Skip to Content

Tobias Svensson

Tobias Svensson

Artiklar av Tobias Svensson

Biskop stöder krav på muslimska böneutrop

ISLAMISERINGStiftelsen Växjös muslimer har nyligen lämnat in en ansökan till polisen om att moskén i den mångkulturella stadsdelen Araby ska få ha böneutrop. Kravet fick omedelbart stöd av Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, som tidigare gjort sig känd för asyl- och islamvänliga utspel.

Finska valet: Sauli Niinistö omvald som president

UTRIKESMed 62,7 procent av rösterna blev formellt oberoende Sauli Niinistö återvald som Finlands president redan i första valomgången, före Gröna förbundets Pekka Haavisto, 12,4 procent, och Sannfinländarnas Laura Huhtasaari, 6,9 procent.

Vänstern jublar över Ingvar Kamprads död

INRIKESNär IKEA:s grundare Ingvar Kamp­rad avled den 27 januari hann nyheten inte ligga ute många minuter innan ett antal huvudsakligen vänsterorienterade personer ville uttrycka sin glädje och sitt förakt. Fokus låg på Kamprads engagemang i nationella rörelser fram till 1950-talet och att han kunde beskrivas som en ”kapitalist”.

Illegala invandrare får barnbidrag

INRIKESI Malmö har personer som vägrar att lämna Sverige trots utvisningsbeslut haft möjlighet att hämta ut fullt försörjningsstöd för barn sedan länge, och nu följer Stockholm efter med samma förmåner.

Nato, kärnvapen och cyber-hot vid Folk och Försvar

INRIKESDen 14-16 januari höll Folk och Försvar sin årliga konferens i Sälen. I fokus stod bland annat cyberhotet mot Sverige, samt samarbetet med Nato. En splittring i regeringen, samt viss konflikt med riksdagen, noterades också i frågan om hotbilden mot Sverige. Roger Richtoff (SD), medlem av riksdagens försvarsutskott, konstaterar att nästan alla andra partier anammat SD:s linje om ett starkare försvar.

När ett förnamn avslöjar utvecklingen

UTRIKESDen demografiska utvecklingen i Västeuropas större städer kan ses med blotta ögat, men även namnen på dagens nyfödda säger någonting om situationen. Samtidigt försöker många medier att dölja detta faktum genom vilseledande tolkning av statistik.

Sveriges handgranat-situation sticker ut

INRIKESSöndagen den 7 januari dödades en man i 60-årsåldern efter att ha plockat upp en handgranat, som därefter detonerade. Sverige sticker ut bland jämförbara länder i förekomsten av handgranater, och det har tills nyligen inte räknats som smugglingsbrott att föra in dem i landet.

DO slår fast att slöjförbud inte är diskriminerande

INRIKESI ett beslut skriver nu Diskrimineringsombudsmannen (DO) att SAS regler, som inte tillåter religiösa symboler för personal med kundkontakt, inte är diskriminerande. Företagets klädkod har sedan tidigare stöd av EU-dom­stolens utlåtande i frågan.

Brokig skara söker stöd för ny riksdagsgrupp

INRIKESDen 3 januari meddelade tre så kallade ”vildar” i riksdagen att de har startat en egen politisk grupp. Samtliga kommer från Sverigedemokraterna, och har av olika skäl lämnat partiet. För Nya Tider berättar en av dem, Pavel Gamov, om syftet.

Den asylsökande afghanen som knivhögg polis över 18 år

KRIMINALITETDen person som knivhögg en polis vid Björns trädgård i Stockholm, i närheten av manifestationen mot utvisningar till Afghanistan, den 31 augusti förra året har nu åtalats för försök till mord.

En batikhäxas vanvett

KRÖNIKAVanligen försöker jag upprätthålla en viss språklig nivå och undvika nedsättande uttryck, men "äldre svensk kvinna med specialintresse för yngre afghanska män" blir i längden något otympligt, och ordet "batikhäxa" gör att alla direkt förstår vad som avses. Typen har funnits sedan de själva var unga, men tillgången på just afghanska män har av någon anledning fått dem att blomma ut starkare än någonsin.

Google anställer tusentals personer för att censurera YouTube

CENSURDen 4 december meddelade YouTubes vd Susan Wojcicki att den populära sidan för uppladdning av videoklipp nästa år kommer att ha över 10 000 personer som arbetar med att ta bort videor och kommentarer som anses strida mot företagets riktlinjer. Även den automatiska censuren ska intesifieras.

Några exempel på falska nyheter och mörkning om invandring

INRIKES

Fuskrapport: ”Medierna mörkar ej om invandringen”

INRIKESDen 23 augusti presenterade Delmi, Delegationen för migrationsstudier, en rapport som enligt författaren själv, Jesper Strömbäck, bevisar att medierna inte alls ägnat sig åt mörkläggning av invandringens konsekvenser. Slutsatsen spreds självbelåtet av de berörda medierna själva. Bakom de vetenskapliga anspråken döljer sig dock en statlig propagandaverksamhet som finansieras med skattemedel. I själva verket är mörkläggningen omfattande.

Den finländske professorn som oroar sig för Sverige

INTEVJU:Den 18 augusti publicerade finska Hufvudstadsbladet en kolumn av Paul Lillrank, professor vid institutionen för produktionsekonomi vid Aalto-universitetet, där han hävdar att Sverige kan bli ett större hot mot Finland än vad Ryssland anses vara, på grund av vårt lands enorma asylinvandring. För Nya Tider förklarar han varför.

Rossana Dinamarca (V) polisanmäler twitterskämt

SAMHÄLLSDEBATTFörfattaren och debattören Katerina Janouch publicerade den 11 augusti en bild på riksdagsledamoten Rossana Dinamarca tillsammans med en skämtsam kommentar på Twitter. Efter att andra användare sedan bidragit med betydligt grövre kommentarer tog Janouch bort tweeten nästa dag, men Dinamarca valde att ändå polisanmäla henne för förtal. Samtidigt väljer företaget Viking Line att avbryta sitt samarbete med Janouch. Själv menar Janouch att den lilla historien är trams och att det finns större problem i samhället.

Den lilla folkliga protesten och mediernas mobilisering

KRÖNIKAJag blev glad av att se gårdagens lilla manifestation på Medborgarplatsen, inte minst för att den såg ut att huvudsakligen bestå av vad vi kan kalla "vanliga människor", även om medier och asylaktivister, som vanligt hand i hand, ändå vill tala om "rasister" och "nazister". Vi är sedan år tillbaka förvisso vana vid att fel hållning i invandringsfrågan direkt kopplas till rasism, men i detta fall är det särskilt missvisande.

Helig vrede – en psykologs analys av muslimsk mentalitet

RECENSIONDen danske psykologen Nicolai Sennels avskedades 2008 från ungdomsfängelset Sønderbro i Köpenhamn, eftersom han på en konferens om integration hade hävdat att kulturer är olika och att vissa kulturer passar bättre ihop med varandra än andra. Den erfarenhet han dock hann införskaffa, och de slutsatsar han drar, redogör han för i boken Helig vrede – bland kriminella muslimer. Det är omskakande läsning som samtidigt gör att många pusselbitar faller på plats.

IT-skandalen: Flera ministrar tvingas gå

TRANSPORTSTYRELSENEn generaldirektör som uttryckligen begår lagbrott, säkerhetsansvariga som stiger åt sidan och skyddsvärd information som sprids utan kontroll till andra länder. Nya Tider har tagit del av förundersökningsprotokollet, där turerna kring Transportstyrelsens hantering av sina databaser är en förbluffande läsning. Följdverkningarna har nu också nått den högsta politiska nivån, och den 27 juli meddelade statsminister Stefan Löfven att infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) får lämna sina poster.

Australiensisk polis förhindrar avancerad terrorplan

TERRORISMI Australien har polisen skärpt säkerheten vid flygplatser efter att ha förhindrat det som de beskriver som en trovärdig och avancerad plan att spränga en bomb på ett flygplan. Operationen beräknas sträcka sig över flera dagar.