Skip to Content

Per Björklund

Per Björklund

Artiklar av Per Björklund

Iran planerade att kidnappa dissidenter i USA, Kanada och Storbritannien

UTRIKESAmerikanska justitiedepartementet har meddelat att man har efterlyst fyra iranier boende i Iran för kidnappningsförsök, bedrägeri och penningtvätt efter att man avslöjat en komplott för att kidnappa fyra iranier boende i USA, Kanada och Storbritannien. En femte iransk misstänkt, boende i Kalifornien har också liknande åtalspunkter att vänta. Ett av målen för kidnappningsförsöken är den iransk-amerikanska journalisten och aktivisten Masi Alinejad

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Europas gräns hålls av Litauen

UTRIKESSedan Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko anklagats för att ha organiserat en migrantrutt från Afrika och Asien via Minsk söker sig nu tusentals migranter till Litauen. Litauen har svarat med att börja bygga en barriär och kommer att inkvartera migranterna i läger i väntan på asylutredning.

Nya skjutningar i Stockholmstrakten

INRIKESI fredags skadades tre personer vid en skjutning mot en pizzeria i Upplands Väsby som har ett troligt samband med skjutningen veckan innan där en person skottskadades i huvudet. I lördags blev en ung man skjuten i benet i Tensta.

Skottlossning vid Marklandsgatan i Göteborg

INRIKESEn person är skjuten vid en skottlossning som inträffade vid tvåtiden på fredagseftermiddagen i en frisörsalong. Polisen har gripit minst fem personer som tagits till polishuset för kontroll av eventuella krutrester. Minst en av de gripna är av arabiskt ursprung enligt ett ögonvittne och en bil som tillhör en släkting till salongens ägare har tilldragit sig stort intresse från polisen.

Statsminister Löfven presenterar den nya regeringen: Inga förändringar

INRIKESEfter att i onsdags blivit återvald till statsminister presenterade statsminister Löfven idag sin nygamla regering som består av precis samma ministrar som tidigare. Regeringen tillträder officiellt vid skifteskonselj klockan 14:15 på Kungliga Slottet.

Stefan Löfven klarar sig igen – Vald till statsminister för tredje gången

INRIKESStefan Löfven klarade återigen nålsögat, den här gången med mycket liten marginal. Av riksdagens 349 ledamöter röstade 173 emot Löfven som statsminister. Det hade räckt med 175 emot för att hindra Löfven från att återigen tillträda som statsminister.

En gripen för polismord

INRIKESDen 17-årige somaliern Sakariye Ali Ahmed har begärts häktad för mordet på den 33-årig polisen Andreas Danman i Biskopsgården. Mordet skedde ungefär halv elva på kvällen den 30 juni. Omfattande insatser ledde till att den tidigare dömde gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed kunde gripas under fredagen. Händelseförloppet vid mordet är oklart på grund av polisens motsägande information.

Löfven får sonderingsuppdrag

INRIKESEfter att Ulf Kristersson (M) i förtid meddelat talmannen Andreas Norlén på morgonen den 1 juli att det inte finns parlamentariska förutsättningar för en moderatledd regering meddelade talmannen på en presskonferens att uppdraget går över till statsminister Stefan Löfven.

SD initierar misstroendeomröstning – statsministern avgår

INRIKESInneboende spänningar i den oheliga koalition som kommit att kallas Januaripartiet ledde till slut till en regeringskris som hade kunnat äga rum långt tidigare. Stefan Löfven har den svåra uppgiften att sy ihop en kompromiss av ömsesidigt uteslutande politik från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Efter att delvis ha löst problematiken kring LAS stupade regeringen på marknadshyrorna.

Gangsteradvokater utesluts ur Advokatsamfundet

INRIKESAdvokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts med omedelbar verkan ur Advokatsamfundet efter att ha påkommits med otillåtet samarbete med kriminella i Vårbynätverket. Avslöjandet kom efter att appen Encrochat kunde avkodas av fransk polis.

Polis skjuten till döds i Göteborg i natt

På onsdagskvällen klockan 22:34 fick polisen in larm om skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men minst en polis blev svårt skottskadad och avled senare. Minst en annan person har till förts till sjukhus. Vid ettiden på natten pågick fortfarande en stor polisinsats.

Talmansrundorna: Kristersson får första chansen

INRIKESModeraternas partiledare Ulf Kristersson har av talmannen Andreas Norlén fått sonderingsuppdrag att försöka bilda en regering. Det innebär att redan nästa vecka kan det komma upp till omröstning och det kan sluta med att Kristersson blir statsminister. Det finns dock många hinder på vägen och en ministers avgång kan vara tungan på vågen till Kristerssons nackdel.

Aron Flam vinner igen

BROTT OCH STRAFFEfter en seger i Patent och Marknadsdomstolen avseende upphovsrättsintrång för att ha gjort satirbilder av den ikoniska bilden En Svensk Tiger vinner nu Aron Flam igen. Målet avgjordes i Patent och Marknadsöverdomstolen efter överklagande av åklagare David Ludvigsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Teoretiskt sett kan fallet gå vidare till Högsta domstolen.

Lättnader i Covid-restriktioner från den första juli

Löfvens överraskande beslut: Talmansrundor istället för nyval

INRIKESStatsminister Löfven har idag vid en presskonferens klockan 10.15 meddelat att han inte kommer att utlysa nyval utan begär hos talmannen att bli entledigad. Det innebär att talmannen nu kommer att samråda med potentiella regeringsbildare.

Präst och lärare hjälpte migrant att rymma

BROTT OCH STRAFFPrästen Camilla Ulén hjälpte tillsammans med läraren Cecilia Dufva den påstådde konvertiten Abdulahi Ibrahim att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle i början av året. De döms nu till dagsböter för främjande av flykt. Afghanen Abdulahi Ibrahim, som skulle utvisas, är fortfarande på fri fot.

Därför blir det extraval

INRIKESMånga ledtrådar har pekat mot extraval istället för talmansrundor redan när Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar höll sin presskonferens där hon hotade med misstroendeomröstning. Det finns dock minst två goda argument till att Stefan Löfven lutat åt det hållet hela tiden. Dessa är att en socialdemokratisk ledamot är försvunnen och att den centerpartist som bröt partilinjen förra gången aviserat att hon tänker göra det igen.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.