Skip to Content

Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia. Boken, som sålts i nästan 4 000 exemplar i Sverige, översattes i början av året till estniska. Torssell berättar att intresset i Estland är mycket stort för boken. Foto: Nya Tider
KULTUR

Stefan Torssells bok om M/S  Estonias förlisning bland tio-i-topp i Estland

PappersupplaganNya Tider v. 14

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri är populär, och inte bara i Sverige. Författaren Stefan Torssell lät översätta boken till estniska, och sedan dess har den klättrat på landets säljlistor. Torssell berättar att estnisk media visat ett betydligt större intresse för boken än den svenska. I Sverige har förlaget AlternaMedia, som ger ut Nya Tider, fått trycka boken i en andra upplaga eftersom intresset varit så stort. Bland annat valde Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek att göra reklam för boken och köpte in 500 stycken. Nya Tider har talat med författaren. Boken kan beställas här.

Publicerad: 4 april, 2018, 21:09

  • Svenska

Läs även

Hur går försäljningen i Estland?
– Det går fint! Boken började säljas den 31 januari och hamnade snabbt bland Estlands bästsäljande böcker. Den hade klättrat till en femteplats när första upplagan tog slut den 10 mars. Då lät vi trycka en andra upplaga, och när den började säljas åkte boken upp på åttonde plats igen. I vissa bokhandlar har boken varit den mest sålda, fick jag höra.

Det har funnit ett intresse för boken hos estnisk media. Det har gjorts reportage med anledning av boken och jag fick vara med i estnisk radio på bästa sändningstid. Det är stor skillnad mot svensk media, där det råder totalt ointresse. Detta trots att det är ett stort svenskt trauma och det var främst svenskar som dog. Det är skamlöst hur journalisterna undanhåller sådant från folket. De kommer att få skämmas.

Boken sålde bra i Sverige när den kom ut. Hur ser intresset för boken ut i dag?
– Folk är intresserade och vill veta mer. Jag åker runt i Sverige och föreläser om boken och ska hålla ett föredrag nu i början av april. Vissa besökare återkommer och ställer frågor. Det är uppmuntrande.

Annars är det många som hör av sig, personer i branschen och anhöriga som vill prata, bland annat. Folk uppskattar att jag lagt ned så mycket tid på att samla fakta och allt annat arbete med boken.

Det har hört av sig allt från utredare till sjökaptener som alla bekräftar det som står i den. Några som tagit kontakt har kritiserat mig för att sprida konspirationsteorier, men då visar det sig alltid att de inte har läst boken.

Har du planer på att trycka boken på fler språk?

– Ja, det finns planer på att trycka den på tyska och finska. Det gäller att smida medan järnet är varmt och det var uppmuntrande att se responsen i Estland. Vi kommer också att släppa boken som e-bok och eventuellt även som ljudbok, men på svenska. Då når den ut till nya målgrupper.

Vad fick dig att skriva om just Estonia?

– Tanken bakom boken är att det hänt stora spektakulära händelser i svensk historia, som mordet på Gustaf III, mordet på Axel von Fersen, men där detaljer aldrig kommit fram. Förlisningen av M/S Estonia är en sådan händelse, och nu hade den kommit till mig. Det var inte jag som valde den.

Jag hade dessutom alla förutsättningarna. Jag kände väl till miljöerna till sjöss och var sjökapten. Jag var också väl införstådd i byråkratin och hur myndigheterna fungerade genom mitt arbete som byrå­direktör på Sjöfartsverket. Genom detta arbete fick jag också kontakt med de första anhöriga, de som hade förlorat sina nära ombord på M/S Estonia. Dessutom hade jag skrivit två böcker tidigare. Det måste bli jag, tänkte jag.

År 2004 var jag inbjuden att hålla ett tal på Norrmalmstorg inför tioårsminnet, och där var det en kvinna som sade att jag borde skriva en bok. Det tog tio år, men det var nödvändigt. När boken väl var klar så kontrollerade jag varenda uppgift och studerade dokument i över ett års tid. Eftervärlden ska kunna ha detta som ett tidsdokument att gå tillbaka till.

Boken kan beställas här.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Om Fritz von Dardel, En konstnärlig soldat och hovman

KULTURFritz von Dardel levde ett rörligt och händelserikt liv. Han var militär, överintendent vid Nationalmuseum, diplomat, hovman – och konstnär. Faktum är att konsten kom att bli hans främsta intresse i livet. Dardel tecknade serier samt målade karikatyrer och landskap.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Klosterörterna finner nya vägar

KULTURReformationen innebar stora förändringar för människorna i vårt land. Den katolska tron med Jungfru Maria och helgonen genomsyrade vardagen. Under denna tid var inte läs- och skrivkunnigheten allmän. Det var viktigt med böner och ramsor som man lärde sig utantill. Dessa knöt an till det gudomliga. Läkeörterna ansågs vara Jungfru Marias särskilda växter. För att örterna skulle hjälpa var det viktigt att be till både Jungfrun och helgonen. Med reformationen förändrades detta. Det gällde att finna nya vägar.

Den okända kyrkan i Sverige

KRÖNIKA

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend