Skip to Content

Sergej Belous

Sergej Belous

Artiklar av Sergej Belous

På plats: Maktkamp i Lugansk – statschefen avsatt

UTRIKESStatschefen för den självutropade Folkrepubliken Lugansk (LPR) Igor Plotnitskij har tvingats avgå. Den 21 november rullade säkerhetsstyrkor in i staden Lugansk på order av inrikesministern och chefen för republikens säkerhetstjänst. De anklagade statsöverhuvudets kansli för att vara infiltrerat av ukrainska agenter. Till Nya Tiders utsände säger inrikesministern att agenterna filtrerat informationen till statschefen och fått honom att fatta beslut på falska grunder.

Lugansks statsöverhuvud avsatt – anklagad för samarbete med Ukraina

UKRAINAStatsöverhuvudet för den självutropade Folkrepubliken Lugansk (LPR) Igor Plotnitskij har tvingats avgå. Hans arbetsuppgifter har tagits över av säkerhetstjänstens chef Leonid Pasetjnik. Den 21 november rullade pansarfordon in i Lugansk på inrikesministeriets order för att säkra viktiga byggnader och fick hjälp av en enhet som skickats av närliggande Folkrepubliken Donetsk (DPR). De arresterade därefter medarbetare till Igor Plotnitskij, och anklagade dessa för att ha varit agenter för regeringen i Kiev. Nya Tiders utsände var på plats.

OSCE-observatör i Ukraina: Dödligt våld har dubblats sedan förra året

UTRIKESTrots Minsköverenskommelsen har fientligheterna återigen eskalerat i östra Ukraina. Alexander Hug, som tillbringat åratal i fält med att övervaka situationen, säger att trots att det förekommer hundratals eller tusentals brott mot eldupphöret varje dag, så hade det varit ännu värre utan Minsk-överenskommelsen. Han ser dock inte de tusentals ryska soldater som enligt systemmedia ska finnas på plats, även om han kan bekräfta att utlänningar slåss på båda sidor i konflikten.

Dumans vice talman: Syrien kommer att få bättre luftförsvar

UTRIKESPjotr Tolstoj, vice talman i Ryska federationens Duma (parlament), ger sin syn på Natos expansion till Montenegro, konflikten i Syrien, presidentvalet i Frankrike och andra aktuella frågor. I en exklusiv intervju med Nya Tider ställer han sig kritisk till USA:s attack på en syrisk flygbas och antyder att detta inte kommer att hända igen, eftersom Ryssland inte kommer att tillåta det. Han pekar också på att det franska valet inte är så fritt om alla etablerade medier högljutt ställer sig på den ena kandidatens sida.

Intervju: Ryska busringare påverkar världspolitiken

INTERVJU

Turkiet ger upp drömmar om EU och vänder sig österut

UTRIKESEfter 50 år av fruktlös väntan, befinner sig Turkiet längre från ett tillträde till ”den europeiska familjen av nationer” än någonsin. Landet börjar nu släppa tanken på EU och vänder sig österut mot Ryssland, genom att återskapa brutna band och sikta mot ett medlemskap i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) eller BRICS. Även South Stream-projektet har återupplivats. Här förklarar professor Mehmet Perinçek vid Istanbuls universitet logiken bakom Ankaras försoning, dess syn på kriget i Syrien och kuppförsöket i juli.

Montenegro väljer sida mellan öst och väst

UTRIKESValet i Montenegro handlade till stor del om huruvida landet ska ansöka om Nato-medlemskap eller närmar sig Ryssland. Resultatet har dock blivit en oklar parlamentarisk situation där varken regeringspartiet eller den splittrade oppositionen erhöll majoritet. Valet präglades också av korruptionsanklagelser, där icke rösträttsberättigade utlandsboende tilläts rösta och röster ska till och med ha köpts.

Nya Tider intervjuar Republika Srpskas inrikesminister: Det finns ett ”vitt al-Qaida”

UTRIKESI en intervju med Nya Tider poängterar Republika Srpskas inrikesminister Dragan Lukač att varje nation har sin nationaldag, och att Republika Srpska därför också bör ha en. Han menar vidare att det finns ett ”vitt al-Qaida”, som består av bosnier som ser ut som européer, men samtidigt är muslimska jihadister.

