Sophia Eklund

Artiklar av Sophia Eklund
Damen som utvecklade torrmjölken
🟠 HISTORIA Maria Johanna ”Ninni” Kronberg kom på att man kan göra hållbar torrmjölk genom att torka skummjölk som sedan indunstades med upphettad luft. Genom denna uppfinning, som hon fick patent på, lades grunden för livsmedelsföretaget Semper AB.
Nya tankar om nordiska och anglosaxiska seder och bruk
🟠 Bokrecension. Nordiska och anglosaxiska seder och bruk är ett ambitiöst verk av knyaz Rikard, som enligt honom själv är avsett att ”användas som ett instrument för att analysera framtiden”. Han betonar även vikten av att kunna historia, men lägger samtidigt fram en rad överraskande tolkningar och slutsatser som han inte belägger, vilket förstås bekymrar en historiker som bryr sig om det vetenskapligt riktiga. Om man väljer att betrakta boken som en myt snarare än fakta, tjänar den dock som inspiration och lyfter fram många visdomar.
Löjtnanten, korpralen, pastorn och kriget
🟠 HISTORIA Mycket har skrivits om Karl XII och det stora nordiska kriget, men de dagböcker som skrevs av de som var i fält med honom är fulla av inblickar in 1700-talets soldatliv. I tre av dessa dagböcker – skrivna av löjtnant Joachim Matthiae Lyth, korpral Erik Larsson Smepust och bataljonspastor Andreas Westerman – skildras nederlag, lidanden och fångenskap, men också en stark förtröstan på Gud.
En svensk prins i kejserliga armén
🟠 Hösten år 1814 hade tsar Alexander I blivit prins Gustafs förmyndare. Detta kom att få betydelse för den svenske prinsens framtid, men skrämde den redan rädde Bernadotte ännu mer. Efter studier och en bildningsresa upptogs han i den kejserliga armén.
En kunglig poet
🟠 Om Oscar II:s författarskap. Oscar II var mycket intresserad av litteratur och redan innan han blev kung av Sverige och Norge år 1872 skrev han själv poesi som publicerades under någon av följande pseudonymer: O**** eller Oscar Fredrik. De mest utmärkande inslagen i hans poesi är kärleken till fosterlandet och dess historia samt levande naturskildringar.
En svensk prins i exil
🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.
Gustaf III som konstnär
🟠 HISTORIA Att Gustaf III främjade kulturlivet i Sverige är mer eller mindre allmänt känt. Vad som däremot inte är lika känt, uppmärksammat och omskrivet är att han själv var en hängiven konstnär, särskilt under sin tid som kronprins. Han tecknade främst landskap – skärgårdslandskap och fantasilandskap – och stadsmiljöer.
Bland hantverkare och brasor
🟠 Den historiska julmarknaden i Gamla Uppsala. Vad är det mest passade att arrangera på en historisk plats som Gamla Uppsala i adventstid? Jo, en historisk julmarknad. För fjärde året i rad arrangerar Gamla Uppsala museum en historisk julmarknad och ett stort antal besökare, inte minst många barnfamiljer, tillbringar söndagen den fjärde december här. Brasor spred en atmosfär av forna tider, ett tiotal hantverkare var på plats, tomten kom på besök och Nya Tider var där.
Till krigarkungens minne – om hyllandet av Karl XII den 30 november
🟠 Den 30 november i år är det dags att återigen samlas vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm. Karl XII stupade i Fredrikshald i Norge den 30 november 1718 och sedan år 1818 har minnet av denna händelse och Karl XII själv uppmärksammats av nationellt sinnade, då denne krigarkung redan på 1800-talet blev en symbol för motståndet mot yttre hot, i synnerhet Ryssland.
Albertus Pictor – den mystiske kyrkomålaren
🟠 Albertus Pictor – eller Albrecht Ymmenhusen, som han egentligen hette – målade fler än 30 kyrkointeriörer i Svealand och finns även benämnd som pärlstickare i Stockholms tänkeböcker. Trots det är inte mycket om honom känt. Hans kyrkomålningar skilde sig från övriga målares verk i avseendet att det finns mycket liv och rörelse i Albertus verk.
Senaste numret


Nya Tiders nyhetsbrev!