist överklagar hovrättsdom till HD

INRIKESHovrätten för västra Sverige fastställde före Kristi himmelfärdshelgen Göteborgs tingsrätts dom mot asylaktivisten Elin Ersson, vilket innebär att hon döms till dagsböter för att ha stoppat ett flygplan från att lyfta. Ersson vill nu överklaga domen till Högsta domstolen.

Ännu en Skånekommun inför tiggeriförbud

INRIKESDen 1 juni skrevs historia när ytterligare en kommun i Skåne, nämligen Skurup, vid ett sammanträde i kommunfullmäktige röstade igenom en ny ordningsstadga där man inför tiggeriförbud på utvalda platser. Tiggeriförbudet röstades igenom av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Äldreforskare om oförändrade rekommendationer för 70-plussare: ”En käftsmäll!”

INRIKESDen 26 maj kom beskedet från Folkhälsomyndig­heten att rekommendationerna för personer över 70 år som infördes på grund av coronaviruset förblir oförändrade på obestämd tid. Många 70-plussare och deras anhöriga hade hoppats på att åldersgränsen för hemisolering skulle höjas med några år. Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, kal­lar beskedet om de bibehållna rekommendationerna för en käftsmäll för 70-plussarna.

Känd asylaktivist misstänks för människosmuggling

INRIKESAsylaktivisten Fatemeh Khavari, som blivit känd för att ha organiserat sittstrejker för att unga afghanska män utan asylskäl ska få stanna i Sverige, anklagas för att ha lånat ut sitt pass till en afghansk kvinna för att olagligt ta sig in i EU. Misstankarna presenteras i nättidnignen Kvartal, vars journalister fått tag i detaljer som visar att Khavaris version, att hennes pass blivit stulet, med stor sannolikhet är påhittad. Med anledning av Kvartals avslöjande har flera privatpersoner polisanmält den hyllade asylaktivisten för människosmuggling.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Ungern säger nej till vänsterliberal genus-konvention från Europarådet

UTRIKESDen 5 maj röstade Ungerns parlament nej till en konvention från Europarådet som officiellt handlade om kvinnovåld, men där en majoritet i parlamentet istället såg det som en smygväg för massinvandring och uppluckrandet av värderingar kring familj och kön.

Tyskland kokar – växande demonstrationer mot lockdown

INRIKESProtesterna växer mot de omfattande restriktioner som nu i tre månader satt sin prägel på den tyska vardagen. Lördagen den 9 maj gick tusentals tyskar man ur huse och fyllde många städers gator för att visa myndigheter och politiker att det nu fick vara nog med nedstängning och alltmer tydliga steg mot ett övervakningssamhälle. Protesterna samlade många vanliga tyskar, men även skiftande grupper som nationalkonservativa och antroposofiska vaccinationsskeptiker.

Schweiz håller fast vid strängare gränsvärden för mobilstrålning

UTRIKESDen 22 april beslutade det schweiziska parlamentet att inte lyssna på telekomindustrin och i stället behålla de strängare gränsvärdena man haft sedan år 2000 för mikrovågsstrålning från mobilmaster, basstationer och wifi. Gränsvärdena ligger cirka hundra gånger lägre än i Sverige.

Kvinna bad Aschbergs trolljägare om hjälp mot näthatare – sprider själv näthat på egen Facebooksida

INRIKESDen 7 maj visades ännu ett avsnitt av Robert Aschbergs program Trolljägarna i TV3. Denna gång handlade det om frilansjournalisten Joakim Lamotte och att många i samband med hans inlägg skriver känsloladdade kommentarer. En kvinna, en före detta skådespelerska, sade sig vara uthängd och utsatt för hat av Lamottes följare. Nu kan Nya Tider avslöja att hon själv inte håller rent från näthat på sin egen Facebooksida.

Norra Italien är bättre på återvinning än Sverige

MILJÖLänge har Sverige sett sig som ett föredöme på miljövänligt leverne, bland annat sortering och återvinning av hushållsavfall. Nu har vi dock körts om av Italien, främst av regionerna i landets norra och centrala delar. I nationalkonservativt styrda Lombardiet kommer man i dag upp i 71 procents sorterat hushållsavfall, något ingen kommun i Sverige klarar av år 2020.

Sörmlandskommuner undanhåller medvetet uppgifter om smitta på äldreboenden

INRIKESStrax efter valborg rapporterade lokalmedia i Södermanland att flera av kommunerna medvetet undanhåller offentligheten siffror för hur många som hittills smittats med Covid-19 på kommunala äldreboenden i länet. Två av kommuncheferna slår ifrån sig och ställer sig oförstående till varför man skulle ta fram denna information och redovisa den, och när Nya Tider försöker att få en kommentar från de kommunchefer som uttryckt sig så är mörkläggningen total.

Traditionellt, småskaligt jordbruk räddar hotade arter i naturen

INRIKESSLU, Sveriges lantbruksuniversitet, släpper inom kort den så kallade rödlistan, där tillståndet för olika växt- och djurarter bedöms. Enligt vad bland annat Vetenskapsradion rapporterar har antalet hotade arter ökat med 11 procent på fem år. Nu säger Lena Tranvik, tillförordnad chef vid SLU Artdatabanken, att en räddning för fler arter vore ett mer småskaligt, traditionellt jord- och skogsbruk. Samtidigt ger hon en känga till alla politiker som vill exploatera kommunala grönytor.

Malmö stad beslutade ge islamistiskt studieförbund bidrag till eidfestivalen – stoppas nu av coronapandemin

INRIKESI mitten av februari beslutade Malmö stads styrande majoritet, bestående av socialdemokrater och liberaler att ge det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd 200 000 kronor i bidrag för att anordna eidfestival i folkets park, en del av avslutningen på fastemånaden ramadan. Nu kan Nya Tider berätta att det inte blir något publikt eid-firande i folkets park på grund av coronapandemin, och att inga pengar därför har betalats ut till Ibn Rushd. Däremot tar inte Malmös styrande socialdemokrater alls ideologiskt avstånd från Ibn Rushd, något många terrorforskare däremot gör.

Hostattacker – nytt vapen för yrkeskriminella invand­rare i coronatider

INRIKESDen pågående coronapandemin har medfört att yrkeskriminella har fått ett nytt vapen att tillgå, nämligen att hosta och spotta poliser i ansiktet och samtidigt hävda att de är smittade med Covid-19. Detta har blivit ett stort arbetsmiljöproblem för svensk polis, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet till media den 12 april. Man har inte lyckats gripa eller lagföra någon för de brott som host- och spott­attacker kan innebära. Annorlunda är det dock i Norge, där bland annat flera tonåringar har rättsliga efterspel att vänta på grund av motsvarande attacker.