Skip to Content

Christer Ericsson

Artiklar av Christer Ericsson

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Mordet på antiterror-general var ett krigsbrott

Teheran har ett ”chockerande starkt” krigsförbrytarmål mot Trump för att ha beordrat det utomrättsliga mordet på den iranske folkhjälten, generalmajor Qassem Soleimani. Detta säger något överraskande en av Natos militärattachéer som tror att det kommer att skada både USA och Nato. Även flera experter, däribland FN:s främsta på människorätt, påpekar att det handlar om ett krigsbrott. Närmare två miljoner irakier demonstrerade på Bagdads gator för att USA ska respektera det irakiska parlamentets beslut och lämna landet. Många tror att detta är början på slutet för USA:s närvaro i Irak och på sikt stora delar av Mellanöstern.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

GENERAL QASSEM SOLEIMANI

Regional media: Soleimani hade lurats till Irak av USA för att diskutera fred

ANALYSDen 3 januari mördade USA Irans viktigaste befälhavare, Qassem Soleimani. Enligt Kuwaitisk media, som anger Iraks premiärminister som källa, bjöds Soleimani in av premiärministern efter önskemål från USA för att medla med Iran. När Soleimani lämnade Baghdads flygplats bombades han av en USA-drönare tillsammans med hela den mottagande irakiska delegationen. USA meddelade därefter att man slutar att strida mot Islamiska staten för att i stället fokusera på de styrkor som man varit allierad med i striden mot IS. Iraks parlament har röstat för att kasta ut USA ur Irak, något USA vägrar att åtlyda.

Wikileaks släpper nya OPCW-dokument om kemattack i Douma

UTRIKESI Wikileaks senaste omgång läckta dokument, gällande OPCW:s alltmer kritiserade slutrapport om den påstådda kemattacken i Douma utanför Damaskus i april 2018, framkommer det nu att inte mindre än 20 av OPCW:s egna inspektörer – nästan alla på plats – motsätter sig rapporten, som pekar ut regeringssidan som skyldiga. USA och allierade utförde en massiv luftattack på Syrien med kemattacken som förevändning och vill därför inte se en slutrapport som visar att bombningarna av Syrien baserades på fabricerade bevis. Läckan är en del av en växande lavin av dokument som avslöjar att västs etablissemang och dess medias hets för krig mot Syrien byggde på lögner.

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

ANALYS: Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans aggressiva och motsägelsefulla utrikespolitik förbryllar många. Det högljudda tonläget mot USA och många av dess allierade samt samarbete med och vapenköp från Ryssland ger vid handen att Erdogan står Moskva nära. Men samtidigt stödjer Ankara jihadisterna i Syrien, som Damaskus och Moskva bekämpar. Även i det geopolitiskt alltmer betydelsefulla kriget i Libyen, som bara på ytan är ett inbördeskrig, står Ankara och Moskva mot varandra. Nya Tider utreder här vem Erdogan är allierad med, om någon, och vem den egentliga vinnaren är.

Internationell skandal: OPCW ljög om kemattack i Syrien

SYRIENOrganisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) släppte tidigare i år en slutrapport om den påstådda attacken med kemiska stridsmedel i Douma utanför Damaskus i april 2018. Västmakterna och systemmedia pekade då omedelbart ut regeringssidan som skyldiga och innan OPCW-inspektörer ens hunnit påbörja en utredning så genomförde USA och dess allierade ett omfattande luftanfall mot Syrien. Tämligen snart framkom dock bevis på att ingen kemattack alls ägt rum och därför förvånades många över att OPCW i sin slutrapport ändå hävdade att Damaskus flygbombat befolkningen med klorgas. Visselblåsare inom OPCW har nu avslöjat att rapporten bygger på medvetet förvanskade uppgifter och struntar i inspektörernas egna observationer.

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

SYRIENGemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Hongkong: Väststödd våldsvåg förlamar finanscentrat – Patriotisk tvåbarnspappa bränd levande

HONGKONGDe inledningsvis tämligen folkliga protesterna i Hongkong, som ursprungligen handlade om en kontroversiell utlämningslag till Fastlandskina, har kapats av små väststödda extremistgrupper. Svartklädda och maskerade ligister ger sig på allt och alla som står i vägen för dem med inte sällan grovt våld. Hongkongbor misshandlas, polisen attackeras och politiker utsätts för rena mordförsök. Samtidigt försöker separatisterna åsamka maximal skada på det kinesiska finanscentrats ekonomi och infrastruktur.

USA: IS-ledaren al-Baghdadi dödad under natträd i Syrien

UTRIKESAmerikanska arméns främsta elitstyrka Delta Force och Rangers flögs av specialhelikoptrar och luftunderstöd över 70 mil från Irak för att slå till mot den fruktade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis gömställe i nordvästra Syrien. På mindre än ett dygn påstods hans kvarlevor vara DNA-testade och begravda till havs. USA:s president slog sig för bröstet och tackade bland and­ra Ryssland för god hjälp. Moskva uppger sig dock inte alls känna till operationen. Västmedia har tämligen omfattande rapporterat om händelsen, som lämnar en hel del frågetecken.

Historiskt fredsavtal i nordöstra Syrien

UTRIKESRysslands och Turkiets presidenter träffas med kort varsel för att diskutera den explosiva situationen i nordöstra Syrien, där turkledda styrkor intervenerat samtidigt som syriska regeringsstyrkor sedan mitten av oktober börjat fylla det maktvakuum som uppstod efter USA:s snabbreträtt från området. De två statscheferna kom överens om ett avtal som kommer få stor betydelse geopolitiskt. Turkiets inte så dolda samarbete med terrorgrupper i Syrien kastar dock sin långa skugga över överenskommelsen. Nya Tider sammanställer här de viktigaste delarna av denna mörka historia som västmedia och därmed stora delar av allmänheten i väst aldrig informerats.

Turkiet går in i nordöstra Syrien

UTRIKESUSA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

UTRIKESI den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Historisk attack på saudiska oljefält – Saudiarabiens oljeproduktion halverad

SAUDIARABIENTvå enorma oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna kraftigt efter en omfattande luftattack den 14 september. Houthi-rörelsen som kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen tog på sig ansvaret för attacken. Det massiva angreppet satte stopp för hälften av Saudiarabiens totala oljeproduktion, med globalt höjda olje- och bensinpriser som följd. Israel och USA pekade snabbt ut Iran som ansvarigt. USA har satt den största logistiska kapaciteten till havs sedan Irak-invasionen i beredskap. Risken för ett förödande krig i Mellanöstern är nu större än någonsin.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.