Sophia Eklund

Artiklar av Sophia Eklund

Apotekaren på Markattan

Apotekaren på Markattan

🟠 HISTORIA För 400 år sedan föddes Maria van Schoting, gift Daurer, i Göteborg. Hon kan räknas som den första kvinnliga apotekaren i Sverige. Hon gifte sig med apotekaren Georg Christian Daurer och efter hans död år 1664 skötte hon apoteket fram till år 1682.

Den mystiske mannen i kvarnen

Den mystiske mannen i kvarnen

🟠 HISTORIA Enligt den svenska folktron var mjölnaren inte ensam under sina arbetsdagar i kvarnen. Där fanns nämligen även kvarngubben, som ibland förknippas med både näcken och tomten, och honom var mjölnaren tvungen att hålla sig väl med.

Att ta hemligheten med sig till graven

Att ta hemligheten med sig till graven

🟠 HISTORIA I USA finns det en sak som en del av de politiker, advokater och journalister som studerat vid Yale universitetet har gemensamt, nämligen det hemliga sällskapet Skull and Bones. Tre av detta sällskaps medlemmar har blivit presidenter. Då Skull and Bones är hemligt finns det oundvikligen många spekulationer och teorier om det.

Glimtar från äldre stenåldern

Glimtar från äldre stenåldern

🟠 HISTORIA I Vézèredalen, som ligger i sydvästra Frankrike, hittades 1940 ingången till en grotta av artonårige Marcel Ravidat och dennes hund, Robot. Ravidat återvände till grottöppningen med sina vänner och när de utforskade grottan upptäckte de att dess väggar var täckta av målningar som föreställde olika djur. Denna grotta är idag känd som Lascauxgrottan.

Det värdefulla blodet

Det värdefulla blodet

🟠 HISTORIA Inom den svenska folktron ansågs blod – både människoblod och djurblod – ha särskilda krafter. Det ansågs kunna bota flera sjukdomar. Särskilt en mördares blod var eftertraktat, vilket var en orsak till att många begav sig till galgbackarna när någon skulle avrättas. Det användes även inom den folkliga kärleksmagin.

Thomas Hobbes och kriget

Thomas Hobbes och kriget

🟠 HISTORIA Den engelske filosofen Thomas Hobbes skrev sin mest kända bok, Leviathan, i samband med det engelska inbördeskriget, som utkämpades från 1642 till 1651. I denna bok fokuserar han på människan, staten och det andliga mörkret.

Gränsvakten från helvetet

Gränsvakten från helvetet

🟠 HISTORIA Inom den nordiska folktron finns väsen som definieras som gränsvakter då de visar sig när någon individ begått något brott och/eller brutit mot en norm i samhället. Ett av dessa väsen är djävulen, som enligt folktrons sägner dyker upp i olika skepnader och sammanhang.

Den fallne hjälten

Den fallne hjälten

🟠 HISTORIA Den franska folksagan om mördaren Blåskägg är allmänt känd i Europa. Vad som inte är lika känt är att två verkliga män har pekats ut som förlagor till Blåskägg. Den ene av dessa två män är Gilles de Rais. Han var Jeanne d’Arcs vapenbroder och hade kunnat bli ihågkommen för sina militära insatser, men ödet ville annorlunda.

Den neutrale moralisten

Den neutrale moralisten

🟠 HISTORIA Den svenske författaren Hjalmar Söderberg debuterade med sin första roman år 1895. Vad som är utmärkande i hans litterära verk är att Söderberg inte tar ställning, vare sig för eller emot, sina karaktärers olika handlingar. Inte desto mindre väcker Söderbergs romaner, i synnerhet Doktor Glas och Den allvarsamma leken, moraliska frågor.

Page 1 of 29 1 2 29

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.