Fransmännen känner sin kultur och tradition hotad av de nyliberala politikerna, enligt författaren Christophe Guilluy. Foto: Pixabay

En förbannad fransman undersöker folkviljan

Bokrecension.
Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Vad är det egentligen som händer i Frankrike? Alla i Sverige har hört om proteströrelsen Gula västarna, och de ständiga invandrarkravallerna, men gammelmedia har inte brytt sig om att analysera djupare. Vad var det som drev Gula västarna till så många och massiva aktioner, främst 2018–2020? Det var inte bara bensinpriserna, det var också till stor del misstro mot president Emmanuel Macron, som ses som någon som lyder order från finanseliten och symboliserar ett hot mot hela det franska sättet att leva. Boken berör huvudsakligen franska förhållanden, men tar även upp likheter med proteströrelser i USA, Storbritannien, och Nederländerna, när lantbrukare, lastbilsförare med flera organiserat aktioner.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Europa i förändring: Kampen mot globalisterna

Europa i förändring: Kampen mot globalisterna

🟠 Exklusiv intervju för Nya Tider med ”Oliv Oliv”, en av frontfigurerna i de folkliga protesterna i Frankrike Frankrike blir allt fattigare och det syns på flera sätt. Offentlig service som skola och vård läggs ner och förfaller. Medan miljarder euro skänks bort till Ukraina så tvingas sjukhus tigga pengar online från allmänheten. Medan politikerna ger sig själva nya rekordlöner så har allt fler fransmän inte råd att betala elen, trots att Frankrike är en nettoexportör av el. Precis som i Sverige tvingar EU folket att köpa sin egenproducerade billiga el dyrt. Många fransmän har inte längre råd med mat. Soptunnorna har blivit mångas utväg, inte minst för fattigpensionärer. Fransmännen har demonstrerat sedan 2018, i år i form av massiva bondeprotester. Omfattande vägblockader och andra aktioner har skakat Frankrike och spridit sig över Europa. Nya Tider publicerar här den andra delen av intervjun med Olivier Rohaut, en av ledarfigurerna i den franska proteströrelsen, som ger oss en unik inblick i dagens Frankrike och den franska proteströrelsen.

Franska regeringen mobiliserar för att rädda Lantbruksmässan

Franska regeringen mobiliserar för att rädda Lantbruksmässan

🟠 UTRIKES Frankrikes Lantbruksmässa är ett stort årligt evenemang som alltid får mycket uppmärksamhet och är vanligen ett viktigt tillfälle för toppolitiker att visa upp sig för att klappa en kossa och visa sig folkliga. 2024 års version, som är planerad från den 24 februari till den 3 mars, kommer sannolikt att hållas i en spänd stämning. Måndagen den 19 februari, från Dunkerque till Marseille, organiserade många jordbrukare nya demonstrationer för att hålla trycket uppe. Kommer regeringen att tvingas gå med på mer än de ”halvmesyrer” de redan har gjort? Även i Spanien fortsätter protesterna, trots systemmediernas tystnad om vad som pågår.

Läs även:

Sverige efter 1945, sett från Skåne

Sverige efter 1945, sett från Skåne

🟠 BOKRECENSION Sveriges historia efter 1945 har onekligen sina intressanta sidor. Här har vi alltså ett land i Europas norra utkant, ett land med långa traditioner och med utmärkt folkmaterial med hög moral, väl skolat och drillat i ett modernt utbildningssystem. Detta resulterade i ett välfungerande samhälle med starkt försvar och blomstrande handel och industri. Sedan kom eländet med 60-talets begynnande fjärrinvandring, förslappad moral, utkonkurrerad spetsindustri och försvagat försvar. Vi tittar här närmare på en skildring av allt detta, sett ur en skånsk ingenjörs synvinkel.

Gedigen bok om ufofrågan ur ett svenskt perspektiv

Gedigen bok om ufofrågan ur ett svenskt perspektiv

🟠 BOKRECENSION Om du vill veta mer om de senaste nyheterna inom ufoforskningen, skaffa Clas Svahns utmärkta bok, hans senaste av många. Boken är lättläst, man flyter lätt igenom texten. Men du kan inte förvänta dig att han, eller någon annan, ska leverera ett enkelt, färdigt svar till dig. Du måste själv bilda dig din egen uppfattning. Svahn är journalist och mångårig ordförande för föreningen UFO-Sverige, hans bok ger dig en mycket bättre bild av ufofenomenet än om du nöjer dig med de senaste klippen på YouTube.

Boken som blev profetisk

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.