Skip to Content

Tom Andersson

Artiklar av Tom Andersson

Lilou & John: Patriot Child

KULTURBoråsbandet Lilou & John har profilerat sig som ett högerband och på den nya skivan Patriot Child som släpps den 1 januari, betonas det politiska ställningstagandet ytterligare. Lyssnaren färdas genom en skitig ljudbild alltid i sällskap av sångerskan Lilous omfångsrika röst. Skivan känns som en mer enhetlig ljudattack än den förra – här verkar dissidentorkestern ha funnit ett sound som går hand i hand med texternas ursinne.

Nätleverantörer kan ges tillåtelse att censurera internet i USA

Myndigheten FCC (Federal Communications Commission), som reglerar USA:s internationella kommunikationer genom radio, television och internet, klargjorde nyligen att man planerar att lägga internetleveranser på enskilda telekomleverantörer. Kritiker fruktar att Obamas så kallade Net Neutrailty kan komma att rivas upp genom att bolagen kan gynna, missgynna och till och med censurera vissa sajter. Förslaget väntas bli antaget den 14 december.

Skakande politiskt inkorrekt thriller om värdegrundssverige

BOKRECENSIONJournalisten och debattören Jens Ganmans roman De som kommer för att ta dig (Calidris Förlag 2017) är en skrämmande roman som handlar om ett Sverige där en värdegrundstroende stat börjat rensa ut människor för att bibehålla kontrollen.

Vänsterradikaler bakom rapport om alternativa medier

INRIKESDen 13 november släppte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en rapport skriven på uppdrag av regeringen om våldsbejakande extremism. Rapporten, som bär titeln Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer, har pekat ut alternativa folkliga medier som att potentiellt ha ”psykopatiska och sadistiska personlighetsdrag”. Bakom rapporten står en rad asylaktivister och vänsterradikala och rapporten har framtagits i samråd med den internetbaserade hatgruppen #jagärhär.

Debatt om alternativhögern fick överraskande mothugg

INRIKESMedlemmar ut svensk alternativhöger dök oväntat upp i publiken när KulturhusetStadsteatern i Stockholm anordnade en paneldebatt om politisk satir och alternativhögerns populärkulturella uttryck – utan att bjuda in någon representant från rörelsen själv.

Löfven vill inte att ansvariga ministrar avgår

INRIKESStatsminister Löfven höll i dag en presskonferens tillsammans med bland andra Säpochefen och ÖB om den så kallade Transportstyrelseskandalen som anses ha äventyrat rikets säkerhet. Känslig information om Sveriges infrastruktur, namn och foton på stridspiloter, körkortsregistret och hemliga agenters identiteter kan ha hamnat i händerna på främmande makt efter att Transportstyrelsen outsourcat IT-tjänster för sin verksamhet. Löfven påpekade dock att han har obrutet förtroende för samtliga ansvariga ministrar.

Sveriges musikfestivaler står maktlösa inför epidemi av sexbrott

TRAKASSERIERBråvallafestivalen ger upp och lägger ner arrangemanget 2018 på grund av alla sexövergrepp. Arrangörerna till festivalen Peace & Love försökte med alla möjliga innovativa lösningar, men årets festival blev en skräckupplevelse för flera unga kvinnor. De sexuella övergreppen fortsätter. Företeelsen är ett helt nytt problem för Sverige och har på bara några år vuxit till att bli något som polisen och festivalarrangörer betecknar som ett samhällsproblem.

Macron kritiseras för kejsarfasoner

FRANKRIKEDen nytillträdde franske presidenten Emmanuel Macron höll den 3:e juli ett visionärt tal i inför parlamentet, samlat i slottet i Versailles. Förutom att meddela att undantagstillståndet som införts efter terrordåden 2015 i Paris ska hävas i höst, slog han fast att det franska valsystemet ska reformeras. Den EU-vänlige presidenten ansåg att EU förirrat sig i byråkrati och regelverk, och att en förnyelse av EU är ett måste.

Trump anklagas för att uppmuntra till våld mot journalister efter tweet

USAUSA:s president Donald Trump har hamnat i blåsväder efter att ha tweetat en filmsekvens. I filmen som utspelar sig under ett wrestlingevenemang, ses presidenten attackera och slunga en man till golvet. Den angripne har CNN:s logga över ansiktet. CNN gjorde kort därefter ett uttalande där man anklagade Trump för att uppmuntra till våld mot journalister. Andra mediabolag och kända personer angrep presidenten för tweeten, men Trump själv ångrade sig inte.

