Skip to Content

Tobias Svensson

Tobias Svensson

Artiklar av Tobias Svensson

Mississippi lyfter coronarestriktioner

”Tusenmannamarschen” – manifestation mot coronarestriktioner planeras

iNRIKESDen 6 mars ska en manifestation genomföras i Stockholm mot de olika restriktioner som införs med hänvisning till Covid-19. Organisatören Filip Sjöström hoppas på att samla minst tusen deltagare, trots att Sverige hittills haft mildare restriktioner än många andra länder. Han menar att det handlar om att komma samman och visa att man inte accepterar nuvarande och eventuellt kommande och striktare restriktioner.

Storbritannien har rensat ut 69 ”rasistiska” historiska monument

STORBRITANNIENEn genomgång utförd av den brittiska dagstidningen The Guardian visar att minst 69 ”rasistiska” monument har avlägsnats, gjorts om eller fått andra namn som ett resultat av den uppmärksamhet rörelsen Black Lives Matter (BLM) har fått.

Nu visar dödstalen för 2020 en tydlig överdödlighet

COVID-19Länge låg dödligheten för 2020 under ett femårsgenomsnitt, men nu när hela året räknats färdigt är det tydligt att pandemin gjort sitt avtryck. 2020 hade fler döda än de senaste fem årens genomsnitt, med cirka 7,6 procent. Överdödligheten inträffade under de perioder som betraktas som första och andra vågen av coronasmittspridningen. Jämförelser med andra epidemier och pandemier visar dock att Covid-19 har en förhållandevis låg dödlighet.

Olof Palme-priset går till Black Lives Matter

INRIKESDen 30 januari meddelade Olof Palmes minnesfond att deras pris, Olof Palme-priset, tilldelas Black Lives Matter Global Network Foundation, en stiftelse som har skapats ur den ursprungliga Black Lives Matter-rörelsen (BLM). Prissumman är 100 000 dollar.

Estonia-filmarna frias

ESTONIADen 8 februari föll domen mot de två personer som åtalats för brott mot lagen om skydd för gravfriden, efter att de 2019 filmat Estonias vrak med hjälp av en undervattensrobot. Sverige har klassificerat vraket och området runt det som gravplats, men då filmarna befann sig på en tysk båt på internationellt vatten, ansågs den svenska Estonialagen inte vara tillämplig, och filmarna frikändes.

Krögare i Polen öppnar i protest mot restriktionerna

POLENKrögare i många länder står inför konkurs efter månader av tuffa restriktioner. En del av dem har därför återigen öppnat, mot gällande regler. I Polen har flera småföretag anslutit sig till protestaktionen, och de har fått stöd i domstolar. I Frankrike fanns ett liknande initiativ, men det verkar ha kommit av sig efter regeringens hot om indragna coronabidrag.

Vaccinerna ska bara lindra symptomen

COVID-19De företag som först befann sig i slutfasen av utvecklingen av ett vaccin mot Covid-19 hävdar att deras vacciner är 90 procent effektiva eller mer. Siffrorna har ifrågasatts, inte minst när det gäller effektiviteten hos äldre personer – precis där de var tänkta att göra nytta. Samtidigt klargör både tillverkare och hälsomyndigheter att dessa vacciner endast tagits fram för att lindra symptomen, snarare än att förhindra att man blir smittat och smittar andra. Tillverkarna försvarar sig med att det inte är ovanligt för ett vaccin, och även en lindring av sjukdomstillståndet anses kunna förebygga smittspridning.

Estonia-filmarna inför rätta

INRIKESTvå personer står åtalade för brott mot griftefriden, efter att ha filmat vraket av Estonia med hjälp av en undervattensrobot. På filmen syns ett stort hål i skrovet, som kullkastar många tidigare förklaringar och teorier kring förlisningen och har lett till att regeringen öppnat för nya officiella dykningar. Den ene av de åtalade, journalisten Henrik Evertsson, är förvånad över åtalet och menar bland annat att han fått godkänt av den största anhöriggruppen att genomföra filmningen. Till Nya Tider säger författaren Stefan Torssell att det är skandalöst att den första rättsliga prövningen av förlisningen är ett åtal mot journalister.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”vilseledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”vilseledande”.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Skjutning väcker frågor om registrering av coronafall

COVID-19I Grand County i Colorado registrerades fem döda i Covid-19, men av dessa visade sig två ha dött i en skottlossning, där den ene sköt den andra och sedan sig själv. Rättsläkare Brenda Bock berättade för nyhetsbolaget CBS:

Singapore Airlines inför digitalt coronapass

Brittiska regeringen arbetar på särskilda pass för personer som testat negativt

WHO: Nya virusstammen i Storbritannien inte farligare än tidigare

Skjutning väcker frågor om registrering av coronafall

Flera länder stänger gränsen för resande från Storbritannien

USA godkänner även Modernas vaccin

Spanien börjar vaccinera den 27 december