Skip to Content

Tobias Svensson

Tobias Svensson

Artiklar av Tobias Svensson

Oskarshamn ger särskilt stöd till körkort för nyanlända

INRIKESGenom projektet ”Nu kör vi” ska tolv kvinnor från Mellanöstern få stöd att ta körkort genom bland annat teorilektioner på arabiska. För detta projekt tilldelas Oskarshamns kommun 378 000 kronor från Länsstyrelsen. Sverigedemokraternas ordförande Michael Erlandsson berättar för Nya Tider att partiet vill rikta kritik mot att kommunledningen sysslar med särbehandling utifrån etnicitet.

Turkiet skickar trupper till Libyen

LIBYENDen 2 januari antog det turkiska parlamentet i ett extrainsatt sammanträde en motion om att skicka turkiska trupper till Libyen. Detta efter att man under en längre tid stöttat den libyska fraktion som styr Tripoli och bland annat skickat hundratals stridshärdade islamister från Syrien. Egypten, som stödjer en annan fraktion med bas i Tobruk, har redan sänt stridsvagnar för att möta turkarna.

Gula västarna tar strid mot pensionsreformer

UTRIKESUnder hela december har franska fackföreningar protesterat mot president Emmanuel Macrons reformer på pensionsområdet, och den 28 december anslöt sig också organisationen Gula västarna.

Tre senatorer lämnar Femstjärnerörelsen för Salvinis Lega

ITALIENMatteo Salvinis nationalistiska parti Lega blir allt populärare i Italien, och de tre senatorernas avhopp från regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) innebär ännu en framgång.

Våld- och drogkonst som visades för unga avlägsnades

INRIKESKommunpolis Helena Sundberg i Bollnäs reagerade på att tavlor med motiv som anspelade på våld och droger var upphängda i en lokal där även barn passerade. Hon valde att på egen hand plocka ned dem, och anmäldes för tjänstefel och brott mot tryckfrihetsförordningen av tavlornas skapare Maria Forssell-Mörk. Till Nya Tider säger Sundberg att hon var upprörd över hur det såg ut på platsen, medan konstnären menar att man inte ska underskatta barns intelligens.

”Nazism-nödläge” utropat i Dresden efter AfD:s framgångar

TYSKLANDStadsfullmäktige i halvmiljonstaden Dresden har förklarat att staden befinner sig i ”nazism-nödläge”, och att speciella åtgärder därför är påkal­la­de. Ordet har fått ett medialt genomslag, men har också kritiserats. Det är ytterligare ett exempel på de upptrappade motsättningarna i den offentliga debatten i Tyskland.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Mullsjö spenderade miljoner på ”ensamkommande” – dras nu med stora underskott

INRIKESÅtta av tio kommuner planerar besparingar inom kärnverksamheter som skola och äldreomsorg, ofta som ett resultat av ett asylmottagande som efter två år inte längre ersätts av staten. En av dessa är Mullsjö, som bland annat spenderat miljoner på en villa för ”ensamkommande”, och som nu har ett underskott på 27,6 miljoner kronor. Till Nya Tider säger gruppledare Christian Wall (SD) att sådana inköp är en viktig orsak till dagens underskott.

Media kände till Epsteins övergrepp tre år innan de blev offentliga

UTRIKESEn majoritet av USA:s befolkning tror inte att den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein verkligen begick självmord. Samtidigt visar en läckt inspelning att medieföretaget ABC News kände till anklagelserna mot Epstein redan för tre år sedan, men valde att tysta ned historien. Detta ska bland annat ha skett av hänsyn till brittiske prins Andrew, som umgicks mycket med Epstein i olika sammanhang.

KD vill införa försörjningskrav för ”ensamkommandes” anhöriga

INRIKESBara under 2015 kom runt 35 000 personer till Sverige i kategorin ”ensamkommande”, alltså personer som anlände själva och uppgav en ålder under 18 år. I många fall har dessa skickats av familjer i hemländerna i syfte att erhålla uppehållstillstånd, för att sedan kunna ta hit hela familjen som anhöriginvandrare. Vid sitt senaste riksting beslutade Kristdemokraterna att försörjningskrav skulle gälla även ensamkommandes anhöriga. Till Nya Tider säger partiets presschef Per Gudmundson att det handlar om att skydda barn från att utnyttjas av föräldrarna.

Sprängningarna gör Sverige unikt i världen

INRIKESI år har det hittills skett 99 sprängdåd, vilket är en stor ökning från fjolårets 39 under samma period. Kriminologen Amir Rostami menar att situationen ”saknar motstycke i Europa” och att den ”kan liknas vid länder med lång historia av terrorism”. Även rikspolischef Anders Thornberg tillstår att ”vi ser ingen motsvarighet internationellt”.

Fick pistolkula efter kommentarer om brottslighet på Facebook

BROTTEfter att ha uttryckt sig om brottslighet i Upplands-Bro på Facebook fick Maria Löfblad ett hotbrev tillsammans med en pistolkula. Hon har polisanmält det, och säger till Nya Tider att hon inte är rädd, men observant.

Salvinis koalition vinner stort i tidigare vänsterregion

UTRIKESI lokalvalet den 27 oktober i Umbrien, en region i centrala Italien, erhöll högerkandidaten Donatella Tesei 57,5 procent av rösterna. Tesei kommer från nationalistiska Lega, och stöds av den koalition där även högerpartiet Forza Italia och nationalkonservativa Fratelli d'Italia ingår.

Miljöpartiet vill ge amnesti för samtliga ”ensamkommande” afghaner

Nu kräver Miljöpartiet i en riksdagsmotion amnesti för alla som tidigare fått temporärt uppehållstillstånd under den så kallade ”gymnasielagen”. Ett av skälen man uppger är att de helt enkelt varit i Sverige så länge. För Nya Tider påpekar undertecknaren Jonas Eriksson (MP) bland annat att partiet också vill se fler asylskäl i lagstiftningen och att fler på det sättet ska få möjlighet att stanna.

Uppsala godkänner islamiskt center

INRIKESEtt islamiskt centrum, som planerats sedan 2013, har nu godkänts av Uppsalas plan- och byggnadsnämnd. Mest kritiska till byggnationen har Sverigedemokraterna varit, som menar att ännu en islamisk institution i staden skulle skapa ytterligare segregation och extremism. Projektets frontfigur Atique Ullah säger sig välkomna personer ur alla trosriktningar, men är dömd för att ha misshandlat sina barn då dessa inte velat läsa högt eller läst fel ur Koranen.

7-årig dotter antastades av afghan – inget åtal väcktes

INRIKESFlickan berättade för sin pappa om hur mammans afghanske vän blev närgången mot henne när ingen annan såg. Polisanmälan gjordes, men förundersökningen kom att läggas ned i brist på bevis, och den nyzeeländske fadern känner sig i dag sviken av de svenska myndigheterna. Till Nya Tider säger han: − Det känns som att det inte finns någon polis i Sverige. Att det är laglöst, och att män som gör sådant här vet att de kan komma undan. Något måste förändras.

Bara hälften av de avvisade 2015 återvände frivilligt

INRIKESTrots att dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) år 2016 meddelade att 80 000 asylsökande som fått avslag kunde komma att utvisas, finns de flesta av de avvisade från rekordåret 2015 fortfarande kvar i landet. Utvisningsprocessen går trögt, men migrationsministerns presstalesperson säger till Nya Tider: ”Det är väldigt tydligt från regeringen, att har man fått utvisningsbeslut så ska man lämna.”

Somaliska migranter flygs till Tyskland

MIGRATIONDen 15 oktober flögs 154 somalier från Etiopien till Tyskland, i vad som ska vara den första chartertransporten i omplaceringen av 500 personer som befunnit sig i landet.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.