EU åtalar Ungern, Polen och Tjeckien för att vägra ta emot migranter

EU-kommissionen väljer nu att ta till juridiska åtgärder mot tre medlemsstater som trotsar den förda migrationspolitiken i unionen. En tydlig klyfta mellan de EU-lojala medlemsstaterna och de kritiska riskerar att fördjupas.

Joakim ”Oskorei” Andersen – en intellektuell gestalt för en politisk pånyttfödelse

KULTURSedan 2005 har Joakim Andersen, även känd som ”Oskorei”, bloggat om samtidens politiska och filosofiska skeenden. Hans kunskap om historia och politisk teori är slående. I anslutning till att Andersen utkommit med sin första bok Ur Ruinerna – 2000-talets höger växer fram (Arktos, 2017) – passade Nya Tider på att göra en djuplodande intervju. Denna första del fokuserar på Andersens tankar om det realpolitiska och mediala läget. Ett annat mer personligt porträtt kommer att publiceras på Nya Tiders nätupplaga.

Iran anklagar USA för allians med IS efter terrorattacker i Teheran

Irans ledning anklagar USA för att stödja och även ingå i en allians med terrorsekten Islamiska staten (IS). Man säger även att man har dokument som skulle fungera som bevis för anklagelserna.

Serbien stämmer Nato för miljökatastrof efter bombningarna 1999

När Nato bombade Serbien under tre månaders tid 1999 riktade alliansen in sig lika mycket på militära mål som civil infrastruktur. Många av bomberna innehöll det giftiga ämnet utarmat uran, som brinner explosionsartat och sprider uranet som giftigt damm.

Pakistansk man dömd till döden för blasfemi på Facebook

En man har har dömts till döden i Pakistan efter att han delat innehåll som anses hädiskt. Mannen, som är är shia-muslim, drev med landets sunnimuslimska ledare samt profeten Muhammeds fruar. Domen, som i dagsläget ser ut att kosta den dömde livet, är den första i Pakistan där social media utgör brottsplatsen.

Fi:s ungdomsförbund åker till Almedalen trots Fi:s bojkott

Feministiskt Initiativ (Fi) meddelade den femte juni att partiet kommer att bojkotta Almedalsveckan i protest mot att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tillåtits befinna sig där. Men nu meddelar ungdomsförbundet Unga Feminister att de tänker trotsa den officiella partilinjen genom att närvara under politikerveckan.

Joakim Andersen – en unik röst i svensk samhällsdebatt

INTERVJUDetta är andra delen av intervjun, publicerad exklusivt för webben, med bokaktuelle politiske bloggaren Joakim Andersen. Nya Tider samtalade med Andersen om villkoren som politisk tänkare, hans tid som marxist och var det intellektuella metapolitiska tänkandet egentligen tagit vägen.

Officiella pudlanden och tidningen åter till salu

MEDIERDå finansmannen Mats Qviberg kritiserade den vänsterorienterade nyhetsagendan i Metro, som han nyligen förvärvat, krävde Miljöpartiet att SL skulle säga upp avtalet med tidningen. TV4 avslutade samarbetet med Metros Viralgranskaren och Qviberg själv tvingades till avbön för att ha intervjuats av ”högerextrema”. Debatten hårdnade, och Qviberg sålde slutligen sitt innehav i tidningen med en jätteförlust på över 70 miljoner kronor. Nu öppnar även den kvarstående ägaren Christen Ager-Hanssen för försäljning av papperstidningen.

Forskare konstaterar att mänsklighetens vagga låg i Europa – inte i Afrika

De flesta forskare har hittills varit överens om att mänsklighetens ursprung kan spåras till Afrika, men nu motsäger nya rön den teorin. Istället pekar mycket på att människosläktets första steg togs i Europa. Det hela började med ett märkligt fynd som tyska soldater gjorde i Grekland 1944.

Svensk myndighet åsiktsregistrerade medborgare

Svenska Institutet raderar listan med de cirka 14 000 twitterkonton som man hade spärrat från att interagera med den officiella @sweden. Detta efter omfattande kritik och JO-anmälningar. Själva raderingen kan dock också vara brottslig, då förstörelse av offentliga handlingar är förbjudet i Sverige.

IS tar på sig terrordådet i Manchester

TERRORUnder en popkonsert med artisten Ariana Grande i Manchester måndagen den 22 maj exploderade en bomb i publiken. Nu tar terrorsekten Islamiska staten på sig dådet och på sociala medier firar de islamistiska anhängarna.