Skip to Content

Per Björklund

Per Björklund

Artiklar av Per Björklund

Chefsingenjör på Google sparkad när han ifrågasatte mångfaldspolicy

USAChefsingenjören James Damore på Google fick sparken när han kritiserade företagets mångfaldspolicy. Bland annat skrev han att orsaken till att inte lika många kvinnor är ingenjörer eller har chefspositioner inte beror på diskriminering, som Google uppger i sin policy, utan på biologiska faktorer. Han ville i stället att Google skulle införa ”ideologisk mångfald”, då han anser att företaget tystar konservativt tänkande anställda.

Spelklubben i Märsta kvar trots riksskandal

SIGTUNADen syrianska föreningslokalen, som pekats ut som illegal spelklubb, finns fortfarande kvar. När Nya Tider besöker bostadsområdet Valsta, där många av Sigtuna kommuns syrianer bor, är det fortfarande tänt i spellokalen och några äldre män sitter och spelar kort. Detta trots att kommunen inte fått in någon hyra för lokalen på många år. Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S), som sjukskrev sig när skandalen uppmärksammades under våren, är åter i tjänst som om inget hänt.

Nytt sossevalfusk uppdagat

DEMOKRATISandra Ackefjord, socialdemokratisk politiker och SSU-medlem, erkände i en tweet att hon tillsammans med sin mamma hade gömt undan Sverigedemokraternas valsedlar vid kyrkovalet 2013 i Karlskrona. Det är långt ifrån första gången en aktiv socialdemokrat fuskar eller använder andra otillbörliga metoder i allmänna val. Hon har efter att detta uppmärksammats i fri media och senare i systemmedia valt att lämna alla politiska uppdrag och utträda ur sitt parti.

Nya IT-störningar under veckan som gått

TRANSPORTSTYRELSENI det nya Sverige är störningar av vitala datasystem ett allt allvarligare problem, förra veckan inträffade två allvarliga störningar. Betalningstjänsten BABS Paylink som hanterar kortbetalningar slutade att fungera, vilket gjorde att 13 000 affärsverksamheter inte kunde ta betalt av de kunder som bara hade kort. Åklagarmyndigheten drabbades också av ett totalt driftstopp. Dessa haverier är dock långt ifrån de första.

Gothia Cup – en folkfest och en skandal

GÖTEBORGUtöver att vara en folkfest som drar in stora intäkter till Göteborg har evenemanget på senare år präglats av en rad problem som är relaterade till Göteborgs förändrade demografi och deltagande från vissa nationer. Sextrakasserier och slagsmål har rapporterats, men även lagen själva blir utsatta för brott.

Gratis tandvård för utländska deltagare på Gothia Cup

GÖTEBORGDe utländska deltagarna i Gothia Cup i Göteborg 16-22 juli, världens största fotbollsturnering för ungdomar, har under 15 års tid kunnat få gratis tandvård under turneringen. I år deltog 41 400 personer från 82 länder. Västra Götalandsregionen har sedan 2002 sponsrat turneringen med en mobil tandvårdenhet där man inte bara erbjudit akuttandvård utan också andra tandvårdsinsatser. I år har detta väckt starka reaktioner i ljuset av att allt färre svenskar har råd med tandvård.

Maria Ågren – en miljöaktivists väg till toppen

TRANSPORTSTYRELSENMaria Ågren, Transportstyrelsens avsatta generaldirektör, har en lång karriär bakom sig. Den började tidigt. Redan år 2002, vid 41 års ålder, blev hon Sveriges yngsta generaldirektör och den första kvinnan som fick den posten på Sveriges Geotekniska Institut. Nya Tiders granskning visar att man genom hela hennes karriär kan se ett allt överskuggande intresse för klimat- och miljöfrågor, istället för respektive myndighets kärnverksamhet och säkerhetsfrågor.

300 000 hushåll riskerar miljardsmäll

MILJÖDrygt 300 000 hushåll med enskilt avlopp riskerar att drabbas av kostnader på uppåt ett hundra tusen kronor, i många fall till ingen som helst nytta. Nya Tiders granskning visar att myndigheterna jagar privatpersoner med krav på att bekosta dyra anläggningar medan de verkliga problemen inte angrips.

