Skip to Content

Hur Martin van Meytens d.y. kunde skildra den kejserliga familjen. Målning av Martin van Meytens d.y., daterad 1754. Bild: Wikimedia Commons
HISTORIA

Den store hovmålaren

Digital utgåva

Martin van Meytens den yngre var visserligen född i Sverige, men han var i första hand verksam som hovmålare i Wien. Maria Theresia av Österrike satte stort värde på honom och under största delen av sitt liv kom han att leva och verka i Wien.

Publicerad: 15 mars, 2020, 16:50

  • Svenska

Läs även

Maria Theresias konstnärliga dotter Maria Christina av Österrike. Målning av Martin van Meytens d.y., daterad 1750. Bild: Wikimedia Commons

Den lilla flickan sitter vid det snidade träbordet med den gröna skivan klädd i en silverskimrande klänning med mörk kjol. Hon håller på att åstadkomma ett eget konstverk, men något annat fångar hennes uppmärksamhet för hon har vridit på huvudet och tittar rakt mot betraktaren med ögon som utstrålar undran och nyfikenhet. På detta sätt avbildas den unga Maria Christina av Österrike (1742–98), som var den konstnärligt begåvade dottern till Maria Theresia av Österrike (1717–80) och den tysk-romerske kejsaren Franz I (1708–65), år 1750 av hovets målare, Martin van Meytens den yngre (1695–1770). Vid denna tid hade han varit verksam som hovmålare i Wien i omkring nitton år.

Martin van Meytens den yngres studieresor

I avhandlingen Martin van Meytens d.y. – hans liv och verk noterar Birgitta Lisholm att Meytens d.y. (vars efternamn även stavas Mijtens, Meitens eller Mytens) var av nederländsk konstnärssläkt. Fadern, konstnären Martin van Meytens den äldre (1648–1736), hade anlänt till Sverige 1677, men kommit att överskuggas helt av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl (1628–98).

I enlighet med familjetraditionen slog även Meytens d.y. in på konstnärsbanan. Han fick sin grundläggande utbildning av fadern och år 1714 påbörjade han sina konstnärliga studieresor. Enligt en uppgift, som Lisholm nämner, skall Meytens d.y. ha tillbringat åren 1712–14 i Nederländerna, men det tycks råda oklarheter kring detta. Vad man vet med säkerhet är att Meytens d.y. påbörjade studieresorna år 1714 och var angelägen om att bege sig till England först. Orsaken till han ville detta var, enligt Lisholm, för att ”detta lands porträttmåleri sedan van Dycks glansfulla vistelse utvecklats på en bred front”. Under Englandsvistelsen intresserade han sig, noterar Lisholm, främst för emaljmåleri, som går ut på att man målar med emalj på antingen glas, metall eller keramik.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stalins stora svält

HISTORIAUnder åren 1932–33 svalt mellan tre och tolv miljoner ukrainare ihjäl. Orsaken till denna hungersnöd, som gått till historien under benämningen holodomor, var Josef Stalins strävan att utplåna de mer välbärgade bönderna och kollektivisera jordbruket i kommunistisk anda.

Mördaren som blev nationell hjälte

HISTORIADen 16 juni 1904 sköt Eugen Schauman först generalguvernör Nikolaj Bobrikov och sedan sig själv i Senatsborgen i Helsingfors. Schauman dog direkt på platsen medan Bobrikov avled dagen därpå. Detta dåd gjorde Schauman till en finsk nationell symbol i kampen mot Ryssland.

Slaven som blev medlem av kungafamiljen

HISTORIAÄn idag vet ingen var Badins grav finns. Det som däremot är känt om honom är att han levde ett händelserikt liv. Han föddes och såldes som slav, men förblev inte det. Istället blev han medlem av den svenska kungafamiljen. Han kom att äga tre gårdar, var väldigt lärd och blev medlem i olika ordnar.

1683: Polska krigare räddade Europa från muslimsk invasion

HISTORIAI början av september 1683 står 140 000 muslimska krigare vid Wiens portar, beredda att storma försvarsmurarna runt staden. Wien försvaras av 15 000 soldater uppe på stadens murar. Staden har varit belägrad av osmanerna i två månader och maten håller på att ta slut.

När Alfred Ander var desperat

HISTORIAI januari år 1910 chockerades stockholmarna av ett brutalt rånmord. På växelkontorets golv hittades kassörskan Viktoria Hellsten kraftigt misshandlad. Hon dog kort efteråt och det visade sig att en stor summa pengar saknades i kassan. Alfred Ander infångades mycket snart, dömdes och giljotinerades för brottet.

Den störste guden i Norden

HISTORIAHan är känd under namnen Allfadern, Enöga Julfader och Jolner, men det namn han är mest känd under är Oden. Enligt den nordiska religionen skapade han Jorden samt de första människorna tillsammans med sina bröder Vile och Ve. Han offrade sitt ena öga i utbyte mot visdom och julen var hans högtid.

Reuterholm och sökandet efter ljuset

HISTORIAGustaf Adolf Reuterholm är kanske en av Sveriges mest kända frimurare. Han var mycket hängiven ordensverksamheten, experimenterade med olika former av magi och sökte vägledning om inte bara framtiden utan även om hur han skulle förhålla sig till människorna i sin närhet.

De underjordiska i Norrland

HISTORIAI de norrländska landskapen lever, enligt den svenska folktron, det underjordiska väsendet vittra. De lever oftast under jorden, men kan även bo under golven till människornas hem. Vittrorna har även egna vägar som man måste respektera annars kan det gå illa.

Gå till arkivet

Send this to a friend