Brittiska militären har en anrik historia från tiden då Storbritannien var det största imperium världen skådat, med den största flottan och en slagkraftig och fruktad armé. Men det är långt från verkligheten idag, då de tvingas skrota delar av sina lilla flotta för att ingen vill ta värvning längre och armén är rekordliten. På brittiska arméns hemsida kan vi läsa att de ”hyllar styrkan av inkludering” av kvinnor samt etniska och sexuella minoriteter. Generallöjtnant Tickell, biträdande chef för brittiska generalstaben, har fastslagit att ”arméns framgång beror på dess mångfald”. Men den krymper i samma takt som mångfalden ökar. Foto: UK Army

Verkligheten bakom den bombastiska krigshetsen: Storbritanniens militär – en skugga av sin forna storhet

UTRIKES
I januari höjdes röster i Storbritannien för att mobilisering av befolkningen snart kan bli nödvändig. Detta efter att liknande tongångar om att folk måste förbereda sig på krig hörts simultant från nästan alla västeuropeiska länder, inklusive Sverige. I Storbritannien har det nyligen framkommit att regeringen dolt hur underbemannade alla försvarsgrenar är. Det visade sig att rekryteringen inte fungerat i nästan ett och ett halvt decennium. Det har gått så långt att vissa förband ligger på gränsen för stridsduglighet och att utrustning – upp till hela örlogsfartyg – inte kan underhållas och därför måste skrotas. Politikerna och militären har i många år prioriterat en ökad mångfald och ”inkludering”, men vägrar se ett samband mellan detta och att rekryteringen avstannat i samma takt. Istället börjar man nu tala om att britterna måste förbereda sig på tvångsmobilisering till en medborgararmé, som sägs vara nödvändig för det världskrig man verkar veta ska komma inom fem år.

Krigshetsen från politiska och militära toppar i Väst är exempellös under vår livstid. Inte ens åren innan andra världskriget lät det så här, snarare tvärtom. Inte bara underblåser västliga ledare krig i bland annat Ukraina och Mellanöstern, genom att ge stöd utan vilket de krigförande hade varit tvungna att sluta strida, utan de talar nu närmast dagligen om att Europas befolkningar måste förbereda sig på krig. Vi har hört det i vårt eget land och grannar som Norge, där man inte bara förbereder att rekvirera egendom, utan Norges försvarschef Eirik Kristoffersen angav till och med ett tidsfönster för krig mot Ryssland till mellan ett och tre år. Många européer har chockats över dessa uttalanden och ett exempel är Storbritannien, där försvarsminister Grant Shapps i januari gick ut och sade att den yngre delen av befolkningen måste förbereda sig på tvångsmobilisering. Inte bara om det blir krig mot Ryssland, utan även som en förberedelse för den eventualiteten – något som i praktiken kan ske när som helst. Shapps antydde även i ett annat tal att Storbritannien om fem år kan vara inblandat i konflikter på flera fronter, inklusive Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea.

BRASKANDE RUBRIKER. Den 28 december hade den brittiska tidningen Daily Express rubriken ”Brittiska armén blir Europas första försvarslinje om Vladimir Putin invaderar”. En ”vinn-vinn säger experten” Jacek Raubo. Denna typ av verklighetsfrånvänd propagandarapportering lurar allmänheten i Storbritannien och Väst. Den skulle vara skrattretande om det inte handlade om ett så allvarligt ämne. Skärmavbild: Daily Express

 

Denna typ av krigshetsande retorik kan antas bygga på att länderna ifråga står starka i dagsläget, speciellt som de samtidigt anser sig ha råd att ge bort rekordmängder med militär materiel till Ukraina och delvis också till Israel. Sanningen är dock den rakt motsatta, så till den grad att det är tveksamt att de ens kan utkämpa något större krig, än mindre så med motvilliga värnpliktiga. Det sista är en lika viktig som förbisedd realitet och vi kommer i denna analys att titta närmare på exemplet Storbritannien.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Världens mäktigaste militärmakter

Världens mäktigaste militärmakter

🟠 Global Firepower är en organisation som har analyserat militär styrka hos olika länder sedan 2006. De har nu släppt sin rankning av världens mäktigaste väpnade styrkor 2024. Enligt den ligger, föga förvånande, USA i topp med en nästan perfekt poäng på 0,0699, följt av Ryssland, Kina och Indien. Sverige har stigit i årets mätning och ligger på 29:e plats av de 145 länder som utvärderats, med 0,4009 poäng.

Läs även:

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

🟠 UTRIKES Nyheten att den amerikanske journalisten Tucker Carlson befann sig i Moskva för att intervjua Vladimir Putin slog ned som en bomb och skakade den västerländska journalistkåren i sina grundvalar. Angreppen haglade, Carlson kallades landsförrädare, galning och nyttig idiot, och det restes krav på att EU skulle införa sanktioner mot honom. Det är troligen den mest sedda intervjun någonsin – men själva intervjun är tämligen odramatisk, med undantag för att Putin säger sig ha invaderat Ukraina för att utrota nationalismen i landet genom att ”göra oss av med de människor” som sprider den – vilket systemmedierna knappt nämner.

Utan raskvoter: Högst 1 av 16 svarta studenter hade förtjänat sin plats på Harvard

Utan raskvoter: Högst 1 av 16 svarta studenter hade förtjänat sin plats på Harvard

🟠 UTRIKES Efter att USA:s högsta domstol förra året förbjudit skolor att ta hänsyn till studenters ras har vänstern rasat mot beslutet. En smått chockerande analys visar dock att svarta studenter tidigare gynnats på ett orättvist sätt jämfört med andra, och att bara en bråkdel av de svarta studenterna på elituniversitetet Harvard hade klarat att komma in på sina skolresultat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.