Fängelse för Göteborgsbombare

BROTTTre män har dömts av Göteborgs tingsrätt till fleråriga fängelsestraff för de uppmärksammade bombdåden mot Syndikalisternas lokal och två asylboenden i Göteborg, ett i Högsbo och ett i Torslanda. Domstolen var oenig. Tack vare lyckliga omständigheter skördade bomberna bara ett offer.

Özz Nûjen och bruna rötter

ALMEDALENI Almedalen satsar SSR på en kampanj med Özz Nûjen och med förbundets nuvarande ordförande Heike Erkers som huvudnummer.

Många ville profilera sig på trygghetsfrågor

ALMEDALENStiftelsen Tryggare Sverige deltog för tionde året på politikerveckan.

Almedalen: Yttrandefrihet under angrepp

ALMEDALENÅrets Almedalsvecka visade en del tecken på förändring. Vissa aktörer med statsminister Löfven i spetsen valde att inte medverka, några av dem med hänvisning till Nordiska Motståndsrörelsens medverkan. Besökare som Nya Tider talat med säger att det var betydligt färre kändisar i år och att det inte var lika intensivt som vanligt. Frågan om yttrandefriheten fick dock en helt ny dimension då en myndighetsrepresentant fysiskt försökte hindra en journalist. Händelsen är anmäld som brott mot medborgerlig frihet.

”1,3 miljarder muslimer lever i förtryck”

ALMEDALENCirka 1,3 miljarder muslimer saknar grundläggande yttrandefrihet och kan inte byta till en annan religion eller avstå från religion helt och hållet. Organisationen Set My People Free kämpar för att alla människor skall ha dessa rättigheter.

Medborgerlig Samling – ett nytt högeralternativ

ALMEDALENBland alla småpartier med mer eller mindre märkliga uppfattningar som deltar i Politikerveckan finns det ett som sticker ut i mängden. Medborgerlig Samling vill vara som ett borgerligt parti var förr i tiden.

SD i Almedalen

BILDSPELNya Tiders reporter Per Björklund var på plats i Almedalen och fotograferade bland annat Sverigedemokraternas dag.

”Inte Rasist, Men” gör bort sig i Visby

ALMEDALENPersonerna bakom den SD-fientliga bloggen ”Inte Rasist, Men” genomförde en protestaktion mot Sverigedemokraterna och en mot Nordiska motståndsrörelsen.

Tino riktar kritik mot SD

ALMEDALENTino Sanandaji var i Almedalen och berättade om sin syn på svensk migrationspolitik och reaktionerna på hans bok Massutmaning. Han betonade polarisering och bristen på nytänkande som de största hindren för att lösa migrationskrisen. Han anser också att Sverigedemokraterna inte har tagit sitt ansvar att hålla debatten på en sansad nivå.

Löfven i blåsväder

STENUNGSUNDStefan Löfven (S) överraskade genom att inte medverka i Politikerveckan i Almedalen i år. I stället valde statsministern att åka ut på en veckolång turné i landet med start den 2 juli i ett blåsigt Skärhamn på Tjörn. Nya Tider väntade på honom när han steg i land och fanns på plats när han berättade om bland annat sin syn på Jonas Sjöstedts (V) tal i Almedalen och hur regeringen vill satsa på sjöräddning.

”Vi är ett land som alltid är beredda att hjälpa till”

ALMEDALENNya Tider fick tillfälle att ställa ett par frågor till migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Almedalsveckan – en koloss i förändring

ALMEDALENI Visby samlas i princip hela det offentliga Sverige, vilket gör Almedalsveckan till en tämligen unik händelse i världen. Många olika intressegrupper vill föra ut sitt budskap och tusentals aktörer trängs för att få en plats i rampljuset. Samtidigt speglar politikerveckan förändringar i samhället, där till exempel Sverigedemokraterna nu intagit en framträdande plats.