Skip to Content

Tom Andersson

Artiklar av Tom Andersson

Bidragskoncernen ETC granskad – ursinne från VD:n mot “extremborgerlig bloggare”

MEDIAJohan Ehrenbergs koncern ETC har granskats av den liberala bloggerskan Rebecca Weidmo Uvell. Det som framkommit är att koncernen satt i system att utnyttja luckor i svensk lagstiftning för att därigenom bygga verksamheten på medborgarnas skattepengar. Granskningen har gjort Ehrenberg ursinnig och han anklagar nu Uvell för att hota honom till livet, ljuga och vara "extremborgerlig". Uvell å sin sida, har anmält Ehrenberg till Ekobrottsmyndigheten.

Konstfack diskriminerar sökanden till professur

INRIKESKonstfack klandras nu av stiftelsen Academic Rights Watch, sedan skolan tillsatt en ny professor i illustration. Det har framkommit att sökande till tjänsten rensats bort av politiska skäl – något som är olagligt.

Facebook fortsätter kriget mot “fake news” – låter användarna rangordna nyheter

SOCIALA MEDIERFör att motverka spridningen av så kallade falska nyheter kommer nu Facebook låta användarna rangordna nyhetssajter efter trovärdighet.

Löfven redo att gå på SD:s linje – militär i problemområden

INRIKESÅrets första partiledardebatt i Sveriges Riksdag kretsade runt den allt mer våldsamma verkligheten i landet, där skjutningar och handgranater blivit vardag. Statsminister Stefan Löfven är nu inne på samma linje som Jimmie Åkesson – att sätta in militär mot gängkriminella i så kallade utanförskapsområden.

Twitter läser användarnas privata meddelanden

MEDIANu avslöjas att det sociala medieföretaget Twitter studerar och sparar användarnas privata meddelanden samt säljer användarnas data. Intervjuer gjorda med dold kamera med anställda på Twitter bekräftar detta.

Facebook sorterar nu bort alternativmedia och mörkar nyheter

FACEBOOKNu ändras radikalt vad användarna ser på Facebook. Det företaget kallar ”meningsfulla sociala interaktioner” ska leda bort uppmärksamheten från nyhetsmedia, men vad innebär det egentligen? Nya Tider reder ut.

Lilou & John: Patriot Child

KULTURBoråsbandet Lilou & John har profilerat sig som ett högerband och på den nya skivan Patriot Child som släpps den 1 januari, betonas det politiska ställningstagandet ytterligare. Lyssnaren färdas genom en skitig ljudbild alltid i sällskap av sångerskan Lilous omfångsrika röst. Skivan känns som en mer enhetlig ljudattack än den förra – här verkar dissidentorkestern ha funnit ett sound som går hand i hand med texternas ursinne.

Nätleverantörer kan ges tillåtelse att censurera internet i USA

Myndigheten FCC (Federal Communications Commission), som reglerar USA:s internationella kommunikationer genom radio, television och internet, klargjorde nyligen att man planerar att lägga internetleveranser på enskilda telekomleverantörer. Kritiker fruktar att Obamas så kallade Net Neutrailty kan komma att rivas upp genom att bolagen kan gynna, missgynna och till och med censurera vissa sajter. Förslaget väntas bli antaget den 14 december.

Skakande politiskt inkorrekt thriller om värdegrundssverige

BOKRECENSIONJournalisten och debattören Jens Ganmans roman De som kommer för att ta dig (Calidris Förlag 2017) är en skrämmande roman som handlar om ett Sverige där en värdegrundstroende stat börjat rensa ut människor för att bibehålla kontrollen.

Vänsterradikaler bakom rapport om alternativa medier

INRIKESDen 13 november släppte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en rapport skriven på uppdrag av regeringen om våldsbejakande extremism. Rapporten, som bär titeln Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer, har pekat ut alternativa folkliga medier som att potentiellt ha ”psykopatiska och sadistiska personlighetsdrag”. Bakom rapporten står en rad asylaktivister och vänsterradikala och rapporten har framtagits i samråd med den internetbaserade hatgruppen #jagärhär.

Debatt om alternativhögern fick överraskande mothugg

INRIKESMedlemmar ut svensk alternativhöger dök oväntat upp i publiken när KulturhusetStadsteatern i Stockholm anordnade en paneldebatt om politisk satir och alternativhögerns populärkulturella uttryck – utan att bjuda in någon representant från rörelsen själv.

