Skip to Content

Dan Roodt

Dan Roodt

Artiklar av Dan Roodt

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Erdogan gör Hagia Sofia till moské

TURKIETFör första gången på 85 år kommer muslimska böneutrop att höras från Hagia Sofia. Denna historiska religiösa byggnad i Istanbul har varit en grekisk-ortodox katedral, romersk-katolsk katedral, osmansk moské och har fram till nu varit ett sekulärt museum. På den turkiske presidentens order blir den nu åter­igen moské.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

Sångaren Steve Hofmeyr skall åtalas för ”hets mot folkgrupp” efter tweet till Zindzi Mandela

UTRIKESNär dottern till Nelson Mandela, tillika Sydafrikas ambassadör i Danmark, hade twittrat att hon hoppades att vita bönder i Sydafrika ”skakade av skräck” eftersom deras ägor snart skulle beslagtas av hennes parti, svarade den populära sångaren Steve Hofmeyr Zindzi Mandela och förklarade att hon arbetade för skattebetalarna precis som han. Nu har han åtalats för att ha uppvisat "vit överhöghet".

Svartägd bank med kopplingar till presidenten plundrad

SYDAFRIKADen första svartägda banken i Sydafrika har plundrats – av ägarna själva. VBS Mutual Bank tog emot skattepengar via mutade offentliga tjänstemän och politiker, bland annat från några av de fattigaste kommunerna i landet. Bedrägeriet kopplas till toppskiktet i stammen Venda, till vilken även presidenten Cyril Ramaphosa hör. Vendastammens kung Toni Mphephu Ramabulana misstänks ha tillskansat sig motsvarande uppåt en miljard kronor.

Geert Wilders framåt i nederländska kommunval

UTRIKESKommunvalen i Nederländerna den 21 mars innebar en framgång för både Geert Wilders PVV och det nya invandringskritiska Forum för demokrati (FvD). PVV, som tidigare bara ställt upp i två kommuner, kammade hem hela 76 mandat, men man var besvikna på att inte ha kommit bättre än på tredjeplats i någon kommun.

Sydafrika vill ta efter Zimbabwe med rasligt motiverade landkonfiskationer

OPINION: DAN ROODTDen sydafrikanske människorättsaktivisten Dan Roodt varnar för att Sydafrika nu kommer att gå samma väg som Zimbabwe och beslagta farmer som drivs av vita. Detta trots att sådana ”landreformer” hittills medfört att farmernas produktivitet minskat drastiskt. Den 27 februari antog parlamentet en motion från radikalmarxistiska EFF, som inte gör någon hemlighet av att Zimbabwe är deras föredöme.

Egen identitet och livsstil på frammarsch i det nederländska språkområdet

UTRIKESNederländerna och den del av Belgien där man talar flamländska utgör en utmärkt fallstudie av många av de moderna europeiska nationernas problem; strävan att försvara den egna identiteten och livsstilen mot EU:s ambitioner att bedriva massinvandring och skapa en superstat. Det finns dock avsevärda skillnader mellan de båda regionerna, där Nederländerna präglas av tolerans och yttrandefrihet, i motsats till den ”cordon sanitaire” som drabbar de som försvarar flamländska intressen. Nya Tider har besökt de båda länderna.

I Sydafrika har afrikanderna ingen ledarroll längre – inte ens i den oppositionella politiken

När en man ur xhosa-stammen den 7 oktober valdes till att leda Sydafrikas oppositionsparti DA i Västra Kapprovinsen, nåddes ett nytt bottenläge vad gäller afrikanders och Västs inflytande inom landet, skriver Dan Roodt.

Sydafrikansk parlamentariker vill stoppa häxkonst mot polis

SYDAFRIKAProvinsregeringens talesperson Pat Ngomane varnar svarta föräldrar och vill att de ska sluta använda häxkonst för att skydda brottslingar. Häxkonst är mycket utbrett och i jakt på ingredienser till brygder och amuletter dödas både fridlysta djur och till och med människor.

Barnlösa ledare styr Europa

EUTre världsledare utmärker sig nu genom att vara barnlösa vid en historisk tid för Europa.

Positiv särbehandling är etnisk rensning

SYDAFRIKAI praktiken utgör de raskvoter som har införts i Sydafrika som en del av den ”svarta ekonomiska frigörelsen” och politiken med positiv särbehandling en illa dold form av etnisk rensning.

Zuma återupprepar postkolonial fördrivning av Afrikas vita

DEBATTDen sydafrikanske presidenten Jacob Zuma bedriver en diskriminerande politik gentemot vita lantbrukare och har inlett en process om tvångsinlösning av mark utan tillbörlig kompensation. Dan Roodth hävdar i denna debattartikel att Zumas politik inte är ny i det postkoloniala Afrika – det finns ett mönster som leder till fördrivning av européer och som i förlängningen även kan få konsekvenser för Europa.

Sydafrikas styrande ANC tappar i kommunalval

– Radikala Economic Freedom Fighters ökar, vill beslagta vitas mark

Upploppens år i Sydafrika

SydafrikaKort efter ”firandet” den 16 juni av fyrtioårsjubileet av 1976 års upplopp i Soweto, en kåkstad i utkanten av Johannesburg, utbröt kravaller i det närliggande Pretoria, Sydafrikas huvudstad. Över 20 bussar sattes i brand och butiker plundrades. Orsaken till upploppen var etnisk: regeringspartiet ANC:s nominering av Zulu-politikern Thoko Didiza till posten som borgmästare i Pretoria. Därmed ratades ämbetets nuvarande innehavare Kgosientso ”Sputla” Ramokgopa från Tlôkwa-stammen.

”SD måste bli goda européer”

DEBATTDen 8 maj fick London en muslimsk borgmästare, pakistaniern Sadiq Khan. I Tyskland har Frauke Petri, partiledare för Alternativ för Tyskland (AfD), meddelat att hennes parti från och med nu kommer att gå med i båda de konservativa grupperna i EU-parlamentet. Grupperna det gäller är Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD), vilken leds av Nigel Farage och David Borrelli, samt Europe of Nations and Freedom (ENF), vilken leds av Marine Le Pen och Marcel de Graaff. Den sydafrikanske samhällsdebattören doktor Dan Roodt skriver exklusivt i Nya Tider att Frauke visar vägen för europeisk enighet.