Jan Tullberg

Docent i företagsekonomi

Artiklar av Jan Tullberg

Hur kunde västerlandets makt reduceras till för­vetenskapliga fördomar och postmoderna teorier?

Hur kunde västerlandets makt reduceras till för­vetenskapliga fördomar och postmoderna teorier?

🟠 Bokrecension. Statsvetaren Anton Stigermark har hittat ett spår som intresserar. Kan det i en populärkultur, som inte tycks så avancerad, finnas en intressant förklaring till en av vår tids stora mysterier? Genom att syna populärkulturens teman kanske man hittar både problem och möjliga förklaringar som mer teoretiska ansatser inte lyckas konkretisera på ett intressant sätt. Det skriver Jan Tullberg, docent i företagsekonomi, i veckans bokrecension.

En dekadensteori – därför tillåts Sverige förfalla

En dekadensteori – därför tillåts Sverige förfalla

🟠 Sveriges styrande politiker ser sig som upplysta visionärer, redo att ta språnget in i den nationslösa framtiden. Att kulturkrockar snarare tilltar med den ökande mångkulturen skyler de över med att prata om utmaningar istället för att erkänna att det finns riktiga problem. Det skriver veckans debattör, docent Jan Tullberg, som pekar på att fakta har fått stå tillbaka för godhetssignalering och meningslösa mantran som ”allas lika värde”.

Stereotypförbudet och Hets mot folkgrupp

Stereotypförbudet och Hets mot folkgrupp

🟠 Lagen om Hets mot folkgrupp sägs vara viktigare än motsvarande lagar mot personangrepp, eftersom gruppkonflikter kan få större konsekvenser för samhället. Lagen har dock snabbt gått från att motverka hets och våldsuppmaningar mot utpekade folkgrupper, till att även förbjuda att fakta sprids om vetenskapligt fastslagna skillnader mellan folkgrupper. Veckans tre författare menar att HMF-lagens förespråkare i själva verket är de som drar alla över en kam, när de påstår att befolkningen inte kan förstå att det existerar individuella undantag och att generaliseringar är ett förenklat synsätt som inte gäller alla inom en grupp.

Återvandring – en nödvändig del av framtiden

Återvandring – en nödvändig del av framtiden

🟠 Danmark tas ofta upp som exempel på ett land som lyckas hantera sina invandringsproblem, i motsats till Sverige. Beslutet att hyra fängelseplatser i Kosovo är ett illustrativt exempel. En faktor att beakta är att det danska problemet bara är hälften av Sveriges. De utlandsfödda är 10 procent i Danmark mot 20 procent i Sverige. Andra generationens invandrare är 4 procent i Danmark mot över 10 procent i Sverige. Veckans debattör, docent Jan Tullberg, funderar på hur stor andel frivillighet respektive tvång som är rimligt vid återvandring och vilka grupper som det är mest prioriterat att utvisa, till exempel brottslingar.

Woke är för syltryggar

Woke är för syltryggar

🟠 Den amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Tvärvändningar i retoriken

Tvärvändningar i retoriken

🟠 Det är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

En Ketchup-effekt?

En Ketchup-effekt?

🟠 I TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Åsiktskorridoren vänder blad

Åsiktskorridoren vänder blad

🟠 Det är något löjligt med att diskutera åsiktskorridoren när alla debattörer är innanför och de riktiga dissidenterna är uteslutna. Vi har både legal censur i Sverige, hets mot folkgrupp, och inofficiell censur, men för att bevara harmonin i åsiktskorridoren blundar de som ser det. För de blinda är dagens censur lika osynlig som den kommunistiska censuren var för gårdagens kommunister.

Ett auktoritärt etablissemang

PK-bubblan

🟠 Politiskt korrekta (PK) människor klarar sällan en fri och upplyst debatt utan behöver en social dominans, helst en hegemoni. I ett samhälle som berömmer sig för att vara sekulärt och rationellt borde en sådan dominans vara svår att åstadkomma, försöken därtill borde bekämpas aktivt av samhället. I Sverige har dock PK-rörelsen i hög grad lyckats utesluta alla som tycker annorlunda ur debatten. Hur länge kan denna ångvält för likriktning fortsätta? Om detta resonerar docent Jan Tullberg i veckans debattartikel.

Page 1 of 2 1 2

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.