Löfven vill inte att ansvariga ministrar avgår

INRIKESStatsminister Löfven höll i dag en presskonferens tillsammans med bland andra Säpochefen och ÖB om den så kallade Transportstyrelseskandalen som anses ha äventyrat rikets säkerhet. Känslig information om Sveriges infrastruktur, namn och foton på stridspiloter, körkortsregistret och hemliga agenters identiteter kan ha hamnat i händerna på främmande makt efter att Transportstyrelsen outsourcat IT-tjänster för sin verksamhet. Löfven påpekade dock att han har obrutet förtroende för samtliga ansvariga ministrar.

Sveriges musikfestivaler står maktlösa inför epidemi av sexbrott

TRAKASSERIERBråvallafestivalen ger upp och lägger ner arrangemanget 2018 på grund av alla sexövergrepp. Arrangörerna till festivalen Peace & Love försökte med alla möjliga innovativa lösningar, men årets festival blev en skräckupplevelse för flera unga kvinnor. De sexuella övergreppen fortsätter. Företeelsen är ett helt nytt problem för Sverige och har på bara några år vuxit till att bli något som polisen och festivalarrangörer betecknar som ett samhällsproblem.

Macron kritiseras för kejsarfasoner

FRANKRIKEDen nytillträdde franske presidenten Emmanuel Macron höll den 3:e juli ett visionärt tal i inför parlamentet, samlat i slottet i Versailles. Förutom att meddela att undantagstillståndet som införts efter terrordåden 2015 i Paris ska hävas i höst, slog han fast att det franska valsystemet ska reformeras. Den EU-vänlige presidenten ansåg att EU förirrat sig i byråkrati och regelverk, och att en förnyelse av EU är ett måste.

Trump anklagas för att uppmuntra till våld mot journalister efter tweet

USAUSA:s president Donald Trump har hamnat i blåsväder efter att ha tweetat en filmsekvens. I filmen som utspelar sig under ett wrestlingevenemang, ses presidenten attackera och slunga en man till golvet. Den angripne har CNN:s logga över ansiktet. CNN gjorde kort därefter ett uttalande där man anklagade Trump för att uppmuntra till våld mot journalister. Andra mediabolag och kända personer angrep presidenten för tweeten, men Trump själv ångrade sig inte.

EU åtalar Ungern, Polen och Tjeckien för att vägra ta emot migranter

EU-kommissionen väljer nu att ta till juridiska åtgärder mot tre medlemsstater som trotsar den förda migrationspolitiken i unionen. En tydlig klyfta mellan de EU-lojala medlemsstaterna och de kritiska riskerar att fördjupas.

Joakim ”Oskorei” Andersen – en intellektuell gestalt för en politisk pånyttfödelse

KULTURSedan 2005 har Joakim Andersen, även känd som ”Oskorei”, bloggat om samtidens politiska och filosofiska skeenden. Hans kunskap om historia och politisk teori är slående. I anslutning till att Andersen utkommit med sin första bok Ur Ruinerna – 2000-talets höger växer fram (Arktos, 2017) – passade Nya Tider på att göra en djuplodande intervju. Denna första del fokuserar på Andersens tankar om det realpolitiska och mediala läget. Ett annat mer personligt porträtt kommer att publiceras på Nya Tiders nätupplaga.

Iran anklagar USA för allians med IS efter terrorattacker i Teheran

Irans ledning anklagar USA för att stödja och även ingå i en allians med terrorsekten Islamiska staten (IS). Man säger även att man har dokument som skulle fungera som bevis för anklagelserna.

Serbien stämmer Nato för miljökatastrof efter bombningarna 1999

När Nato bombade Serbien under tre månaders tid 1999 riktade alliansen in sig lika mycket på militära mål som civil infrastruktur. Många av bomberna innehöll det giftiga ämnet utarmat uran, som brinner explosionsartat och sprider uranet som giftigt damm.

Pakistansk man dömd till döden för blasfemi på Facebook

En man har har dömts till döden i Pakistan efter att han delat innehåll som anses hädiskt. Mannen, som är är shia-muslim, drev med landets sunnimuslimska ledare samt profeten Muhammeds fruar. Domen, som i dagsläget ser ut att kosta den dömde livet, är den första i Pakistan där social media utgör brottsplatsen.