Skip to Content

Tobias Svensson

Tobias Svensson

Artiklar av Tobias Svensson

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Svenska akademien ville bestämma vem som får citera klassiker – får bakslag i domstol, Tryckfrihetsexperten: ”Bestämmelsen hör inte hemma i en demokrati”

REPORTAGENordiska motstånds­rörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april. Tryckfrihets­experten Nils Funcke säger till Nya Tider att han instämmer i domstolens bedömning, och menar att lagparagrafen inte hör hemma i en demokrati. Han är också mycket kritisk till att Svenska Akade­mien använder denna typ av process för att göra politiska markeringar, och hoppas att de väljer att inte driva ärendet vidare till nästa instans.

Lamotte och Åberg möttes i rätten

INRIKESDen 21 april möttes journalisten Joakim Lamotte och Tomas Åberg från ”Näthatsgranskaren” i Göteborgs tingsrätt för en muntlig förberedelse inför ett förtalsmål. Åberg menar att Lamotte förtalade honom i ett inlägg på nätet, där han bland annat kal­lat Åberg för ”djurplågare” och ”fullblodsmytoman”, en kränkning som Åberg vill ha 70 000 kronor i skadestånd för. Samtidigt menar Åbergs kritiker att han för egen vinning har satt i system att anmäla privatpersoner i civilrättsliga mål, vanliga och ofta äldre människor som själva inte har mycket att sätta emot.

Hela jorden nu täckt av ljusföroreningar från satelliter

RYMDENEn ny studie visar att det inte längre finns någon plats på jorden där astronomer kan observera stjärnorna utan att sikten störs av ljus från satelliter och diverse ”rymdskrot”.

OneWeb skickar upp ytterligare 36 satelliter

RYMDENMed hjälp av en sojuz-raket från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos skickade kommunikationsföretaget OneWeb den 25 upp 36 satelliter i rymden.

AfS vill ta tillbaka kyrkan från vänsteraktivisterna

INRIKESAlternativ för Sverige (AfS) kommer att delta i höstens kyrkoval med ett femtiotal kandidater på de olika listorna för stift och kyrkomöte. Parollen är att ta tillbaka Svenska kyrkan från de vänsteraktivister som de i dag menar leder den, och åter göra den till en samlande kraft för alla svenskar. Till Nya Tider säger partiledare Gustav Kasselstrand att den nationalistiska protesten inte längre ska vara passiv och från utsidan, utan aktiv och påverka inifrån.

Ännu ett hån från vår överhet

LEDAREI den senaste attacken från det mediala etablissemanget anklagas föräldrar i Filipstad för att ge rasbiologin ett ansikte, och vara efterblivna i största allmänhet, för att de inte vill att deras barn ska omplaceras till skolor som domineras av utomeuropeiska barn. Från sin stora våning på Södermalm öser ”medieprofilen” Cissi Wallin galla över dessa föräldrar, trots att hon knappast själv skulle placera sina barn i en sådan skola. Faktum är att Filipstads föräldrar naturligtvis agerar helt rationellt och har all rätt att protestera mot att deras barn används som spelpjäser i politiska projekt.

Åklagaren fortsätter jakten på Hedin

INRIKESTrots ett mycket tydligt frikännande i tingsrätten, väljer nu åklagaren att överklaga domen till hovrätten. Processerna mot Karl Hedin innehåller en mängd märkliga inslag, och förefaller vara politiskt motiverade, något som också framkom då åklagaren i tingsrätten ville åberopa Hedins engagemang i vargfrågan som bevisning. Till Nya Tider säger Hedin att han har svårt att förstå överklagan, och att den inte kan ha ett annat syfte än att skada honom i ytterligare något år.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Bill Gates försök i Kiruna att blockera solen med damm stoppas

MILJÖFör att kyla planeten stöder Bill Gates, tillsammans med andra förmögna sponsorer, ett projekt med mål att blockera solens ljus med hjälp av damm i strato­sfären. Idén har mött kraftig kritik, och nu sätter det svenska rymdteknikföretaget Swedish Space Corporation (SSC) stopp för en testflygning med ballong som skulle ske från Kiruna.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Ungerska Fidesz i samtal om att bilda ny grupp

UTRIKESUngerns premiärminister Viktor Orbán, från det nationalkonservativa partiet Fidesz, bekräftar nu att han har haft samtal med italienska och polska ledamöter av Europaparlamentet för att diskutera bildandet av en ny parlamentarisk grupp.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Karl Hedin frias från alla misstankar

INRIKESSkogsägaren Karl Hedin friades av Västmanlands tingsrätt den 19 mars från åtalet om jaktbrott och förberedelse till jaktbrott. Även de tre medåtalade frias helt. Hedins åsikter i varg­frågan åberopades som bevisning av åklagaren, men tingsrätten påpekar i domen att politiska åsikter i sig inte är ett brott. Till Nya Tider säger Hedin att han hade räknat med ett frikännande, men inte att det skulle bli så tydligt.

SD får stöd av Demokraterna för återvandringskansli

INRIKESKommunfullmäktige i Göteborg röstade ned Sverigedemokraternas motion om att inrätta ett återvandringskansli. Man fick dock stöd av det lokala partiet Demokraterna, som är kommunfullmäktiges näst största. SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou avser att fortsätta driva frågan och säger till Nya Tider att ”återvandring är nästa stora politiska debatt” i Sverige.

12 769 inrapporterade misstänkta biverkningar av vaccin

COVID-19Till Läkemedelsverket har det inkommit tusentals rapporter om misstänkta biverkningar. Några hundra av dessa rör fall som klassificeras som allvarliga, varav 97 gäller dödsfall. Till Nya Tider säger Läkemedelsverket att de hittills inte kunnat fastslå någon koppling till själva vaccinet, med eventuellt undantag för AstraZenecas.

Karl Hedin frias från alla misstankar

BROTTSkogsägaren Karl Hedin friades vid Västmanlands tingsrätt i dag från misstankarna om jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Även de tre medåtalade frias helt.