Skip to Content

Per Björklund

Per Björklund

Artiklar av Per Björklund

”Muslimska vikingar” – fornfynd som övertolkas

HISTORIAUppsala universitet anordnar en utställning i Enköping med textilfynd som sägs utgöra bevis för att vikingar hade trosuppfattningar som var starkt influerade av islam. Idén avfärdas av många akademiker som politiserad vetenskap, men nyheten har i media framställts som att vikingar själva anammat mycket från den muslimska världen.

SD Malmö: Låt vuxna barnbedragare betala tillbaka bidragen

Sverigedemokraterna i Malmö vill att ”ensamkommande flyktingbarn” som ljugit om sin ålder ska polisanmälas och bli återbetalningsskyldiga för de bidrag de felaktigt fått ut. Tidigare har Moderaterna och Centern i Mariestad drivit igenom detta i sin kommun. Företrädare i SD vill nu att frågan ska väckas på fler orter.

Insikter från årets Bokmässa

Nya Tider fick stöd och uppmuntrande ord från många besökare, men även en del utställare på Bokmässan, ibland från oväntat håll. Per Björklund, Nya Tiders skribent och medverkande i tidningens monter, berättar om olika incidenter han varit med om under de häktiska dagarna.

Arbetat över 50 år – nu lever Leif på 4 500 kronor i månaden

REPORTAGEI skuggan av den ”humana stormakten”, som Fredrik Reinfeldt lanserade, tvingas pensionären Leif Lagerkvist att leva under existensminimum på bara 4 500 kronor i månaden.

Arbetslöshetsproblem bland invandrare bekräftas i ny rapport

INRIKESIFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, släppte i slutet av augusti en rapport om arbetslöshet och etableringssvårigheter för asylinvandrare och deras anhöriga. Studien visar att inträdesprocessen till det svenska samhället är långsam och inte ens på lång sikt leder till samma socioekonomiska utfall som för svenskar.

Tonfisken tillbaka på Västkusten

NATURI år har en mängd rapporter om stor blåfenad tonfisk på Västkusten inkommit. Organisationen Sportfiskarna var den 9 september ute för att märka dem och ta vävnadsprover. Man fångade då tre tonfiskar med spö, vilket är första gången detta skett på svenskt vatten sedan 1964.

Kontroversiella militär-övningen Aurora igång

UTRIKESDen 11-29 september genomförs Aurora 17, den största svenska militärövningen på tjugo år. I övningen deltar 19 000 man och ett 40-tal myndigheter. Övningen bedrivs huvudsakligen i Mälardalen, Göteborgsregionen och på och runt Gotland. Även utländska förband från Nato-länder deltar, vilket är en av anledningarna till att övningen fått kritik av en rad debattörer.

Folkligt uppror mot Västlänken

INRIKESSöndagen den 9 september samlades mellan 12 000 och 17 000 personer på Götaplatsen i Göteborg för att protestera mot tågtunnelprojektet Västlänken – den största demonstrationen i mannaminne. I sjuklövern råder det konsensus om att Västlänken är en bra investering, vilket har lett till att två nya partier bildats med motstånd mot Västlänken som grund. Även SD är emot.

Rikspolischefen polisanmäld: Ska ha beordrat ”avsteg” från Säkerhetsförordningen

INRIKESEfter att uppgifter framkommit i SR:s Ekot om att rikspolischef Dan Eliasson brutit mot Säkerhetsförordningen har han nu polisanmälts. Enligt de uppgifter som hittills framkommit handlar det om att Eliasson skall ha beordrat att man använt ett eget krypteringssystem istället för det lagstadgade militära vid överföringen av personaluppgifter till ett privat företag.

SD storsatsar på kyrkovalet, ett ödesval

INRIKESSöndagen den 17 september är en ödesdag för Svenska kyrkan, enligt SD. Lördagen den 2 september samlades SD:s Göteborgsavdelning och intresserade utsocknes på Götaplatsen i centrala Göteborg för att lyssna på partiets riksdagsgruppledare Mattias Karlsson, Aron Emilsson och Julia Kronlid, ansvariga för Sverigedemokraternas nationella kyrkopolitik.

Svenskt internet anpassas för avlyssning

INRIKESDet svenska IT-nätet ska byggas om för att underlätta övervakning, inte för att det ska fungera så bra som möjligt. Det avslöjar Internetleverantören Bahnhof, som fått tag i en utredning som läckt. Bahnhofs vd Jon Karlung jämför åtgärderna med vad som pågår i Kina.