Republika Srpska utmanar genom kontroversiell folkomröstning

UTRIKESResultatet av omröstningen visade att det finns ett överväldigande stöd för enklavens nationella intresse och stärkte därtill president Milorad Dodiks position.

Analytiker: Sanktionerna stärker den sittande makten

RYSSLANDNu på söndag den 18 september är det val i Ryssland. Nya Tider har talat med den politiske analytikern Jevgenij Mintjenko om de nyligen genomförda valreformerna och västs syn på valet.

Fortsatt spänt i Makedonien efter ”den färgglada revolutionen”

I april i år utbröt omfattande protester mot den makedonska regeringen, inledningen på det som vissa kom att kalla ”den färgglada revolutionen”.

Luka Petrović, vice partiledare i det styrande SNDS. Han föddes 1973 i Trebinje i sydligaste delen av landet. Han blev lärare i maskinteknik och sedan chef för investeringsavdelningen vid ett vattenkraftverk, en position han har än i dag. Han är far till fyra barn. Efter valen 2014 blev han ledamot av Republika Srpskas parlament. Foto: SNDS

Vice partiledare: Araber köper upp mark i Bosnien

Regeringsföreträdaren Luka Petrović träffar Nya Tider i Banja Luka för att berätta om den senaste turbulenta tiden och regeringens inställning. Han är partisekreterare och vice ordförande i det styrande partiet Unionen av oberoende socialdemokrater (SNDS). Nu varnar han för att terrorismen har fått ett fotfäste i landet.

Dragan Čavić, född 1958, leder partiet ”Allians för förändring”. Han var president i Republika Srpska 2002-2006 efter att ha suttit som landets vicepresident 2000-2002. Foto: MediaCentar.rs

Förre presidenten till Nya Tider: Republiken styrs av IMF och väst

Oppositionsledaren Dragan Čavić, tidigare delrepubliken Republika Srpskas president, berättar om oppositionens arbete och demonstrationerna. Han redogör också för sin inställning till Daytonavtalet, som han varit med om att förhandla fram. Avtalet var ett fredsavtal mellan Bosnien och Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien, och innebar bland annat inrättandet av en Nato­ledd fredsstyrka och ny grundlag för Bosnien och Hercegovina. 1998 bedömdes han dock motarbeta avtalet och avsattes från sin parlamentspost av EU och förbjöds verka politiskt i fem år. Redan 2002 valdes han dock till vicepresident och 2006 till president för delrepubliken.

Bosnien slits mellan EU och Ryssland

BOSNIENEn politisk kris pågår sedan ett år tillbaka i Bosnien och Hercegovina, eller för att vara exakt i delrepubliken Republika Srpska. Krisen hotar denna post-jugoslaviska stats stabilitet och får efterverkningar i hela regionen. Premiärministern och finansministern hotas av stämning för att de tagit 300 miljoner dollar i lån utan parlamentets godkännande. Massdemonstrationer pågår sedan mitten av maj mot arbetslöshet och uteblivna betalningar inom socialförsäkringssystemet.

”Nato utpressar sig in i Montenegro”

INTERVJUMontenegro är i princip det enda landet längs norra Medelhavskusten som inte är medlem i Nato. Den 19 maj skrev man på anslutningsprotokollet och förväntas bli fullvärdig Nato-medlem våren 2017. Någon folkomröstning har dock inte hållits och mycket tyder på att befolkningen är negativ till att bli medlemmar i en allians som utsatte landet för omfattande bombangrepp för bara 17 år sedan. Oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrija Mandić, som tidigare varit Jugoslaviens vice ekonomiminister, menar att premiärminister Milo Đukanović blivit utpressad till att föra landet in i Nato genom att västmakterna har hållhakar på honom sedan hans tid som ledare för en smugglarliga på 1990-talet.

EU-anhängare vann i Serbien, men kritiken växer

SERBIENDe serbiska valen vanns som förväntat av sittande Serbiska progressiva partiet (SNS). Valen hölls två år före den egentliga mandatperiodens utgång, vilket generellt sätt tolkas som att den sittande premiärministern Alexandar Vucić vill utnyttja det starka stöd han fortfarande har hos väljarna, samtidigt som detta stöd minskar i takt med att allt fler serber blir skeptiska till EU och Nato.