Bajkalsjön (ovan) är världens djupaste sjö med ett största djup på 1 642 meter, vilket i sig skapar ett unikt sötvattenekosystem. Med en yta på 31 494 kvadratkilometer och en volym på 23 600 kubikkilometer är Bajkalsjön världens till ytan sjätte största sjö, till volymen världens näst största, efter Kaspiska havet, och världens till volymen största sötvattensjö. Sjön ligger 455 meter över havet och är 636 kilometer lång. Det finns över 300 vattendrag som mynnar ut i sjön men den har bara ett utlopp, floden Angara. 1996 blev Bajkalsjön uppsatt på Unescos världsarvslista. Sjön tros vara 25 miljoner år gammal, vilket skulle göra den till världens äldsta sjö, något som gör den unikt lämplig för att studera klimatet över tid. Här syns sjöns klara is och unika isformationer. Foto: Unsplash/Sergey Pesterevr

Ansedd klimatforskare och geolog: Global nedkylning står för dörren

Den ryske klimatfors­karen Andrej Fedotov, direktör för Limno­logiska institutet vid Ryska vetenskapsaka­demin (RAS), varnar för att ”uppvärmningen är på väg att ta slut” och att klimatet på jorden ”kom­mer oundvikligen att övergå till en ogynnsam kyla”. Det framkommer i en intervju med Kommersant, en av Rysslands största dagstidningar, den 30 september 2023. Den publicera­des därefter på RAS hemsida den 2 oktober 2023, men har fram till idag inte återgivits av någon västmedia.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Det är dyrt att visa att man har rätt

Det är dyrt att visa att man har rätt

🟠 OPINION: RONALD LINDGREN Kriget i Ukraina har pågått i över två år och många undrar när det kommer att ta slut och på vilket sätt. Samtidigt är risken för en upptrappning och utvidgning västerut påtaglig. Debattör Ronald Lindgren frågar sig vilket pris frihet kan ha och om Rysslands, Ukrainas och Västeuropas befolkningar egentligen är så pigga på att gå ut i krig som deras ledare verkar vara.

Natochef: Putin har haft röda linjer tidigare och ändå inte gjort något

Natochef: Putin har haft röda linjer tidigare och ändå inte gjort något

🟠 UTRIKES Natochefen Jens Stoltenberg förordar att Natoländerna tillåter Ukraina att skjuta västerländska långdistansvapen mot mål långt in på ryskt territorium. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att han kommer att betrakta det som att Ryssland då ligger i krig med dessa länder, men Stoltenberg menar att Putin har haft röda linjer förut men ändå inte gjort något.

Läs även:

Vaccinkritiker vinner delseger i domstol: Covidvaccin förhindrar inte smitta

Vaccinkritiker vinner delseger i domstol: Covidvaccin förhindrar inte smitta

🟠 UTRIKES Ett domstolsavgörande under sommaren fick stor uppmärksamhet i vaccinkritiska kretsar och förklarades vara ett rättsligt genombrott. Även om jublet över att domstolen skulle ha slagit fast att ”[covid] vaccinen inte är vaccin” har avfärdats av fact-checkers, visar Nya Tiders granskning att vaccinkritikerna på det stora hela har rätt och att utslaget mycket väl kan leda till just det som de hoppats på: att det öppnar dörren för storskaliga stämningar mot vaccinbolag, myndigheter och företag som varit inblandade i tvångsvaccineringarna. Den juridiska striden är dock inte över.

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

Hizbollah accepterade vapenvila – då slog Israel till

🟠 UTRIKES Israel och Hizbollah accepterade den vapenvila som USA och Frankrike hjälpt till att förhandla fram, sade Libanons utrikesminister Abdallah Bou Habib i en intervju med CNN under tisdagen. Trots möjligheten till vapenvila och diplomatiska lösningar valde Israel i stället att döda Hizbollahs ledare Nasrallah – och invadera Libanon.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.