SD:s sommarfestival i Sölvesborg fortsätter växa

INRIKESJimmie Åkessons hemstad Sölvesborg stod ännu en gång värd för Sverigedemokraternas sommarfestival, som pågick 24-26 augusti. I sitt sommartal lanserade Åkesson idén att sjukvården skall inrätta särskilda vårdplatser för offren för gänguppgörelser. Lördagen var festivalens höjdpunkt med Jimmie Åkessons sommartal och musikunderhållning av bland annat Bedårande barn och Peter Jezewski.

90 år sedan Volvo började serietillverka sina bilar

TEKNIKFöretaget Volvos första serietillverkade bil rullades av bandet strax efter klockan 10 den 14 april 1927. Det uppmärksammades av den ledande klubben för Volvoentusiaster VROM på deras årliga träff vid Volvomuseet i Göteborg.

Brittisk parlamentsledamot vill tysta sexbrottsoffer

UTRIKESLabourpolitikern Naz Shah är återigen i blåsväder efter att ha tagit ett satiriskt tweet på allvar och gillat och delat det. I tweetet uppmanas offren för sexskandalen i Rotherham ”hålla käften för mångfaldens skull”. Rotherham, en stad i norra England, är ökänd för att ett stort antal pakistanska män åtminstone sedan 1990 sexuellt utnyttjat utsatta engelska ungdomar medan myndigheterna har blundat för att inte anklagas för rasism.

Vem blir ny moderatledare?

Vem kommer att ta över efter Anna Kinberg Batra? Nya Tider tittar på ett antal kandidater som är tänkbara som framtida Moderatledare. Någon självklar ledare finns inte som skulle kunna ena partiet, men Moderaternas ”grand old man”, professor Finn Bengtsson, ger Nya Tider några tips.

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Modertaterna. Foto: Region Gotland

Anna Kinberg Batra avgår

Vid en presskonferens idag kl. 9.30 meddelade Anna Kinberg Batra att hon inte ställer upp till omval som partiledare. Hon har också föreslagit partistyrelsen att man skall utlysa en extrastämma för att utse en efterträdare. Som motivering till avgången uppgav hon att hon att hon inte längre kunde jobba med de politiska frågorna utan istället fick ägna all tid åt partiinterna frågor.

Danmark sätter in militär mot kriminella gäng

DANMARKSom ett led i den danska regeringens arbete med att komma till rätta med gängbrottsligheten har man tagit fram en ny tolvpunktsplan, som bland annat kommer att innebära att militär personal avlastar polisen vid gränskontroller och andra verksamheter. Ny lagstiftning för att utvisa utländska gängmedlemmar ska påskyndas. Sedan den 20 juli har polisen i Köpenhamn också inrättat en tillfällig visitationszon, där de genomför stickprovskontroller för att stävja den senaste tidens skjutningar.

Nya data visar långsammare uppvärmning än klimatmodeller

KLIMATDe senaste satellitmätningarna visar att den globala uppvärmningen kommit av sig, och även om man uppmäter en uppvärmningstrend på 0,12 grader per decennium, så ligger det långt ifrån vad klimatmodellerna förutsagt. Nu har klimatforskare reviderat metoden för att tolka satellitdata, något som kritiseras av de experter som var först med att översätta satellitmätningar till temperaturdata.

Chefsingenjör på Google sparkad när han ifrågasatte mångfaldspolicy

USAChefsingenjören James Damore på Google fick sparken när han kritiserade företagets mångfaldspolicy. Bland annat skrev han att orsaken till att inte lika många kvinnor är ingenjörer eller har chefspositioner inte beror på diskriminering, som Google uppger i sin policy, utan på biologiska faktorer. Han ville i stället att Google skulle införa ”ideologisk mångfald”, då han anser att företaget tystar konservativt tänkande anställda.

Spelklubben i Märsta kvar trots riksskandal

SIGTUNADen syrianska föreningslokalen, som pekats ut som illegal spelklubb, finns fortfarande kvar. När Nya Tider besöker bostadsområdet Valsta, där många av Sigtuna kommuns syrianer bor, är det fortfarande tänt i spellokalen och några äldre män sitter och spelar kort. Detta trots att kommunen inte fått in någon hyra för lokalen på många år. Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S), som sjukskrev sig när skandalen uppmärksammades under våren, är åter i tjänst som om inget hänt.