Skip to Content

Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia. Boken, som sålts i nästan 4 000 exemplar i Sverige, översattes i början av året till estniska. Torssell berättar att intresset i Estland är mycket stort för boken. Foto: Nya Tider
KULTUR

Stefan Torssells bok om M/S  Estonias förlisning bland tio-i-topp i Estland

PappersupplaganNya Tider v. 14

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri är populär, och inte bara i Sverige. Författaren Stefan Torssell lät översätta boken till estniska, och sedan dess har den klättrat på landets säljlistor. Torssell berättar att estnisk media visat ett betydligt större intresse för boken än den svenska. I Sverige har förlaget AlternaMedia, som ger ut Nya Tider, fått trycka boken i en andra upplaga eftersom intresset varit så stort. Bland annat valde Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek att göra reklam för boken och köpte in 500 stycken. Nya Tider har talat med författaren. Boken kan beställas här.

Publicerad: 4 april, 2018, 21:09

  • Svenska

Läs även

Hur går försäljningen i Estland?
– Det går fint! Boken började säljas den 31 januari och hamnade snabbt bland Estlands bästsäljande böcker. Den hade klättrat till en femteplats när första upplagan tog slut den 10 mars. Då lät vi trycka en andra upplaga, och när den började säljas åkte boken upp på åttonde plats igen. I vissa bokhandlar har boken varit den mest sålda, fick jag höra.

Det har funnit ett intresse för boken hos estnisk media. Det har gjorts reportage med anledning av boken och jag fick vara med i estnisk radio på bästa sändningstid. Det är stor skillnad mot svensk media, där det råder totalt ointresse. Detta trots att det är ett stort svenskt trauma och det var främst svenskar som dog. Det är skamlöst hur journalisterna undanhåller sådant från folket. De kommer att få skämmas.

Boken sålde bra i Sverige när den kom ut. Hur ser intresset för boken ut i dag?
– Folk är intresserade och vill veta mer. Jag åker runt i Sverige och föreläser om boken och ska hålla ett föredrag nu i början av april. Vissa besökare återkommer och ställer frågor. Det är uppmuntrande.

Annars är det många som hör av sig, personer i branschen och anhöriga som vill prata, bland annat. Folk uppskattar att jag lagt ned så mycket tid på att samla fakta och allt annat arbete med boken.

Det har hört av sig allt från utredare till sjökaptener som alla bekräftar det som står i den. Några som tagit kontakt har kritiserat mig för att sprida konspirationsteorier, men då visar det sig alltid att de inte har läst boken.

Har du planer på att trycka boken på fler språk?

– Ja, det finns planer på att trycka den på tyska och finska. Det gäller att smida medan järnet är varmt och det var uppmuntrande att se responsen i Estland. Vi kommer också att släppa boken som e-bok och eventuellt även som ljudbok, men på svenska. Då når den ut till nya målgrupper.

Vad fick dig att skriva om just Estonia?

– Tanken bakom boken är att det hänt stora spektakulära händelser i svensk historia, som mordet på Gustaf III, mordet på Axel von Fersen, men där detaljer aldrig kommit fram. Förlisningen av M/S Estonia är en sådan händelse, och nu hade den kommit till mig. Det var inte jag som valde den.

Jag hade dessutom alla förutsättningarna. Jag kände väl till miljöerna till sjöss och var sjökapten. Jag var också väl införstådd i byråkratin och hur myndigheterna fungerade genom mitt arbete som byrå­direktör på Sjöfartsverket. Genom detta arbete fick jag också kontakt med de första anhöriga, de som hade förlorat sina nära ombord på M/S Estonia. Dessutom hade jag skrivit två böcker tidigare. Det måste bli jag, tänkte jag.

År 2004 var jag inbjuden att hålla ett tal på Norrmalmstorg inför tioårsminnet, och där var det en kvinna som sade att jag borde skriva en bok. Det tog tio år, men det var nödvändigt. När boken väl var klar så kontrollerade jag varenda uppgift och studerade dokument i över ett års tid. Eftervärlden ska kunna ha detta som ett tidsdokument att gå tillbaka till.

Boken kan beställas här.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Yvigt om Sverige från en utlandssvensk

RECENSIONYlva Binder var länge utlandssvensk, och kan därför relatera till både hur Sverige har förändrats från hur hon minns det, men även jämföra med andra länder. Hennes Good Morning Sweden är skriven på engelska och man kan därför utgå ifrån att hon vill beskriva sitt arma land för en internationell publik, men samtidigt känns många problembeskrivningar främst relevanta för någon som bor i Sverige.

Den sista måltiden som blev en början, Om nattvarden, dess symboler och betydelse

PÅSKENNattvarden, som även är känd som den sista måltiden, instiftades av Jesus från Nasaret kvällen innan han fängslades och sedan dess har denna symbolrika rit varit en central del inom den kristna tron. Sättet nattvarden firas på varierar dock bland dagens kristna.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Thoralf Alfsson bildar Framtid Kalmar – ställer upp i kommunvalet

I FOKUSSverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Thoralf Alfsson uteslöts ur partiet på oklara grunder efter riksdagsvalet 2018. Den stridbare politikern har sedan dess hållit låg profil i Kalmar kommunfullmäktige, där han suttit som partilös – fram till nu. Alfsson berättar i en exklusiv intervju med Nya Tider att han nu bildar ett nytt parti, Framtid Kalmar, som har siktet inställt på kommunvalet nästa år. Alfsson berättar också om sin tid i SD och hur han efter uteslutningen kände frihet. ”Jag insåg att jag kan skriva och säga vad jag vill”, säger han till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend